Gejala dan bagaimanakah jangkitan Pinworm boleh berlaku  | Cacing Pinworm masuk ke dalam tubuh ketika seseorang itu menelan atau menghirup telur pinworm mikroskopik. Telur ini boleh didapati pada tangan dan permukaan yang tercemar, seperti:

Apakah Jangkitan Pinworm?

Pinworm adalah jangkitan usus yang disebabkan oleh cacing parasit kecil. Ini adalah jangkitan biasa yang menyerang berjuta-juta orang setiap tahun, terutama anak-anak usia sekolah.

Sekiranya anak anda mengalami jangkitan cacing Pinworm, jangan risau. Cacing Pinworm tidak menyebabkan bahaya (hanya gatal dan tidur gelisah), dan tidak akan lama untuk menyingkirkannya.

BACA JUGA : Jenis-jenis sawan dan epilepsi pada kanak-kanak

Gejala dan bagaimanakah jangkitan Pinworm boleh berlaku

Bagaimana Jangkitan Pinworm ?

Jangkitan cacing Pinworm (juga dikenali sebagai “jangkitan cacing gelang” atau “jangkitan ulat cacing”) adalah berjangkit.

Cacing Pinworm masuk ke dalam tubuh ketika seseorang itu menelan atau menghirup telur pinworm mikroskopik. Telur ini boleh didapati pada tangan dan permukaan yang tercemar, seperti:

 • Linen tempat tidur
 • Tuala
 • Pakaian (terutamanya seluar dalam dan baju tidur)
 • Tandas
 • Kelengkapan bilik mandi
 • Makanan
 • Gelas minuman
 • Peralatan makan
 • Mainan
 • Kaunter dapur
 • Meja atau meja makan tengah hari di sekolah
 • Kotak pasir

Telur masuk ke dalam sistem pencernaan dan menetas di usus kecil. Dari usus kecil, larva pinworm menuju ke usus besar, di mana mereka hidup sebagai parasit (dengan kepalanya melekat pada dinding usus).

Kira-kira 1 hingga 2 bulan kemudian, cacing Pinworm wanita dewasa meninggalkan usus besar melalui dubur (lubang di mana pergerakan usus keluar). Mereka bertelur di kulit tepat di sekitar dubur, yang menyebabkan gatal di kawasan itu. Selalunya, ini berlaku pada waktu malam.

Apabila seseorang menggaru kawasan gatal, telur pinworm mikroskopik berpindah ke jari mereka. Jari yang tercemar kemudian dapat membawa telur cacing ke mulut, di mana ia kembali ke badan, atau tinggal di pelbagai permukaan, di mana mereka dapat hidup selama 2 hingga 3 minggu.

Sekiranya anda tertanya-tanya apakah haiwan kesayangan keluarga anda boleh menyebabkan jangkitan cacing cacing pada anak anda, ia tidak boleh berlaku. Cacing Pinworm tidak berasal dari haiwan.

Gejala dan bagaimanakah jangkitan Pinworm boleh berlaku

Apakah Tanda & Gejala Jangkitan Pinworm?

Tanda-tanda jangkitan cacing yang paling biasa adalah gatal-gatal di sekitar dubur dan tidur yang gelisah. Gatal biasanya lebih teruk pada waktu malam kerana cacing bergerak ke kawasan sekitar dubur untuk bertelur. Pada kanak-kanak perempuan, jangkitan cacing Pinworm boleh merebak ke faraj dan menyebabkan keputihan. Sekiranya gatal merosakkan kulit, ia juga boleh menyebabkan jangkitan kulit bakteria.

Sekiranya anak anda mengalami jangkitan cacing Pinworm, anda dapat melihat cacing di kawasan dubur, terutamanya jika anda melihat sekitar 2 atau 3 jam setelah anak anda tertidur. Anda juga mungkin melihat cacing di tandas setelah anak anda pergi ke bilik mandi. Mereka kelihatan seperti kepingan benang putih kecil dan benar-benar kecil – kira-kira panjang seperti staple. Anda mungkin juga melihatnya pada seluar dalam anak anda pada waktu pagi.

Sakit perut dan loya adalah gejala yang kurang biasa tetapi boleh berlaku jika terdapat banyak cacing Pinworm di dalam usus.

Bagaimana Jangkitan Pinworm Didiagnosis?

Doktor anda mungkin meminta anda untuk membantu membuat diagnosis cacing Pinworm dengan meletakkan selembar pita selofan yang jelas pada kulit di sekitar dubur anak anda. Telur pinworm akan melekat pada pita dan dapat dilihat di bawah mikroskop. Waktu terbaik untuk melakukan ini adalah pada waktu malam atau pagi sebelum mandi (ketika terdapat aktiviti cacing Pinworm di sekitar dubur). Doktor juga mungkin mengambil beberapa sampel dari bawah kuku anak untuk mencari telur.

Bagaimana Jangkitan Pinworm Diubati?

Sekiranya anak anda mempunyai jangkitan cacing kremi, doktor akan mengesyorkan ubat anti cacing yang dijual bebas atau preskripsi. Ini diberikan dalam satu dos dan diulang dalam 2 minggu. Doktor mungkin memutuskan untuk merawat seluruh keluarga, terutama jika anak anda pernah mengalami jangkitan cacing Pinworm sebelumnya.

Walaupun ubat dapat merawat jangkitan cacing, gatal dapat berlanjutan selama kira-kira seminggu. Oleh itu, doktor juga mungkin memberi krim atau ubat lain kepada anak anda untuk membantu menghentikan kegatalan.

Mencuci tangan secara berkala dan membersihkan rumah tangga secara rutin (termasuk mengganti pakaian dalam yang kerap, dan mencuci baju tidur, tuala, dan linen setiap orang) juga akan membantu mencegah penyebaran jangkitan cacing Pinworm dalam keluarga.

Pinworms in Children | Baby Arabia

Adakah Jangkitan Pinworm dapat Dicegah?

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah jangkitan cacing Pinworm dalam keluarga anda:

 • Ingatkan anak-anak untuk selalu mencuci tangan, terutamanya selepas menggunakan tandas, selepas bermain di luar, dan sebelum makan.
 • Pastikan anak-anak anda mandi atau mandi setiap hari dan menukar pakaian dalam dan pakaian renang setiap hari.
 • Pastikan kuku anak-anak pendek dan bersih.
 • Beritahu anak-anak agar tidak menggaru bahagian bawahnya atau menggigit kuku mereka.
 • Basuh baju tidur anak-anak anda setiap beberapa hari.

Pinworms in Babies - Causes, Symptoms & Treatment

Bilakah Saya Perlu Memanggil Doktor?

Hubungi doktor sekiranya anak anda mengadu kulit gatal atau selalu kelihatan menggaru kawasan dubur atau faraj.

Tanyakan juga apakah cacing Pinworm boleh disalahkan sekiranya anak anda mengalami masalah tidur atau mula membasahi tempat tidur. (Cacing Pinworm dapat menjadikan uretra gatal – saluran di mana kencing keluar dari pundi kencing dan keluar dari badan – dan menyebabkan pembasahan.)

Ingat bahawa cacing Pinworm adalah cukup biasa di kalangan kanak-kanak dan tidak berbahaya. Dengan mengambil ubat dan mengikuti beberapa petua pencegahan, anda akan membuang cacing dalam masa yang singkat.

Sumber :
www.kidshealth.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here