Inilah 7 makanan yang boleh menyebabkan jerawat !  |  Jerawat adalah keadaan kulit biasa yang mempengaruhi hampir 10% populasi dunia. Banyak faktor menyumbang kepada perkembangan jerawat, termasuk pengeluaran sebum dan keratin, bakteria penyebab jerawat, hormon, pori tersumbat dan keradangan.

Hubungan antara diet dan jerawat telah kontroversial, tetapi penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa diet dapat memainkan peranan penting dalam perkembangan jerawat.

Artikel ini akan mengulas 7 makanan yang boleh menyebabkan jerawat dan membincangkan mengapa kualiti diet anda penting.

What are refined carbs? - Diagnosis Diet

1. Biji-bijian dan Gula halus

Orang yang mempunyai jerawat cenderung untuk makan karbohidrat yang lebih halus daripada orang yang mempunyai jerawat yang sedikit atau tanpa jerawat.

Makanan yang kaya dengan karbohidrat halus termasuk:

 • Roti, keropok, bijirin atau pencuci mulut yang dibuat dengan tepung putih
 • Pasta dibuat dengan tepung putih
 • Nasi putih dan mi beras
 • Soda dan minuman manis lain
 • Pemanis seperti gula tebu, sirap maple, madu atau agave

Satu kajian mendapati bahawa orang yang sering mengambil gula tambahan mempunyai risiko 30% lebih besar terkena jerawat, sementara mereka yang kerap makan pastri dan kue mempunyai risiko 20% lebih besar.

Peningkatan risiko ini dapat dijelaskan oleh kesan karbohidrat halus terhadap gula darah dan tahap insulin.

Karbohidrat halus diserap dengan cepat ke dalam aliran darah, yang dengan cepat meningkatkan kadar gula darah. Apabila gula darah meningkat, kadar insulin juga meningkat untuk membantu menghentikan gula darah keluar dari aliran darah dan masuk ke sel anda.

Walau bagaimanapun, tahap insulin yang tinggi tidak baik untuk mereka yang mempunyai jerawat.

Insulin menjadikan hormon androgen lebih aktif dan meningkatkan faktor pertumbuhan seperti insulin (IGF-1). Ini menyumbang kepada perkembangan jerawat dengan menjadikan sel-sel kulit tumbuh lebih cepat dan dengan meningkatkan pengeluaran sebum.

Di sisi lain, diet rendah glisemik, yang tidak meningkatkan gula dalam darah atau tahap insulin, dikaitkan dengan penurunan keadaan jerawat yang teruk.

Walaupun penyelidikan mengenai topik ini menjanjikan banyak perkara, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk lebih memahami bagaimana karbohidrat halus menyumbang kepada jerawat.

RINGKASAN : Makan banyak karbohidrat halus dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dan insulin dan menyumbang kepada perkembangan jerawat. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan.

BACA JUGA : 26 tips kesihatan dan pemakanan terbaik yang terbukti berkesan

Dairy Products - Business & Industry | News | Analysis | Magazines ...

2. Produk Tenusu

Banyak kajian telah menemui kaitan antara produk susu dan penghasilan jerawat yang teruk pada remaja.

Dua kajian juga mendapati bahawa orang dewasa muda yang kerap minum susu atau ais krim empat kali lebih mungkin menderita dengan adanya jerawat.

Walau bagaimanapun, kajian yang dilakukan setakat ini tidak berkualiti tinggi.

Penyelidikan setakat ini hanya tertumpu pada remaja dan dewasa muda dan hanya menunjukkan hubungan antara susu dan jerawat, bukan hubungan sebab dan akibat.

Masih belum jelas bagaimana susu boleh menyumbang kepada pembentukan jerawat, tetapi terdapat beberapa teori yang dicadangkan.

Susu diketahui dapat meningkatkan kadar insulin, tidak bergantung kepada kesannya pada gula dalam darah, yang boleh memburukkan lagi keadaan jerawat yang teruk.

Susu lembu juga mengandungi asid amino yang merangsang hati untuk menghasilkan lebih banyak IGF-1, yang telah dikaitkan dengan perkembangan jerawat.

Walaupun terdapat spekulasi mengapa minum susu boleh memburukkan lagi jerawat, tidak jelas adakah susu ini memainkan peranan secara terus. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada terdapat jumlah atau jenis tenusu tertentu yang boleh memburukkan lagi jerawat.

RINGKASAN : Produk tenusu yang kerap dihubungkan dengan peningkatan keparahan jerawat, tetapi tidak dapat dipastikan adakah terdapat hubungan sebab dan akibat.

A guide to eating healthy in a fast food restaurant - Health - The ...

3. Makanan Segera

Jerawat sangat berkaitan dengan makan makanan ala Barat yang kaya dengan kalori, lemak dan karbohidrat halus.

Barangan makanan segera, seperti burger, nugget, hot dog, kentang goreng, soda dan milkshake, merupakan makanan diet khas Barat dan boleh meningkatkan risiko jerawat.

Satu kajian terhadap lebih 5,000 remaja Cina dan dewasa muda mendapati bahawa diet tinggi lemak dikaitkan dengan peningkatan 43% risiko terkena jerawat. Makan makanan segera secara berkala meningkatkan risiko sebanyak 17%.

Kajian berasingan terhadap 2.300 lelaki Turki mendapati bahawa makan burger atau sosej sering dikaitkan dengan peningkatan 24% risiko terkena jerawat.

Tidak jelas mengapa makan makanan segera boleh meningkatkan risiko terkena jerawat, tetapi sebilangan penyelidik mencadangkan bahawa ia boleh mempengaruhi ekspresi gen dan mengubah tahap hormon dengan cara yang mendorong perkembangan jerawat.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa sebahagian besar penyelidikan mengenai makanan segera dan jerawat telah menggunakan data yang dilaporkan sendiri. Jenis penyelidikan ini hanya menunjukkan corak tabiat pemakanan dan risiko jerawat dan tidak membuktikan bahawa makanan segera menyebabkan jerawat. Oleh itu, lebih banyak kajian diperlukan.

RINGKASAN : Makan makanan segera secara berkala telah dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena jerawat, tetapi tidak jelas apakah itu sebenarnya menyebabkan jerawat.

15 omega-3-rich foods: Fish and vegetarian sources

4. Makanan Kaya dengan Lemak Omega-6

Diet yang mengandungi sejumlah besar asid lemak omega-6, seperti diet Barat biasa, telah dikaitkan dengan peningkatan tahap keradangan dan jerawat.

Ini mungkin kerana diet Barat mengandungi sejumlah besar minyak jagung dan soya, yang kaya dengan lemak omega-6, dan sedikit makanan yang mengandungi lemak omega-3, seperti ikan dan walnut.

Ketidakseimbangan asid lemak omega-6 dan omega-3 ini mendorong tubuh ke dalam keadaan keradangan, yang boleh memburukkan jerawat yang teruk.

Sebaliknya, suplemen dengan asid lemak omega-3 dapat mengurangkan tahap keradangan dan didapati dapat mengurangkan jerawat yang teruk.

Walaupun hubungan antara asid lemak omega-6 dan jerawat menjanjikan sesuatu, belum ada kajian terkawal secara rawak mengenai topik ini, dan lebih banyak kajian diperlukan.

RINGKASAN : Diet yang kaya dengan asid lemak omega-6 dan rendah omega-3 adalah pro-radang dan boleh memburukkan lagi jerawat, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan.

20 Things You Never Knew About Chocolate | Mental Floss

5. Coklat

Coklat telah menjadi pencetus jerawat yang disyaki sejak tahun 1920-an, tetapi setakat ini, tidak ada kesepakatan yang dicapai.

Beberapa tinjauan tidak rasmi telah menghubungkan makan coklat dengan risiko peningkatan jerawat, tetapi ini tidak cukup untuk membuktikan bahawa coklat menyebabkan jerawat.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa lelaki yang mudah berjerawat yang menggunakan 25 gram coklat gelap 99% setiap hari mengalami peningkatan lesi jerawat setelah hanya dua minggu.

Kajian lain mendapati bahawa lelaki yang diberi kapsul serbuk koko 100% setiap hari mempunyai lesi jerawat yang lebih banyak selepas satu minggu berbanding dengan yang diberi plasebo.

Dengan tepat mengapa coklat meningkatkan jerawat adalah tidak jelas, walaupun satu kajian mendapati bahawa makan coklat meningkatkan kereaktifan sistem imun terhadap bakteria penyebab jerawat, yang dapat membantu menjelaskan penemuan ini.

Walaupun penyelidikan baru-baru ini menyokong hubungan antara penggunaan coklat dan jerawat, masih belum jelas sama ada coklat sebenarnya menyebabkan jerawat.

RINGKASAN : Penyelidikan yang muncul menyokong hubungan antara makan coklat dan jerawat, tetapi alasan mengapa dan kekuatan hubungan tetap tidak jelas.

6. Serbuk Protein Whey

Protein whey adalah makanan tambahan yang popular.

Ia adalah sumber kaya asam amino leukin dan glutamin. Asid amino ini menjadikan sel-sel kulit tumbuh dan bertambah dengan lebih cepat, yang boleh menyumbang kepada pembentukan jerawat.

Asid amino dalam protein whey juga dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan tahap insulin yang lebih tinggi, yang telah dikaitkan dengan perkembangan jerawat.

Beberapa kajian kes telah melaporkan hubungan antara pengambilan protein whey dan jerawat pada atlet lelaki.

Kajian lain mendapati hubungan langsung antara keparahan jerawat dan jumlah hari pada suplemen protein whey.

Kajian-kajian ini menyokong hubungan antara protein whey dan jerawat, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada protein whey menyebabkan jerawat.

RINGKASAN : Sebilangan kecil data menunjukkan hubungan antara pengambilan serbuk protein whey dan jerawat, tetapi penyelidikan lebih berkualiti tinggi diperlukan.

The surprising lifestyle choices leading to sensitive skin ...

7. Makanan yang Menyebabkan Anda Sensitif

Telah dinyatakan bahawa jerawat, pada dasarnya, adalah penyakit radang.

Ini disokong oleh fakta bahawa ubat anti-radang, seperti kortikosteroid, adalah rawatan yang berkesan untuk jerawat yang teruk dan bahawa orang yang mempunyai jerawat mempunyai tahap molekul inflamasi yang tinggi dalam darah mereka.

Salah satu cara makanan boleh menyebabkan keradangan adalah melalui sensitiviti terhadap makanan, juga dikenali sebagai reaksi hipersensitiviti yang tertunda.

Sensitiviti makanan berlaku apabila sistem kekebalan tubuh anda secara salah mengenalpasti makanan sebagai ancaman dan melancarkan serangan imun terhadapnya.

Ini menghasilkan tahap tinggi molekul pro-radang yang beredar ke seluruh badan, yang boleh memburukkan lagi jerawat.

Oleh kerana terdapat banyak makanan yang dapat ditindak balas oleh sistem ketahanan badan anda, cara terbaik untuk mengetahui pencetus unik ini adalah dengan melengkapkan diet penghapusan di bawah pengawasan pakar diet atau pakar pemakanan yang berdaftar.

Diet penghapusan berfungsi dengan menghadkan sementara jumlah makanan dalam diet anda untuk menghilangkan pencetus dan meredakan gejala, kemudian menambahkan makanan secara sistematik sambil mengesan gejala anda dan mencari corak.

Ujian kepekaan makanan, seperti Mediator Release Testing (MRT), dapat membantu menentukan makanan mana yang menyebabkan keradangan yang berkaitan dengan kekebalan tubuh dan memberikan titik permulaan yang lebih jelas untuk diet penghapusan anda.

Walaupun ada kaitan antara keradangan dan jerawat, tidak ada kajian yang secara langsung yang menyelidik peranan khusus sensitiviti makanan dalam perkembangannya.

Ini tetap menjadi bidang penyelidikan yang menjanjikan untuk membantu memahami dengan lebih baik bagaimana makanan, sistem imun dan keradangan mempengaruhi perkembangan jerawat.

RINGKASAN : Tindak balas sensitiviti makanan dapat meningkatkan jumlah keradangan di dalam badan, yang secara teorinya boleh memburukkan lagi jerawat. Walau bagaimanapun, belum ada kajian yang dijalankan mengenai topik ini.

Sebaliknya Apa yang Boleh Dimakan

Walaupun makanan yang dibincangkan di atas boleh menyumbang kepada perkembangan jerawat, ada makanan dan nutrien lain yang dapat membantu menjaga kulit anda bersih. Ini termasuk:

 • Asid lemak omega-3: Omega-3 bersifat anti-radang, dan penggunaan biasa dikaitkan dengan penurunan risiko terkena jerawat.
 • Probiotik: Probiotik mempromosikan usus yang sihat dan mikrobioma yang seimbang, yang dikaitkan dengan pengurangan keradangan dan risiko pengembangan jerawat yang lebih rendah.
 • Teh hijau: Teh hijau mengandungi polifenol yang dikaitkan dengan pengurangan keradangan dan penurunan pengeluaran sebum. Ekstrak teh hijau telah didapati dapat mengurangkan keparahan jerawat ketika digunakan pada kulit.

Tulsi Green Tea Recipe – How to Make a Perfect Tulsi Green Tea

 • Kunyit: Kunyit mengandungi polifenol curcumin anti-inflamasi, yang dapat membantu mengatur gula dalam darah, meningkatkan kepekaan insulin dan menghalang pertumbuhan bakteria penyebab jerawat, yang dapat mengurangkan jerawat.
 • Vitamin A, D, E dan zink: Nutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit dan imun dan dapat membantu mencegah jerawat.
 • Diet gaya Paleolitik: Diet Paleo kaya dengan daging tanpa lemak, buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang-kacangan dan rendah biji-bijian, tenusu dan kekacang. Mereka dikaitkan dengan kadar gula darah dan insulin yang lebih rendah.
 • Diet ala Mediterranean: Diet Mediterranean kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, kekacang, ikan dan minyak zaitun dan rendah lemak tenusu dan tepu. Ia juga dikaitkan dengan pengurangan jerawat yang teruk.

RINGKASAN : Makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3, probiotik, teh hijau, buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin melindungi terhadap perkembangan jerawat. Vitamin A, D dan E, serta zink, juga dapat membantu mencegah jerawat.

10 Tips To Maintain Clear Skin Post-Accutane! | CIIN Magazine

Kesimpulan

Walaupun penyelidikan telah menghubungkan makanan tertentu dengan peningkatan risiko terkena jerawat, penting untuk ingat gambaran yang lebih besar.

Keseluruhan corak diet cenderung mempunyai kesan yang lebih besar pada kesihatan kulit daripada makan – atau tidak makan – makanan tertentu.

Mungkin tidak perlu sepenuhnya menghindari semua makanan yang berkaitan dengan jerawat tetapi lebih baik memakannya seimbang dengan makanan lain yang padat nutrien yang dibincangkan di atas.

Penyelidikan mengenai diet dan jerawat tidak cukup kuat untuk membuat cadangan diet khusus pada masa ini, tetapi penyelidikan masa depan menjanjikan sesuatu.

Sementara itu, ada baiknya menyimpan log makanan untuk mencari corak antara makanan yang anda makan dan kesihatan kulit anda.

Anda juga boleh bekerjasama dengan pakar diet berdaftar untuk mendapatkan nasihat yang lebih peribadi.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here