COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok di U.K |  Pengajaran daripada tindak balas bencana Coronavirus di Britain. Sehingga awal minggu ini, apabila pentadbiran Boris Johnson di UK membuat keputusan mendadak mengenai pendekatannya untuk mengurus COVID-19, Britain menjadi negara yang asing di kalangan negara-negara OECD dalam menolak usaha untuk membendung dan menindas virus itu.

Pentadbiran Johnson menolak ujian massa, sekatan pengecualian dan pemeriksaan suhu pada pelawat yang masuk, menolak untuk mengesan jangkitan yang diketahui, membiarkan sekolah dan acara besar diadakan, dan membiarkan risiko kepada orang awam seperti ianya lebih sedikit daripada selesema teruk.

BACA JUGA : Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?

COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok

Menguatkan mesej kerajaan yang awalnya dirakamkan, beberapa kertas kebangsaan, termasuk Daily Telegraph, mengejek mereka yang mengambil langkah berjaga-jaga dan mereka yang bimbang apabila kerajaan mereka tidak bertindak. Kertas-kertas itu menyifatkan kebimbangan antarabangsa sebagai gembar-gembur dan berlebihan, walaupun selepas enam minggu melaporkan mengenai wabak yang masih merebak di China dan sudah bermasalah untuk negara-negara besar Eropah. “Ya, kita sedang menghadapi wabak epidemik,” kata Janet Daley dalam satu keratan, “tetapi ia adalah tindakan yang panik dan menghukum diri.” “Selepas panik mengenai Coronavirus yang tidak rasional ini,” tambah Bryony Gordon, dengan serta-merta dari tajuk-tajuk utama yang menunjukkan bahawa seorang kakitangan di sekolah rendah sejam dari London telah diuji positif untuk virus itu, “mungkin kita semua boleh lakukan ialah 14 hari pengasingan diri. “

COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok

Millennial terlalu gementar dan gelisah

Millennial terlalu gementar dan gelisah, para kolumnis percaya, mereka yang menulis untuk bahagian lain akhbar itu adalah lebih berterus terang mengenai hasil yang dijangkakan. Strategi kerajaan, secara umum disimpulkan sebagai “imuniti kelompok”, akan mencapai keselamatan bagi majoriti dan “hanya” yang serius akan mempengaruhi orang tua dan orang yang mudah terdedah.

Akan ada kehilangan bagi “orang tersayang,” Johnson mengakui-orang seperti ibu bapa dan saudara-mara saya, kurang jelas di antara pengumuman bahawa tidak ada yang perlu dibimbangi dan juga arahan tegas kerajaan bahawa mereka tidak boleh meninggalkan rumah selama 12 minggu. Namun, dalam model yang kelihatannya diambil dari The Hunger Games, post-Brexit Britain akan mendapat pengajaran dari Darwinisme sosial dalam cara “memilih” kelompoknya dan “mengasingkan” melalui kelemahan demografi supaya mangsa yang bertahan dapat mencapai imuniti.

Pada 10 Mac, Johnson menghadiri TV sarapan pagi untuk mengaplikasikan idea itu paling mengarut dan berbahaya: Salah satu daripada teori dia mengangkat bahu dan tersenyum, memberitahu tanpa rujukan atau pembela “adalah mungkin anda boleh menerimanya sendiri, ambil semuanya sekaligus dan biarkan Coronavirus merebak melalui penduduk tanpa mengambil langkah-langkah yang ganas. “

Atau, untuk meringkaskan Pelan Pertempurannya dengan lebih ringkas: tidak mengambil apa-apa langkah sama sekali, kerana tumpuannya semata-mata kepada apa yang dijangkakan untuk terus hidup, bukannya berapa banyak yang dirawat di hospital akibat demam yang berkaitan dan masalah pernafasan, apabila virus itu dibiarkan merebak dengan meluas, lebih kurang, di seluruh negara.

Membenarkan virus berleluasa ?

“Untuk memperjelas,” doktor rawatan paliatif dan pengarang terlaris Rachel Clarke sebagai tindak balas kepada wawancara ITV Johnson, “ini bermakna membenarkan virus berleluasa, penyebarannya tidak terkawal, menyebabkan lebih banyak kes dan kematian keseluruhan, dan bertentangan dengan semua nasihat pakar “Termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Bagi Richard Horton, editor jurnal perubatan terkemuka Britain The Lancet, Johnson dan penasihat terdekatnya “bermain rolet dengan orang awam.” Horton kemudiannya menjelaskan bahawa kerajaan bertanggungjawab secara tegas untuk “kegagalan secara menyeluruh” untuk menyedari betapa besarnya pandemik Coronavirus dan melakukan langkah segera untuk melindungi orang ramai. “

“Akibat pertaruhan Encik Johnson,” Rupert Murdoch’s Times kemudian menekankan pada halaman editorialnya, “adalah lebih banyak keluarga akan kehilangan orang tersayang daripada yang sepatutnya jika kerajaan mengambil langkah-langkah yang lebih drastik untuk membendung penyebaran penyakit itu. “

Bertajuk “No Immunity,” editorial itu dimaksudkan untuk mengingatkan kerajaan dan orang awam tentang ketahanan mereka terhadap sesuatu yang kritikal sebelum Coronavirus novel yang mana tidak ada vaksin dan tidak mungkin mempunyai vaksin selama beberapa minggu, mungkin bulan.

COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok

Satu generasi telah mati

COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok. Walaupun pada masa ini, Telegraph terus melaporkan bahawa “Ketua Penasihat Saintifik Inggeris Sir Patrick Vallance berkata 2/3 penduduk Britain perlu mendapatkan Coronavirus untuk mencegah penyakit ini pada masa akan datang.” Ini mencadangkan masalah sama ada secara logik dan perubatan yang paling asas, dengan para penyokong hampir tidak berhenti untuk membayangkan akibat kesihatan awam untuk sebuah negara yang berjumlah 68 juta dengan perkhidmatan kesihatan yang sudah terlewat dan kurang terkawal. Vallance kemudian mendakwa bahawa 20,000 atau kurang kematian akan menjadi “hasil yang baik”, jika ia menjadi sesuatu yang ‘teruk’, ia tidak diungkapkan dengan tepat dan perlu difikirkan lagi.

Apa yang menakutkan adalah bahawa kerajaan sebenarnya merancang dan secara aktif untuk memudahkan perkara ini. Tidak kurang menyedihkan atau berbahaya, ia berbuat demikian dengan dataset yang salah. Penulis Bloomberg Suzi Ring dan James Paton menangkap paradoks dan implikasinya pada tingkah laku mereka apabila memberitahu keputusan yang diingini sebagai “UK berkata Virus Perlu Menjangkiti 60% orang-orang Britain untuk Menyelamatkan Lebih Nyawa”:

Anggaran 60% bersamaan dengan kira-kira 40 juta kes di UK dan 800,000 kematian, menganggarkan kadar kematian sebanyak 2%. Imuniti kelompok biasanya digunakan dalam konteks penyakit yang terdapat vaksin…Sejauh ini, tidak ada vaksin untuk Coronavirus baru.

Begitu juga, “imuniti kelompok” mengandaikan bahawa virus tidak akan bermutasi. Ini adalah sesuatu yang berisiko tinggi dan membahayakan, dengan laporan yang telah menerbitkan bahawa terdapat 2 jenis COVID-19 (ringan dan teruk) muncul semakin berkembang di Lombardy, wilayah Itali utara kini terbeban oleh peningkatan jangkitan dan lebih daripada 6000 kematian. Ketika kawasan ini berjuang untuk menangani, bahkan untuk melakukan pengebumian, para pejabat memberi amaran bahwa “satu generasi telah mati.”

Telegraph tidak dapat mengubah kursus atau mengakui kesilapan tanpa melancarkan serangan baru terhadap skeptis, pengkritik, dan yang tidak percaya. Ia menerbitkan sebuah artikel bertajuk “Mereka yang mempersoalkan strategi Coronavirus kerajaan bukan sahaja salah, mereka adalah bahaya kepada kita yang lain.” Amaran itu tetap berlaku walaupun ada berita yang memecahkan laporan yang bercanggah: “Perhimpunan massa yang diharamkan kerana Boris Johnson melakukan U-turn pada Coronavirus.”

Global powers unleash trillions of dollars to stem spiraling ...

Wartawan yang kelihatan agak samar

COVID-19 : Krisis kesihatan dan Imuniti Kelompok. Pendekatan awal kerajaan untuk menangani mitigasi dan bukan penindasan secara terang-terangan dilakukan dengan bersemangat selama 4-6 minggu yang penting sebelum jangkitan meningkat dengan mendadak di Eropah – didapati tidak berhasil, walaupun ahli epidemiologi terkenal telah menjelaskan mengapa di media sosial minggu sebelumnya.

“Di UK, kesimpulan ini hanya telah dicapai dalam beberapa hari yang lalu,” laporan yang diterbitkan oleh Pasukan Tindak Balas COVID-19 Imperial College menjelaskan, “disebabkan oleh data baru mengenai kemungkinan permintaan unit rawatan rapi berdasarkan pengalaman di Itali dan Britain setakat ini. “

Untuk meneruskan mitigasi (sehingga dasar kerajaan) kini dijangka mengakibatkan ratusan ribu kematian-250,000, tepat.

Selain itu, pemodelan terdahulu untuk seluruh negara didapati hilang dan ditukar dengan segera: “Kami mengharapkan imuniti kelompok dibina. Kami kini menyedari bahawa ia adalah mustahil untuk menanganinya, “profesor Azra Ghani, ketua epidemiologi penyakit berjangkit di Imperial College London, memberitahu para wartawan yang kelihatan agak samar pada taklimat itu.

Dengan berbilang laporan yang menunjukkan bahawa pusat epidemik London untuk jangkitan COVID-19 sedang menghadapi sekatan di seluruh bandar untuk COVID-19 dalam masa beberapa hari, pentadbiran Johnson akan mengikuti keadaan kesihatan awam dan krisis ekonomi yang melampaui-yang mempengaruhi setiap negara dan pentadbiran di Bumi. Ujian berkelompok, mencuci tangan, dan menjauhkan diri / mengasingkan diri adalah penting, seperti langkah-langkah perlindungan yang mencukupi, peralatan yang baik untuk pekerja penjagaan kesihatan dan responden kecemasan, dan pembiayaan kecemasan untuk kesihatan awam.

Sementara itu, bagi mereka yang mempunyai masa dan kebebasan untuk menilai semula, pertimbangkan apa yang dimaksudkan untuk membuat tipu daya/mengawal seluruh negara semasa pandemik-untuk memberitahu penduduk di Britain, A.S., dan di tempat lain untuk meminimumkan risiko; mengelakkan bahaya sebagai penipuan dan gembar-gembur; melakukan pencegahan sebagai berlebihan; tidak menggalakkan membuat ujian; menyalahkan lawan dan media untuk penyebaran virus dan panik; memerli persediaan yang wajar; mencetuskan maklumat yang salah; menunjukkan matematik yang salah; dan dalam kes Britain sebenarnya memperdayakan dan memudahkan “penyebaran epidemik” sebagai dasar kerajaan. Keseluruhannya, ia agak keterlaluan untuk diterima.

Sumber :
www.psychologytoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here