Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu  |  Soya adalah sejenis kekacang yang berasal dari Asia. Orang yang mengikuti diet vegetarian sering menggunakan soya untuk menggantikan daging. Namun, terdapat beberapa kontroversi mengenai faedah dan risiko memakan soya, kerana beberapa pengeluar kini mengubah suai tanaman secara genetik.

Kacang soya sihat dan kaya dengan protein, memberi mereka banyak khasiat. Orang ramai boleh memakannya, meminumnya sebagai alternatif susu, dan mengambilnya dalam bentuk makanan tambahan.

Pengilang juga boleh mengeluarkan minyak dari soya dan menggunakannya untuk membuat bahan bakar yang mesra ekologi, serta lilin, krayon, dan pelincir mesin.

Dalam artikel ini, ketahui lebih lanjut mengenai soya, potensi manfaat dan risiko kesihatannya, dan bentuk soya terbaik untuk dimakan.

Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu

Jenis dan kegunaan

Kacang soya berperanan dalam pelbagai makanan dan makanan tambahan.

Kacang soya adalah makanan tumbuhan berprotein tinggi yang dapat disiapkan dan dimakan oleh orang ramai dengan pelbagai cara. Mereka tergolong dalam keluarga kacang pis.

Kacang soya terdapat dalam pelbagai warna, termasuk:

 • Kacang soya hijau: Kacang soya hijau muda juga disebut edamame. Orang boleh mengukirnya dan memakannya dari buah sebagai pembuka selera. Edamame yang dikupas juga terdapat dalam salad, kentang goreng, dan sup.
 • Kacang soya kuning: Pengeluar biasanya menggunakan kacang soya kuning untuk membuat susu soya, tahu, tempe, dan tamari. Mereka juga berperanan dalam penghasilan tepung soya untuk membuat kek.
 • Kacang soya hitam: Beberapa budaya makanan Asia menggunakan kacang soya hitam yang direbus atau ditapai dalam masakan tradisional.

Susu soya dan keju juga menjadi pilihan bagi mereka yang ingin menggantikan tenusu dalam diet.

Kacang soya juga menyediakan minyak soya, yang dapat digunakan orang untuk memasak atau sebagai sesuatu bahan. Setelah mengeluarkan minyak dari kacang soya, anda dapat menggunakan bahan yang tinggal untuk membuat makanan untuk haiwan ternakan dan binatang peliharaan.

BACA JUGA : 6 manfaat kesihatan pemakanan vegan berasaskan sains

Beberapa pengeluar membuat serbuk protein dan makanan tambahan isoflavon dari soya. Isoflavon adalah sebatian tumbuhan yang mempunyai struktur yang serupa dengan estrogen.

Soya organik yang kurang diproses adalah pilihan yang paling sihat. Beberapa contoh merangkumi:

 • Kacang soya yang dimasak
 • Edamame
 • Susu soya
 • Tauhu
 • Tempe
 • Kacang soya

Pelbagai produk kacang soya boleh didapati dalam talian.

Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu

Pemakanan

Soya adalah protein lengkap. Ini bermaksud bahawa ia mengandungi semua sembilan asid amino penting. Ini adalah sumber protein yang penting bagi banyak orang, terutama mereka yang mengikuti diet vegan atau vegetarian.

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), 100 gram (g) kacang soya hijau yang dimasak tanpa garam mengandungi:

 • 141 kilokalori
 • 12.35 g protein
 • 6.4 g lemak
 • 11.05 g karbohidrat
 • 4.2 g serat

Kacang soya rendah lemak tepu dan tinggi protein, vitamin C, dan folat. Mereka juga merupakan sumber yang baik untuk:

 • Kalsium
 • Besi
 • Magnesium
 • Fosforus
 • Potassium
 • Thiamin

Kandungan pemakanan produk soya lain mungkin berbeza-beza berdasarkan cara pengeluar memprosesnya dan bahan mana yang telah mereka tambahkan.

Manfaat

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa memasukkan soya dalam diet mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang berpotensi.

Kami membincangkannya dengan lebih terperinci di bawah.

Soya mempunyai kaitan dengan tahap kolesterol yang lebih sihat, yang dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung.

Pada tahun 2015, penyelidik melakukan analisis kajian untuk melihat kesan soya terhadap tahap kolesterol seseorang. Mereka mendapati bahawa pengambilan soya mengurangkan kadar kolesterol total, trigliserida, dan kolesterol rendah lipoprotein (LDL) di arteri.

Kolesterol LDL juga dikenal sebagai “kolesterol jahat,” kerana dapat menyebabkan tersumbat pada arteri.

Penulis kajian juga mendapati bahawa pengambilan soya meningkatkan kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi. Jenis ini juga dikenal sebagai “kolesterol baik” kerana membantu menghilangkan kolesterol LDL dari arteri.

Seseorang dengan kadar kolesterol tinggi mengalami penurunan kolesterol LDL yang lebih ketara daripada orang dengan kadar kolesterol optimum.

Makanan soya yang kurang diproses – termasuk susu soya, kacang soya, dan kacang soya – lebih berkesan daripada ekstrak atau makanan tambahan protein soya.

Menguruskan kegemukan / obesiti

Satu kajian 2019 dalam jurnal Molecules melihat kesan suplemen isoflavon soya pada berat badan pada tikus.

Dalam kajian penulisan, penulis melaporkan bahawa sebatian tertentu dalam isoflavon soya menghalang penumpukan lemak di sekitar organ tikus.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa suplemen isoflavon soya berpotensi untuk menguruskan kegemukan.

Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu

Mengurangkan risiko barah payudara

Kajian kajian 2019 menunjukkan bahawa isoflavon dalam soya dapat membantu mengurangkan risiko barah yang berkaitan dengan hormon, termasuk barah prostat dan beberapa barah payudara.

Beberapa kajian dalam kajian ini mendapati bahawa wanita Asia yang makan isoflavon soya mempunyai risiko penurunan kanser sebelum dan selepas menopaus. Isoflavon soya boleh membantu mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran kanser yang berkaitan dengan hormon.

Menurut American Cancer Society, bagaimanapun, tidak jelas apakah produk soya yang diproses – seperti isolat protein soya atau protein sayuran bertekstur – menawarkan faedah yang sama untuk pencegahan barah seperti makanan soya keseluruhan.

Isolat protein soya adalah protein dari mana pengeluar telah mengeluarkan sisa kacang. Protein sayuran bertekstur adalah produk kacang soya dengan lemaknya dikeluarkan.

Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu

Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Menurut kajian kajian 2019 yang sama, isoflavon soya juga dapat mengurangkan risiko diabetes, walaupun mekanisme yang dapat mereka capai masih belum diketahui.

Pada diabetes jenis 2, sel-sel tubuh menyerap lebih sedikit gula dari aliran darah, yang membiarkannya beredar dan menyebabkan bahaya. Insulin adalah hormon yang membolehkan gula darah, atau glukosa, memasuki sel untuk ditukar menjadi tenaga.

Isoflavon soya dapat meningkatkan kepekaan insulin, yang bermaksud bahawa sel-sel lebih banyak bertindak balas terhadap insulin dan menyerap lebih banyak glukosa.

Merawat osteoporosis

Isoflavon soya juga boleh menjadi alternatif yang berkesan untuk terapi penggantian hormon (HRT) untuk wanita dengan osteoporosis. Ini adalah keadaan yang mempengaruhi pertumbuhan tulang dan menyebabkan patah tulang mudah.

Pada wanita, salah satu kemungkinan penyebab osteoporosis adalah kekurangan estrogen. HRT bertujuan untuk menggantikan estrogen ini di dalam badan. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan meningkatkan risiko strok, barah payudara, dan penyakit jantung koronari.

Beberapa kajian dalam kajian ini menunjukkan bahawa isoflavon soya sama efektifnya dengan HRT untuk memulihkan kepadatan tulang.

Risiko : Sebilangan orang mempunyai kebimbangan mengenai pengambilan soya. Kami membincangkan permasalahan ini dengan lebih terperinci dalam bahagian di bawah.

Fungsi tiroid

Terdapat beberapa kebimbangan bahawa pengambilan soya boleh mengganggu fungsi tiroid.

Dalam satu kajian tahun 2016 terhadap 548 wanita dan 295 lelaki yang makan makanan soya sebagai sebahagian daripada diet vegetarian, para penyelidik mendapati bahawa wanita dengan pengambilan soya lebih tinggi mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami peningkatan hormon perangsang tiroid (TSH).

Tahap TSH yang tinggi mungkin menandakan tiroid yang tidak aktif. Penyelidik tidak menemui hasil yang sama pada lelaki.

Penulis menerangkan bahawa soya mungkin selamat. Walau bagaimanapun, pengambilan jumlah yang berlebihan dapat menimbulkan risiko kesihatan pada beberapa orang, seperti mereka yang menderita hipotiroidisme yang tidak didiagnosis.

Organisma yang diubahsuai secara genetik

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), organisme yang diubahsuai secara genetik (GMO) adalah “organisma (iaitu tumbuhan, haiwan atau mikroorganisma) di mana bahan genetik (DNA) telah diubah dengan cara yang tidak berlaku secara semula jadi secara dikawinkan dan / atau penggabungan semula jadi. “

Terdapat banyak kebimbangan mengenai kesan kesihatan dan keselamatan persekitaran tanaman yang diubahsuai secara genetik.

Menurut USDA, pada tahun 2014, petani menggunakan 94% tanah ladang soya di A.S. untuk menanam kacang soya yang diubahsuai secara genetik.

Dalam satu tinjauan, para penyelidik mencadangkan bahawa memakan GMO boleh menyebabkan penyakit yang tahan terhadap antibiotik. Penulisnya juga mempersoalkan keselamatan GMO jangka panjang, kerana ini adalah perkembangan yang agak baru.

Juga, jumlah isoflavon yang berpotensi bermanfaat mungkin lebih rendah pada kacang soya yang diubahsuai secara genetik. Pemindahan alergen dan pembentukan alergen baru adalah risiko tambahan GMO.

Meskipun ada kekhawatiran tentang tanaman GMO, WHO juga menyatakan bahwa “makanan GM yang kini tersedia di pasar internasional telah lulus penilaian keselamatan dan tidak mungkin menimbulkan risiko untuk kesehatan manusia.” Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan perlu dilakukan mengenai kesan kesihatan sebenar tanaman yang diubahsuai secara genetik.

Untuk mengelakkan GMO, cari produk soya organik 100% atau yang dilabel sebagai bukan GMO.

Monsanto GM Soy Is Scarier Than You Think – Mother Jones

Ringkasan

Jumlah makanan soya sederhana yang disertakan sebagai sebahagian daripada diet yang bervariasi dan sihat boleh memberikan manfaat kesihatan.

Makanan tambahan isoflavon soya khususnya dapat membantu mengurangkan risiko kanser dan osteoporosis yang berkaitan dengan hormon pada wanita, serta diabetes jenis 2 pada lelaki dan wanita.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk kedua-dua soya organik dan genetik untuk menilai manfaat dan risiko keseluruhannya.

Soalan: Adakah soya dalam burger sayuran menjadikannya lebih sihat daripada roti daging?

Jawapan: Terdapat kebaikan dan keburukan bagi kedua-dua jenis burger tersebut. Burger sayuran berasaskan soya dan roti daging mengandungi protein lengkap, yang bermaksud bahawa mereka merangkumi semua asid amino penting. Walau bagaimanapun, banyak burger sayuran berasaskan soya aalah sangat diproses.

Secara amnya, memakan makanan yang kurang diproses, keseluruhan makanan sangat sesuai untuk mencapai kesihatan yang optimum. Patty daging yang tidak diproses akan mempunyai zat besi yang lebih banyak tersedia dan mengandungi lebih banyak vitamin B dan zink daripada kacang soya, tetapi soya mempunyai lebih banyak isoflavon, yang mana kajian menunjukkan dapat mengurangkan risiko barah tertentu.

Banyak pakar kesihatan menyarankan untuk membatasi daging merah untuk mengurangkan risiko penyakit – terutama penyakit jantung. Burger sayuran soya dan burger daging boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat, tetapi seseorang itu harus mengingati tujuan kesihatan individu. Memfokuskan pada versi yang kurang diproses kedua-duanya sangat sesuai untuk kesihatan yang baik.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here