Hati-hatilah…begini cara gajet membahayakan anak kecil anda !  |  Dunia kita sekarang dipenuhi dengan pelbagai jenis gajet. Walaupun orang dewasa masih baru dalam konsep elektronik yang selalu berubah, anak-anak kita sudah terbiasa sejak awal. Bolehkah kanak-kanak dan gajet bersama dan tidak berbahaya, atau ia akan memudaratkan perkembangan mereka? Keputusan itu bergantung pada pemikiran terakhir, namun ramai ibu bapa nampaknya tidak menyedari kenyataan itu, kerana mereka mendedahkan anak-anak mereka kepada kesan buruk gajet elektronik.

Ibu bapa hati-hatilah ! begini cara gajet membahayakan anak kecil anda !

Mengapa Kanak-kanak Ketagih dengan gajet Elektronik

Tidak mengejutkan bahawa anak-anak dan remaja ketagih gajet seperti telefon pintar atau peranti permainan video, dan tidak dapat menghabiskan satu jam tanpanya, apalagi sepanjang hari. Bagi sesetengah kanak-kanak, bermain dengan gajet elektronik bukan hanya sebahagian daripada kehidupan, tetapi satu-satunya perkara dalam hidup.

BACA JUGA : 10 langkah mudah untuk ajar anak anda membaca di rumah

Sudah tentu, mereka harus mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa mereka – orang yang sepertinya menutup mata dan pekak terhadap kesan buruk meletakkan gajet elektronik di tangan anak kecil mereka. Sekiranya anda adalah ibu bapa kanak-kanak di bawah usia 15 tahun, dan anda mempunyai gajet di semua tempat, anda mungkin ingin melihat bagaimana gajet tersebut digunakan oleh anak anda. Berikut adalah beberapa sebab mengapa kanak-kanak ketagih dengan gajet elektronik:

  • Semasa mereka masih muda, anda menyerahkan telefon anda kepada mereka dengan rela hati, agar mereka sibuk atau diam. Ini adalah bagaimana ia bermula.
  • Kanak-kanak mungkin mahukan telefon bimbit atau permainan video kerana rakan baiknya memilikinya. Ini adalah ketika ia memburukkan keadaan.
  • Akhirnya, waktu permainan fizikal berubah menjadi waktu permainan digital, di mana anak-anak menikmati bersaing antara satu sama lain dalam talian, sama ada dalam coretan Snap mereka, atau Candy Crush.
  • Cara platform media sosial direka, mereka ketagihan! Kanak-kanak boleh menjadi obses dengan apa yang orang lain katakan dalam talian.

Ibu bapa hati-hatilah ! begini cara gajet membahayakan anak kecil anda !

10 Kesan gajet Elektronik pada Kanak-kanak

Hakikat bahawa kanak-kanak lebih terdedah untuk menghabiskan masa pada gajet elektronik daripada orang dewasa. Skrin digital mempunyai kesan yang jauh lebih besar pada keseluruhan perkembangan anak anda daripada yang dapat dilihat. Lihatlah kesan buruk gajet elektronik pada kanak-kanak di bawah:

1. Perkembangan Kognitif Terlambat

Otak bayi anda berkembang dengan pesat sejak dia dilahirkan. Penyelidikan menunjukkan bahawa pendedahan berlebihan terhadap gajet boleh mengakibatkan perkembangan kognitif yang perlahan, kekurangan perhatian, dan bahkan gangguan pendengaran. Jadi, sejak bayi anda belajar mengucapkan beberapa kata pertamanya, satu-satunya orang yang membaca, menyanyikan lagu dan sajak kanak-kanak, dan bercakap dengannya adalah anda, dan bukan watak fiksyen di TV atau tablet.

2. Membina Obsesi, Menuju Ketakutan

Apa yang dimulakan untuk menenangkan anak anda dengan memberinya gajet untuk dimainkan, akan segera berubah menjadi obsesi untuknya. Obsesi ini seterusnya boleh menyebabkan peningkatan kegelisahan dan kemarahan, jika ibu bapa mengambil gajet ini atau enggan memberikannya kepada anak-anak. Sekiranya anda tidak mahu anak kecil yang gelisah, hadkan tahap pendedahan kepada gajet elektronik, sebelum anak anda terlalu terikat dengannya.

3. Melambatkan Perkembangan Fizikal

Kanak-kanak harus berjalan-jalan menggunakan walkers mereka, atau bermain dengan blok dan mainan lain, bukannya terpaku pada TV sepanjang masa! Kekurangan aktiviti fizikal pasti mengakibatkan perkembangan fizikal yang tertunda dan juga kegemukan pada masa kanak-kanak, yang sangat membimbangkan, melihatkan jumlah masa yang dihabiskan anak-anak untuk gajet.

Ibu bapa hati-hatilah ! begini cara gajet membahayakan anak kecil anda !

4. Mengekang Hubungan Sosial

Apabila anak-anak dan gajet menjadi tidak dapat dipisahkan, keterikatan dapat menghalang anak anda menjalin hubungan dengan keluarga dan rakan seusianya. Ikuti perkembangan ini, dan anak anda yang berusia empat tahun dapat membesar menjadi teman sosial, tanpa rakan biasa di luar dunia elektroniknya.

5. Meningkatkan Risiko Obesiti

Kira-kira satu pertiga daripada kanak-kanak di AS mengalami kegemukan, menjadikan kegemukan kanak-kanak menjadi masalah kesihatan utama bagi kebanyakan ibu bapa. American Academy of Paediatrics menganggarkan bahawa rata-rata kanak-kanak menghabiskan lebih dari tujuh jam menonton televisyen, melayari Internet, dan bermain permainan video setiap hari. Oleh itu, cukup jelas bahawa kanak-kanak menghabiskan sebahagian besar masa mereka dengan melihat beberapa jenis skrin, dan bukannya secara aktif terlibat dalam permainan fizikal. Lebih-lebih lagi, peningkatan masa yang dihabiskan di depan televisyen atau komputer menyebabkan peningkatan makanan ringan, dan tabiat makan yang tidak diambil perhatian. Oleh itu, daripada bergerak, sebaliknya anak-anak menjadi pegun dan tidak berfikir panjang untuk mengambil makanan ringan, kemungkinan kegemukan kanak-kanak adalah semakin tinggi. Ini menimbulkan risiko kesihatan keseluruhan anak.

6. Kurang Fokus pada Pengajian

Semakin banyak gajet yang digunakan oleh anak-anak, semakin mereka ketagihan. Ibu-ibu di seluruh dunia risau akan masa yang dihabiskan oleh anak-anak mereka untuk menonton televisyen atau bermain permainan video. Ketagihan ini berfungsi seperti kebanyakan ketagihan lain, bertindak sebagai pendorong utama bagi kanak-kanak, sebab itulah anak merasa sangat sukar untuk menumpukan perhatian pada pelajaran pada tahun-tahun formatif. Peningkatan masa di skrin mengurangkan jangka masa perhatian keseluruhan kanak-kanak, menyukarkan dia untuk fokus pada pelajaran.

7. Rasa Pengasingan

Oleh kerana peningkatan masa skrin mengurangkan keseluruhan masa sosial, ia juga akan meningkatkan jumlah masa yang diluangkan seorang kanak-kanak. Apabila seorang anak menggunakan gajet elektronik, seluruh tumpuannya diberikan pada gajet itu. Secara semula jadi, dia tidak akan memperhatikan rangsangan luaran. Apabila anda bersetuju untuk mendapatkan gajet elektronik baru kepada anak anda, anda secara tidak sengaja mengasuh anak yang berpotensi terpencil secara sosial. Ini dapat membentuk keperibadiannya ketika dia semakin tua, yang sepatutnya penyebab kebimbangan anda.

Wahai ibu bapa hati-hatilah ! begini cara gadget membahayakan anak kecil anda !

8. Ketegangan pada Mata

Peranti elektronik adalah penyebab utama masalah mata pada kanak-kanak. Penggunaan gajet yang berlebihan mengakibatkan mata kering, menyebabkan pelbagai jangkitan mata. Ia juga boleh mempengaruhi penglihatan itu sendiri. Cahaya biru yang dipancarkan oleh skrin paparan menghalang pelepasan melatonin, hormon yang mendorong untuk tidur. Ini menyebabkan gangguan tidur pada kanak-kanak.

  • Pengecutan otot mata yang terlalu banyak dapat menyukarkan mereka untuk berehat dengan mudah, menyebabkan pseudo-miopia.
  • Ibu bapa dinasihatkan untuk menjauhkan anak-anak mereka dari gajet atau skrin, dan tidak menyerahkannya kepada mereka melainkan jika ia sangat penting.
  • Menonton televisyen dari jauh jauh lebih selamat daripada menatap gajet yang disimpan sangat dekat dengan mata.

9. Mencetuskan Sakit Leher dan Belakang

Hilang dalam dunia elektronik mereka, anak-anak hampir tidak memperhatikan postur mereka ketika menggunakan gajet mereka. Penglibatan berterusan dengan gajet menyebabkan sakit belakang dan masalah lain yang berkaitan dengan otot pada kanak-kanak. Postur duduk yang lemah menyebabkan sakit leher, yang mengakibatkan sakit otot leher. Sakit leher dan belakang pada usia muda sangat berbahaya bagi anak-anak, kerana cenderung mempengaruhi postur anak seumur hidup, jika tidak dijaga dan diperbaiki tepat pada waktunya.

Triggers Neck and Back Pain

10. Pendedahan Sinaran

Tahukah anda bahawa memegang gajet tanpa wayar terlalu dekat dengan badan dapat meningkatkan pendedahan anak anda terhadap radiasi? gajet tanpa wayar memancarkan sinaran, yang diserap oleh tubuh anak pada kadar yang lebih tinggi daripada pada orang dewasa. Pendedahan radiasi ini boleh menyebabkan barah dan risiko kesihatan yang lain.

Pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan, seperti kata pepatah. Hadkan penggunaan sebarang gajet, dan tidak lagi berbahaya. Anak-anak tidak memerlukan gajet untuk membuat mereka sibuk sedangkan ada banyak lagi yang dapat mereka lakukan pada usia itu – bagaimanapun, kita berjaya membesar dengan baik tanpa dunia teknologi menyerang dunia kita, bukan? Jadi mengapa mendedahkan anak anda kepada gajet untuk hiburan? Biarkan mereka membesar dengan normal, menggunakan boneka dan blok bangunan, teka-teki dan pemukul kriket, buku dan bola sepak. Mereka akan bersyukur dengan apa yang anda lakukan!

Sumber :
www.parenting.firstcry.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here