Ini perkara yang anda perlu tahu mengenai penyakit OCD | Semua yang Anda Ingin Ketahui Mengenai Gangguan Kompulsif Obsesif (Obsessive Compulsive Disorder, OCD)

What's the Difference Between Perfectionism and OCD? – Health ...

Gambaran keseluruhan

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD) adalah keadaan kesihatan mental kronik yang disifatkan oleh obsesi yang membawa kepada tingkah laku kompulsif.

Orang sering memeriksa untuk memastikan mereka mengunci pintu depan atau selalu memakai stokin pada hari permainan – ritual atau tabiat sederhana yang membuat mereka merasa lebih selamat.

OCD melampaui lebih daripada memeriksa sesuatu atau mengamalkan ritual hari permainan. Seseorang yang didiagnosis menderita OCD merasa terdorong untuk melakukan ritual tertentu berulang kali, walaupun mereka tidak mahu – dan walaupun itu menyukarkan hidup mereka walaupun tidak perlu.

BACA JUGA : Fakta menarik minyak CBD terhadap penyakit Hepatitis C

Apa itu OCD?

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD) disifatkan oleh pemikiran yang berulang-ulang, tidak diingini (obsesi) dan tidak rasional, dorongan berlebihan untuk melakukan tindakan tertentu (paksaan).

Walaupun orang yang mengalami OCD mungkin tahu bahawa pemikiran dan tingkah laku mereka tidak masuk akal, mereka sering tidak dapat menghentikannya.

Gejala

Fikiran obsesif atau tingkah laku kompulsif yang berkaitan dengan OCD biasanya berlangsung lebih dari satu jam setiap hari dan mengganggu kehidupan seharian.

Obsesi

Ini adalah pemikiran atau dorongan yang menjengkelkan yang berulang kali berlaku.

Orang yang mengalami OCD mungkin cuba mengabaikan atau menghentikannya, tetapi mereka mungkin takut bahawa apa yang difikirkan itu mungkin benar.

Kegelisahan untuk melawan juga dapat menjadi terlalu besar untuk ditahan, membuat mereka terlibat dalam tingkah laku kompulsif untuk mengurangi kegelisahan mereka.

Ini perkara yang anda perlu tahu mengenai penyakit OCD

Paksaan

Ini adalah tindakan berulang yang sementara dapat menghilangkan tekanan dan kegelisahan yang disebabkan oleh obsesi. Selalunya, orang yang mengalami paksaan tertentu percaya bahawa ritual ini akan mencegah sesuatu yang buruk daripada berlaku.

Rawatan

Pelan rawatan khas untuk OCD biasanya merangkumi psikoterapi dan ubat-ubatan. Menggabungkan kedua-dua rawatan biasanya adalah yang paling berkesan.

Ubat

Antidepresan diberikan untuk membantu mengurangkan gejala OCD.

Inhibitor pengambilan serotonin selektif (SSRI) adalah antidepresan yang digunakan untuk mengurangkan tingkah laku dan paksaan obsesif.

Terapi

Terapi bercakap dengan profesional kesihatan mental dapat membantu memberi anda alat yang memungkinkan perubahan corak pemikiran dan tingkah laku.

Terapi tingkah laku kognitif (CBT) dan terapi pendedahan dan tindak balas adalah jenis terapi untuk bercakap yang berkesan untuk kebanyakan orang.

Pencegahan pendedahan dan tindak balas (ERP) bertujuan untuk membolehkan seseorang yang menderita OCD menangani kegelisahan yang berkaitan dengan pemikiran obsesif dengan cara lain, daripada terlibat dalam tingkah laku kompulsif.

Apa yang menyebabkan OCD?

Penyebab sebenar OCD tidak diketahui, tetapi para penyelidik percaya bahawa kawasan otak tertentu mungkin tidak bertindak balas secara normal terhadap serotonin, bahan kimia yang digunakan oleh beberapa sel saraf untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Genetik dianggap menyumbang kepada OCD juga.

Sekiranya anda, ibu bapa atau saudara kandung anda mempunyai OCD, ada kemungkinan 25% kemungkinan ahli keluarga terdekat akan memilikinya.

Jenis OCD

Terdapat beberapa jenis obsesi dan paksaan. Yang paling terkenal termasuk:

  • Obsesi yang melibatkan ketakutan pada kotoran (kuman) dengan paksaan yang berkaitan dengan pembersihan dan pencucian
  • Obsesi yang berkaitan dengan simetri atau kesempurnaan dengan paksaan yang berkaitan dengan penyusunan atau membuat semula

Menurut Dr Jill Stoddard, pengarang “Be Mighty: A Woman’s Guide to Liberation from Anxiety, Worry, and Stress Using Mindfulness and Acceptance,” obsesi lain termasuk:

  • Pemikiran seksual yang mengganggu dan tidak diingini (termasuk kanak-kanak atau situasi jantina yang sama)
  • Takut mencederakan diri sendiri atau orang lain
  • Takut bertindak secara impulsif (seperti mengeluarkan kata-kata sumpahan semasa berdiam diri). Ini melibatkan paksaan seperti memeriksa, menghitung, berdoa, dan mengulang, dan juga boleh melibatkan menjauhkan diri (berbeza dari paksaan) seperti menghindari benda tajam.

Ini perkara yang anda perlu tahu mengenai penyakit OCD

OCD pada kanak-kanak

OCD biasanya berkembang pada kanak-kanak dalam lingkungan usia dua tahun: kanak-kanak pertengahan (8-12 tahun) dan antara remaja akhir dan dewasa yang sedang meningkat (18-25 tahun), kata Dr Steve Mazza, seorang doktor pasca doktoral klinikal di Klinik Universiti Columbia untuk Kecemasan dan Gangguan Berkaitan.

“Gadis cenderung mengembangkan OCD pada usia yang lebih tua daripada anak lelaki,” kata Mazza. “Walaupun terdapat kadar OCD yang lebih tinggi pada anak laki-laki daripada kanak-kanak perempuan semasa kecil, terdapat kadar OCD yang sama antara lelaki dan wanita dewasa.”

OCPD vs OCD

Walaupun namanya serupa, gangguan personaliti obsesif-kompulsif (OCPD) dan OCD adalah keadaan yang sangat berbeza.

OCD biasanya melibatkan obsesi yang diikuti oleh tingkah laku kompulsif. OCPD menerangkan sekumpulan sifat keperibadian yang sering mengganggu hubungan seseorang.

OCPD disifatkan oleh keperluan yang terususn, kesempurnaan, dan kawalan yang sangat tinggi, termasuk dalam hubungan interpersonal, kata Mazza. Manakala OCD biasanya terbatas pada sekumpulan pemikiran obsesif dan paksaan yang berkaitan.

“Mereka yang mempunyai OCD lebih cenderung mencari pertolongan kerana mereka tertekan atau terganggu oleh gejala,” katanya. “Orang dengan OCPD mungkin tidak melihat kekakuan ciri mereka dan keperluan untuk kesempurnaan sebagai masalah, walaupun kesannya merosakkan pada hubungan dan kesejahteraan mereka.”

Diagnosis OCD

OCD didiagnosis oleh profesional kesihatan mental menggunakan proses temu ramah separa berstruktur, menurut Mazza.

Salah satu instrumen yang paling banyak digunakan adalah Skala Kompulsif Yale-Brown (Y-BOCS), yang menilai pelbagai obsesi dan paksaan yang paling biasa, serta sejauh mana gejala OCD menyebabkan seseorang menderita dan mengganggu fungsi mereka.

Ini perkara yang anda perlu tahu mengenai penyakit OCD

Faktor risiko OCD

Genetik memainkan peranan dalam OCD, jadi seseorang lebih cenderung mengembangkannya jika saudara mereka mempunyai diagnosis OCD, kata Mazza.

Gejala sering diperburukkan lagi oleh tekanan, sama ada disebabkan oleh masalah dengan sekolah, pekerjaan, hubungan, atau peristiwa yang mengubah hidup.

Dia juga mengatakan bahawa OCD sering berlaku dengan keadaan lain, termasuk:

  • Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)
  • Sindrom Tourette
  • Gangguan kemurungan utama
  • Gangguan kebimbangan sosial
  • Gangguan makan

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here