Ikut 12 langkah ini untuk jadikan anda insan yang lebih baik |  Adalah normal jika anda merasa dapat melakukan lebih banyak menegenai perkara berkaitan dengan peningkatan diri. Tetapi menjadi orang yang lebih baik tidak semestinya menjadi terlalu keras pada diri sendiri. Sebenarnya, sebaliknya.

Semakin baik kebaikan dan belas kasihan diri anda, anda akan semakin memperlakukan orang-orang di sekitar anda dengan cara yang sama. Selain itu, berbuat baik untuk orang lain dapat memberi hidup anda rasa makna yang lebih mendalam. Malah dapat membantu meningkatkan kesihatan fizikal dan mental anda.

Berikut adalah beberapa cara untuk membina peningkatan diri ke dalam rutin harian anda dan melepaskan pemikiran negatif tentang diri anda.

Ikut 12 langkah ini untuk jadikan anda insan yang lebih baik

1. Memupuk rasa bersyukur

Anda mungkin pernah mendengarnya berjuta-juta kali, tetapi menyimpan jurnal kesyukuran mengenai perkara yang anda syukuri dapat memberi kesan yang besar pada pemikiran anda. Penyelidikan telah membuktikan bahawa memasukkan rasa syukur ke dalam kehidupan seharian anda dapat membantu menghilangkan tekanan, memperbaiki tidur, dan menjalin hubungan sosial yang lebih positif.

BACA JUGA : Adakah terdapat manfaat kesihatan jika mandi air sejuk ?

Anna Hennings, MA, jurulatih prestasi mental dalam psikologi sukan, mengesyorkan menggunakan akronim GIFT untuk membantu anda mengenal pasti perkara yang anda syukuri.

TEKNIK GIFTS

Semasa memikirkan perkara yang anda syukuri, cari contoh:

 • Growth (Pertumbuhan): pertumbuhan peribadi, seperti mempelajari kemahiran baru
 • Inspiration (Inspirasi): detik atau perkara yang memberi inspirasi kepada anda
 • Friends/family (Kawan / keluarga): orang yang memperkayakan hidup anda
 • Tranquility (Ketenangan): detik-detik kecil, seperti menikmati secawan kopi atau buku yang bagus
 • Surprise (Kejutan): nikmat yang tidak dijangka atau baik

Semasa menyenaraikan perkara-perkara yang anda syukuri, kata Hennings, pastikan juga mencatat mengapa perkara itu membuat anda bersyukur.

Ikut 12 langkah ini untuk jadikan anda insan yang lebih baik

2. Menyapa kepada semua orang yang anda temui

Sama ada anda mengangguk atau tersenyum kepada orang asing yang melalui atau mengucapkan “selamat pagi” kepada semua orang yang memasuki pejabat, berusahalah untuk mengenali orang-orang di sekitar anda ketika anda melihat mereka, kata psikologi Madeleine Mason Roantree.

Dengan berbuat demikian, anda mungkin akan merasa diri anda lebih wujud dan berhubung dengan orang di sekeliling anda, walaupun anda tidak mempunyai hubungan rapat dengan mereka.

3. Jauhkan dari telefon 

Mencabut plug walaupun dengan sedikit masa boleh bermanfaat untuk kesejahteraan anda. Pada masa berikutnya anda mendapati diri anda tidak ada hubungannya, menjauhkan diri dari telefon anda selama beberapa jam.

Sebaliknya, cuba berjalan-jalan dan bersambung dengan pemikiran anda.

Jauhkan diri dari telefon anda sama ada selama beberapa jam atau menghabiskan sepanjang hari dari peranti. Sebaliknya, cubalah keluar dan berhubung dengan alam semula jadi, atau bertemu dengan rakan IRL. Ingat: Walaupun berehat sebentar dari telefon anda dapat membantu anda berehat dan fokus pada perkara yang menggembirakan anda.

Ikut 12 langkah ini untuk jadikan anda insan yang lebih baik

4. Gunakan perbincangan diri yang positif

Sangat mudah untuk terperangkap dengan terlalu keras dan kritik terhadap kegagalan anda yang dirasakan. Perbincangan diri yang negatif dan tidak produktif ini dapat menurunkan motivasi kita secara keseluruhan, jelas Hennings.

Sekiranya anda selalu mengatakan kepada diri sendiri bahawa anda bukan orang yang baik, misalnya, sukar untuk mencari motivasi untuk mengambil langkah-langkah ke arah peningkatan diri.

Berlatih perbincangan diri yang positif dengan menyatakan fakta dan diikuti dengan optimis.

FAKTA + OPTIMISME = POSITIF

Pada masa berikutnya anda mendapati diri anda tidak cekap atau keterlaluan, cubalah beritahu diri anda:

“Saya tahu perubahan ini akan mencabar, tetapi saya telah memikirkannya dengan banyak dan telah mempertimbangkan semua pilihan untuk saya [fakta], jadi saya merasa yakin saya melakukan yang terbaik yang saya dapat pada masa ini [optimisme]. “

Bahagian yang sukar adalah menangkap diri anda dalam tindakan berfikir negatif dan dengan sengaja memutuskan untuk berfikir secara berbeza. Tetapi dengan sedikit latihan, ini akan menjadi lebih mudah.

5. Amalkan perbuatan baik secara rawak

Bersikap baik kepada orang lain dapat membantu memberi anda rasa tujuan dan membuat anda merasa tidak terasing.

Cuba buat sesuatu yang baik untuk seseorang secara rawak:

 • Beri pujian kepada orang asing.
 • Beli makan tengah hari untuk rakan sekerja anda.
 • Hantar kad kepada rakan.
 • Memberi derma kepada orang yang memerlukan.

“Anda akan melihat mood anda sedikit meningkat ketika anda berbuat baik untuk kegembiraan semata-mata,” kata Roantree. Kajian menunjukkan bahawa menghitung perbuatan baik selama satu minggu dapat meningkatkan kebahagiaan dan rasa syukur.

6. Makan sekurang-kurangnya satu hidangan dengan penuh perhatian

Apabila anda berada pada tengah hari yang sibuk, ia akan tergoda untuk tergesa-gesa untuk menjamu selera tanpa mendengarkan badan anda.

Makan dengan penuh perhatian memberi anda peluang untuk bersatu dengan perasaan fizikal dan emosi anda.

Pilih makanan, walaupun hanya sandwich, dan luangkan masa anda untuk memakannya. Perhatikan rasa dan tekstur yang berbeza. “Ini adalah sejenis meditasi mini yang dapat bertindak sebagai ‘de-stressor’ sederhana,” kata Roantree.

Tidak pasti di mana hendak bermula? Panduan kami untuk makan dengan teliti dapat membantu.

7. Dapatkan tidur yang cukup

Tidak merasa rehat sepenuhnya boleh membuat anda merasa pemarah dan tidak produktif sepanjang hari. Cuba tidur tujuh hingga lapan jam setiap malam.

Cari cara untuk meningkatkan kualiti tidur anda dengan mengurangkan pengambilan kafein anda pada lewat hari, mengambil suplemen melatonin, atau bersantai di bilik mandi atau mandi air suam sebelum tidur.

Lihat petua lain untuk mendapatkan rehat malam yang lebih baik.

8. Bernafas secara sedar

Luangkan masa sejenak di perhentian bas, berbaris di kedai runcit, atau sebelum mengangguk tidur untuk fokus pada pernafasan anda. Berlatih walaupun bernafas dalam beberapa minit sehari telah terbukti dapat memulakan tindak balas relaksasi badan kita dan mengawal tekanan.

Nafas dalam-dalam 101

Roantree mencadangkan mencuba teknik berikut:

 • Tarik nafas seperti biasa.
 • Tarik nafas, pastikan anda mengambil masa lebih lama daripada yang anda lakukan untuk menyedut.
 • Ulangi proses ini sehingga anda mula merasa santai. Sekiranya anda lebih suka mengira, cubalah bernafas dalam kiraan 4, tahan untuk kiraann 7, dan menghembuskan untuk kiraan 8.

9. Mengemas selama 30 minit

Perasaan anda terhadap rumah anda boleh mempengaruhi sama ada masa anda berada dalam keadaan pemulihan atau tekanan.

Pada masa berikutnya anda mempunyai masa 30 minit, tetapkan pemasa dan selesaikan beberapa tugas di rumah yang cepat yang akan menambahkan sedikit kecerahan pada hari anda, seperti:

 • Membersihkan cermin bilik mandi anda
 • Menggantung gambar yang anda gemari tetapi belum dapat dipaparkan
 • Membersihkan meja anda

Beri penghargaan kepada diri sendiri dengan meluangkan masa untuk menikmati ruang segar anda – misalnya, buat topeng muka di bilik mandi yang baru anda bersihkan.

10. Maafkan diri dan orang lain

Berpegang pada penyesalan, kesakitan dan kebencian menyakitkan orang lain. Tetapi ia juga menyakitkan anda. Apabila anda merasakan apa-apa emosi ini, ia mempengaruhi mood anda dan bagaimana anda memperlakukan semua orang, termasuk anda sendiri.

“Memendam rasa tidak memaafkan memberi pemikiran negatif,” kata Catherine Jackson, psikologi klinikal dan pakar neuroterapi. “Putuskan untuk membiarkannya dan buat rancangan untuk tidak tidur dengan marah.”

Lihat petua kami untuk melepaskan masa lalu.

11. Penjagaan diri

Kami sering menganggap penjagaan diri adalah manikur dan rawatan spa (yang merupakan cara terbaik untuk melepaskan tekanan). Tetapi menurut Jackson, penjagaan diri setiap hari jauh dari memanjakan. “Ini juga mengenai makan dengan baik dan mendapatkan nutrien yang mencukupi untuk menyokong otak dan badan anda,” jelasnya.

Begitu juga, pastikan anda melakukan senaman atau menggerakkan badan anda dengan berhati-hati, meluangkan masa untuk berhubung dengan orang lain, dan berehat atau meluangkan masa untuk diri sendiri.

Ini tidak perlu usaha yang memakan masa. Cari maa yang cepat 10- atau 20-minit pada waktu anda di mana anda boleh berjalan-jalan di luar atau menyediakan semangkuk buah segar.

12. Bersikap baik kepada diri sendiri

Sebilangan besar dari kita mempunyai kebiasaan untuk memikirkan sesuatu yang dikatakan kepada kita, sering bermain di fikiran kita. Daripada mengambil perkara secara peribadi dan bersikap kritik terhadap diri sendiri, Jackson mengesyorkan untuk memberikan empati dan pemahaman kepada orang lain, dan juga diri kita.

Fikirkan semua cara anda memberi kesan positif kepada orang di sekitar anda dan cuba tuliskannya setiap hari. Sekali lagi, ini tidak semestinya perlakuan yang besar.

Mungkin anda membuka pintu untuk seseorang yang membawa beberapa beg berat. Atau mula membancuh periuk kopi segar di tempat kerja ketika anda menyedari ia semakin lemah.

Sekiranya anda mendapati anda masih berjuang untuk mengubah kerangka pemikiran anda, Jackson menasihatkan untuk memikirkannya dengan cara ini: “Esok adalah hari baru, jadi jika anda mengalahkan diri anda hari ini tentang sesuatu, biarkan diri anda dan mulakan dengan baru semula esok . “

MENJADI RAKAN BAIK UNTUK DIRI SENDIRI

Cuba perlakukan diri anda dengan cara yang sama seperti orang yang anda sayangi. Adakah anda akan terus bercakap dengan rakan baik anda jika mereka mempunyai hari yang “tidak baik” dan melakukan sesuatu yang mengecewakan?

Harapnya tidak. Anda juga tidak boleh bercakap dengan diri sendiri seperti itu.

Learning to love yourself | CABA - The charity supporting chartered accountants' wellbeing

Kesimpulan

Adalah normal untuk terjebak dalam usaha untuk menjadi versi diri anda yang terbaik. Tetapi menjadi orang yang lebih baik bermula dengan memperlakukan diri anda dengan kebaikan kasih sayang yang sama seperti yang anda lakukan untuk orang lain.

Ini bermaksud tidak menilai diri anda dengan kasar ketika anda gagal mencapai matlamat anda dan menunjukkan kesabaran dan belas kasihan pada hari-hari buruk anda.

Perlu diingat bahawa terdapat banyak cara untuk menjadi orang yang lebih baik, dan yang ditawarkan di sini hanyalah beberapa. Cari apa yang terasa paling menggembirakan dan menenangkan dan cubalah memasukkannya ke dalam kehidupan seharian anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here