Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas? | Jawapan kepada semua soalan anda mengenai wabak penyakit yang tersebar di seluruh dunia. Coronavirus baru (Covid-19) merebak dengan cepat. Lebih 190,100 orang diketahui dijangkiti dan lebih daripada 7,500 kematian telah direkodkan – termasuk 67 orang di UK yang didiagnosis dengan virus itu.

Walaupun wabak itu bermula di China, kebanyakan kes dan kematian kini berada di luar negara dan virus itu menyebar ke peringkat antarabangsa.

Image result for coronavirus

Apakah itu Coronavirus ?

Coronavirus adalah keluarga virus yang menyebabkan penyakit pada haiwan. Tujuh, termasuk virus baru, telah berjangkit kepada manusia, tetapi kebanyakannya menyebabkan gejala seperti demam selesema.

Dua Coronavirus lain – sindrom pernafasan Timur Tengah (Mers) dan sindrom pernafasan akut yang teruk (Sars) – jauh lebih teruk, setelah membunuh lebih daripada 1,500 orang sejak tahun 2002.

Virus baru, secara rasmi dipanggil Covid-19, juga berbahaya – setakat ini, sekitar 20 peratus kes disahkan telah dikelaskan sebagai teruk atau kritikal. Setakat ini, kira-kira 15 hingga 20 peratus kes hospital telah dikelaskan sebagai “teruk” dan kadar kematian sekarang berada di antara 0.7 peratus dan 3.4 peratus bergantung kepada lokasi dan, pentingnya akses kepada penjagaan hospital yang baik.

Ini jauh lebih rendah daripada kadar kematian bagi Mers (30 peratus) dan Sars (10 peratus), tetapi masih menjadi ancaman penting.

Para saintis di China percaya bahawa Covid-19 telah bermutasi menjadi dua jenis, satu lagi lebih agresif daripada yang lain, yang boleh menjadikan penghasilan vaksin menjadi lebih rumit.

Image result for coronavirus

Bagaimana wabak bermula ?

Sumber Coronavirus itu dipercayai sebagai “pasar basah” di Wuhan yang menjual haiwan mati dan hidup termasuk ikan dan burung.

Pasaran sedemikian menimbulkan risiko virus berjangkit dari haiwan ke manusia kerana piawai kebersihan adalah sukar untuk dikekalkan jika haiwan hidup disimpan dan disembelih di tempat tersebut. Biasanya, haiwan-haiwan ini akan padat.

Sumber haiwan dari wabak terbaru belum dikenal pasti, tetapi pembawa asalnya disyaki kelawar. Kelawar tidak dijual di pasar Wuhan tetapi mungkin telah berjangkit kepada ayam hidup atau binatang lain yang dijual di sana.

Kelawar menjadi pembawa kepada pelbagai jenis virus zoonotik termasuk Ebola, HIV dan rabies.

Bolehkah wabak ini semakin membesar?

Ia adalah mustahil untuk menyatakan sejauh mana penyakit ini akan merebak tetapi, pada trajektori semasa, ia mungkin akan menyebar ke lebih banyak negara, yang memberi kesan kepada banyak lagi orang. Bilangan kes mula berkurangan di China tetapi menyebar di seluruh dunia.

Apakah gejala Coronavirus?

Gejala awal termasuk demam, batuk kering, keletihan dan perasaan tidak sihat.

Image result for coronavirus cases tracker

Berapa banyak orang yang mati akibat penyakit ini setakat ini ?

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas ?. Lebih daripada 182,000 kes telah disahkan sejak wabak itu bermula, dan angka kematian telah melebihi 6,500. Majoriti kes kini berada di luar China, dan virus itu telah merebak ke lebih daripada 100 negara lain.

Mengikut data dari pihak berkuasa China, sekitar 80 peratus kes penyakitnya ringan, tetapi 20 peratus memerlukan kemasukan ke hospital, dan kadar kematian telah berubah mengikut negara.

Adakah wujud  Coronavirus di UK?

Lebih daripada 1,950 orang di UK telah diuji positif untuk virus setakat ini.

Orang tua yang mempunyai masalah kesihatan menjadi orang pertama di Britain yang mati setelah didiagnosis dengan penyakit itu, NHS Trust Royal Berkshire mengesahkan pada 5 Mac. Sejak itu, seramai 55 orang telah meninggal dunia.

Polis telah diberikan kuasa belum pernah berlaku sebelum ini untuk memaksa mereka yang berisiko Coronavirus dikuarantin di dalam ketakutan apabila dua GP mungkin telah menyebarkan virus tersebut kepada pesakit.

Semua orang di UK kini harus menghindari lawatan ke pub, restoran dan “interaksi yang tidak penting” dengan orang lain, kata Boris Johnson, kerana dia melaksanakan sekatan terbesar kebebasan awam “dalam keadaan aman”.

Adakah terdapat ubat untuk Coronavirus ?

Tiada rawatan khusus, walaupun doktor menguji dadah sedia ada untuk virus seperti Ebola dan HIV. Keputusan awal kelihatan menjanjikan tetapi, sehingga ujian klinikal penuh telah selesai, para doktor tidak dapat memastikan ubat-ubatan itu berkesan.

Kerja untuk menghasilkan vaksin dipercepatkan, tetapi kerja ini telah menjadi rumit disebabkan oleh virus yang berubah dalam gelombang kedua.

Bagaimana Coronavirus tersebar ?

Seperti demam dan selesema, virus itu tersebar melalui titisan apabila seseorang batuk atau bersin. Titisan jatuh di permukaan dan dijangkiti di tangan orang lain dan tersebar lebih jauh. Orang ramai mendapat virus apabila mereka menyentuh tangan mereka yang dijangkiti ke mulut, hidung atau mata mereka.

Ini adalah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda adalah menjaga tangan anda bersih dengan membasuhnya dengan sabun dan air atau gel pembersih tangan.

Adakah Coronavirus merebak di udara ?

Terdapat beberapa perdebatan mengenai sama ada penyakit itu merebak di udara – tidak ada bukti untuk itu lagi, tetapi itu boleh berubah. Virus-virus di udara boleh berlarutan untuk jangka masa yang lebih lama daripada yang tersebar dengan titisan dan juga boleh tersebar di penghawa dingin dan sistem pengudaraan.

Nasihat semasa ialah penyakit ini hanya boleh tersebar di antara kenalan rapat – yang ditentukan apabila menghabiskan lebih daripada 15 minit dalam jarak dua meter dari orang yang dijangkiti.

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas?

Siapa yang memulakan Coronavirus ?

Pelbagai teori konspirasi gila telah tersebar bahawa virus entah bagaimana terlepas dari makmal Cina, sama ada secara tidak sengaja atau direka bentuk. Walau bagaimanapun, ini adalah tidak benar dan saintis yang mempelajari kod genetiknya telah mengaitkannya dengan kelawar. Ia mungkin kemudian melompat ke haiwan lain, yang menyebarkannya kepada manusia.

Bilangan penyakit yang tersebar dari haiwan ke manusia semakin meningkat, dan pasukan pemburu virus menjejaki mereka.

BACA JUGA : Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

Di manakah penyakit itu sekarang ?

Selepas pertama kali dilaporkan di China, penyakit ini kini berada di lebih daripada 100 buah negara di seluruh dunia, yang merebak ke seluruh Eropah, Amerika dan Asia.

Itali juga telah melihat sejumlah besar kes, membawa pihak berkuasa untuk mengenakan penguncian di utara negara ini.

Penyakit ini juga merebak ke Timur Tengah, dengan Iran terutamanya terjejas.

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas?

Perlukah saya membatalkan rancangan perjalanan saya ?

Pejabat Luar Negeri memberi amaran terhadap perjalanan ke, antara lain, China, Sepanyol dan Itali.

Walau apa pun, beberapa negara telah mengadakan sekatan perjalanan, menghalang warga British dan warga asing daripada masuk. Donald Trump mengumumkan pengharaman pelawat ke Amerika Syarikat dari Eropah dan UK, sementara banyak negara lain tidak akan membenarkan kemasukan kepada warganegara British.

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas?

Adakah virus ini seperti Sars dan Mers ?

Ya – tetapi ia tidaklah semestinya akan membawa maut.

Sars dan Mers juga koronavirus yang menyebabkan jangkitan pernafasan yang teruk. Mereka juga berasal dari kelawar, Sars berjangkit kepada manusia melalui kucing civet dan Mers yang datang melalui unta.

Sars, yang pertama kali dilaporkan di China pada tahun 2002, merebak ke 27 negara, menjangkiti kira-kira 8,000 orang dan membunuh 700 orang. Ia menyebar dengan cepat pada mulanya tetapi kemudian mati.

Mers, sebaliknya, ia lebih gigih. Ia mula muncul di Jordan pada tahun 2012 dan kira-kira 2,500 kes telah dikenal pasti setakat ini. Ia lebih berbahaya daripada Sars dan telah meragut kira-kira 850 nyawa.

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas?

Seberapa serius penyakit ini ?

Menurut data mengenai 44,000 kes pertama yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa China, 80 peratus kes adalah ringan.

Dalam kira-kira 14 peratus daripada kes virus itu menyebabkan penyakit yang teruk, termasuk radang paru-paru, dan sesak nafas. Dalam kira-kira lima peratus pesakit adalah kritikal, yang membawa kepada kegagalan pernafasan, kejutan septik dan kegagalan organ pelbagai.

Menurut WHO, kadar kematian di Wuhan adalah dua hingga empat peratus, sedangkan di seluruh dunia dan dunia sekitar 0.7 peratus.

Tidak jelas mengapa kadar kematian lebih tinggi di Wuhan, tetapi mungkin kerana perkhidmatan kesihatan di sana telah dibanjiri oleh pesakit. Lelaki lebih cenderung mempunyai bentuk penyakit yang teruk, begitu juga orang yang sudah mempunyai keadaan penyakit seperti diabetes atau tekanan darah tinggi.

Bagaimana Coronavirus ini berbanding dengan wabak pernafasan yang lalu ?

Influenza Sepanyol 1918 – atau virus H1N1 – kekal sebagai pandemik flu yang paling dahsyat dalam sejarah moden. Penyakit ini tersebar di seluruh dunia dan dianggarkan mengakibatkan kematian antara 50 dan 100 juta.

Versi virus yang sama juga berada di belakang wabak selesema babi 2009, yang dikatakan telah membunuh sebanyak 575,400 orang.

Wabak selesema utama lain termasuk selesema Asia pada tahun 1957, yang mengakibatkan kira-kira dua juta kematian, dan selesema Hong Kong, yang membunuh satu juta orang 11 tahun kemudian.

Tetapi wabak koronavirus setakat ini jauh lebih kecil. Sars akhirnya merebak ke 27 buah negara, menjangkiti kira-kira 8,000 orang dan membunuh 700 orang.

Coronavirus : Bagaimana ia bermula dan bolehkah wabak itu semakin meluas?

Adakah terdapat apa-apa yang perlu saya lakukan untuk bersedia ?

Ya – ada banyak langkah pencegahan dasar yang dapat anda ambil untuk melindungi diri anda daripada dijangkiti virus pernafasan jenis ini.

Lindungi diri anda dan keluarga anda dengan mengetahui lebih lanjut mengenai Keselamatan Kesihatan Global.

Sumber :
www.telegraph.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here