Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?  |  Dunia sedang ditutup. Tempat-tempat yang dahulunya penuh dengan keramaian dan kesibukan kehidupan seharian telah menjadi bandar-bandar berhantu dengan sekatan besar-besaran yang dikenakan ke atas kehidupan kita – dari penutupan sekolah sehingga ke sekatan pelancongan dan larangan melakukan perhimpunan massa.

Ia adalah tindak balas global yang tiada bandingannya dengan penyakit tersebut. Tetapi bilakah ia akan berakhir dan bilakah kita dapat meneruskan kehidupan kita?

Perdana Menteri Boris Johnson mengatakan dia percaya UK boleh “menghidupkan semula gelombang” terhadap wabak dalam tempoh 12 minggu akan datang dan negara boleh “menghentikan coronavirus”.

Tetapi walaupun bilangan kes mula berkurang dalam masa tiga bulan akan datang, kita masih lagi jauh dari pengakhirannya.

BACA JUGA : Kelawar tidak boleh dipersalahkan untuk Coronavirus

Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?

Ia boleh mengambil masa yang lama untuk gelombang ini surut – mungkin bertahun.

Ia jelas bahawa strategi penutupan sebahagian besar masyarakat tidak dapat bertahan dalam jangka panjang. Kemunduran sosial dan ekonomi akan menjadi bencana.

Apa yang negara-negara perlukan adalah “strategi keluar” – cara untuk menarik balik sekatan dan kembali normal.

Tetapi coronavirus tidak akan hilang.

Sekiranya anda menarik balik sekatan yang masih mengandungi virus itu, maka kes-kes yang tidak dapat dielakkan semakin meluas.

“Kita mempunyai masalah besar dalam apakah strategi keluar dan bagaimana kita ingin keluar dari wabak ini,” kata Mark Woolhouse, seorang profesor epidemiologi penyakit berjangkit di Universiti Edinburgh.

“Ia bukan hanya UK, tiada satu pun negara yang mempunyai strategi keluar.”

Ini adalah cabaran saintifik dan sosial yang besar.

Pada dasarnya ada tiga cara untuk keluar dari kekacauan ini.

  • Vaksinasi
  • Orang yang cukup untuk membina imuniti melalui jangkitan
  • Atau mengubah tingkah laku / masyarakat kita secara kekal

Setiap cara ini akan mengurangkan keupayaan penyebaran virus.

Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?

Vaksin – sekurang-kurangnya 12-18 bulan lagi

Vaksin harus memberikan seseorang itu imuniti supaya mereka tidak menjadi sakit jika mereka terdedah kepada virus.

Imunkan seberapa ramai orang, kira-kira 60% daripada populasi, dan virus tidak dapat menyebabkan wabak itu merebak – konsep yang dikenali sebagai imuniti kelompok.

Orang pertama diberi vaksin eksperimen di Amerika Syarikat minggu ini selepas penyelidik dibenarkan melangkaui peraturan biasa iaitu melakukan ujian haiwan terlebih dahulu.

Penyelidikan vaksin berlaku pada kelajuan yang belum pernah terjadi sebelumnya, tetapi tidak ada jaminan ia akan berjaya dan akan memerlukan imunisasi pada skala global.

Anggaran terbaik ialah vaksin akan boleh didapati 12 hingga 18 bulan jika semuanya berjalan lancar. Itu adalah masa yang panjang untuk menunggu apabila menghadapi sekatan sosial yang tidak pernah berlaku semasa aman.

“Menunggu vaksin tidak seharusnya dihormati dengan nama ‘strategi’, itu bukan strategi,” kata Prof Woolhouse kepada BBC.

Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?
Batuk adalah salah satu gejala Covid-19

Imuniti semula jadi – sekurang-kurangnya dua tahun lagi

Strategi jangka pendek di UK adalah untuk mengurangkan kes sebanyak mungkin untuk mengelakkan hospital terjejas – apabila anda kehabisan katil penjagaan intensif maka kematian meningkat.

Sebaik sahaja kes-kes diatasi, ia mungkin membenarkan beberapa langkah untuk ditarik balik seketika – sehingga kes meningkat dan satu lagi sekatan diperlukan.

Selama mana ia akan berlaku adalah tidak pasti. Penasihat saintifik UK, Sir Patrick Vallance, berkata “meletakkan garis waktu mutlak pada hal-hal begini adalah mustahil”.

Melakukan ini boleh, secara tidak sengaja, membawa kepada imuniti kelompok di mana semakin banyak orang yang dijangkiti.

Tetapi ini boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk dibina, menurut Prof Neil Ferguson dari Imperial College London: “Kita bercakap tentang mengatasi penyebaran pada sesuatu tahap, diharapkan, hanya sebahagian kecil dari negara ini akan dijangkiti.

“Jadi, jika kita meneruskan ini selama dua tahun, mungkin sebahagian kecil daripada negara ini pada masa itu mungkin telah dijangkiti untuk memberi sedikit perlindungan masyarakat.”

Tetapi terdapat tanda tanya sama ada imuniti ini akan bertahan. Coronavirus lain, yang menyebabkan gejala-gejala sejuk biasa, membawa kepada tindak balas imun yang lemah dan orang ramai boleh mendapat penyakit yang sama beberapa kali dalam hidup mereka.

Wuhan Virus Update - engteco_your_story Tempo.co

Alternatif – tiada pengakhiran yang jelas

Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?. “Pilihan ketiga adalah perubahan kekal dalam tingkah laku kita yang membolehkan kita mengekalkan kadar penyebaran yang rendah,” kata Prof Woolhouse.

Ini boleh termasuk mengamalkan beberapa langkah yang telah disediakan. Atau memperkenalkan ujian yang ketat dan pengasingan pesakit untuk berusaha melindungi dari sebarang wabak.

“Kami melakukan pengesanan awal dan menjejaki hubungan rapat ketika berlaku kali pertama dan ia tidak berhasil,” tambah Prof Woolhouse.

Mewujudkan ubat-ubatan yang boleh berjaya merawat jangkitan Covid-19 dapat membantu strategi lain juga.

Mereka boleh digunakan sebaik sahaja seseorang menunjukkan simptom dalam proses yang dipanggil “kawalan penyebaran” untuk menghalangnya disebarkan kepada orang lain.

Atau untuk merawat pesakit di hospital untuk membuat penyakit ini kurang kritikal dan mengurangkan tekanan terhadap rawatan intensif. Ini akan membolehkan negara-negara menghadapi lebih banyak kes sebelum perlu memperkenalkan ‘lockdowns’.

Meningkatkan bilangan katil penjagaan intensif akan mempunyai kesan yang sama dengan meningkatkan keupayaan untuk menghadapi wabak yang lebih besar.

Saya bertanya kepada ketua penasihat perubatan UK, Prof Chris Whitty, apakah strategi keluar beliau.

Dia memberitahu saya: “Jangka panjang, jelas vaksin adalah salah satu cara daripadanya dan kita semua berharap bahawa akan berlaku secepat mungkin.”

Dan bahawa “secara global, sains akan menghasilkan penyelesaian”.

Sumber :
www.bbc.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here