Diet Telur Rebus: Adakah ia berfungsi untuk menurunkan berat badan?  |  Seperti namanya, diet ini melibatkan makan beberapa hidangan telur rebus setiap hari, bersama dengan protein tanpa lemak lain, sayur-sayuran tanpa pati, dan buah karbohidrat rendah.

Skor diet garis kesihatan: 1.33 daripada 5

Diet Telur Rebus adalah makanan kegemaran yang menjanjikan penurunan berat badan yang cepat. Seperti namanya, diet ini melibatkan makan beberapa hidangan telur rebus setiap hari, bersama dengan protein tanpa lemak lain, sayur-sayuran tanpa pati, dan buah karbohidrat rendah.

Walaupun ada yang menyukai rancangan yang terstruktur dan menyatakan bahawa ia dapat menurunkan berat badan, ia juga dikritik kerana sangat ketat dan sukar diikuti. Artikel ini mengulas Diet Telur Rebus dan sama ada ia membantu dalam penurunan berat badan.

SKOR SEMAKAN DIET :

 • Skor keseluruhan: 1.33
 • Berat badan: 1
 • Pemakanan sihat: 0.5
 • Keberkekalan: 2
 • Kesihatan seluruh badan: 1.5
 • Kualiti pemakanan: 1
 • Berdasarkan bukti: 2

KESIMPULAN: Walaupun Diet Telur Rebus mendorong makan dalam kumpulan makanan yang sihat dan dapat mendorong penurunan berat badan jangka pendek, ini juga terlalu ketat dan tidak kekal.

The Boiled-Egg Diet: How It Works, What to Eat, Risks, and More ...

Apakah Diet Telur Rebus?

Diet Telur Rebus adalah rancangan makan berdasarkan buku 2018 yang diterbitkan oleh Arielle Chandler.

Walaupun terdapat beberapa variasi diet, ia biasanya melibatkan makan telur atau jenis protein tanpa lemak dengan setiap hidangan, serta sayur-sayuran tanpa pati dan satu hingga dua hidangan buah karbohidrat rendah setiap hari.

Menurut pencipta diet, corak pemakanan rendah karbohidrat dan rendah kalori ini dapat membantu anda menurunkan berat badan hingga 25 paun (11 kg) hanya dalam 2 minggu.

Selain meningkatkan penurunan berat badan, penyokong mendakwa bahawa makanan itu membekalkan nutrien yang meningkatkan kawalan gula darah, menyokong penglihatan yang sihat, dan menguatkan tulang, rambut, dan kuku.

Buku ini menawarkan rancangan makan, resipi, dan makanan yang tersusun untuk dimakan dan dielakkan, menjadikannya mudah untuk menyesuaikan diet dengan citarasa dan pilihan anda.

RINGKASAN : Diet Rebus Telur adalah rancangan makan karbohidrat rendah dan rendah kalori yang mendakwa dapat meningkatkan penurunan berat badan dengan cepat dengan menghadkan diet anda kepada beberapa kumpulan makanan tertentu.

BACA JUGA : 6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya

Cara mengikuti Diet Telur Rebus

Diet Telur Rebus membenarkan makanan tertentu untuk setiap hidangan sepanjang hari, dan makanan ringan tidak dibenarkan di antaranya.

Untuk sarapan pagi, anda mesti mengambil sekurang-kurangnya dua telur, bersama dengan satu hidangan sayur tanpa pati seperti tomato atau asparagus, serta satu buah karbohidrat rendah, seperti limau merah.

Makan tengah hari dan makan malam mestilah terdiri daripada sayur-sayuran yang tidak berkanji dan telur atau hidangan kecil protein tanpa lemak seperti ayam atau ikan.

Walaupun latihan tidak diperlukan sebagai sebahagian dari perancangan, aktiviti-aktiviti fizikal yang ringan seperti berbasikal, aerobik, atau berjalan cepat disarankan untuk memaksimumkan hasilnya.

Perlu diingat bahawa diet hanya bertujuan untuk diikuti selama beberapa minggu pada satu masa. Selepas itu, tempoh peralihan disarankan untuk membantu anda kembali ke diet biasa.

Ulasan Diet Telur Rebus: Adakah ia berfungsi untuk menurunkan berat badan?

Makanan untuk dimakan

Diet Rebus Telur terdiri daripada telur, protein tanpa lemak, dan buah-buahan dan sayur-sayuran rendah karbohidrat.

Minuman tanpa kalori juga dibenarkan, termasuk air dan teh atau kopi tanpa gula.

Ini adalah beberapa makanan yang digalakkan sebagai makanan:

 • Telur: kuning telur dan putih
 • Protein tanpa lemak: ayam, itik tanpa kulit, ikan, dan potongan daging, daging lembu, dan daging babi tanpa lemak
 • Sayuran tidak berkanji: bayam, kangkung, urugula, brokoli, paprika, zucchini, sayur collard, dan tomato
 • Buah karbohidrat rendah: lemon, limau, oren, tembikai, beri, dan limau merah
 • Lemak dan minyak: minyak kelapa, mentega, dan mayonis – semuanya dalam jumlah kecil
 • Minuman: air, air sparkling, soda diet, dan teh dan kopi tanpa gula
 • Herba dan rempah: bawang putih, daun selasih, kunyit, lada, rosemary, dan oregano

Beberapa variasi rancangan juga membenarkan produk tenusu rendah lemak, termasuk susu skim dan yogurt rendah lemak dan keju.

Makanan yang harus dielakkan

Diet Telur Rebus membatasi kebanyakan makanan berkarbohidrat tinggi, termasuk sayur-sayuran berkanji, biji-bijian, dan banyak buah.

Minuman manis seperti soda juga terlarang, bersama dengan makanan yang diproses seperti makanan ringan yang manis dan masin, makanan sejuk beku, dan makanan segera.

Berikut adalah beberapa makanan yang harus dielakkan dalam Diet Telur Rebus:

 • Sayuran berkanji: kentang, ubi keledek, kekacang, jagung, dan kacang pis
 • Buah karbohidrat tinggi: pisang, nanas, mangga, dan buah kering
 • Bijiran: roti, pasta, quinoa, couscous, farro, soba, dan barli
 • Makanan yang diproses: bacon, makanan ringan, makanan segera, kerepek, pretzel, biskut, dan gula-gula
 • Minuman manis bergula: soda, jus, teh manis, dan minuman sukan

RINGKASAN : Diet Telur Rebus melibatkan makan hanya tiga kali sehari, masing-masing terdiri daripada sayur-sayuran tanpa kanji, buah karbohidrat rendah, dan telur atau protein tanpa lemak lain. Makanan ringan tidak dibenarkan di antara waktu makan.

Ulasan Diet Telur Rebus: Adakah ia berfungsi untuk menurunkan berat badan?

Adakah ia dapat membantu menurunkan berat badan?

Diet Rebus Telur terdiri daripada ramuan rendah kalori seperti telur, sayur-sayuran tanpa kanji, dan buah karbohidrat rendah.

Oleh itu, mengikuti diet mungkin akan menyebabkan kekurangan kalori, yang bermaksud bahawa anda akan mengambil lebih sedikit kalori daripada yang anda bakar sepanjang hari. Walaupun beberapa faktor mempengaruhi pengurusan berat badan, kekurangan kalori sangat penting untuk penurunan berat badan.

Diet Telur Rebus juga rendah karbohidrat, yang dapat meningkatkan penurunan berat badan.

Sebenarnya, 12 kajian mendapati bahawa mengikuti diet jangka pendek, rendah karbohidrat secara signifikan meningkatkan penurunan berat badan dan memperbaiki beberapa faktor risiko lain untuk penyakit jantung, seperti tekanan darah.

Kajian pada 164 orang dengan indeks jisim badan (BMI) 25 atau lebih juga mendapati bahawa mengikuti diet rendah karbohidrat selama 20 minggu meningkatkan metabolisme dan penurunan kadar ghrelin hormon kelaparan berbanding dengan diet karbohidrat tinggi.

Yang demikian, ingatlah bahawa walaupun diet dapat menyebabkan penurunan berat badan awal, anda dapat mengembalikan semula berat badan yang hilang setelah anda menjalani diet biasa. Oleh itu, ini mungkin bukan pilihan terbaik untuk penurunan berat badan jangka panjang yang berterusan.

RINGKASAN : Diet Telur Rebus rendah kalori dan karbohidrat, yang boleh menyebabkan penurunan berat badan jangka pendek. Walau bagaimanapun, anda boleh menaikkan berat badan setelah diet biasa disambung semula.

Ulasan Diet Telur Rebus: Adakah ia berfungsi untuk menurunkan berat badan?

Potensi Manfaat

Diet Telur Rebus mendorong beberapa makanan yang sihat, termasuk protein tanpa lemak, telur, buah-buahan, dan sayur-sayuran, yang kaya dengan banyak vitamin, mineral, dan antioksidan yang penting bagi kesihatan.

Diet ini juga menghadkan bahan-bahan yang tidak sihat seperti minuman manis dan makanan yang diproses.

Selain tinggi kalori, karbohidrat, dan gula tambahan, kajian menunjukkan bahawa minuman manis dapat menyumbang kepada masalah seperti kaviti, tekanan darah tinggi, keradangan, dan ketahanan insulin.

Tambahan pula, penyelidikan menunjukkan bahawa makan makanan yang diproses mungkin dikaitkan dengan risiko obesiti, penyakit jantung, dan kanser yang lebih tinggi.

Perlu juga diingat bahawa Diet Telur Rebus mungkin berguna jika anda seorang yang sedang diet yang mencari diet yang lebih berstruktur, kerana ia memberikan panduan mengenai resipi, rancangan makan, dan makanan apa yang harus dimakan dan dielakkan.

RINGKASAN : Diet Telur Rebus mendorong makan beberapa bahan berkhasiat dan menghadkan banyak makanan yang tidak sihat. Ia juga menawarkan lebih banyak struktur dan panduan daripada rancangan makan lain.

Potensi kelemahan

Diet Telur Rebus sangat ketat dan menawarkan sedikit kepelbagaian, hanya membenarkan segelintir makanan tertentu dan menghilangkan keseluruhan kumpulan makanan.

Ini bukan sahaja menjadikan diet sukar untuk diikuti dalam jangka panjang tetapi juga menjadikannya sukar untuk memenuhi keperluan pemakanan anda. Kerana hanya beberapa makanan tertentu yang dibenarkan, risiko kekurangan nutrien anda mungkin meningkat – terutamanya jika anda mengikuti diet jangka panjang.

Sebagai contoh, bijirin penuh yang kaya dengan serat, vitamin, dan mineral, sementara sayur-sayuran berkanji seperti kentang adalah sumber vitamin C, kalium, dan magnesium yang hebat. Kedua-dua kumpulan makanan ini tidak dibenarkan sepanjang diet ini.

Lebih-lebih lagi, diet ini sangat rendah kalori sehingga mungkin tidak mencukupi bagi kebanyakan orang.

Menghadkan kalori yang berpanjangan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk tahap tenaga yang rendah, fungsi imun yang merosot, penurunan kepadatan tulang, dan gangguan haid.

Rancangan ini juga dapat menghasilkan tabiat makan yang tidak sihat dengan menghilangkan seluruh kumpulan makanan dan sangat menyekat pengambilan makanan.

Akhirnya, perhatikan bahawa walaupun telur sebelum ini dianggap tidak sihat kerana mengandungi kolesterol, para penyelidik mendapati bahawa makan telur hanya mempengaruhi tahap kolesterol darah anda secara minimum.

RINGKASAN : Diet Telur Rebus sangat ketat, tidak kekal, dan menawarkan sedikit kepelbagaian. Ini juga mengurangkan pengambilan kalori anda dan boleh meningkatkan tabiat makan yang tidak sihat.

Ulasan Diet Telur Rebus: Adakah ia berfungsi untuk menurunkan berat badan?

Kesimpulan

Diet Telur Rebus adalah rancangan makan karbohidrat rendah, rendah kalori yang menjanjikan penurunan berat badan yang cepat dan berkesan.

Walau bagaimanapun, ia juga sangat ketat, sukar diikuti, dan tidak berkekalan.

Selain itu, walaupun boleh menyebabkan penurunan berat badan pada jangka pendek, anda mungkin akan meningkatkan berat badan anda setelah anda kembali makan diet biasa.

Menggabungkan beberapa prinsip rancangan, seperti mengehadkan makanan yang diproses dan minuman manis bergula, ke dalam diet yang sihat dan lengkap mungkin merupakan pendekatan yang lebih berkesan untuk penurunan berat badan jangka panjang yang berjaya.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here