Gejala rawatan dan jenis-jenis Amnesia yang perlu anda tahu  |  Amnesia boleh didiagnosis oleh doktor anda atau pakar neurologi. Mereka akan bermula dengan mengemukakan soalan mengenai kehilangan ingatan anda, serta gejala lain yang mungkin anda alami.

Is Amnesia a Defense to a Criminal Charge?

Apa itu amnesia?

Amnesia adalah satu jenis kehilangan ingatan. Sebilangan penghidap amnesia mengalami kesukaran membentuk kenangan baru. Yang lain pula tidak dapat mengingat fakta atau pengalaman masa lalu. Orang yang menghidap amnesia biasanya menyimpan pengetahuan mengenai identiti mereka sendiri, serta kemahiran motor.

BACA JUGA : Cara-cara merawat kemurungan selepas bersalin

Kehilangan ingatan ringan adalah bahagian penuaan yang normal. Kehilangan ingatan yang ketara, atau ketidakupayaan untuk membentuk kenangan baru, mungkin menunjukkan adanya gangguan amnestic.

Gejala amnesia

Gejala utama amnesia adalah kehilangan ingatan atau ketidakupayaan untuk membentuk kenangan baru. Sekiranya anda mengalami amnesia, anda akan mengalami kesukaran untuk mengingat fakta, peristiwa, tempat, atau perincian secara khusus. Perinciannya boleh terdiri dari apa yang anda makan pagi ini hingga nama presiden sekarang. Anda masih akan mengekalkan kemahiran motor anda, seperti kemampuan anda untuk berjalan, dan juga kefasihan dalam bahasa yang anda gunakan.

Terdapat pelbagai jenis amnesia, termasuk amnesia retrograde, amnesia anterograde, dan amnesia global sementara.

Amnesia retrograde

Apabila anda mengalami amnesia retrograde, anda akan kehilangan ingatan yang sudah ada dan sebelumnya. Amnesia jenis ini cenderung mempengaruhi ingatan yang baru terbentuk terlebih dahulu. Kenangan lama, seperti kenangan sejak kecil, biasanya terpengaruh dengan lebih perlahan. Penyakit seperti demensia menyebabkan amnesia retrograde berlaku secara beransur-ansur.

Amnesia anterograde

Apabila anda mengalami amnesia anterograde, anda tidak dapat membentuk kenangan baru. Kesan ini boleh bersifat sementara. Sebagai contoh, anda boleh mengalaminya semasa pengsan disebabkan oleh terlalu banyak alkohol. Ia juga boleh kekal. Anda boleh mengalaminya jika kawasan otak anda yang dikenali sebagai hippocampus anda rosak. Hippocampus anda memainkan peranan penting dalam membentuk ingatan.

Amnesia global sementara

Amnesia global sementara (TGA) adalah keadaan yang kurang difahami. Sekiranya anda mengalaminya, anda akan mengalami kekeliruan atau pergolakan yang berulang dan berulang selama beberapa jam. Anda mungkin mengalami kehilangan ingatan dalam beberapa jam sebelum serangan ini, dan anda mungkin tidak akan mempunyai ingatan apabila kejadian itu berlaku. Para saintis berpendapat bahawa TGA berlaku sebagai akibat daripada aktiviti seperti sawan atau ketika saluran darah yang membekalkan darah ke otak anda tersumbat. Ia berlaku lebih kerap pada orang dewasa pertengahan umur dan tua.

Amnesia bayi

Kebanyakan orang tidak dapat mengingati 3-5 tahun pertama kehidupan mereka. Fenomena biasa ini disebut amnesia bayi atau kanak-kanak.

Gejala rawatan dan jenis-jenis Amnesia yang perlu anda tahu

Punca amnesia

Demensia

Lokasi memori di otak anda dianggap bergantung pada usianya. Untuk kehilangan ingatan yang lama, anda pasti mengalami kemerosotan otak yang meluas. Ini boleh disebabkan oleh penyakit Alzheimer atau demensia bentuk lain. Orang yang menghidap demensia biasanya kehilangan ingatan baru terlebih dahulu dan menyimpan ingatan lama dengan lebih lama.

Anoxia

Penurunan tahap oksigen juga boleh mempengaruhi seluruh otak anda dan mengakibatkan kehilangan ingatan. Keadaan ini dipanggil anoxia. Sekiranya anoxia tidak cukup parah sehingga menyebabkan kerosakan otak, kehilangan ingatan boleh menjadi hanya sementara.

Kerosakan pada hippocampus

Hippocampus anda adalah bahagian otak dan sistem limbik yang bertanggungjawab untuk ingatan. Aktivitinya adalah merangkumi membentuk ingatan, mengatur ingatan, dan mengambilnya apabila diperlukan. Sel-selnya adalah antara sel pada otak yang paling memerlukan tenaga dan rapuh. Mereka paling mudah terganggu oleh anoxia dan ancaman lain seperti racun.

Apabila hippocampus anda mengalami kerosakan, anda akan mengalami kesukaran untuk membentuk ingatan baru. Sekiranya hippocampus anda rosak di kedua-dua bahagian otak anda, anda boleh mengalami amnesia anterograde sepenuhnya.

Kecederaan kepala

Kecederaan kepala traumatik, serta strok, tumor, dan jangkitan, juga boleh menyebabkan kerosakan pada otak anda. Kerosakan ini boleh merangkumi masalah ingatan kekal. Gegaran biasanya mengganggu ingatan pada jam, hari, atau minggu sebelum dan selepas anda cedera.

Penggunaan alkohol

Penggunaan alkohol jangka pendek boleh menyebabkan pengsan. Ini adalah bentuk amnesia anterograde sementara. Alkoholisma jangka panjang boleh menyebabkan sindrom Wernicke-Korsakoff. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda akan mengalami kesukaran untuk membentuk ingatan baru tetapi mungkin tidak menyedarinya.

Trauma atau tekanan

Trauma atau tekanan yang teruk juga boleh menyebabkan amnesia disosiatif. Dengan keadaan ini, minda anda menolak fikiran, perasaan, atau maklumat yang anda terlalu bimbangkan untuk ditangani. Jenis amnesia disosiatif tertentu, yang disebut dissociative fugue, boleh menyebabkan perjalanan atau berkeliaran yang tidak dijangka. Ia juga boleh menyebabkan amnesia ketika berkeliaran serta melupakan butiran hidup anda yang lain.

Gejala rawatan dan jenis-jenis Amnesia yang perlu anda tahu

Terapi elektrokonvulsif

Sekiranya anda menerima terapi electroconvulsive untuk kemurungan atau keadaan lain, anda mungkin mengalami amnesia retrograde pada minggu atau bulan sebelum rawatan anda. Anda juga mungkin mengalami amnesia anterograde, biasanya sembuh dalam 2 minggu selepas rawatan.

Bagaimana amnesia didiagnosis?

Amnesia boleh didiagnosis oleh doktor anda atau pakar neurologi. Mereka akan bermula dengan mengemukakan soalan mengenai kehilangan ingatan anda, serta gejala lain yang mungkin anda alami. Mereka mungkin meminta ahli keluarga atau pengasuh untuk membantu penilaian mereka, kerana anda mungkin tidak dapat mengingat jawapan kepada soalan mereka.

Doktor anda juga mungkin menggunakan ujian kognitif untuk memeriksa ingatan anda. Mereka juga boleh memerintahkan ujian diagnostik lain. Sebagai contoh, mereka mungkin menggunakan imbasan MRI atau CT untuk memeriksa tanda-tanda kerosakan otak. Mereka mungkin menggunakan ujian darah untuk memeriksa kekurangan pemakanan, jangkitan, atau masalah lain. Mereka juga boleh melakukan ujian untuk memeriksa sawan.

Bagaimana amnesia dirawat?

Untuk merawat amnesia, doktor anda akan memberi tumpuan kepada penyebab utama keadaan anda.

Amnesia yang disebabkan oleh kimia, dari alkohol misalnya, dapat diselesaikan melalui detoksifikasi. Setelah racun keluar dari sistem anda, masalah ingatan anda mungkin akan reda.

Amnesia dari trauma kepala yang ringan biasanya sembuh tanpa rawatan dari masa ke masa. Amnesia akibat kecederaan kepala yang teruk mungkin tidak reda. Walau bagaimanapun, penambahbaikan biasanya berlaku dalam tempoh 6-9 bulan.

Amnesia dari demensia sering tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin memberikan ubat untuk menyokong pembelajaran dan ingatan.

Sekiranya anda mengalami kehilangan ingatan yang berterusan, doktor anda mungkin mengesyorkan terapi pekerjaan. Jenis terapi ini dapat membantu anda mempelajari maklumat dan kemahiran ingatan baru untuk kehidupan seharian. Ahli terapi anda juga dapat mengajar anda bagaimana menggunakan alat bantu ingatan dan teknik untuk mengatur maklumat agar lebih mudah diterima.

Gejala rawatan dan jenis-jenis Amnesia yang perlu anda tahu

Mencegah amnesia

Tabiat sihat berikut dapat menurunkan risiko pengsan, kecederaan kepala, demensia, strok, dan kemungkinan penyebab hilangnya ingatan:

  • Elakkan penggunaan alkohol atau ubat yang berat.
  • Gunakan penutup kepala pelindung semasa anda bermain sukan yang menyebabkan anda berisiko tinggi mengalami gegaran otak.
  • Kekal aktif secara mental sepanjang hayat anda. Contohnya, mengikuti kelas, menjelajah tempat baru, membaca buku baru, dan bermain permainan yang mencabar mental.
  • Kekal aktif secara fizikal sepanjang hayat anda.
  • Makan makanan yang sihat untuk jantung, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan protein rendah lemak.
  • Kekal terhidrat

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here