COVID-19 : Penafian dakwaan hujah “Biarkan orang tua mati” Dominic Cummings  |  Downing Street telah ditolak sebagai satu tuntutan “fabrikasi yang sangat memfitnah” bahawa penasihat utama Boris Johnson, Dominic Cummings, pada mulanya berhujah terhadap langkah-langkah ketat untuk mengawal Coronavirus dalam pandangannya diringkaskan sebagai “jika itu bermakna sesetengah pesara mati, “menyedihkan.

Dalam satu pengucapan yang luar biasa, jurucakap Downing Street berkata tuntutan mengenai pandangan Cummings, yang dibuat dalam artikel Sunday Times, tidak dimasukkan ke dalam No 10 sebelum ini dan mengandungi petikan yang “direka”.

Laporan itu mendakwa bahawa pada satu acara swasta pada akhir Februari, Cummings menggariskan strategi kerajaan pada masa itu dengan cara yang diringkaskan oleh sesetengah hadirin sebagai “imuniti kelompok, melindungi ekonomi, dan jika itu bermakna beberapa pesara mati, menyedihkan . “

BACA JUGA : 9 jawapan terhadap persoalan mengenai pandemik Coronavirus

COVID-19 : Penafian dakwaan hujah "Biarkan orang tua mati" Dominic Cummings
Dominic Cummings’ coronavirus pensioners claim is untrue, says …

Tuduhan-tuduhan tersebut, yang telah dikongsi secara meluas dalam talian, menyambung dengan kritikan yang lebih luas bahawa respons kerajaan terhadap virus pada awalnya terlalu lemah, berdasarkan tanggapan bahawa daripada membataskan penyebarannya, orang yang mencukupi boleh dibenarkan mengkontraknya untuk memberi penduduk “imuniti kelopok”.

Sementara frasa “imuniti kelompok” digunakan oleh tokoh kerajaan seperti Sir Patrick Vallance, penasihat saintifik, No 10 telah menafikan ia pernah menjadi satu taktik. Bagaimanapun, penggunaan frasa itu menggambarkan ketegangan awal di dalam kerajaan mengenai bagaimana menyeimbangkan impak ekonomi sekatan nasional penuh terhadap potensi kematian akibat virus.

Menurut laporan Sunday Times, saat-saat penting tiba pada 12 Mac ketika sekumpulan pakar pemerintah berkumpul untuk memeriksa pemodelan penyebaran virus yang dilakukan oleh akademik di Imperial College London dan di tempat lain.

Ini meramalkan bahawa jika tidak ada tindakan yang diambil, lebih daripada setengah juta orang akan mati, dan sehinggakan beberapa usaha mitigasi yang terhad hanya akan mengubah separuh dari keadaan ini. Laporan The Sunday Times berkata ini mengubah fikiran Cummings, yang sebelum itu menjadi pengikut idea imuniti kelompok.

COVID-19 : Penafian dakwaan hujah “Biarkan orang tua mati” Dominic Cummings. Selepas mesyuarat 12 Mac, Cummings mengubah pandangannya dan menjadi salah satu penyokong kuat dalam kerajaan untuk sekatan yang sukar untuk membendung penyebaran virus itu, menurut Sunday Times. Ia memetik seorang konservatif senior tanpa nama berkata: “Dia telah meninggalkan imuniti kelompok dan membiarkan orang-orang tua mati ‘untuk’ mari menutup negara dan ekonomi ‘.”

Jurucakap Downing Street berkata: “Ini adalah fabrikasi hebat yang tidak dimasukkan ke No 10 oleh Sunday Times sebelum penerbitan. Artikel itu juga termasuk beberapa petikan yang jelas dari perjumpaan yang diadakan. “

COVID-19 : Penafian dakwaan hujah "Biarkan orang tua mati" Dominic Cummings

Cummings sudah menjadi kontroversi dalam kerajaan. Ahi Strategi bekas Cuti Votei itu sering digambarkan sebagai ideologi dan kuasa tersembunyi ke atas Johnson.

Pada bulan Januari, panggilan Cummings sebagai orang yang pelik dan tidak sesuai untuk bekerja di No 10 membawa kepada pelantikan Andrew Sabisky, yang tidak lama lagi terpaksa diturunkan kerana pandangan yang dinyatakannya sebelum ini mengenai subjek yang terdiri daripada IQ orang berkulit hitam sehingga ke sama ada penuntut yang manfaat harus digalakkan untuk mempunyai lebih sedikit anak.

Ia kemudiannya muncul dalam tulisannya sendiri, Cummings telah mencadangkan bahawa NHS harus menanggung kos pemilihan bayi untuk mempunyai IQ yang lebih tinggi.

Sumber :
www.theguardian.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here