Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus |  (CNN) Satu Coronavirus Cina baru, sepupu virus SARS, telah menjangkiti ratusan sejak wabak itu bermula di Wuhan, China, pada bulan Disember. Saintis Leo Poon, yang pertama kali menguraikan virus itu, menganggapnya mungkin bermula dari haiwan dan merebak ke manusia.

“Apa yang kita tahu ia menyebabkan radang paru-paru dan kemudian tidak bertindak balas terhadap rawatan antibiotik, yang mana adalah tidak menghairankan, tetapi dari segi kematian, SARS membunuh 10% daripada individu,” Poon, seorang ahli sosiologi di Sekolah Kesihatan Awam di Universiti Hong Kong, berkata.

Ia tidak jelas bagaimana Coronavirus Wuhan, tetapi kadar kematian kini lebih rendah daripada kedua-dua MERS dan SARS. Pakar menegaskan bahawa ia akan berubah apabila wabak itu berkembang.

China mengesahkan Coronavirus baru boleh merebak di antara manusia

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menawarkan panduan kepada negara mengenai cara mereka boleh bersedia menghadapinya, termasuk bagaimana memantau orang yang sakit dan bagaimana merawat pesakit. Inilah yang anda perlu tahu tentang Coronavirus.

Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

Apakah Coronavirus ?

Coronavirus adalah kumpulan besar virus yang biasa di kalangan haiwan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, mereka adalah apa yang ahli sains kenali sebagai zoonosis, yang bermaksud mereka boleh dihantar dari haiwan ke manusia, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat.

Gejala-gejala Coronavirus

Virus ini boleh membuatkan orang sakit, biasanya dengan penyakit saluran pernafasan yang ringan hingga sederhana, sama dengan selesema biasa. Gejala-gejala Coronavirus termasuk hidung berair, batuk, sakit tekak, mungkin sakit kepala dan mungkin demam, yang boleh bertahan selama beberapa hari.

Bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, warga tua dan orang yang sangat muda, ada kemungkinan virus itu boleh menyebabkan sedikit atau lebih serius penyakit saluran pernafasan seperti radang paru-paru atau bronkitis.

Terdapat segelintir Coronavirus manusia yang diketahui membawa maut.

Sindrom pernafasan Timur Tengah, yang juga dikenali sebagai virus MERS, pertama kali dilaporkan di Timur Tengah pada tahun 2012 dan juga menyebabkan masalah pernafasan, tetapi gejala-gejala tersebut lebih teruk. Tiga hingga empat daripada setiap 10 pesakit yang dijangkiti MERS meninggal, menurut CDC.

Sindrom pernafasan segera yang teruk, juga dikenali sebagai SARS, adalah Coronavirus lain yang boleh menyebabkan gejala yang lebih teruk. Pertama dikenal pasti di wilayah Guangdong di selatan China, menurut WHO, ia menyebabkan masalah pernafasan tetapi juga boleh menyebabkan cirit-birit, keletihan, sesak nafas, kesusahan pernafasan dan kegagalan buah pinggang. Bergantung kepada usia pesakit, kadar kematian dengan SARS berkisar dari 0-50% kes, dengan orang tua menjadi yang paling banyak dijangkiti.

Coronavirus Wuhan kini dianggap lebih ringan daripada SARS dan MERS dan mengambil masa lebih lama untuk menunjukkan gejala. Pesakit setakat ini biasanya mengalami batuk yang ringan selama seminggu dan diikuti oleh sesak nafas, menyebabkan mereka melawat hospital, kata Peter Horby, profesor penyakit berjangkit yang baru muncul dan kesihatan global di University of Oxford. Setakat ini, sekitar 15% hingga 20% kes telah menjadi teruk, memerlukan, sebagai contoh, pengudaraan di hospital.

Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

Bagaimana ia tersebar

Virus boleh merebak dari hubungan manusia dengan haiwan. Para saintis berfikir MERS bermula dalam unta, menurut WHO. Dengan SARS, saintis mengesyaki kucing jenis civet adalah puncanya. Pegawai-pegawai masih belum mengetahui haiwan apakah yang mungkin menyebabkan wabak semasa di Wuhan.

Apabila ia melibatkan penyebaran virus dari manusia ke manusia, sering kali ia berlaku apabila seseorang berhubungan dengan rembesan orang yang dijangkiti, seperti titisan dalam batuk.

Bergantung kepada bagaimana virus itu menyerang, batuk, bersin atau jabat tangan boleh menyebabkan pendedahan berlaku. Virus ini juga boleh disebarkan dengan menyentuh sesuatu yang dijangkiti orang yang dijangkiti dan kemudian menyentuh mulut, hidung atau mata anda. Pengendali kadangkala boleh didedahkan dengan mengendalikan sisa pesakit, menurut CDC.

Penyebaran manusia kepada manusia telah disahkan untuk Coronavirus Wuhan, tetapi pakar kini cuba memahami siapa yang paling banyak menyebarkannya, siapa yang paling berisiko dan sama ada transmisi kebanyakannya berlaku di hospital atau di masyarakat. SARS dan MERS sebahagian besarnya dihantar ke hospital, kata Horby. Sesetengah orang juga dianggap sebagai “penyebar.”

Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus

Siapa yang terjejas ?

MERS, SARS dan Coronavirus Wuhan nampaknya menyebabkan penyakit yang lebih teruk kepada orang tua, walaupun ketidakpastian masih berada di sekitar wabak terbaru ini. Daripada kes Coronavirus Wuhan yang dilaporkan setakat ini, tiada yang belum disahkan menjadi antara kanak-kanak, kata Horby. Umur purata adalah orang yang berumur 40 tahun atau lebih, katanya.

Rawatan Coronavirus

Tiada rawatan khusus, tetapi penyelidikan sedang dijalankan. Kebanyakan masa, gejala akan hilang dengan sendiri dan para pakar menasihati agar mendapatkan rawatan lebih awal. Sekiranya gejala berasa lebih teruk daripada demam biasa, jumpa doktor anda.

Doktor boleh melegakan gejala dengan memberikan ubat sakit atau demam. CDC mengatakan bilik berhawa dingin atau mandi panas boleh membantu dengan sakit tekak atau batuk.

Minum banyak air, berehat dan tidur sebanyak mungkin.

Perlukah anda bimbang tentang Coronavirus Wuhan ?

Kadar kematian Coronavirus Wuhan lebih rendah daripada SARS dan MERS, tetapi masih boleh dibandingkan dengan selesema pandemik pada 1918 di Sepanyol, jelas Neil Ferguson, profesor biologi matematik di Imperial College London.

“Ini satu kebimbangan yang ketara, di peringkat global,” kata Ferguson, sambil menyatakan bahawa kami tidak memahami sepenuhnya tentang keterukan itu.

Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus. Ferguson percaya kadar kematian mungkin lebih rendah disebabkan oleh “aisberg” untuk kes-kes yang lebih ringan yang masih belum dijumpai, tetapi dia menitikberatkan bahawa virus novel menyebar lebih cepat melalui populasi.

Image result for coronavirus

Bagaimana anda boleh menghalangnya ?

Tiada vaksin untuk melindungi keluarga virus ini, sekurang-kurangnya belum ada. Ujian untuk vaksin MERS sedang dijalankan. Institut Kesihatan Kebangsaan AS berusaha mencari vaksin terhadap virus baru, tetapi akan mengambil masa berbulan-bulan sehingga percubaan klinikal dapat dijalankan dan lebih dari satu tahun sehingga ia mungkin telah tersedia.

Anda mungkin dapat mengurangkan risiko jangkitan anda dengan mengelakkan orang yang sakit. Cuba elakkan daripada menyentuh mata, hidung dan mulut anda. Basuh tangan anda dengan sabun dan air dan sekurang-kurangnya 20 saat.

Kesedaran adalah kunci. Sekiranya anda sakit dan mempunyai sebab untuk mempercayai ia mungkin Coronavirus Wuhan kerana perjalanan ke rantau ini atau bersentuhan dengan seseorang yang telah berada di sana, anda perlu membiarkan penjaga kesihatan mengetahui hal ini dan mendapatkan rawatan awal.

Tutup mulut dan hidung anda apabila batuk atau bersin, dan membersihkan objek dan permukaan yang anda sentuh.

Jika anda melakukan perjalanan ke China, berhati-hati dengan gejala tersebut dan elakkan pasaran haiwan hidup, di mana wabak terbaru bermula di Wuhan.

Coronavirus dan kehamilan

Pada wanita hamil, versi lebih teruk MERS dan SARS Coronavirus boleh menjadi serius. Satu kajian pada tahun 2014 menunjukkan Terdapat kes di mana seorang wanita yang dijangkiti MERS yang kematian janinnya.

Penyakit yang berkaitan dengan SARS dikaitkan dengan kes-kes pengguguran spontan, kematian ibu dan penyakit maternal yang kritikal, dalam kajian 2004 yang dijumpai.

Coronavirus dan kucing, anjing dan haiwan lain

Info penting yang perlu anda tahu mengenai Coronavirus. Haiwan peliharaan boleh mendapat Coronavirus dan jangkitan boleh menjadi teruk. Kadang-kadang virus boleh membawa kepada penyakit maut. Satu jangkitan boleh menyebabkan peritonitis berjangkit pada kucing dan sesuatu yang dipanggil Coronavirus anjing tisnis boleh menjangkiti kucing dan anjing, menurut satu kajian pada tahun 2011.

Kucing boleh mendapat SARS, tetapi tidak ada kucing yang dijangkiti mengalami gejala, menurut kajian itu. Coronavirus kucing biasanya tidak asimtomatik, tetapi boleh menyebabkan cirit-birit ringan. Feline peritonitis yang berjangkit, atau FIP, boleh menyebabkan gejala seperti selesema untuk kucing, tetapi juga boleh menjadi lebih serius untuk kucing dan boleh menyebabkan kegagalan organ, tetapi tidak menular dan tidak akan menyebar dari haiwan ke haiwan atau orang ke orang.

Coronavirus canine Pantropic yang boleh memberi kesan kepada kucing dan anjing boleh membawa maut kepada anjing, kajian menunjukkan.

Virus anjing dan kucing tertentu ini tidak disebarkan kepada manusia.

Sumber :
www.edition.cnn.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here