Cara yang betul memilih mainan yang sesuai dengan umur si kecil anda  | Mainan yang sesuai dengan usia masih boleh menyeronokkan, dan juga selamat. Beri anak mainan baru – hampir semua mainan – dan kemungkinan, anda mempunyai seorang anak yang gembira. Anak-anak kecil biasanya tidak cerewet apabila melibatkan mainan bayi dan mainan anak-anak, tetapi ibu bapa seharusnya cerewet.

Mainan lebih daripada sekadar permainan, walaupun ia haruslah menyeronokkan, mainan juga harus sesuai dengan usia, merangsang otak, dan selamat. “Bermain sangat penting dalam perkembangan sosial, mental, fizikal, dan emosi kanak-kanak,” kata Vicki Panaccione, PhD, psikologi kanak-kanak dan pengasas Better Parenting Institute. “Mainan harus dianggap sebagai alat perkembangan dalam pembelajaran.”

Semasa memilih mainan bayi atau mainan kanak-kanak yang sesuai untuk usia kanak-kanak, ingat tips ini:

How to choose the right toy for your baby - Quora

Pastikan mainan itu mudah

Mainan yang terlalu banyak tidak membenarkan kanak-kanak menggunakan imaginasinya sendiri. Anak patung dan boneka yang bercakap atau menyanyi atau mengarahkan anak-anak menekan butang tertentu pada dasarnya mengendalikan keadaan permainan tersebut padahal kanak-kanak sepatutnya menjadi orang yang mengarahkan tindakan. “Apabila mainan terlalu spesifik, ia membatasi dan menyangkal kemampuan anak untuk menggunakan imaginasinya,” kata Panaccione. “Mainan terbaik selalunya adalah yang paling mudah – seperti blok – kerana ia membolehkan kanak-kanak menjadi kreatif dan spontan.”

BACA JUGA : Bagaimana untuk membantu kanak-kanak yang tercekik

Gift Guide: The Best Building Toys For Kids (From Blocks To Robots ...

Tetapkan had mainan elektronik dan permainan video

Kita hidup di zaman elektronik, dan mana-mana ibu bapa yang menganggap bahawa dia dapat menjauhkan anaknya – bahkan anak kecil – dari komputer dan seumpamanya selamanya, itu adalah tidak benar. Tetapi untuk kanak-kanak kecil, sangat penting untuk menetapkan had. Penyelidikan menunjukkan bahawa mainan elektronik menimbulkan beberapa kemungkinan bahaya untuk kesihatan dan perkembangan anak-anak, termasuk kehilangan pendengaran (dari mainan yang terlalu bising), kenaikan berat badan (dari tidak aktif semasa bermain), dan kelewatan bahasa dan perkembangan. Satu kajian baru-baru ini di Temple University menunjukkan bahawa mainan yang tidak memerlukan anak untuk melakukan apa-apa selain menonton mempromosikan gaya pembelajaran yang pasif, yang dapat mengganggu pembelajaran untuk berfikir secara sendiri.

Elektronik juga dapat mempengaruhi jangkauan perhatian anak, kata Linda Crowe, PhD, seorang profesor dalam Program Communication Sciences dan Disorders di Kansas State University. “Mainan yang mempunyai lampu berkedip dan perubahan serta pergerakan yang berterusan tidak memerlukan kanak-kanak untuk memperhatikan satu perkara untuk jangka masa yang lama. Anak-anak yang sering menggunakan mainan ini sukar untuk fokus pada sesuatu seperti buku atau mainan yang tidak bergerak.”

Menurut American Academy of Pediatrics, kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tidak boleh menonton TV atau bermain permainan komputer sama sekali; kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun harus mempunyai “masa skrin” terhad kepada 1-2 jam sehari.

Cara yang betul memilih mainan yang sesuai dengan umur si kecil anda

Jangan tertarik pada mainan yang menggelarkan diri mereka sebagai berpendidikan.

Perniagaan mainan pendidikan berkembang pesat, berdasarkan ketakutan ibu bapa bahawa anak-anak mereka perlu belajar sebanyak mungkin dan secepat mungkin untuk memberi mereka kekuatan di masa depan. Tidak semua mainan yang sesuai dengan usia adalah tidak baik – CD yang mendedahkan kanak-kanak kepada muzik klasik atau bahasa asing adalah baik – misalnya, tetapi banyak mainan bayi dan mainan kanak-kanak memberitahu bahawa ia dapat meningkatkan perkembangan otak atau menjadikan seorang kanak-kanak itu seorang pembaca dan ahli matematik dengan lebih awal. Laporan tahun 2005 dari Kaiser Foundation mendapati bahawa banyak tuntutan ini tidak disokong. “Mainan pendidikan yang sebenarnya bukanlah alat dan gizmos yang menarik perhatian dengan janji-janji yang meyakinkan, tetapi asas yang telah membina pemikir kreatif selama beberapa dekad,” kata Roberta Golinkoff, PhD, ketua Projek Bahasa Bayi di University of Delaware.

Cara yang betul memilih mainan yang sesuai dengan umur si kecil anda

Simpan hanya beberapa mainan dalam satu masa.

“Saya melihat anak-anak yang hanya dibanjiri dengan mainan,” kata Panacione kepada WebMD. “Mereka diberi terlalu banyak mainan terlalu cepat dan sukar untuk fokus pada salah satu dari mereka.” Dia menyarankan agar ibu bapa membuat giliran utnuk mainan yang dimasukkan dan dikeluarkan dari kotak atau bilik mainan anak, memperkenalkan semula mainan setelah beberapa minggu yang terasa seperti mainan baru. Dan jika anak anda mempunyai beberapa jenis mainan yang serupa, biarkan dia meneroka sepenuhnya sebelum memperkenalkan yang lain. Anak-anak tidak, misalnya, memerlukan lima penyusun bentuk yang berbeza dalam satu masa.

Mainan yang sama juga dapat membawa kanak-kanak melalui berbagai tahap perkembangan yang berbeza, jadi jangan terburu-buru untuk menggantikan mainan lama dengan yang baru, kata Panacione. “Sebilangan mainan asas, seperti blok, memberikan banyak kebaikan dari segi pekembangan sehingga ibu bapa tidak harus cepat menggantinya dan beralih kepada sesuatu yang ‘lebih baru.’ Sebagai contoh, bayi boleh mula mmemegang blok dan mengembangkan beberapa perkembangan otot dan koordinasi.” Semasa kanak-kanak membesar, blok membantu mengembangkan banyak kemahiran lain seperti ketetapan objek (konsep bahawa objek masih ada walaupun tidak dapat dilihat), hubungan spasial, bahasa, imaginasi, kreativiti, dan penggunaan bangunan, perancangan, dan pembinaan prinsip…Menggunakan blok dengan adik-beradik atau rakan-rakan juga mengajar toleransi kekecewaan dan kerjasama dengan orang lain.

Cara yang betul memilih mainan yang sesuai dengan umur si kecil anda

Pilih mainan yang sesuai dengan usia

Kanak-kanak menikmati mainan yang dapat mereka kuasai dan sesuai untuk tahap perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa cadangan untuk jenis mainan yang paling dimanfaatkan oleh kanak-kanak ketika mereka melalui peringkat yang berbeza:

0-6 bulan: Bayi terpesona dengan pergerakan, suara, dan visual hitam putih yang sederhana. Mereka belajar tentang tubuh mereka sendiri, bekerja dengan koordinasi tangan-tangan, mengambil, dan menggenggam. Mainan yang sesuai dengan usia untuk bayi merangkumi: mainan yang bergerak, berbunyi, kotak yang berbunyi, dan apa sahaja yang boleh mereka genggam, sapu, tarik, tendang, tekan, atau goncang.

6-8 bulan: Bayi yang lebih tua dapat memegang mainan kecil. Mereka belajar tentang sebab dan akibat dan mereka akan mengulangi aktiviti berulang-ulang untuk menguasainya. Mereka juga suka memindahkan mainan dari tangan ke tangan dan masuk dan keluar dari bekas. Banyak mainan yang sama untuk bayi akan digunakan dengan cara baru oleh bayi yang lebih tua.

8-18 bulan: Ini adalah usia ketika bayi mula menjangkakan hasil, mewujudkan matlamat, dan dengan sengaja mengambil tindakan untuk membuatkan ianya berhasil. Mereka juga mulai bereksperimen dengan ukuran, bentuk, dan ruang. Mainan yang sesuai dengan usia termasuk mainan push / pull, blok, mainan cawan, gegelung pada tiang, penyusun bentuk, dan mainan yang mudah dicabut dan dipasang.

18-24 bulan: Kanak-kanak mula menikmati bermain “menyamar.” Inilah masanya untuk memperkenalkan pakaian, boneka, set dapur, dan kereta mainan, trak, dan bas sekolah.

2-4 tahun: Anak-anak banyak belajar mengenai sosialisasi pada tahun-tahun prasekolah dan terus melakukan banyak permainan menyamar. Miniatur ladang dan rumah membolehkan mereka menggunakan imaginasi, sementara itu krayon besar, cat jari, dan Play-Doh membantu mengembangkan kreativiti. Kanak-kanak juga memperoleh keuntungan besar dalam kemahiran motor halus dan kasar sepanjang tempoh ini, jadi teka-teki, Lego besar, blok, dan mainan pembinaan lain adalah mainan yang sesuai dengan usia mereka. Buni yang bising selalu menjadi daya tarikan, jadi anak-anak kecil menyukai gegendang dan mainan tukul-pasak pada usia ini.

Sumber :
www.webmd.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here