Ini adalah 10 negara teratas untuk anda bersara pada tahun ini  | Di Amerika Syarikat, bilangan orang tua yang belum bersara sebelumnya telah menolak untuk bersara ketika umur 65 tahun dan bekerja sehingga kira-kira 72 tahun. Pada masa yang sama, orang-orang muda telah sibuk untuk mengumpulkan aset yang menjana pendapatan dan hidup dengan berjimat cermat untuk bersara lebih awal.

Walaupun bukan hanya dengan satu cara untuk hidup apabila bersara, ramai yang semakin kreatif dalam membentangkan wang mereka untuk hidup yang selesa – dan bahkan mewah – Satu strategi? Bersara di luar negara.

  • Indeks Kehidupan Persaraan Antarabangsa, panduan komprehensif tahunan untuk destinasi persaraan global yang dikawal oleh ekspatriat AS, telah dikeluarkan.
  • Peringkat itu mengambil beberapa faktor, termasuk kos penjagaan kesihatan, kos sara hidup, proses mendapatkan visa dan memiliki harta, akses kepada hiburan, dan kemudahan asimilasi.
  • Lima negara Amerika Latin berada di dalam senarai, diikuti oleh tiga negara Eropah dan dua negara Asia.
  • Lawati laman utama Perniagaan Insider untuk lebih banyak cerita. (www.businessinsider.com)

Living International, sebuah majalah yang memberi tumpuan kepada rakyat Amerika yang tinggal di luar negara, mengeluarkan Indeks Persaraan tahunannya pada hari Rabu.

Indeks itu meletakkan negara-negara “di mana anda boleh menjalani kehidupan yang lebih sihat dan lebih bahagia, kurang menghabiskan lebih banyak wang, dan mendapatkan lebih banyak lagi” dalam persaraan, dibuat melalui tinjauan luas ekspatriat AS, kata majalah itu.

Pesara yang tinggal di luar negara meletakkan pengalaman mereka dalam 10 kategori: perumahan; faedah dan diskaun untuk warga tua; visa dan kediaman; kos sara hidup; asimilasi dan hiburan; kualiti dan kemudahan untuk penjagaan kesihatan; pembangunan; iklim; kestabilan kerajaan; dan peluang untuk separa persaraan.

Setiap kategori kemudian diberi skor daripada 100, menggabungkan beberapa maklumat yang menarik. Sebagai contoh, kategori perumahan merangkumi nilai hartanah, kos bangunan, cukai harta, dan juga sama ada terdapat peluang untuk mendapatkan penyewaan wang. Kategori kos-sara-hidup yang meliputi perkara-perkara seperti kos seliter susu dan tiket filem, sementara kategori penjagaan kesihatan meliputi kos prosedur perubatan, ubat-ubatan biasa, dan kemudahan akses, serta kualiti.

Setelah mengimbangi semua 10 kategori, majalah tersebut menggambarkan skor akhir keseluruhan, juga daripada 100, kepada setiap negara.

Berikut adalah negara-negara teratas untuk persaraan, kedudukan skor akhir dalam urutan menaik, menurut ekspatriat yang telah melakukan langkah itu.

BACA JUGA : 8 sebab ini akan membuatkan anda jatuh cinta dengan Scotland

Ini adalah 10 negara teratas untuk anda bersara pada tahun ini
Hanoi, Vietnam. Vietnam Stock Images / Shutterstock

10. Vietnam

Keseluruhan skor: 76
Perumahan: 77
Penjagaan kesihatan: 84
Kos sara hidup: 92

John Powell, yang pernah menjadi ejen pembelian di New York, berpindah ke Hanoi pada tahun 2014. Dia memberitahu Living International bahawa dia menganggarkan $ 2,700 sebulan dan menyukai kota itu kerana kosnya yang rendah dengan selesa dan lokasinya. “Ia adalah dasar yang baik untuk pelancongan,” katanya.

Ini adalah 10 negara teratas untuk anda bersara pada tahun ini
Brittany, Perancis. Boris Stroujko / Shutterstock

9. Perancis

Keseluruhan skor: 76.4
Perumahan: 68
Penjagaan kesihatan: 85
Kos sara hidup: 66

Carol dan Scott Lonsdale berpindah ke Brittany pada tahun 2016. Mereka memberitahu International Living bahawa mereka menyukai kadar kehidupan yang lebih perlahan dan akses kepada budaya Eropah yang disediakan oleh Perancis.

Ini adalah 10 negara teratas untuk anda bersara pada tahun ini
Girona, Sepanyol. Kavalenkava / Shutterstock

8. Sepanyol

Keseluruhan skor: 76.8
Perumahan: 72
Kesihatan: 97
Kos sara hidup: 81

Michele dan Stanton Cohen berpindah ke Girona pada tahun 2017 dari Yuma, Arizona. Mereka memberitahu International Living aspek kegemaran mereka di luar negara adalah makan dan hiburan yang berpatutan, mengatakan bahawa mereka bukan sahaja boleh keluar untuk makan tiga hidangan di bawah $ 30 tapi “sering keluar untuk sarapan pagi dan bertemu kawan-kawan untuk kopi atau minuman sekurang-kurangnya dua kali seminggu . “

Penjagaan perubatan dan pergigian juga membantu. “Harga adalah sekitar satu pertiga daripada kos perubatan AS,” kata Michele.

Ini adalah 10 negara teratas untuk anda bersara pada tahun ini
Penang, Malaysia. Alan Tan Photography / Shutterstock

7. Malaysia

Keseluruhan skor: 81.9
Perumahan: 77
Penjagaan kesihatan: 93
Kos sara hidup: 85

Keith dan Lisa Hockton bersara di Pulau Pinang pada tahun 2010. Di samping kos sara hidup yang rendah, mereka menghargai cuaca yang sederhana, dengan menyatakan suhu rata-rata sepanjang tahun adalah 82 darjah Fahrenheit dan hampir 878 pulau dengan “pantai pasir putih. “

https://static.businessinsider.sg/2020/01/01/5e0e03d2855cc249db25c413.png
Quito, Ecuador. Alessandro Pinto / Shutterstock

6. Ecuador

Markah Keseluruhan: 82
Perumahan: 84
Penjagaan kesihatan: 84
Kos sara hidup: 90

Mary dan Wayne Bustle berpindah ke Quito, ibukota Ecuador, pada awal 2015. Iklim – yang Wayne memberitahu International Living “tidak bervariasi,” dengan “tidak ada salji atau panas atau kelembapan melampau ” – yang mana telah menarik pasangan itu ke Ecuador selepas mereka menilai 13 negara. Terdapat juga diskaun senior yang menarik, seperti tiket penerbangan separuh harga.

https://static.businessinsider.sg/2020/01/01/5e0e046b855cc252417acdd5.jpg
Medellín, Colombia. R.M. Nunes / Shutterstock

5. Colombia

Markah Keseluruhan: 83.4
Perumahan: 80
Penjagaan kesihatan: 94
Kos sara hidup: 88

Nancy Kiernan pada mulanya tertarik ke Colombia kerana ia begitu biodiverse, dan dia memilih untuk bersara di Medellín. Dia mendapati dia boleh mendapatkan visa persaraan Colombia tiga tahun yang boleh diperbaharui dengan menyediakan bukti pendapatan $ 750 dalam pendapatan tahunan dari Keselamatan Sosial AS.

Beliau juga mengatakan bahawa walaupun Medellín adalah sebuah bandar yang lebih besar, dengan penduduk hampir 4 juta, ia mempunyai “susasana bandar yang lebih kecil, mesra, yang membuat anda merasa sebahagian daripada masyarakat.”

4. Mexico

Keseluruhan skor: 83.8
Perumahan: 91
Penjagaan kesihatan: 88
Kos sara hidup: 86

Don Murray, yang bersara di Mexico pada tahun 2014, mendapati bahawa negara itu mempunyai beberapa eksploitasi ekspatriat, menjadikannya mudah untuk diasimilasikan.

“Apa yang saya dan kebanyakan ekspatriat paling sukai di Mexico adalah kehidupan dan budayanya yang hidup,” kata Murray kepada International Living. “Dan ia agak mudah untuk menyesuaikan diri.”

Tempat-tempat popular termasuklah desa berhampiran pantai Cancún atau pergunungan San Miguel de Allende.

https://static.businessinsider.sg/2020/01/01/5e0e056c855cc2532640bda4.png
Guanacaste, Costa Rica. EQRoy / Shutterstock

3. Costa Rica

Keseluruhan skor: 85.3
Perumahan: 85
Penjagaan kesihatan: 96
Kos sara hidup: 82

“Di sini, terdapat lebih banyak masa untuk berhenti dan mnghidu bau bunga mawar,” kata Graham Swindell kepada International Living. “Menggabungkannya dengan ombak yang hebat, iklim yang luar biasa, dan budaya yang menempatkan keluarga, kawan, dan kualiti kehidupan yang lebih santai, maka mudah untuk melihat mengapa begitu banyak orang datang ke sini selama seminggu dan akhirnya tinggal selama sedekad atau bahkan seumur hidup. “

Kathleen Evans, seorang lagi pesara Costa Rica, berkata: “Apabila anda telah memperoleh tempat tinggal anda, anda membayar antara 7% dan 11% daripada pendapatan bulanan anda yang dilaporkan, dan program perubatan yang disosialisasikan tersedia untuk anda.”

https://static.businessinsider.sg/2020/01/01/5e0b9f0e855cc263723d489c.png
Bocas del Toro, Panama. Getty Images / Damocean

2. Panama

Markah Keseluruhan: 85.8
Perumahan: 88
Penjagaan kesihatan: 94
Kos sara hidup: 89

Jessica Ramesch bersara di Panama City dan tinggal bersendirian untuk “kira-kira $ 2,600 sebulan, termasuk sewa, barangan runcit, utiliti dan hiburan,” katanya.

Beliau juga meraikan kualiti dan harga penjagaan kesihatan, menganggarkan bahawa lawatan doktor berharga “yuran nominal antara $ 20 dan $ 60.”

Akses mudah ke AS juga merupakan satu kebaikannya – kira-kira tiga jam dari Miami oleh pesawat.

https://static.businessinsider.sg/2020/01/01/5e0e009a855cc2469201f0f5.png
Cascais, Portugal. Evannostro / Shutterstock

1. Portugal

Keseluruhan skor: 86
Perumahan: 93
Penjagaan kesihatan: 98
Kos sara hidup: 85

Selain memiliki gaya hidup yang berpatutan dengan penjagaan kesihatan yang berkualiti, iklim yang sederhana, dan “makanan dan wain yang sangat sedap,” Tricia Pimental, yang telah tinggal di Portugal selama tujuh tahun, berkata dia dan suaminya berpindah ke sana untuk alasan yang lebih baik: “Rasa kesejahteraan yang menyeluruh yang kita alami di sini.”

Portugal juga mempunyai beberapa eksploitasi ekspatriat, termasuk bandar-bandar seperti Porto dan Lisbon atau “haven pantai” seperti Cascais atau Algarve.

Sumber :
www.businessinsider.my

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here