COVID-19 : United Kingdom kini berundur dari imuniti kelompok  |  Imuniti yang meluas adalah penting untuk sesuatu vaksin itu berjaya, tetapi penghasilannya mungkin sukar untuk Coronavirus baru. Apabila negara-negara di seluruh dunia sudah mula mengunci tempat kerja, sekolah, dan perhimpunan awam sebagai tindak balas terhadap Coronavirus yang cepat tersebar, strategi awal United Kingdom telah menyebabkan bantahan dari ramai orang.

Pada mulanya, U.K. memilih untuk tidak menghalang perhimpunan besar atau memperkenalkan langkah-langkah penjarakkan sosial yang ketat. Dalam rancangan yang mengejutkan ramai dalam komuniti perubatan, pegawai-pegawai sebaliknya memperkenalkan satu rancangan untuk menindas virus itu melalui sekatan secara beransur-ansur, dan bukannya cuba menghentikan sepenuhnya.

Strategi itu, percubaan untuk membina “imuniti kelompok,” melibatkan membenarkan “mencukupkan beberapa orang daripda kita yang akan mendapat penyakit ringan untuk menjadi kebal (immune),” kata Sir Patrick Vallance, ketua saintifik sains kerajaan U.K, memberitahu Sky News pada 13 Mac.

BACA JUGA : Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

COVID-19 : United Kingdom kini berundur dari imuniti kelompok

Sekiranya risiko COVID-19 tidak begitu tinggi, secara teknikalnya ia mungkin boleh untuk membawa imuniti kelompok dengan membolehkan penyakit itu berleluasa melalui populasi. Bagaimanapun, bukti menunjukkan bahawa senario akan membawa kepada kadar kemasukan ke hospital yang tinggi dan memerlukan penjagaan kritikal, memaksa keupayaan perkhidmatan kesihatan melepasi titik pecah.

Selepas simulasi baru wabak dari Imperial College London menunjukkan betapa teruknya hospital-hospital yang akan dibanjiri, U.K. tiba-tiba menukar kaedah pada hari Isnin dan memperkenalkan langkah-langkah penjarakkan sosial baru. Menjelang Jumaat, Perdana Menteri telah mengarahkan semua pub, restoran, gim, dan pawagam ditutup.

Walau bagaimanapun, persoalan peranan imuniti kelompok dalam melambatkan Coronavirus hanya disebabkan oleh bagaimana ia dapat menentukan kejayaan dalam penghasilan vaksin dan kemungkinan virus itu akan merebak semula apabila dasar penjarakkan sosial berakhir.

Lebih ke hadapan daripada virus tersebut

Virus adalah senyap. Mereka menyamarkan diri mereka apabila mereka menjangkiti tuan rumah dan menembusi sel-sel tuan rumah, yang memberi mereka permulaan untuk bertindak ke atas tindak balas imunisasi badan. Sebaik sahaja sel mengiktiraf tanda-tanda tertentu patogen, ia mengeluarkan isyarat penggera kepada sistem imunisasi. Tetapi kerana virus itu telah pun bermula, ia masih mempunyai masa untuk meniru dirinya sendiri dan menjangkiti hos baru sebelum sistem imunisasi tubuh dapat menghalang.

Tindak balas imun dalam sel boleh mengambil masa kira-kira 24 jam untuk dicetuskan, kata Elly Gaunt, seorang ahli falsafah di Institut Roslin University of Edinburgh. Satu tindak balas imun yang meluas dapat mengambil masa tiga hari selepas itu – yang bermaksud bahawa virus pernafasan seperti selesema, yang dapat ditiru dalam masa lapan jam, adalah jauh lebih awal untuk tersebar.

Itulah sebabnya pengalaman pertama seseorang dengan penyakit berjangkit boleh menjadi sangat teruk. Sistem imunisasi tidak begitu mudah ditipu buat kali kedua: Apabila ia dicerobohi sekali, ia menyimpan cache senjata khas yang didedikasikan untuk patogen tertentu, yang sedia untuk melancarkan tindak balas berkelajuan tinggi jika pernah dikesan semula. Oleh itu, kali kedua penyakit itu muncul di dalam badan anda, virus itu tidak akan dapat bermula dengan baik.

Orang yang mempunyai imuniti adalah “orang untuk transmisi,” kata Katie Gostic, seorang penyelidik Universiti Chicago yang mengkaji imuniti terhadap influenza. Dan apabila penghantaran virus tidak dapat dikekalkan, wabak akan menjadi perlahan dan berakhir, jelasnya.

imuniti kelompok hanya dapat dicapai apabila nisbah yang tepat dari masyarakat menjadi tahanan terhadap penyakit berjangkit, kata Yonatan Grad, ahli epidemiologi di Harvard T.H. Chan Sekolah Kesihatan Awam. Anda tidak boleh mempunyai hanya sedikit imuniti kelompok, dia menerangkan, dengan cara yang sama di mana anda tidak boleh hanya mengandung sedikit.

Untuk memiliki imuniti kelompok, setiap orang yang dijangkiti mestilah, secara purata, menjangkiti kurang daripada satu orang (walaupun dengan jelas, tidak mungkin untuk menjangkiti setengah orang; jika sesetengah orang yang dijangkiti menyebarkan jangkitan dan yang lain tidak, kadar penghantaran rata-rata akan kurang daripada satu.) Apabila kadar penghantaran menurun di bawah satu, komuniti tersebut akan mempunyai imuniti kelompok. Itu tidak akan berhenti setiap kes, tetapi ia akan menghalang penyakit daripada tersebar selama-lamanya.

Banyak pelajaran kami tentang imuniti kelompok datang dari campak, kerana ia sangat menular. Semakin berjangkit sesuatu penyakit itu, lebih ramai orang yang perlu di imunisasikan untuk mencapai imuniti kelompok. Contohnya, seseorang yang terkena campak dapat menjangkiti sehingga 18 orang lain dalam sesuatu populasi. Untuk mendapatkan kadar penyebaran yang turun hingga kurang dari satu, hampir semua orang dalam populasi perlu bertindak sebagai buffer antara orang yang dijangkiti dan orang yang baru berpotensi untuk dijangkiti. Itu sebabnya campak memerlukan kadar imuniti kelompok yang tinggi – sekitar 95 peratus.

Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa Coronavirus mempunyai kadar jangkitan yang lebih rendah berbanding campak, dengan setiap orang yang dijangkiti menyebarkannya kepada dua atau tiga orang baru, secara purata. Ini bermakna imuniti kelompok harus dicapai apabila kira-kira 60 peratus penduduk menjadi kebal (immune) terhadap COVID-19.

COVID-19 : United Kingdom kini berundur dari imuniti kelompok
A staff member from the London Underground wears a protective face mask while passengers board the …

Perlu dan tidak perlu dilakukan untuk membentuk satu golongan

Vaksin mencipta cache senjata untuk penyakit tanpa tubuh badan yang mesti melawan penyakit itu sendiri, itulah sebabnya imuniti kelompok adalah sesuatu yang biasanya dilakukan melalui vaksinasi dan bukannya jangkitan. Sebagai contoh, kira-kira 30 peratus kes campak mempunyai komplikasi seperti sawan, radang paru-paru, dan ensefalitis, yang mengakibatkan kira-kira dua kematian bagi setiap seribu kes di Amerika Syarikat. Pendedahan seluruh populasi kepada campak adalah cara yang berbahaya untuk membina imuniti kelompok antara mangsa yang selamat .

Tetapi ia tidak pernah terdengar untuk imuniti kelompok untuk bertambah melalui penghantaran penyakit. “Parti cacar air (chicken pox)” yang terkenal adalah cara sesetengah ibu bapa dengan sengaja mendedahkan anak-anak mereka kepada penyakit yang biasanya kurang berbahaya pada masa kanak-kanak daripada dewasa.

“Masalah dengan Coronavirus adalah bahawa tiada siapa yang pernah memilikinya, tanpa mengira usia,” kata Gostic dari University of Chicago. Ia hampir seolah-olah cacar air baru muncul untuk kali pertama, menjadikan orang dewasa yang lebih terdedah kepada kes-kes yang lebih teruk apabila usia semakin meningkat, dia menerangkan.

imuniti kelompok juga bukanlah sesuatu yang boleh berfungsi untuk sebarang penyakit. Tidak kira betapa ramai orang yang diberi vaksin terhadap tetanus (kancing gigi), contohnya: Jika seseorang yang tidak melakukan vaksinasi terpijak paku berkarat, mereka masih boleh dijangkiti, kerana kancing gigi ini berasal dari luar tubuh manusia. Sesuatu jangkitan mestilah disebarkan di antara manusia untuk imuniti kelompok mempunyai kesan perlindungan.

Imuniti juga tidak selalunya bertahan lama. HIV bermutasi begitu cepat sehingga ia sebenarnya boleh berkembang dalam satu orang, kata Jessie Abbate, pakar penyakit berjangkit di Institut Penyelidikan Pembangunan di Perancis. Selesema bermusim dengan pantas juga merupakan sasaran yang bergerak untuk imuniti dan vaksin, sebab itu setiap vaksin musim selesema perlu untuk menjangkakan ketegangan yang akan merebak secara meluas, jelasnya.

COVID-19 : United Kingdom kini berundur dari imuniti kelompok

Apa maksudnya untuk Coronavirus?

4 Coronavirus lain sudah merebak di kalangan manusia, kata Gaunt, dan mereka semua menyebabkan selesema biasa, kerana kita tidak kekal kebal terhadap virus-virus itu untuk jangka masa yang panjang. Sekiranya Coronavirus novel ini juga sama, ini bermakna orang ramai perlu berulang kali diberi vaksin atau dijangkiti untuk imuniti kelompok dikekalkan.

Sesetengah laporan menerangkan jangkitan semula novel Coronavirus ini pada orang yang diuji positif sekali lagi selepas mereka telah pulih. Namun, tidak jelas bahawa ini sebenarnya adalah kes-kes jangkitan semula-lebih-lebih lagi bahawa mereka dapat dijelaskan oleh orang-orang yang terus menyebarkan virus itu untuk jangka masa yang lama, dan tahap virus yang disebarkan turun naik dari masa ke masa.

Jangkitan semula yang pesat adalah, untuk sekarang, “adalah di luar kemungkinan,” Abbate bersetuju. Jika ada orang yang kembali sakit dengan cepat, kita tidak akan melihat penurunan pesat dalam kes yang berlaku di beberapa bahagian dunia. Dan ia akan bertentangan dengan hampir semua virus lain yang kita ketahui, katanya.

Walaupun ada vaksin yang berjaya dicipta, akan ada sekurang-kurangnya sebahagian kecil orang yang telah divaksin tetapi tidak menghasilkan imuniti. Dan jika imuniti terhadap Coronavirus baru ini berjangka masa pendek dan memerlukan vaksinasi berulang, itu akan menunjukkan beberapa cabaran logistik tambahan, tambah Grad.

Pada masa yang sama, dasar terbaik untuk mengawal penyebaran Coronavirus adalah penjarakkan sosial, yang mana banyak profesional perubatan telah lega apabila kerajaan U.K telah mengubah strateginya dengan cepat.

“Kami mengharapkan imuniti kelompok untuk dibina,” kata Azra Ghani, seorang penyelidik penyakit berjangkit di Imperial College London, dalam satu taklimat akhbar pada 16 Mac. “Kami kini menyedari bahawa ia adalah mustahil untuk menanganinya.”

Sumber :
www.nationalgeographic.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here