Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar |  Virus ini telah membunuh sekurang-kurangnya 11,000 orang dan dijangkiti lebih daripada 275,000 di seluruh dunia, kebanyakannya di China.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan pandemik global mengenai Coronavirus baru yang menyebabkan penyakit yang dikenali sebagai COVID-19 telah merebak ke sekurang-kurangnya 177 negara dan wilayah, membunuh lebih daripada 11,000 orang dan menjangkiti hampir 275,000 orang menurut Johns Hopkins Universiti.

Pada 31 Disember tahun lepas, China memaklumkan WHO terdapat beberapa kes penyakit pneumonia yang luar biasa di Wuhan, sebuah bandar pelabuhan 11 juta orang di wilayah Hubei tengah. Virus itu tidak diketahui.

Beberapa orang daripada mereka yang dijangkiti bekerja di Pasar Borong Huanan Seafood di bandar raya, yang ditutup pada 1 Januari.

Sedang pakar kesihatan bekerja keras untuk mengenal pasti virus di tengah-tengah wabak yang semakin meningkat, jumlah jangkitan melebihi 40 orang.

Pada 5 Januari, pegawai China menolak kemungkinan ini adalah sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS)yang berulang – penyakit yang berasal dari China dan membunuh lebih daripada 770 orang di seluruh dunia pada tahun 2002-2003.

Pada 7 Januari, pegawai mengumumkan bahawa mereka telah mengenal pasti virus baru, menurut WHO. Virus novel dinamakan 2019-nCoV dan dikenal pasti sebagai kepunyaan keluarga Coronavirus, yang termasuk SARS dan selesema biasa.

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Coronavirus adalah biasa dan tersebar melalui jarak dekat dengan orang yang dijangkiti dan menghirup titisan yang dikeluarkan apabila mereka batuk atau bersin, atau menyentuh permukaan di mana titisan ini jatuh dan kemudian menyentuh muka atau hidung seseorang.

Pada 11 Januari, China mengumumkan kematian pertama dari virus itu, seorang lelaki berusia 61 tahun yang telah membeli barangan dari pasaran makanan laut. Rawatan tidak memperbaiki simptomnya selepas dimasukkan ke hospital dan dia mati akibat kegagalan jantung pada malam 9 Januari.

Pada 13 Januari, WHO melaporkan kes di Thailand, yang pertama di luar China, dalam seorang wanita yang telah tiba dari Wuhan.

Pada 16 Januari, kementerian kesihatan Jepun melaporkan kes yang disahkan oleh seorang lelaki yang juga melawat Wuhan.

Pada 17 Januari, kematian kedua dilaporkan di Wuhan, pihak berkuasa kesihatan di Amerika Syarikat mengumumkan bahawa tiga lapangan terbang akan memulakan penyaringan penumpang yang tiba dari bandar.

Pihak berkuasa di Amerika Syarikat, Nepal, Perancis, Australia, Malaysia, Singapura, Korea Selatan, Vietnam dan Taiwan mengesahkan kes pada hari-hari berikutnya.

Pada 20 Januari, China melaporkan kematian ketiga dan lebih daripada 200 jangkitan, dengan kes-kes yang dilaporkan di luar wilayah Hubei termasuk di ibu negara Beijing, Shanghai dan Shenzhen.

Sementara itu, seorang pakar Cina mengenai penyakit berjangkit mengesahkan penyebaran manusia ke manusia kepada penyiar CCTV, menimbulkan kebimbangan mengenai wabak besar itu ketika berjuta-juta manusia sedang mengembara untuk cuti Tahun Baru.

Negara-negara Asia meningkatkan langkah-langkah untuk menyekat penyebaran virus, memperkenalkan pemeriksaan mandatori di lapangan terbang semua ketibaan dari kawasan berisiko tinggi di China.

Pada 22 Januari, angka kematian di China melonjak kepada 17 dengan lebih daripada 550 jangkitan. Banyak lapangan terbang Eropah meningkatkan cek pada penerbangan dari Wuhan.

Wuhan diletakkan di bawah kuarantin yang berkesan pada 23 Januari ketika pesawat udara dan kereta api diberhentikan.

Langkah yang sama diumumkan untuk dua lagi bandar di wilayah Hubei: Xiantao dan Chibi.

Beijing membatalkan acara untuk Tahun Baru, bermula pada 25 Januari, manakala seorang pegawai melaporkan kematian pertama di luar Hubei.

WHO berkata pada 23 Januari lalu bahawa wabak itu belum lagi menjadi kecemasan awam terhadap kebimbangan antarabangsa dan “tiada bukti” virus ini disebarkan antara manusia di luar China.

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Menjelang 24 Januari, angka kematian di China berjumlah 26 orang, dengan kerajaan melaporkan lebih daripada 830 jangkitan.

Bilangan bandar di bawah kawalan di Hubei meningkat kepada 13, yang menjejaskan 41 juta orang.

Shanghai Disneyland ditutup dan bandar-bandar lain mengumumkan penutupan tempat-tempat hiburan. Beijing berkata sekumpulan Tembok Besar dan mercu tanda terkenal lain juga akan ditutup.

Pada 25 Januari, sekatan perjalanan dikenakan ke atas lima lagi bandar di Hubei, dengan mengambil jumlah keseluruhan penduduk yang terjejas hingga 56 juta.

Sementara itu Hong Kong mengisytiharkan kecemasan virus, membatalkan sambutan Tahun Baru Lunar dan laluan terhad ke tanah besar China.

Pada 26 Januari, jumlah kematian meningkat kepada 56, dengan hampir 2,000 kes disahkan dan sekatan perjalanan meningkat dan Hong Kong menutup taman tema Disneyland dan Ocean Park.

Kes-kes baru disahkan di AS, Taiwan, Thailand, Jepun dan Korea Selatan.

Sehingga 27 Januari, angka kematian di China naik kepada 106, dengan 100 di wilayah Hubei, pihak berkuasa melaporkan. 4,515 orang lagi di China dilaporkan dijangkiti. Terdapat 2,714 kes disahkan di wilayah Hubei, meningkat daripada 1,423 hari sebelumnya.

Pada 30 Januari, WHO mengisytiharkan Coronavirus sebagai kecemasan global kerana jumlah kematian di China melonjak kepada 170, dengan 7,711 kes dilaporkan di negara ini, di mana virus itu telah merebak ke semua 31 wilayah.

India dan Filipina mengesahkan kes pertama mereka dengan virus ini, dengan satu pesakit yang dijangkiti di setiap negara.

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Pada 31 Januari, jumlah kes yang disahkan di China melonjak kepada 9,809. Rusia, Sepanyol, Sweden dan United Kingdom mengesahkan kes pertama mereka mengenai virus itu.

Pada 1 Februari, angka kematian di China meningkat kepada 259, dengan 11,791 jangkitan disahkan di negara ini, menurut angka baru dikeluarkan oleh pihak berkuasa kesihatan China.

Kes-kes baru disahkan di Australia, Kanada, Jerman, Jepun, Singapura, Amerika Syarikat, UAE dan Vietnam.

Sehingga 2 Februari, kematian pertama di luar China, seorang lelaki Cina dari Wuhan, dilaporkan di Filipina.

Jumlah kematian di China meningkat kepada 304, dengan 14,380 jangkitan dilaporkan.

Pada 3 Februari, China melaporkan 57 kematian baru, menyebabkan kematiannya kepada sekurang-kurangnya 361. Jumlah kes meningkat kepada 17,205 di seluruh negara.

Pada 4 Februari, China berkata jumlah kematian meningkat kepada 425 orang dan bilangan orang yang dijangkiti berjumlah 20,438 di tanah besar. Hong Kong juga melaporkan satu kematian, membawa kematian global kepada 427. Kes pertama disahkan di Belgium pada orang yang dipulangkan dari Wuhan.

Pada 5 Februari, lebih banyak penerbangan memindahkan rakyat AS kembali dari Wuhan dan WHO mengesahkan bahawa “tiada rawatan yang diketahui berkesan” untuk Coronavirus.

Sementara itu, China melaporkan 490 kematian dan 24,324 kes jangkitan.

Pada 6 Februari, angka kematian di tanah besar China naik kepada sekurang-kurangnya 563, dengan lebih daripada 28,000 kes disahkan.

Sementara itu, pihak berkuasa di Malaysia melaporkan penyebaran manusia ke manusia yang pertama diketahui di negara itu dan jumlah orang yang dijangkiti di Eropah mencapai 30 orang.

Pada 7 Februari, Li Wenliang, seorang doktor yang merupakan antara yang pertama yang membunyikan penggera ke atas Coronavirus, meninggal dunia, dan Hong Kong memperkenalkan hukuman penjara bagi sesiapa yang melanggar peraturan kuarantin.

Tanah besar China mengesahkan jumlah kematian telah mencapai sekurang-kurangnya 636, dengan 31,161 kes jangkitan dan para penyelidik Cina mencadangkan ‘pangolin’ (sejenis tenggiling) itu mungkin adalah satu penyebab dalam rantai jangkitan haiwan-manusia.

Pada 8 Februari, seorang rakyat Amerika Syarikat meninggal dunia di Wuhan.

Seorang lelaki Jepun berusia 60-an dengan jangkitan Coronavirus yang disyaki juga meninggal di hospital di Wuhan, kata kementerian luar Jepun.

Jumlah kematian di China mencapai 722, dengan 34,546 jangkitan disahkan.

Pada 9 Februari, angka kematian di China melepasi wabak SARS 2002-03, dengan 811 kematian dicatatkan dan 37,198 jangkitan.

Pasukan penyiasat yang diketuai pakar dari WHO berlepas ke China.

Sehingga 10 Februari, China mempunyai 908 kematian yang disahkan dan sejumlah 40,171 jangkitan – 97 kematian baru dilaporkan berikutan hari paling dahsyat wabak tersebut.

Presiden Xi Jinping muncul di khalayak ramai buat kali pertama sejak wabak itu bermula, melawat sebuah hospital di Beijing dan menggesa keyakinan dalam pertempuran melawan virus itu.

Pada 11 Februari, WHO mengumumkan bahawa Coronavirus baru itu akan dipanggil “COVID-19”.

Sementara itu, kematian di China mencapai 1,016, dengan 42,638 jangkitan dicatatkan.

COVID-19

Sehingga 12 Februari, terdapat 175 orang yang dijangkiti di atas kapal pelayaran Diamond Princess, yang berlabuh di Yokohama, kata kementerian kesihatan Jepun.

Jumlah kematian di tanah besar China mencecah 1,113, dengan 44,653 jangkitan yang dicatatkan.

Pada 13 Februari, Korea Utara mengenakan kuarantin selama sebulan ke atas semua pelawat asing dan yang lain yang disyaki memiliki COVID-19, demikian menurut agensi berita Central Korean.

Jumlah kematian di tanah besar China mencecah 1,300, dengan hampir 60,000 jangkitan dicatatkan. Sementara itu, Jepun mengesahkan kematian pertama dari virus itu.

Pada 14 Februari, Mesir menjadi negara pertama di Afrika untuk melaporkan kes dan Perancis melaporkan kematian pertama Eropah dari virus itu.

China melaporkan lebih banyak kematian, membawa jumlah keseluruhan di seluruh tanah besar kepada hampir 1,400.

15 Februari menyaksikan jumlah kematian di tanah besar China melonjak 1,500, dengan 66,492 jangkitan disahkan di tanah besar China.

Di tempat lain, AS bersedia untuk mengosongkan warganya dari kapal pesiaran yang dikuarantin di pelabuhan Jepun.

Sementara itu, ucapan 3 Februari oleh Presiden China Xi Jinping, yang diterbitkan oleh media negara, menunjukkan kerajaan tahu tentang ancaman virus itu sebelum penggera awam dinaikkan.

BACA JUGA : Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Pada 16 Februari, Taiwan mencatatkan kematian pertama pemandu teksi berusia 60-an akibat Coronavirus.

Pihak berkuasa melaporkan bahawa 1,665 orang telah meninggal dunia di tanah besar China dengan 68,500 kes jangkitan yang dilaporkan.

Sehingga 17 Februari, terdapat 1,770 kematian dilaporkan di tanah besar China dan 70,548 kes.

Jepun mengesahkan 99 kes baru virus di kapal kapal pesiar Diamond Princess yang dikuarantin.

18 Februari menyaksikan angka jangkitan harian China menurun di bawah 2,000 buat kali pertama sejak Januari, dengan komisi kesihatan negara melaporkan 72,436 jangkitan di tanah besar dan 1,868 kematian.

Sementara itu, Rusia berkata ia akan menghalang kemasukan warga China dari 20 Februari.

Pada 19 Februari, Iran melaporkan dua kematian akibat Coronavirus, beberapa jam selepas mengesahkan kes pertama.

Angka jangkitan harian China jatuh di bawah 2,000 untuk hari kedua berturut-turut, dengan komisen kesihatan negara melaporkan 74,185 jangkitan di tanah besar dan 2,004 kematian.

Pada 20 Februari, Korea Selatan melaporkan kematian pertama dari Coronavirus itu.

Sementara itu, China melaporkan angka kematian telah meningkat kepada 2,118 manakala kes jumlahnya mencapai 74,576. Suruhanjaya kesihatan negara melaporkan jangkitan harian jatuh ke paras paling rendah dalam hampir sebulan, hasil daripada pihak berkuasa hanya mengira kes yang disahkan oleh ujian genetik di Hubei.

Pada 21 Februari, Korea Selatan melaporkan kematian kedua dan 100 kes disahkan baru Coronavirus, menjadikan jumlah itu mencapai 204. Di tanah besar China, angka kematian mencapai 2,236 kerana kes yang disahkan dengan jangkitan itu meningkat di atas 75,400.

Juga, Israel melaporkan kes pertama Coronavirus yang disahkan selepas seorang wanita yang kembali dari kapal pesiaran diuji positif.

Di Itali, wilayah Lombardy melaporkan penyebaran virus pertama di dunia dengan tiga kes baru membawa jumlah di negara ini kepada enam jangkitan.

Pada 22 Februari, Korea Selatan menyaksikan peningkatan terbesar dalam satu hari dengan 229 kes virus baru.

Itali melaporkan dua kematian pertama, sementara Iran mengesahkan kematian kelima di kalangan 10 jangkitan baru. Kematian keenam kemudiannya disahkan, walaupun tidak jelas sama ada kes ini dimasukkan ke dalam 28 negara yang disahkan.

Di tanah besar China, bilangan jangkitan baru jatuh dengan ketara sebanyak 397 kes yang dilaporkan.

23 Februari lalu beberapa negara menutup sempadannya dengan Iran kerana bilangan jangkitan dan kematian di negara ini meningkat.

Di Itali, para pegawai mengesahkan kematian ketiga, sementara pihak berkuasa tempatan menutup Karnical Venice dengan lebih awal dan penggantungan acara sukan dalam usaha untuk memerangi penyebaran virus di negara terburuk di Eropah.

Pada 24 Februari, Kuwait, Bahrain, Iraq, Afghanistan dan Oman melaporkan semua kes pertama virus mereka. Sementara itu, jumlah kes di Korea Selatan meningkat kepada 833 kes dengan tujuh kematian.

Jumlah kematian di China meningkat kepada 2,595 di antara 77,262 kes yang disahkan.

Kematian ketujuh dilaporkan di utara Itali.

Pada 25 Februari, timbalan menteri kesihatan Iran, yang sehari sebelum itu telah memberikan taklimat akhbar mengenai wabak tersebut, mengesahkan bahawa dia mempunyai Coronavirus. Jumlah rasmi negara itu mencapai 95 kes dengan 15 kematian.

Sementara itu, kes-kes yang dilaporkan oleh China terus bertambah tinggi, dengan 518 jangkitan baru dan 71 kematian baru disahkan. Kes yang disahkan Korea Selatan meningkat kepada 977 manakala Itali mencapai 229.

Pada 26 Februari, angka kematian global mendekati 2,800 dengan sejumlah 80,000 kes jangkitan disahkan dilaporkan di seluruh dunia.

Norway, Romania, Greece, Georgia, Pakistan, Makedonia Utara dan Brazil mengesan kes pertama koronavirus mereka.

Pada 27 Februari, Estonia, Denmark, Northen Ireland dan Belanda melaporkan kes koronavirus pertama mereka. Jumlah jangkitan berleluasa 82,000 di seluruh dunia, termasuk lebih daripada 2,800 kematian.

Itali telah melihat peningkatan dalam jangkitan yang melonjak kepada 650, manakala 3 lagi meninggal dunia dengan kematian sekarang adalah seramai 17 orang.

Sementara itu di Amerika Syarikat, pentadbiran sedang mempertimbangkan untuk mengambil Akta Pengeluaran Pertahanan yang akan memberikan Presiden Donald Trump kuasa untuk memperluas pengeluaran industri bahan atau produk utama untuk keselamatan negara.

Pada 28 Februari, Lithuania dan Wales melaporkan kes Coronavirus pertama mereka, dengan Belanda dan Georgia melaporkan kes kedua mereka.

29 Februari lalu melaporkan bahawa Korea Selatan melaporkan jumlah kes tertinggi yang pernah disahkan, iaitu 813, menjadikan negara itu mencapai jumlah 3,150 dengan 17 kematian. Iran juga melaporkan jumlah kes telah melonjak 388 kes kepada 593 dalam tempoh 24 jam, dengan angka kematian mencapai 43.

Sementara itu, Qatar mengesahkan kes pertama di negara ini.

Pada 2 Mac, kementerian kesihatan Arab Saudi mengumumkan kes Coronavirus pertama. Mangsa mengembara dari Iran ke kerajaan Teluk melalui Bahrain, yang dilaporkan oleh Badan Akhbar Arab Saudi.

Tunisia dan Jordan juga melaporkan kes pertama mereka ketika wabak itu terus menyebar di Timur Tengah.

Pada 3 Mac, Itali mengumumkan angka kematian di negara ini mencapai 77, menyamai jumlah kematian di Iran, yang berada pada 77 kes.

Pada 7 Mac, Coronavirus telah membunuh hampir 3,500 orang dan menjangkiti lebih 102,000 orang di lebih 90 negara.

Suruhanjaya Kesihatan China melaporkan 99 kes baru, daripada 143 kes sehari sebelumnya, dengan jumlah kes 80,651 kes di seluruh negara. Sementara itu, data rasmi menunjukkan eksport China menjunam 17.2 peratus dalam dua bulan pertama tahun ini selepas wabak itu menyebabkan banyak negara berhenti.

Di Iran, salah satu negara yang paling teruk dengan 4,747 kes yang dilaporkan dan 124 kematian, baru-baru ini anggota parlimen Fatemeh Rahbar meninggal dunia akibat Coronavirus.

Pada 8 Mac, pihak berkuasa Arab Saudi mengunci kawasan timur Qatif dalam usaha untuk memuatkan virus penyebaran cepat. Riyadh juga berkata ia menangguhkan semua sekolah dan universiti di seluruh negara dari hari Isnin sehingga notis selanjutnya.

Di Itali, kerajaan mengenakan karantina yang ketat di negeri Lombardy dan 14 kawasan lain di utara, yang menjejaskan 16 juta orang.

BACA JUGA :Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Pada 9 Mac, Iran membebaskan kira-kira 70,000 banduan kerana wabak koronavirus di negara ini, ketua kehakiman Iran, Ebrahim Raisi berkata, tanpa menyatakan jika atau bila mereka yang dibebaskan perlu kembali ke penjara.

Jerman melaporkan dua kematian pertamanya, dengan sekurang-kurangnya 1,100 kes disahkan di negara ini.

Pada 10 Mac, kedua-dua Iran dan Itali mencatatkan jumlah kematian tertinggi dalam satu hari. Sejumlah 54 orang meninggal dunia di Iran dalam tempoh 24 jam, manakala di Itali, 168 kematian baru dicatatkan dari Coronavirus.

Lubnan dan Maghribi melaporkan kematian pertama mereka daripada virus itu, sementara Republik Demokratik Congo, Panama dan Mongolia mengesahkan kes jangkitan pertama mereka.

Pada 11 Mac, WHO mengisytiharkan wabak koronavirus pandemik, manakala Turki, Ivory Coast, Honduras dan Bolivia mengesahkan kes pertama mereka.

Di Qatar, jangkitan melonjak secara drastik dari 24 hingga 262 kes dalam sehari.

Pada 12 Mac, jumlah kematian global melepasi 4,600 dengan jangkitan melebihi 126,100 kes. China melaporkan 15 kes baru, bilangan paling rendah sejak laporan harian mengenai jangkitan bermula tujuh minggu lalu.

Pada 15 Mac, Sepanyol melaporkan kira-kira 2,000 kes koronavirus baru dan lebih daripada 100 kematian dalam 24 jam terakhir. Angka-angka baru menaikkan angka kematian COVID-19 Sepanyol kepada 288, dengan lebih daripada 7,700 orang dijangkiti.

Kazakhstan, Phillipines dan Austria mengumumkan sekatan diperketat dalam usaha untuk membendung wabak koronavirus.

Pada 16 Mac, Mayor New York Bill de Blasio mengarahkan bar, teater dan panggung wayang bandar ditutup, memandangkan bilangan kes terus meningkat di Amerika Syarikat.

Pada hari yang sama, lebih banyak kes dilaporkan di Turki dan Pakistan, manakala Iran mencatatkan sejumlah 14,991 jangkitan dan 853 kematian.

The Gulf menandakan kematian pertama akibat Coronavirus di Bahrain.

Di Afrika, Somalia mengesahkan kes pertama Coronavirus baru.

Dua negara Amerika Selatan, Chile dan Guatemala, mengumumkan bahawa mereka telah menutup sempadan mereka sebagai sebahagian daripada langkah-langkah yang bertujuan untuk membendung virus itu.

Pada 17 Mac, Itali melaporkan 345 kematian koronavirus baru di negara ini sejak 24 jam lalu dengan jumlah kematiannya kepada 2,503 – peningkatan 16 peratus. Jumlah kes di Itali meningkat kepada 31,506 daripada sebelumnya 27,980, naik 12.6 peratus – kadar kenaikan paling perlahan sejak penularan berlaku pada 21 Februari.

Sementara itu, Turki melaporkan kematian pertama yang berkaitan dengan pandemik, seorang lelaki berusia 89 tahun.

Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Pada 18 Mac, Perdana Menteri Australia Scott Morrison mengumumkan buat kali pertama “kecemasan biosekuriti manusia” di negara ini.

Morrison berkata nasihat perjalanan telah ditingkatkan ke peringkat tertinggi dan memberitahu warga Australia: “Jangan melancong ke luar negara, jangan pergi ke luar negara.”

Sementara itu, Itali mencatatkan 475 kematian baru, iaitu angka satu hari tertinggi di mana-mana negara, mengambil jumlahnya kepada 2,978. Jumlah jangkitan di negara ini mencapai 35,713.

Buat pertama kalinya sejak permulaan wabak, tiada kes domestik baru dilaporkan di China.

Pada 19 Mac, Itali mengatasi China sebagai negara dengan kematian yang paling berkaitan dengan Coronavirus, yang mencatatkan 3,405 kematian berbanding 3,245 di China.

Jumlah kematian di Sepanyol meningkat sebanyak 209 kepada 767 kematian dari hari sebelumnya. Sebanyak 25 peratus peningkatan dalam jangkitan telah direkodkan, menjadikan negara itu mencapai jumlah 17,147.

Pada 20 Mac, kematian yang berkaitan dengan Coronavirus melebihi 10,000 di seluruh dunia. Jumlah kes di Jerman meningkat sebanyak 2,958 dalam satu malam kepada 13,957. Sementara itu, Sepanyol, angka kematian akibat COVID-19 telah meningkat kepada 1,002.

Walau bagaimanapun, di China, tiada kes domestik baru dilaporkan untuk hari kedua berturut-turut walaupun kebimbangan kekal mengenai orang yang dijangkiti terbang ke negara ini dan mengimport gelombang kedua penyakit itu.

Pada 21 Mac, Eropah kekal sebagai pusat Coronavirus dengan Itali melaporkan 627 kematian baru, peningkatan harian terbesar, menjadikan jumlah kematian kepada 4,032 di tengah-tengah 47,021 kes.

Sepanyol adalah negara teruk terjejas kedua di Eropah dengan lebih daripada 21,000 jangkitan dan sekurang-kurangnya 1,000 kematian.

Bagi membantu setiap negara Eropah untuk mengawal pandemik, EU telah mengambil langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk menggantung peraturan mengenai defisit awam yang memberikan negara kawalan bebas untuk melakukan perbelanjaan dalam ekonomi sebagaimana diperlukan.

Sementara itu, dua kematian pertama dilaporkan di Singapura.

Sumber :
www.aljazeera.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here