Diabetes : Tanda-tanda awal gejala yang menonjol dan banyak lagi | Untuk memahami permulaan gejala diabetes mungkin berlaku apabila paras gula dalam badan menjadi tinggi secara tidak normal. Gejala diabetes yang paling biasa termasuk:

 • Meningkatkan rasa dahaga
 • Meningkatkan rasa lapar
 • Keletihan yang berlebihan
 • Peningkatan membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam
 • Penglihatan kabur

Gejala-gejala ini boleh berbeza dari seseorang ke seterusnya. Ia juga bergantung pada jenis diabetes yang anda miliki.

Gejala diabetes jenis 1 cenderung bermula dengan tiba-tiba dan secara dramatik. Diabetes jenis 1 paling sering dilihat pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa yang muda. Walau bagaimanapun, diabetes jenis 1 boleh terjadi pada pelbagai umur. Selain gejala yang disenaraikan di atas, orang yang menghidap diabetes jenis 1 mungkin dilihat kehilangan berat badan secara cepat dan tiba-tiba.

Diabetes jenis 2 adalah jenis yang paling biasa. Walaupun ia terutamanya terjadi pada orang dewasa, ia mula dilihat lebih kerap pada orang yang lebih muda. Faktor risiko diabetes jenis 2 termasuk berat badan berlebihan, tidak aktif, dan mempunyai sejarah keluarga diabetes jenis 2. Ramai orang yang menghidap diabetes jenis 2 tidak mengalami apa-apa gejala. Kadang-kala, gejala-gejala ini lambat berlaku.

Diabetes: Tanda-tanda awal, gejala yang menonjol dan banyak lagi

Apakah gejala diabetes yang paling biasa?

Sering kali, gejala anda mungkin kelihatan tidak berbahaya. Gejala diabetes yang paling biasa, seperti dahaga berterusan dan keletihan, sering samar-samar. Apabila mengalaminya sendiri, gejala seperti ini mungkin tidak perlu dikhuatiri.

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih daripada gejala-gejala ini, anda harus berbincang dengan doktor anda tentang saringan untuk diabetes.

Diabetes: Tanda-tanda awal, gejala yang menonjol dan banyak lagi

Dahaga yang berterusan

Anda telah minum air segelas demi segelas, tetapi anda masih merasa seperti anda memerlukan lebih banyak lagi. Ini kerana otot anda dan tisu-tisu yang lain mengalami dehidrasi. Apabila paras gula dalam darah anda meningkat, badan anda akan cuba menarik cecair dari tisu lain untuk mencairkan gula dalam aliran darah anda. Proses ini boleh menyebabkan tubuh anda menjadi kering, mendorong anda untuk minum lebih banyak air.

Diabetes: Tanda-tanda awal, gejala yang menonjol dan banyak lagi

Kerap membuang air

Minum air yang berlebihan boleh menyebabkan anda buang air kecil dengan kerap. Ini boleh menyebabkan anda minum lebih banyak cecair, yang mana juga menimbulkan masalah. Badan anda juga mungkin mencuba untuk menghilangkan gula berlebihan melalui membuang air kecil.

Diabetes: Tanda-tanda awal, gejala yang menonjol dan banyak lagi

Lapar yang melampau

Anda masih boleh merasa lapar walaupun anda sudah mempunyai sesuatu untuk dimakan. Ini kerana tisu anda tidak mendapat tenaga yang cukup dari makanan yang anda makan. Jika badan anda tahan insulin atau jika badan anda tidak menghasilkan insulin yang cukup, gula dari makanan mungkin tidak dapat memasuki tisu anda untuk memberikan tenaga. Ini boleh menyebabkan otot dan tisu lain meningkatkan “bendera kelaparan” dalam usaha untuk membuat anda makan lebih banyak makanan.

Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Anda mungkin makan secara normal dan sentiasa merasa lapar, tetapi sentiasa kehilangan berat badan. Ini boleh dilihat dengan diabetes jenis 1. Jika badan anda tidak mendapat tenaga yang cukup dari makanan yang anda makan, ia akan memecahkan sumber tenaga lain yang terdapat di dalam badan. Ini termasuk lemak dan protein anda yang terkumpul. Apabila ini berlaku, ia boleh menyebabkan anda kehilangan berat badan.

Keletihan

Gula adalah salah satu sumber tenaga utama tubuh anda. Sekiranya anda menghidap diabetes, ketidakupayaan tubuh anda untuk menukar gula kepada tenaga boleh membawa kepada keletihan. Ini boleh terdiri daripada rasa penat biasa kepada kepenatan yang melampau.

Penglihatan yang kabur

Tahap gula darah yang luar biasa juga boleh menyebabkan penglihatan kabur. Ini kerana cecair boleh bergerak ke saluran mata. Ini biasanya akan berhenti apabila tahap gula dalam darah anda kembali normal. Ini tidak sama dengan retinopati diabetik, yang berlaku dari masa ke semasa kepada orang yang mempunyai kadar gula dalam darah yang kronik.

Menurut National Eye Institute (NEI), retinopati diabetes adalah penyebab utama buta di kalangan orang dewasa Amerika. Orang yang menghidap diabetes juga berisiko tinggi untuk menghidapi katarak dan glaukoma.

Jangkitan atau luka yang sembuh secara perlahan

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2, tubuh anda mungkin mengalami masa yang sukar untuk melawan jangkitan. Ini kerana bakteria boleh berkembang apabila kadar gula dalam darah anda terlalu tinggi. Wanita khususnya mungkin mengalami jangkitan kuman pada faraj atau jangkitan pundi kencing yang kerap.

Tahap gula dalam darah yang tinggi juga boleh menghalang keupayaan tubuh anda untuk menyembuhkan luka dan luka. Ini kerana paras gula darah tinggi boleh memberi kesan negatif pada sel darah putih anda. Sel darah putih anda bertanggungjawab untuk menyembuhkan luka.

Apa yang berlaku jika diabetes tidak dapat dikesan?

Walaupun sesetengah orang yang menghidap diabetes tidak mempunyai gejala atau hanya gejala ringan yang kelihatannya tidak berbahaya, diabetes yang tidak dirawat boleh menjadi sangat berbahaya.

Sekiranya kadar gula dalam darah anda menjadi terlalu tinggi, anda mungkin menyebabkan ketoasidosis. Ini lebih biasa pada orang yang menghidap diabetes jenis 1. Orang yang menghidap diabetes jenis 2 kurang berkemungkinan mengalami ketoacidosis kerana insulin masih dihasilkan. Ini adalah komplikasi yang teruk dan boleh berlaku dengan cepat. Ia dianggap sebagai kecemasan perubatan.

Keadaan ini boleh menyebabkan:

 • Pernafasan yang cepat dan dalam,
 • Mual atau muntah
 • Sakit perut
 • Kulit yang kemerahan
 • Kekeliruan
 • Nafas yang berbau
 • Koma

Dari masa ke masa, komplikasi boleh berlaku disebabkan kadar gula dalam darah yang kronik. Ini termasuk:

 • Penyakit buah pinggang (nefropati)
 • Penyakit mata (retinopati diabetik)
 • Kerosakan saraf (neuropati diabetik)
 • Kerosakan salur darah
 • Amputasi, akibat kerosakan saraf dan salur darah
 • Isu pergigian
 • Isu kulit

Image result for diabetes effects

Jika anda sedang menggunakan ubat-ubatan yang meningkatkan tahap insulin dalam badan, anda mungkin berisiko untuk komplikasi teruk yang dipanggil hypoglycemia, atau gula dalam darah yang rendah. Dengan hipoglikemia, anda mungkin mengalami:

 • Pengsan
 • Degupan jantung yang cepat
 • Berpeluh
 • Pening dan menggeletar
 • Kekeliruan
 • Kebimbangan
 • Mengantuk
 • Kehilangan kesedaran

Mengubati hipoglikemia dengan cepat adalah penting. Bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan jika anda berisiko untuk hipoglikemia.

Bila perlu untuk berjumpa dengan doktor anda

Sekiranya anda mengalami gejala diabetes, anda perlu membuat temu janji dengan doktor anda. Pada masa ini, anda harus bertanya kepada doktor anda jika ada apa-apa yang perlu anda lakukan sebelum temujanji anda, seperti menyediakan apa-apa ujian makmal. Ini mungkin perlu jika doktor anda ingin melakukan ujian gula dalam darah.

Anda juga harus menuliskan sebarang gejala yang sedang anda alami atau perubahan kehidupan terkini yang telah anda alami. Doktor anda boleh menggunakan maklumat ini untuk membantu membuat diagnosis, jika diperlukan.

Bagaimana diabetes didiagnosis?

Doktor anda mungkin menggunakan satu atau lebih ujian untuk memerhati diabetes anda. Ujian glycated hemoglobin (A1C) adalah yang paling biasa. Ini adalah ujian darah yang menunjukkan purata tahap gula dalam darah anda dalam tempoh dua hingga tiga bulan sebelumnya. Ia mengukur jumlah gula darah yang melekat pada hemoglobin. Semakin tinggi paras gula darah anda, lebih banyak hemoglobin yang melekat pada gula.

Jika anda menerima tahap A1C sebanyak 6.5 peratus atau lebih tinggi pada dua ujian berasingan, doktor anda akan mendiagnosis diabetes. Doktor anda akan mendiagnosis prediabetes jika tahap A1C anda adalah antara 5.7 dan 6.4. Apa-apa yang berada di bawah tahap A1C 5.7 dianggap normal.

Sekiranya keputusan ini tidak konsisten, doktor anda akan beralih kepada pilihan ujian yang lain. Tetapi doktor mungkin melangkau ujian ini jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti kehamilan, yang akan menyebabkan keputusannya tidak tepat.

Pilihan ujian lain termasuk:

 • Ujian gula dalam darah secara rawak: Doktor anda akan mengambil sampel darah anda pada masa yang rawak. Sekiranya kadar gula darah anda 200 miligram per desiliter (mg / dL) atau lebih tinggi, anda mungkin mengalami diabetes.
 • Ujian gula dalam darah semasa puasa: Doktor anda akan mengambil sampel darah anda selepas tempoh puasa. Sekiranya paras gula darah anda adalah 126 mg / dL atau lebih tinggi, anda akan didiagnosis dengan diabetes.

Anda harus membaca bacaan ini pada hari yang berasingan. Doktor anda juga boleh mengesyorkan ujian toleransi glukosa lisan. Ujian ini digunakan secara eksklusif untuk mendiagnosis kencing manis gestational.

Semasa ujian toleransi glukosa lisan, doktor akan meminta anda terlebih dahulu melakukan ujian gula dalam darah semasa puasa. Kemudian, mereka akan memberi anda cairan manis untuk minum dan akan mengukur paras gula dalam darah anda secara berkala selama dua jam akan datang. Anda akan didiagnosis dengan diabetes jika terdapat lebih daripada 200 mg / dL.

Bercakap dengan doktor anda mengenai kaedah pemeriksaan yang sesuai untuk anda dan apa yang boleh anda lakukan untuk bersedia.

Image result for diabetes patient

Pandangan

Jika anda didiagnosis menghidap diabetes, doktor anda mungkin akan menghubungkan anda dengan pakar diabetes dan pakar diet. Mereka boleh bekerjasama dengan anda untuk membangunkan pelan pengurusan diabetes yang sesuai dengan keperluan individu anda.

Plan pengurusan anda mungkin akan merangkumi gabungan garis panduan nutrisi, rejimen latihan, dan ubat-ubatan yang direka untuk mengekalkan tahap gula dalam darah anda. Mereka juga boleh mencadangkan pengujian gula dalam darah yang biasa. Ia mungkin mengambil beberapa percubaan dan kesilapan untuk menyelesaikan pelan rawatan yang berfungsi dengan baik untuk anda. Pastikan anda berbincang dengan pasukan penjagaan kesihatan anda mengenai apa-apa soalan atau kebimbangan yang anda mungkin ada.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here