Cara tingkatkan sistem pembakaran lemak badan  |  Penjelasan Metabolisme : Cara Meningkatkan Sistem Pembakaran Lemak Badan Anda dan Menurunkan Berat Badan… anda boleh tinggalkan kunyit, tetapi jangan tinggalkan sarapan !

Terdapat makmal kimia mikroskopik di setiap sel anda, bekerja sepanjang masa untuk mengubah makanan anda menjadi bahan bakar. Inilah cara proses ini mempengaruhi tenaga, berat badan, dan mood anda – serta petua bagaimana menjadikan metabolisme anda secepat dan secekap mungkin.

Cara tingkatkan sistem pembakaran lemak badan

Jadi apa itu metabolisme?

Anggaplah ia sebagai mesin dalam sel anda yang membuat anda terus berfungsi. Sebuah kereta menggunakan gas; anda menggunakan kalori, yang merupakan unit tenaga. Sebilangan besar kalori ini dibakar melalui tubuh anda dengan hanya menjalankan tugasnya: memberi tenaga kepada sel anda dan memastikan jantung anda mengepam, darah anda berjalan, paru-paru anda bernafas, sistem pencernaan anda berfungsi dan neuron otak anda berfungsi (sebenarnya, otak anda sendiri memerlukan 420 kalori sehari hanya untuk terus berfungsi). Anda selalu membakar kalori, walaupun tidur. Begini cara ia bekerja:

  1. Anda makan makanan.
  2. Tubuh anda memecahnya menjadi bentuk karbohidrat, protein, dan lemak termudah.
  3. Kalori dalam komponen tersebut ditukarkan kepada tenaga, yang digunakan oleh sel dan tisu anda untuk membesar dan membaiki dengan sendiri.

Kami tahu apa yang sebenarnya anda ingin ketahui: Adakah ada cara untuk membakar lebih banyak – iaitu untuk mendapatkan metabolisme yang lebih cepat? Jawapannya ialah YA. Ia bermula dengan apa yang anda makan dan bagaimana anda bergerak – lebih banyak lagi mengenai kedua perkara ini. Faktor-faktor lain:

Genetik: Anda mungkin mempunyai metabolisme secara semula jadi lebih cepat atau lebih perlahan, walaupun gaya hidup masih memberi kesan besar.

Tekanan: Tekanan jangka panjang melepaskan hormon yang mengganggu pencernaan anda sehingga makanan anda tidak digunakan dengan cekap.

Tidur: Ini sangat kritikal. Apabila badan anda berubah dengan cepat ketika tidur, ia dibawa ke mod pemuliharaan, jadi anda membakar lebih sedikit kalori.

BACA JUGA : 26 tips kesihatan dan pemakanan terbaik yang terbukti berkesan

Cara tingkatkan sistem pembakaran lemak badanApa yang mempengaruhi kadar metabolisme anda?

Masa untuk makan tengah hari! Semasa badan anda memecahkan makanan anda, otak anda mendapat isyarat maklum balas – dari nutrien, hormon anda, dan berapa banyak yang anda bergerak – dan “memutuskan” sama ada akan menggunakan kalori pada masa itu atau menyimpannya. Inilah yang mempengaruhi keputusan itu:

Berapa banyak yang anda makan: Makan lebih banyak kalori daripada yang anda perlukan secara konsisten, dan banyak yang tidak digunakan disimpan sebagai lemak.

Semasa anda makan: Mengunyah setiap tiga hingga empat jam menjadikan metabolisme anda tidak stabil. Mungkin juga ada kelebihan untuk menambahkan kalori: Orang yang melewatkan sarapan cenderung mengalami lonjakan hormon ghrelin yang meningkatkan kelaparan pada waktu petang, sehingga mereka makan sebelum tidur. Ini boleh mengganggu tidur, yang mengganggu metabolisme anda.

Apa yang anda makan: Tinggalkan karbohidrat sederhana rendah nutrien. Mereka dicerna dengan cepat sehingga menimbulkan reaksi metabolik yang segera membuatkan anda lapar lagi. Anda akan makan lebih banyak secara keseluruhan – hello, berat bertambah! Turunkan gabungan karbohidrat dan protein kompleks berserat, yang akan membuatkan anda kenyang sehingga anda akan makan dengan lebih sedikit.

Cara tingkatkan sistem pembakaran lemak badan

Bolehkah makanan membakar lemak? Tidak juga.

Sekiranya anda mempercayai apa yang anda lihat di tempat lain di internet, anda mungkin menyangka terdapat banyak makanan ajaib yang menghapuskan lemak. Kalaulah! Inilah kebenarannya…

Air dengan lemon: Menghirup minuman yang sangat panas atau sangat sejuk dapat membantu meningkatkan metabolisme – tetapi kesannya hanya berlangsung sekitar 30 hingga 40 minit setelah meminumnya. Yang dikatakan, terhidrasi dengan baik sangat penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat; jika menambah sebiji lemon membantu anda melakukannya, lakukannya.

Makanan berkunyit dan pedas: Sebatian dalam kunyit dikaitkan dengan penurunan risiko keradangan kronik, yang berkaitan dengan kegemukan. Tetapi (maaf) lebih banyak kunyit tidak meningkatkan metabolisme anda. Bagi makanan pedas, beberapa penyelidikan mengaitkan capsaicin yang terdapat dalam lada panas dengan peningkatan kadar metabolisme; ia juga dapat membantu menggerakkan sel-sel lemak untuk digunakan untuk tenaga. Tetapi anda perlu makan banyak: Dalam satu kajian, orang yang mengambil suplemen capsaicin setiap hari selama 12 minggu kehilangan kurang dari satu paun.

Teh dan kopi: Beberapa kajian kecil telah menghubungkan metabolisme yang lebih cepat dengan teh tertentu (terutama hijau dan hitam) dan kopi berkafein. Kesannya nampaknya berasal dari gabungan kafein dan flavonoid (sebatian antioksidan); faedah sederhana nampaknya bermula apabila anda minum sekurang-kurangnya empat cawan dalam sehari. Namun, kerana tidur juga merupakan kunci untuk metabolisme yang lebih cepat, anda pasti ingin mendapatkan keseimbangan.

Makanan “Kalori negatif”: Ini bukanlah satu perkara, walaupun kita menginginkannya. Tidak ada asas saintifik untuk persepsi lama bahawa beberapa makanan – seperti saderi dan gula bebas gula – meningkatkan metabolisme kerana mereka rendah kalori dan memerlukan banyak kunyah sehingga anda benar-benar membakar lebih banyak kalori daripada yang anda makan.

sneakers

Apa jenis latihan yang meningkatkan metabolisme anda?

Terdapat banyak sebab untuk bersenam – sangat penting untuk jantung, otak, tulang, dan sistem imun anda. Dan semakin banyak anda bergerak, semakin banyak kalori yang akan anda bakar. Tetapi senaman tidak akan menghapuskan diet yang tinggi kalori dan tidak berkualiti – anda tidak akan membakar kalori dengan secukupnya. Apa yang boleh dilakukan dengan senaman: menjadikan metabolisme anda lebih cepat dengan meningkatkan tahap testosteron dan hormon pertumbuhan anda. Oleh itu, mulailah dengan pendekatan tiga perkara ini:

Kardio: Melakukan secara selang sangat berkesan untuk meningkatkan kadar metabolisme dan membakar lemak. Ia juga dapat menghasilkan afterburn, yang bermaksud anda akan terus membakar kalori setelah bersenam. Untuk melakukan senaman selang, ganti pergerakan stabil (katakan, jalan cepat) dengan pergerakan lebih pantas (joging sederhana). Lakukan selama 20 hingga 30 minit sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

Latihan kekuatan: Membina otot mengubah metabolisme anda. Sebabnya: Walaupun dalam keadaan rehat, otot membakar kalori empat kali lebih banyak daripada lemak, jadi semakin banyak otot yang anda miliki, semakin banyak anda akan membakar. (Itulah sebabnya lelaki cenderung mempunyai metabolisme yang lebih pantas – lebih banyak otot!) Lakukan sekurang-kurangnya dua senaman berat setiap minggu.

Pergerakan “NEAT”: Ia adalah “termogenesis aktiviti tanpa senaman”: kalori yang dikeluarkan dengan gelisah semasa menjumpai atau berlari ke arah air pancut. Dalam satu kajian, mereka yang melakukan banyak pergerakan NEAT membakar sebanyak 2,000 kal lebih sehari! Oleh itu, berjalan-jalan semasa anda menggunakan telefon; melawat muzium dan bukannya panggung wayang; pergi ke kedai dan bukannya membuat pesanan dalam talian.

Apakah Berat Badan Anda Naik Turun? Atasi dengan Cara ini ~ Cara ...

Bagaimana anda dapat mengatasi berat badan anda?

Pertama, berita buruk: Atas sebab-sebab biologi yang rumit, kenaikan berat badan boleh menyebabkan metabolisme yang perlahan, yang dapat bererti lebih banyak kenaikan berat badan. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan (seperti diabetes) yang dapat memperlahankan metabolisme anda, yang menyebabkan…anda boleh menekanya: lebih banyak kenaikan berat badan.

Berita baik: Anda boleh menterbalikkan kitaran tersebut. Mulakan dengan senaman. Ini membantu anda tidur dan meningkatkan hormon menahan selera makan tertentu; makan protein tanpa lemak dan kurang gula dan karbohidrat juga membantu.

Peningkatan hormon menjadikan metabolisme anda tidak stabil, membantu anda menurunkan berat badan dan menjadi lebih sihat. Lebih banyak serotonin kemudian dihasilkan kerana anda makan dan tidur lebih lena, yang dapat melegakan gejala kemurungan. Anda menjadi lebih gembira menjadikan anda lebih aktif, yang membawa kepada metabolisme yang lebih pantas. Bagus.

Sumber :
www.goodhousekeeping.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here