Imuniti Kelompok : Adakah ia melambatkan pandemik Coronavirus ? | Perbahasan telah dihasilkan mengenai fenomena yang dikenali sebagai ‘imuniti kelompok’ dan sama ada ia akan menjejaskan wabak tersebut. Pandemik coronavirus tidak menunjukkan tanda-tanda untuk lebih perlahan, menjangkau negara-negara baru dan menuntut lebih banyak nyawa.

Sehingga pagi Jumaat, virus itu telah menjangkiti lebih 209,000 orang di seluruh dunia dan meragut nyawa sekurang-kurangnya 8,700 orang, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Soalan telah dibangkitkan mengenai fenomena yang dikenali sebagai “imuniti kelompok” dan sama ada ia memainkan peranan dalam bagaimana pandemik ini berjangkit.

BACA JUGA : Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?

Imuniti Kelompok : Adakah ia melambatkan pandemik Coronavirus ?

Jadi apa imuniti kelompok ?

Imuniti kelompok merujuk kepada situasi di mana cukup orang dalam populasi mempunyai imuniti terhadap jangkitan untuk dapat menghentikan penyakit itu secara efektif daripada menyebar.

Untuk imuniti kelompok, tidak kira sama ada imuniti itu berasal dari vaksinasi, atau dari orang yang mengalami penyakit ini. Perkara penting ialah mereka ada imuniti.

Oleh kerana lebih ramai orang dijangkiti dengan COVID-19, penyakit yang disebabkan oleh virus itu, akan ada lebih ramai orang yang sembuh dan yang kemudiannya akan kebal (immune) terhadap jangkitan masa depan.

Lebih daripada 86,000 orang telah pulih dari virus sejak pagi Jumaat, menurut data dari Johns Hopkins University.

“Apabila kira-kira 70 peratus daripada penduduk telah dijangkiti dan pulih, peluang untuk wabak penyakit menjadi lebih kurang kerana kebanyakan orang sudah mempunyai imunisasi terhadap jangkitan ini,” kata Martin Hibberd, seorang profesor penyakit berjangkit yang muncul di London School of Hygiene & Perubatan Tropika.

“Ini dipanggil imuniti kelompok,” katanya.

Imuniti Kelompok : Adakah ia melambatkan pandemik Coronavirus ?

Adakah ia melambatkan pandemik COVID-19 ?

Dengan wabak koronavirus baru, bukti terkini menunjukkan bahawa seseorang yang dijangkiti rata-rata menjangkiti antara dua dan tiga yang lain. Ini bermakna, jika tiada langkah-langkah lain diambil, imuniti kelompok akan berlaku apabila antara 50 hingga 70 peratus daripada populasi adalah imun.

“Tetapi ia tidak semestinya perlu – dan tidak perlu – dengan cara ini,” kata Matthew Baylis, seorang profesor di Institut Jangkitan, Veterinar dan Sains Ekologi di Liverpool University.

Imuniti Kelompok : Adakah ia melambatkan pandemik Coronavirus ?

Dengan mengurangkan bilangan orang yang dijangkiti seseorang – dengan langkah penjarakkan sosial seperti sekolah tutup, bekerja dari rumah, mengelakkan perhimpunan besar dan mencuci tangan yang kerap – di mana imuniti kelompok boleh dikurangkan.

“Dari sudut pandang epidemiologi, helahnya adalah untuk mengurangkan bilangan orang yang kita sentuh … supaya kita dapat menurunkan bilangan kenalan yang kita sebarkan jangkitan, dan imuniti kelompok bermula lebih awal,” kata Baylis.

“Sesuatu yang bagus” katanya, adalah apabila seseorang yang dijangkiti menjangkiti, secara purata, satu atau kurang daripada satu orang lain.

Sumber :
www.aljazeera.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here