Cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi anda  |  Sebelum berjumpa dengan bayi anda, anda mungkin menjangkakan bahawa sebaik sahaja anda memeluknya, anda akan merasakan lonjakan kasih sayang dengan segera dan ikatan yang tidak putus akan dijalin selamanya. Hakikatnya adalah bahawa walaupun beberapa ibu baru merasakan ikatan segera dengan bayi mereka, bagi yang lain mungkin memerlukan waktu berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan.

Ikatan adalah proses beransur-ansur yang berlaku ketika anda saling mengenali dan hubungan emosi anda semakin mendalam.

Dari mandian dan menyanyi hingga mengurut dan bergurau, berikut adalah beberapa cara mudah yang indah untuk berkawan dengan bayi anda dalam beberapa minggu pertama dan seterusnya…

HUBUNGAN KULIT-KULIT

Salah satu cara terbaik untuk menjalin hubungan dengan bayi anda adalah dengan menikmati banyak hubungan dari kulit dengan kulit. Manfaat kulit hingga kulit sangat terkenal, dari mendorong bayi menyusui hingga memberi mereka keselesaan dan keselamatan. Bila-bila masa anda berpeluang, buka t-shirt anda, memegang mereka dengan rapat dan nikmati pengalaman ikatan yang terbaik.

BACA JUGA : Cara memastikan bayi atau anak kecil anda sentiasa aktif

MENYUSU BADAN (SUSU IBU)

Memeluk tubuh anda yang hangat, merasakan degupan jantung anda dan mengambil bau unik anda, penyusuan memberi bayi anda lebih daripada sekadar makanan. Ia juga dapat menenangkan bayi anda jika dia merasa takut atau menenangkannya melalui sebarang ketidakselesaan. Semasa anda menyusui bayi anda, kadar oksitosin, hormon ‘merasa baik’ dilepaskan, membantu anda merasa lebih dekat dengannya. Ajaib.

 

SENTIASA SENYUM…

Jangan sekali-kali memandang rendah kekuatan senyuman; berhasil dalam hidup dan pasti berhasil untuk ikatan dengan bayi anda. Senyuman memberi isyarat kepadanya bahawa semuanya baik-baik saja dan anda berada di sana untuk melindunginya. Senyum juga bagus untuk anda: membanjiri otak dengan endorfin yang kuat untuk membuat anda merasa gembira dan menghilangkan tekanan. Dan kemudian pada suatu hari yang menakjubkan (sekitar 6 – 12 minggu) dia akan memberikan senyuman kepada anda. Endorfin yang banyak!

BERCAKAP ADALAH BAGUS

Beberapa minggu pertama boleh menjadi indah dan menakutkan dalam ukuran yang sama – jika anda merasa sedikit terbeban – beritahu. Bayi akan terhibur dengan bunyi suara anda dan anda mungkin merasa senang untuk mengatakan sesuatu dengan kuat. Siapa tahu gusi tanpa gigi boleh menjadi begitu menyenangkan?!

CIUM SAYA SAYANG

Ciuman bayi sangat menggembirakan – terutamanya apabila dipadankan dengan menghidu bau bayi anda. Ahh. Ya, mencium bayi anda boleh menjadi alat yang sangat baik apabila melibatkan hubungan dengan bayi.

Cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi anda

BUAT MEREKA TERTAWA

Suara lucu, wajah buruk, permainan peek-a-boo! Apa sahaja yang diperlukan untuk membuat bayi anda tertawa – cubalah! Apabila anda mendengar tawaan bayi itu – anda akan sukar untuk berhenti!

NYANYI UNTUK BAYI ANDA

Anda mungkin tidak dikurniakan suara seperti Beyonce, tetapi bayi anda tidak akan peduli. Mendengar suara anda akan memberikan keselesaan dan jaminan – sebenarnya, dia pasti menjadi peminat anda yang paling hebat.

HUBUNGAN WAKTU MANDI

Waktu mandi bukan hanya menjaga kebersihan; ini juga merupakan peluang terbaik untuk menurunkan tempo dan merapatkan hubungan. Sekiranya anda bersama-sama, ini adalah peluang yang baik untuk melakukan hubungan kulit ke kulit – dan jika bayi menyusu, dia juga boleh makan tengahari!

HADKAN JUMLAH PELAWAT

Walaupun dapat difahami bahawa semua orang ingin melihat buat pertama kali bayi baru anda yang indah, sekumpulan pelawat yang tidak berpenghujung boleh melelahkan – dan bukan persekitaran terbaik untuk ikatan ibu dan bayi. Pastikan anda mempunyai banyak masa untuk menikmati hari-hari awal dalam suasana yang tenang dan santai. Sekiranya anda bimbang akan menyusahkan orang lain – minta pasangan anda memberi kata-kata yang tenang. Anda sentiasa boleh menghantar beberapa foto kepada mereka untuk menahan mereka!

Cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi anda

URUTAN BAYI

Sentuhan memainkan peranan yang sangat penting dalam proses ikatan, sebab itulah urutan bayi dapat sangat membantu menghubungkan anda dan bayi anda. Selain sentuhan yang menenangkan, urutan bayi melibatkan hubungan mata ke mata, bau, pergerakan lembut dan bunyi suara anda – semuanya membantu mengembangkan kepercayaan serta perasaan cinta dan rasa hormat. Urut bayi adalah cara yang baik untuk ayah untuk rapat dengan bayi, mendorong hubungan yang lebih mendalam di luar penjagaan harian.

MENARI DENGAN BAYI ANDA

Pernah mahu menari seperti tidak ada yang menonton – atas nama ikatan ini anda harus melakukannya! Menari di sekitar bilik semasa bayi anda memerhatikan adalah cara terbaik untuk menghilangkan tekanan dan mendekatkan anda bersama. Dan apabila bayi anda bertambah tua, anda boleh bergoyang dengan lembut! Pelepasan hormon yang baik adalah sangat bagus untuk memupuk kebersamaan – dan memberikan senaman kecil yang hebat juga!

Cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi anda

PENJAGAAN SETIAP HARI

Hanya dengan memenuhi keperluan bayi anda (memberi makan kepadanya; menukar pakaiannya; memberikannya kehangatan dan mengangkatnya ketika dia menangis), anda membantu menjalin ikatan yang mendalam dan tahan lama. Anda mungkin tidak menganggap pengasuhan secara umum sangat berhasil, tetapi perkara kecil yang anda lakukan setiap hari sebenarnya cukup besar apabila ia melibatkan dengan ikatan hubungan.

ANDA MERASAKAN ANDA TIDAK RAPAT DENGAN BAYI SEPERTI YANG ANDA GAMBARKAN?

Sekiranya anda tidak merasa diatasi dengan cinta pada pandangan pertama – jangan panik. Ikatan boleh memakan masa lebih lama daripada yang anda fikirkan – terutama jika anda mengalami kelahiran yang sukar, menghadapi cabaran untuk menyusui atau sedang menghadapi masalah kurang tidur.

Walau bagaimanapun, jika setelah beberapa lama anda merasa seperti anda masih tidak merasakan hubungan seperti yang seharusnya apabila anda merasa jauh dari bayi anda, atau mempunyai perasaan benci, buat janji temu untuk berjumpa dengan doktor atau pelawat kesihatan anda. Mereka akan dapat memberi beberapa cadangan untuk membantu anda serta mengenal pasti tanda-tanda kemurungan selepas bersalin (PND) – suatu keadaan yang dialami oleh satu dari 10 ibu baru.

PND boleh dirawat dan ada banyak sokongan yang tersedia – jadi jangan berjuang sendirian.

Sumber :
www.emmasdiary.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here