Cara menghentikan anak anda dari tabiat menggigit |  Anda menikmati petang yang cerah di taman permainan apabila tiba-tiba anda melihat anak kecil anda dengan gigi yang terlekat pada lengan rakan sepermainannya. Ngeri, anda tergesa-gesa untuk mendisiplinkan “pontianak” bersaiz kecil anda – tetapi apakah kaedah terbaik untuk menangani keadaan itu?

Menggigit adalah sebahagian normal dalam perkembangan kanak-kanak. Anak-anak kecil menggigit kerana pelbagai alasan, dari tumbuh gigi hingga melihat reaksi apa yang akan diprovokasi. Ramai kanak-kanak berumur antara 1 hingga 3 tahun melalui fasa menggigit, yang akhirnya mereka membesar.

Namun, menggigit adalah sesuatu yang anda mahu ia berakhir. Nasib baik, ada cara untuk mencegah penggigit kecil anda daripada menenggelamkan giginya ke dalam semua benda yang berjalan dan bercakap.

BACA JUGA : Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi

Cara menghentikan anak anda daripada suka menggigit

Mengapa Kanak-kanak menggigit

Kanak-kanak menggigit kerana beberapa sebab – dan kebanyakan mereka tidak berniat jahat.

  • Mereka kesakitan. Apabila bayi menggigit, biasanya kerana mereka tumbuh gigi. Mereka hanya melakukannya untuk menghilangkan rasa sakit pada gusi bengkak dan lembut mereka.
  • Mereka meneroka dunia mereka. Kanak-kanak yang sangat muda menggunakan mulut mereka untuk meneroka, sama seperti mereka menggunakan tangan mereka. Hampir semua perkara yang diambil oleh bayi atau kanak-kanak akhirnya berada di mulut mereka. Kanak-kanak pada usia ini belum dapat mengelakkan diri daripada menggigit objek yang diminati mereka.
  • Mereka mencari reaksi. Sebahagian penerokaan adalah rasa ingin tahu. Kanak-kanak bereksperimen untuk melihat reaksi apa yang akan diprovokasi oleh tindakan mereka. Mereka akan menggigit rakan atau saudara untuk mendengar aksi terkejut, tidak menyedari betapa sakitnya pengalaman bagi orang itu.
  • Mereka sangat memerlukan perhatian. Pada kanak-kanak yang lebih tua, menggigit adalah salah satu daripada beberapa tingkah laku buruk yang digunakan untuk menarik perhatian. Apabila seorang anak merasa diabaikan, disiplin sekurang-kurangnya satu cara untuk diperhatikan – walaupun perhatiannya negatif dan bukannya positif.
  • Mereka kecewa. Menggigit, seperti memukul, adalah cara bagi beberapa anak untuk menegaskan diri ketika mereka masih terlalu muda untuk meluahkan perasaan dengan berkesan melalui kata-kata. Bagi anak anda, menggigit adalah cara untuk mendapatkan kembali mainan kegemaran, memberitahu anda bahawa dia tidak gembira, atau biarkan anak lain tahu bahawa dia ingin ditinggalkan sendirian.

Cara menghentikan anak anda daripada suka menggigit

Cara untuk Berhenti Menggigit

Amalkan pencegahan agar anak anda cenderung tidak menggigit pada peringkat awal.

  • Sekiranya bayi anda sedang tumbuh gigi, pastikan anda selalu memegang gegelung untuk tumbuh gigi atau kain lap yang sejuk sehingga dia kurang cenderung untuk menggunakan giginya ke lengan seseorang.
  • Elakkan situasi di mana anak anda cukup mudah marah sehingga menggigit. Pastikan semua keperluan anak anda – termasuk waktu makan dan tidur siang – dijaga sebelum anda keluar bermain. Bawalah makanan ringan untuk menenangkan anak anda sekiranya dia merasa tidak senang kerana lapar.
  • Sebaik sahaja anak anda sudah cukup tua, galakkan penggunaan kata-kata (“Saya marah dengan anda” atau “Itu mainan saya”) daripada menggigit. Cara lain untuk menyatakan kekecewaan atau kemarahan termasuk memeluk binatang mainan atau menumbuk bantal. Kadang-kadang, memendekkan aktiviti atau memberi anak anda rehat dapat membantu mencegah kekecewaan yang meningkat yang boleh menyebabkan gigitan dan tingkah laku buruk yang lain.
  • Beri anak anda cukup masa sepanjang hari (misalnya, dengan membaca atau bermain bersama), sehingga dia tidak menggigit hanya untuk mendapatkan perhatian. Perhatian tambahan sangat penting ketika anak anda mengalami perubahan hidup yang besar, seperti berpindah atau menyambut adik-beradik baru. Sekiranya anak anda terdedah kepada gigitan, awasi rakan-rakan seperjuangan dan bertindaklah ketika pertengkaran seperti sedang akan berlaku.

Cara menghentikan anak anda daripada suka menggigit

Walaupun dengan usaha pencegahan terbaik anda, menggigit mungkin masih berlaku. Semasa anak anda menggigit, beritahu anak anda dengan tegas bahawa tingkah laku ini tidak boleh diterima dengan mengatakan, “Tidak. Kita tidak boleh menggigit!” Jelaskan bahawa menggigit menyakitkan orang lain. Kemudian keluarkan anak anda dari keadaan itu dan beri masa kepada anak anda untuk bertenang.

Anda mungkin pernah mendengar daripada ibu bapa lain bahawa jika anak anda menggigit anda, gigitlah anak anda kembali. Ini bukan nasihat yang baik. Kanak-kanak belajar dengan cara meniru. Sekiranya anda menggigit anak anda, anak itu akan mendapat kesan bahawa tingkah laku ini dapat diterima dan dia lebih cenderung untuk melakukannya lagi. Perkara yang sama berlaku apabila anda memukul anak kerana menggigit.

Sekiranya anda tidak dapat membuat anak anda berhenti menggigit, tingkah laku tersebut boleh memberi kesan kepada sekolah dan hubungan. Anda atau orang dewasa lain mungkin perlu mengawasi interaksi antara anak anda dan anak-anak lain. Apabila menggigit menjadi kebiasaan atau berlanjutan pada usia 4 atau 5 tahun, ia mungkin berpunca dari masalah emosi yang lebih serius. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anak anda, atau minta bantuan psikologi kanak-kanak atau ahli terapi.

Biting: The Care for Kindies Response - Care for Kindies

Tindakbalas untuk Luka Akibat Gigitan

Perkara pertama yang perlu dilakukan untuk sebarang kecederaan menggigit adalah mencuci kawasan dengan sabun dan air. Walaupun gigi kecil, ia boleh merosakkan kulit. Sekiranya gigitan berdarah dan luka kelihatan dalam, hubungi doktor anak anda. Gigitan mungkin memerlukan rawatan perubatan, yang boleh merangkumi antibiotik atau suntikan tetanus, atau keduanya.

Sumber :
www.webmd.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here