Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K akan gagal ? |  Negara ini tidak menyasarkan 60% penduduk untuk mendapatkan COVID-19, tetapi tidak salah juga untuk anda berfikir begitu sebagaimana pelan sebenar yang teruk telah dijelaskan. Terdapat kemungkinan untuk seluruh dunia menjangkiti COVID-19-penyakit yang disebabkan oleh coronavirus baru. Tetapi kemungkinan itu akan berakhir.

Wabak yang bermula di China telah menjadi pandemik, dan semakin banyak negara yang berjuang untuk mengawal virus ni, perbincangan mengenai “pengawalan graf” semakin meningkat. Namun, ramai yang dijangka untuk jatuh sakit jadi inisiatif untuk melambatkan jangkitan sebanyak yang mungkin adalah penting supaya kes-kes yang berlaku dalam jangka masa yang lama tidak akan membanjiri sistem kesihatan. Hampir setiap negara cuba mencapai matlamat ini melalui ujian kesihatan yang mengikut piawaian kepada orang awam dan mengesan hubungan rapat melalui langkah-langkah yang lebih ketat termasuklah memulakan kuarantin, menutup ruang awam, mengharamkan perhimpunan, dan menegaskan nasihat tentang social distancing.

BACA JUGA : Soalan-soalan penting mengenai wabak Coronavirus 2019 (COVID-19)

Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K akan gagal ?

Tetapi sidang media yang berlangsung pada Khamis, Boris Johnson mendedahkan bahawa United Kingdom akan menggunakan strategi yang berbeza. Kerajaan tidak akan cuba mengesan dan menjejaki semua kes yang disyaki sebaliknya hanya akan menguji orang yang telah dimasukkan ke hospital. Sebaliknya, sejajar dengan langkah-langkah menjauhi sosial, Johnson sebaliknya memberikan beberapa nasihat yang lembut iaitu – orang yang mempunyai gejala harus kekal di rumah; tiada lawatan sekolah ke luar negara; warga tua yang lebih 70 tahun perlu mengelakkan bersiar-siar.

Dengan puncak pandemik yang masih berterusan, Johnson dan penasihatnya berkata belum masanya lagi untuk langkah-langkah yang lebih ketat. Mereka bimbang akan “tingkah laku yang tak terkawal” – dimana jika sekiranya sekatan dijalankan terlalu awal, orang ramai mungkin akan kurang berwaspada dan kurang memberikan kerjasama yang mana akan menyebabkan bacaan jangkitan wabak yang tinggi. (Sehingga semalam, UK telah mengenal pasti 1,391 kes, walaupun beribu kes lagi yang masih belum dapat dikesan). Jika menangani virus itu melalui langkah-langkah yang kejam, ia mungkin berjaya selama berbulan-bulan, tetapi apabila keadaan sudah tidak dikawal, virus itu akan kembali, kata Sir Patrick Vallance, Ketua penasihat saintifik.

Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K akan gagal ?

Untuk mengelakkan gelombang kedua pada musim sejuk, Vallance berkata U.K. akan memerangi virus itu “tetapi tidak menyingkirkannya sepenuhnya,” sambil memberi tumpuan utama untuk melindungi kumpulan yang mudah terdedah, seperti warga tua. Sementara itu, orang ramai akan mula jatuh sakit. Disebabkan virus ini menyebabkan penyakit yang lebih ringan pada kumpulan usia yang lebih muda, kebanyakan mereka akan pulih dan menjadi kebal terhadap virus tersebut. “Imuniti Kelompok” ini akan mengurangkan penyebaran pada musim sejuk. Di Sky News, Vallance berkata “kira-kira 60%” orang perlu dijangkiti untuk mencapai Imuniti Kelompok ini.

Dengan serta-merta, rancangan yang diumumkan itu mendapat kritikan yang berat, ditambah pula dengan kekeliruan masyarakat bahawa penasihat kesihatan awam dan sains akan mengesyorkan strategi sebegini. Imuniti Kelompok biasanya dibina melalui vaksinasi, dan walaupun ia boleh timbul melalui jangkitan yang meluas, “anda tidak bergantung kepada ejen berjangkit yang sangat berbahaya untuk mewujudkan populasi imun,” kata Akiko Iwasaki, seorang ahli biologi di Yale School of Medicine. Dan ia kelihatan seperti satu matlamat. Dalam temu bual, Vallance dan lain-lain sudah semestinya membuatkan ia kelihatan seperti kerajaan sengaja mensasarkan 60% penduduk untuk jatuh sakit. Pastikan tenang dan teruskan…dan dapatkan COVID-19. Bukan begitu perancangannya.

Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K akan gagal ?
Coronavirus: Testing ‘debacle’ hampered US response | Salisbury …

Pelan strategi Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K. “Orang ramai telah mentafsirkan frasa imuniti kelompok sebagai bermaksud bahawa kita akan mendapat epidemik ini untuk membiarkan orang ramai dijangkiti,” kata Graham Medley di London School of Hygiene dan Tropical Medicine. Medley mempengerusikan sekumpulan saintis yang menunujukkan model penyebaran penyakit berjangkit dan menasihatkan kerajaan mengenai tindak balas pandemik. Dia mengatakan bahawa matlamat sebenar adalah sama dengan negara lain: ‘flatting the curve’ dengan mengelakkan permulaan jangkitan. Akibatnya, negara boleh mencapai imuniti kelompok; ia adalah kesan sampingan, bukan satu tujuan. Malah, semalam, U.K. Setiausaha Kesihatan Matt Hancock menyatakan, “Imuniti kelompok bukan matlamat atau dasar kami.” Pelan tindakan Coronavirus sebenar kerajaan, yang terdapat dalam talian, tidak menyebut imuniti kelompok sama sekali. “Pesanan tersebut telah benar-benar membingungkan, dan saya fikir itu benar-benar adalah sesuatu yang malang,” kata Petra Klepac, yang juga seorang pemodel penyakit berjangkit di London School of Hygiene dan Tropical Medicine. “Sudah terdapat satu kes tentang bagaimana untuk tidak berkomunikasi semasa wabak,” kata Devi Sridhar, pakar kesihatan awam di University of Edinburgh.

Sejak Khamis, berita tentang langkah-langkah yang akan berlaku, seperti kemungkinan larangan pada perhimpunan ramai, telah ditenggelamkan oleh media sedikit demi sedikit. Sebagai contoh, semalam, ITV News melaporkan bahawa kerajaan tidak lama lagi akan memberitahu lebih 70 orang untuk mengasingkan diri mereka selama empat bulan, sama ada di rumah atau kemudahan penjagaan, “sepertimana gaya pergerakan semasa perang.” Tetapi tanpa sebarang butiran, pengkritik cepat menunjukkan kelemahan dalam rancangan itu. “Siapa yang anda fikir bekerja di rumah penjagaan itu? Bidadari yang terlatih? ” tanya Bill Hanage, seorang ahli epidemiologi penyakit berjangkit British yang berpusat di Harvard University. “Ia adalah orang yang berada dalam kumpulan umur yang tepat yang anda jangkakan akan berjangkit.”

Kelewatan dalam memanggil langkah-langkah yang lebih kuat juga membingungkan. Kerajaan setakat ini mengesyorkan bahawa orang ramai dengan gejala ringan mengasingkan diri mereka, walaupun mereka dapat dengan jelas menyebarkan virus sebelum muncul gejala tersebut. Itulah sebabnya penjarakkan sosial adalah sangat penting. Pelan tindakan kerajaan sendiri bahkan mengatakan bahawa ia akan mempertimbangkan langkah-langkah penjarakkan lain”seperti penutupan sekolah, menggalakkan kerja dari rumah dengan lebih banyak [dan] mengurangkan jumlah perhimpunan besar-besaran.” “Saya fikir akan ada langkah-langkah yang lebih drastik,” kata Klepac. “Tidak lama lagi, kami akan meminta orang ramai untuk mengurangkan perhubungan mereka.” (Sudah pasti, dalam sidang akhbar pada hari Isnin, Johnson berkata bahawa sudah tiba masanya untuk semua orang menghentikan hubungan yang tidak penting dengan orang lain, dan kerajaan tidak lagi akan menyokong perhimpunan besar-besaran.)

Kenapa Johnson tidak melancarkan langkah itu pada hari Khamis? Kenapa tunggu, apabila kes-kes semakin berkembang pesat? Medley berkata kerajaan mengambil kira pandangan jangka panjang. “Masalah saya dengan strategi kebanyakan negara adalah bahawa mereka tidak memikirkan lebih daripada bulan depan,” katanya. “U.K. berbeza. Kami pada permulaan proses yang panjang, dan kami berusaha dengan cara terbaik untuk tiba ke masa tersebut dengan impak kesihatan awam yang paling kurang. “Pada beliau, itu tidak bermaksud tergesa-gesa untuk membuat keputusan yang panik seperti mengharamkan permainan bola sepak atau menutup sekolah” dengan kata lain, Ia adalah bagus tetapi tidak semestinya berasaskan bukti.”

U.K. Government Sets Out $399 Billion in Loans to Battle ...

Tetapi membuat strategi jangka panjang yang baik adalah sukar apabila masih terdapat dua perkara besar yang tidak diketahui yang memberi kesan besar bagaimana pandemik akan berkembang. Pertama, kita tidak tahu berapa lama imuniti bertahan menentang coronavirus baru, SARS-CoV-2, berlangsung. Apabila orang dijangkiti dengan OC43 dan HKU1-dua coronavirus lain yang kerap merebak di kalangan manusia dan menyebabkan selesema biasa-mereka kekal imun selama kurang daripada setahun. Sebaliknya, imuniti terhadap virus SARS pertama (dari tahun 2003) bertahan lebih lama. Tidak ada yang tahu sama ada SARS-CoV-2 akan menimbulkan salah satu daripada ekstrem ini, dan menurut satu kajian baru-baru ini, tingkah lakunya boleh membawa apa-apa maksud daripada wabak tahunan kepada wabak yang bertahan selama bertahun-tahun lamanya.

Kita juga tidak tahu bagaimana virus akan berlaku sepanjang tahun. Coronavirus pada manusia yang lain cenderung meningkat pada musim sejuk, dan berkurang semasa kelembapan dan suhu musim panas yang tinggi. Tetapi tidak jelas sama ada SARS-CoV-2 akan melakukan perkara yang sama. Satu kajian menunjukkan bahawa, di seluruh dunia, wabak terbesar telah berlaku dalam sekeliling iklim yang rendah. Tetapi analisis yang lebih terperinci di seluruh wilayah China menunjukkan bahawa virus itu masih boleh menyebar dengan mudah di kawasan lembap, dan kajian pemodelan yang ketiga menyimpulkan bahawa “SARS-CoV-2 boleh merebak dengan meluas pada bila-bila masa tahun.” Kesimpulannya: Terdapat pelbagai kemungkinan pada masa hadapan.

Atas sebab itu, pengkritik strategi U.K berpendapat bahawa tindakan cepat dan tegas lebih penting daripada hipotesis masa depan. Kira-kira saat ini negara mempunyai kes yang hanya beberapa minggu di belakang Itali, di mana lebih daripada 24,000 kes mempunyai hospital yang sangat terbeban sehingga para doktor kini harus membuat keputusan yang mengerikan tentang siapa yang harus dirawat. Sebaliknya, Korea Selatan telah mengurangkan COVID-19 melalui gabungan langkah-langkah penjarakkan sosial dan ujian yang meluas. Hong Kong, Singapura, dan Taiwan juga berjaya. “Itulah yang perlu anda lakukan. Anda lakukan dengan sebaik mungkin, atau tidak melakukannya sama sekali. Dan tidak semuanya akan berakhir seperti Itali, “kata Hanage. “Membuat perancangan untuk apa yang anda akan lakukan dalamm masa enam bulan apabila anda mempunyai bencana yang menunggu anda dalam tiga minggu hanyalah sesuatu yang bodoh.”

Sekalipun jika virus itu melonjak kembali apabila sekatan sosial ditarik atau musim sejuk berkurang, “mari luangkan lebih banyak masa,” kata Sridhar. “Kita boleh menggunakan masa itu untuk mendapatkan peralatan perlindungan peribadi, untuk menyiapkan katil-katil, untuk mendapatkan pelatih yang terlatih dengan baik. Di Amerika Syarikat, terdapat percubaan vaksin. Terdapat ujian antivirals di China. Kita tidak harus berputus asa. “

Pelan strategi Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K. Kebanyakan kontroversi ini berpunca daripada kekurangan ketelusan: Model dan data yang mempengaruhi strategi kerajaan belum diterbitkan. Dan ya, ini adalah masa untuk mencuba dan masa yang sibuk, tetapi di seluruh pandemik, para penyelidik pada umumnya telah cepat berkongsi hasil penemuan mereka pada penerbitan akademik, yang membolehkan rakan-rakan mereka menilai dan memeriksa kerja mereka. “Sekiranya model anda tidak bersedia untuk pengawasan awam, mereka tidak sepatutnya menjadi asas untuk dasar awam,” kata Sridhar. Beliau dan rakan-rakannya menulis satu surat yang menyeru kerajaan untuk berkongsi bukti di sebalik keputusannya. Dua surat lain juga telah dikeluarkan, satu dari Persatuan Imunologi British dan satu lagi daripada lebih 400 saintis. Model-model tersebut dilaporkan akan dikeluarkan dalam beberapa hari yang akan datang, walaupun tidak ada kerangka waktu jelas yang diberitahu.

Dalam surat yang sama, lebih daripada 500 saintis yang terlibat menyeru kerajaan untuk mendedahkan bukti di sebalik perdebatannya bahawa orang ramai akan mengalami “kepenatan tingkah laku” jika sekatan diletakkan terlalu awal. Konsep ini dilaporkan berasal dari Pasukan Insight Behavioural, atau “Unit Nudge” – sebuah syarikat yang menggunakan sains psikologi untuk memberi nasihat kepada kerajaan tentang hal-hal dasar. Tetapi bolehkah sains itu dipercayai? Dalam dekad yang lalu, telah menjadi jelas bahawa banyak kajian psikologi menghasilkan keputusan yang tidak dapat diterbitkan semula (krisis replikasi), atau yang tidak relevan dalam semua tetapi hanya dalam satu keadaan segelintir (krisis generalisibilitas).

Pelan Strategi Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K

Dalam surat mereka, lebih daripada 500 penandatanganan menulis:

Kami tidak yakin bahawa ramai orang mengetahui tentang “kepenatan tingkah laku” atau sejauh mana wawasan ini berlaku untuk keadaan semasa yang luar biasa ini. Bukti sedemikian adalah perlu jika kita mendasarkan strategi kesihatan awam yang berisiko tinggi ke atasnya. Malah, nampaknya walaupun perubahan tingkah laku penting yang diperlukan pada masa ini (cth., Cuci tangan) akan memerlukan tindakan yang lebih besar walaupun keadaan semasa adalah lebih mendesak. “Menjalani keadaan seperti biasa” untuk selama yang boleh telah mengurangkan keadaan yang terdesak itu.

Tanpa bimbingan yang kuat, institusi British dan warga negara telah mula membuat keputusan mereka sendiri, dengan lebih baik daripada apa yang dicadangkan oleh kerajaan. Universiti tidak diberitahu untuk ditutup, tetapi ramai yang telah, menghantar pelajar ke rumah, kelas bergerak dan peperiksaan dalam talian, dan menangguhkan pengijazahan. Banyak rumah penjagaan tidak akan menerima pelawat. Liga bola sepak telah ditangguhkan. Ratu telah membatalkan kerja-kerja awam. Kerajaan Scotland merancang untuk menutup sekolah dan memperluaskan ujian.

Pelan Strategi 'Imuniti Kelompok' Coronavirus di U.K
Will shutting down UK schools stop coronavirus? It’s complicated …

Pelan strategi Imuniti Kelompok Coronavirus di U.K. “Apabila anda tidak boleh bergantung pada kerajaan anda, masih ada perkara yang boleh anda lakukan,” kata Hanage. “Anda boleh mengehadkan kenalan anda, yang bukan hanya melindungi anda tetapi juga komuniti anda. Jika anda tidak mula mengasingkan diri sebanyak yang anda boleh, mereka lebih cenderung untuk mati. “

“Kami benar-benar memerlukan orang untuk melibatkan diri dan untuk mengekalkan langkah kawalan individu, seperti penjarakkan sosial, selama berbulan-bulan,” tambah Klepac. “Kami berada dalam keadaan ini untuk jangka panjang dan kami memerlukan semua orang untuk melakukan bahagian mereka. Ini adalah permintaan yang sangat besar. “

Sumber :
www.theatlantic.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here