Cara mengurangkan demam bayi dengan selamat | Bayi anda mungkin mengalami demam kerana banyak sebab. Anda perlu mengambil suhu bayi anda untuk menentukan sama ada mereka demam.

Bayi berusia 3 bulan ke atas dengan demam kelas rendah dapat dirawat di rumah dengan penjagaan yang betul jika tidak ada gejala lain yang timbul.

Bayi yang baru lahir berumur 3 bulan ke bawah mesti segera berjumpa doktor untuk demam. Bayi dengan demam berterusan atau tinggi juga harus dirawat oleh doktor.

Walaupun demam itu sendiri tidak berbahaya, kadang-kadang penyebabnya mungkin berbahaya. Bayi lebih cenderung daripada kanak-kanak yang lebih tua mempunyai sebab untuk demam mereka yang memerlukan rawatan.

BACA JUGA : 12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

Cara mengurangkan demam bayi dengan selamat

Mengenal pasti demam

Suhu normal bayi anda berada pada mana-mana yang hampir dengan 98.6°F (37°C). Suhu ini boleh sedikit berbeza dari pagi hingga petang. Suhu badan pada amnya lebih rendah ketika anda bangun tidur dan lebih tinggi pada waktu tengahari dan petang.

Bayi di bawah 3 bulan yang demam memerlukan rawatan perubatan segera untuk mendiagnosis penyebabnya dan merawatnya jika perlu. Bayi dianggap demam jika suhunya:

 • 100.4°F (38°C) atau lebih tinggi apabila diambil secara rektum
 • 99.4°F (37.4°C) atau lebih tinggi apabila diambil dengan kaedah lain

Demam gred rendah tidak selalunya memerlukan untuk berjumpa doktor anda untuk bayi yang berumur lebih dari 3 bulan.

Cara mengurangkan demam

Suhu yang sedikit meningkat pada bayi yang berusia lebih dari 3 bulan mungkin tidak memerlukan untuk berjumpa doktor. Anda mungkin dapat merawat demam di rumah dengan kaedah berikut:

1. Acetaminophen

Sekiranya anak anda berusia lebih dari 3 bulan, anda boleh memberikan asetaminofen dengan jumlah yang selamat kepada anak-anak. Ibuprofen boleh diberikan kepada bayi lebih dari 6 bulan. Ikut arahan doktor anda untuk menentukan dos yang sesuai.

Dos biasanya berdasarkan berat badan. Doktor anda mungkin mengesyorkan menimbang bayi anda jika mereka belum ditimbang baru-baru ini atau jika mereka mengalami peningkatan pertumbuhan baru-baru ini.

Sekiranya bayi anda tidak selesa atau cerewet kerana demam, anda mungkin tidak perlu memberi mereka ubat. Untuk demam yang lebih tinggi atau gejala lain yang membuat bayi anda tidak selesa, ubat boleh membantu mereka merasa lebih baik buat sementara waktu.

2. Selaraskan pakaian mereka

Pakaikan bayi anda dengan pakaian ringan dan gunakan hanya selimut atau selimut ringan agar mereka selesa dan sejuk. Pakaian yang berlebihan untuk ayi anda dapat mengganggu kaedah penyejukan semulajadi tubuh mereka.

Cara mengurangkan demam bayi dengan selamat

3. Turunkan suhu

Pastikan rumah dan bilik bayi anda sejuk. Ini dapat membantu mengelakkan mereka daripada terlalu panas.

4. Beri mereka mandian suam-suam kuku

Cuba lapkan bayi anda dengan air suam. (Suhu air harus terasa hangat, tetapi tidak panas, lakukan sentuhan pada lengan dalam anda.) Elakkan menggunakan air sejuk, kerana ini dapat menyebabkan bayi menggigil, yang dapat meningkatkan suhu mereka. Keringkan bayi anda segera setelah mandi dan pakaikannya dengan pakaian ringan.

5. Menawarkan minuman

Dehidrasi adalah kemungkinan komplikasi demam. Tawarkan minuman biasa (susu ibu atau susu formula) dan pastikan bayi anda ada air mata ketika menangis, mulut lembap, dan lampin basah secara biasa.

Hubungi pejabat doktor anda untuk membincangkan cara-cara untuk menjaga kesihatan anak anda jika ini membimbangkan.

Cara mengurangkan demam bayi dengan selamat

Perkara yang harus dielakkan

Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh anda lakukan sekiranya bayi anda demam:

 • Jangan menangguhkan rawatan perubatan bagi bayi yang baru lahir yang demam atau bayi yang demam berterusan atau yang kelihatan sangat sakit.
 • Jangan berikan ubat kepada bayi anda tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor.
 • Jangan gunakan ubat yang bertujuan untuk orang dewasa.
 • Jangan menggunakan pakaian berlebihan kepada bayi anda.
 • Jangan gunakan ais atau alkohol gosok untuk menurunkan suhu bayi anda.

Cara memeriksa suhu bayi

Untuk mendapatkan suhu yang paling tepat, gunakan termometer pelbagai guna digital secara rektum. Perlu diingat bahawa suhu rektum akan lebih tinggi daripada suhu yang diambil dengan kaedah lain. Inilah cara untuk mengambil suhu bayi anda dengan betul:

 • Bersihkan termometer dengan alkohol atau sabun gosok.
 • Lap hujung termometer dalam jeli petroleum atau pelincir lain yang selamat.
 • Tanggalkan pakaian atau lampin dari bahagian bawah bayi anda.
 • Letakkan bayi anda pada perut mereka di permukaan yang selamat dan selesa, seperti meja ganti atau tempat tidur, atau di pangkuan anda.
 • Pegang bayi anda dengan lembut di tempat semasa anda mengambil suhu. Jangan biarkan mereka bergerak atau bergoyang semasa proses untuk mengelakkan termometer bergerak lebih jauh ke rektum bayi anda.
 • Hidupkan termometer dan masukkan hanya setengah inci hingga 1 inci ke rektum bayi anda sehingga termometer berbunyi.
 • Tarik termometer dengan teliti dan baca suhunya.

Peranti lain mungkin memberikan bacaan suhu yang tepat untuk bayi anda jika anda menggunakannya mengikut arahannya.

Termometer arteri temporal mungkin tidak berfungsi pada bayi yang berumur kurang dari 3 bulan. Termometer timpanik hanya boleh digunakan pada bayi berumur 6 bulan ke atas. Termometer arteri temporal adalah yang boleh anda gunakan pada dahi bayi. Termometer timpanik adalah jenis yang membaca suhu dari telinga bayi. Berikut adalah beberapa panduan lain untuk mengambil suhu bayi anda:

 • Tentukan termometer pelbagai guna digital anda untuk penggunaan rektum sahaja dan labelkannya untuk mengelakkan kekeliruan.
 • Elakkan mengambil suhu bayi anda secara dalam mulut atau di bawah ketiak. Ini tidak dianggap tepat untuk bayi dan kanak-kanak kecil.
 • Jangan membuat kesimpulan bahawa bayi anda mengalami demam jika anda merasa kehangatan dengan menyentuh dahi mereka. Anda memerlukan bacaan termometer digital yang tepat untuk menentukan demam.
 • Elakkan menggunakan termometer yang mengandungi merkuri. Mereka menimbulkan risiko pendedahan merkuri jika pecah.

How to take Baby's Temperature – A Quick Guide

Bila perlu mendapatkan pertolongan

Pastikan untuk memantau suhu bayi anda semasa penyakit tersebut dan perhatikan gejala dan tingkah laku lain untuk menentukan sama ada anda harus menghubungi doktor anda. Anda harus menghubungi doktor bayi anda atau mendapatkan rawatan perubatan sekiranya:

 • Bayi anda di bawah 3 bulan mengalami peningkatan suhu.
 • Bayi anda antara 3 bulan dan 6 bulan mempunyai suhu rektum 102°F (38.9°C) atau lebih tinggi.
 • Bayi anda yang berumur 6 hingga 24 bulan mengalami demam di atas 102°F (38.9°C) selama lebih dari satu atau dua hari tanpa gejala lain.
 • Bayi anda mengalami demam yang berlaku lebih lama daripada 24 jam atau yang kerap berlaku demam.
 • Bayi anda mudah marah atau lesu.
 • Suhu bayi anda tidak turun dalam satu jam atau lebih setelah mengambil dos ubat yang sesuai.
 • Bayi anda mengalami gejala lain seperti ruam, kurang makan, atau muntah.
 • Bayi anda mengalami dehidrasi.

Mengapa bayi mengalami demam?

Demam biasanya merupakan gejala keadaan perubatan yang lebih besar. Bayi anda mungkin mengalami demam kerana banyak sebab, termasuk dari:

 • Virus
 • Jangkitan bakteria
 • Vaksinasi tertentu
 • Keadaan perubatan lain

Penyebab demam yang biasa terjadi pada kanak-kanak termasuk penyakit pernafasan seperti selesema dan jangkitan pada telinga.

Adakah pertumbuhan gigi menyebabkan demam?

Pertumbuhan gigi tidak dianggap menyebabkan demam. Mungkin bayi anda yang sedang tumbuh gigi mempunyai keadaan penyebab lain yang menyebabkan demam.

Kesimpulan

Mengubati demam pada bayi akan berbeza-beza berdasarkan usia kanak-kanak dan gejala apabila demam.

Bayi yang baru lahir mesti segera berjumpa doktor jika mereka mengalami demam, sementara bayi yang lebih tua mungkin dirawat di rumah jika mereka mengalami demam ringan.

Sentiasa periksa dengan doktor anda sebelum memberi ubat kepada bayi anda, dan berjumpa doktor jika anak anda menghidap demam tinggi atau jika demam berlaku lebih lama dari satu atau dua hari.

 

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here