Jenis-jenis sawan dan epilepsi pada kanak-kanak  | Terdapat pelbagai jenis sawan. Jenis sawan bergantung pada bahagian mana dan berapa banyak bahagian otak yang terjejas dan apa yang berlaku semasa sawan. 2 kategori utama sawan epilepsi adalah sawan fokus (separa) dan sawan umum.

Seizures & Epilepsy in Children – Kids Considered

Apa itu epilepsi pada kanak-kanak?

Epilepsi adalah keadaan otak yang menyebabkan kanak-kanak mengalami sawan. Ia adalah salah satu gangguan sistem saraf yang paling biasa. Ia mempengaruhi kanak-kanak dan orang dewasa dari semua kaum dan latar belakang etnik.

Otak terdiri daripada sel-sel saraf yang saling berkomunikasi melalui aktiviti elektrik. Sawan berlaku apabila satu atau lebih bahagian otak mengalami ledakan isyarat elektrik yang tidak normal yang mengganggu isyarat otak normal. Apa sahaja yang mengganggu hubungan normal antara sel saraf di otak boleh menyebabkan sawan. Ini termasuk demam panas, gula dalam darah tinggi atau rendah, pengambilan alkohol atau ubat-ubatan, atau gegaran otak. Tetapi apabila seorang kanak-kanak mempunyai 2 kali atau lebih sawan tanpa diketahui sebabnya, ini didiagnosis sebagai epilepsi.

Terdapat pelbagai jenis sawan. Jenis sawan bergantung pada bahagian mana dan berapa banyak bahagian otak yang terjejas dan apa yang berlaku semasa sawan. 2 kategori utama sawan epilepsi adalah sawan fokus (separa) dan sawan umum.

Sawan fokus (separa)

Sawan fokus berlaku apabila fungsi otak elektrik yang tidak normal berlaku di satu atau lebih kawasan di satu sisi otak. Sebelum serangan sawan, anak anda mungkin mempunyai aura, atau tanda-tanda bahawa sawan akan berlaku. Ini lebih biasa dengan sawan fokus yang kompleks. Aura yang paling biasa melibatkan perasaan, seperti deja vu, azab yang akan datang, ketakutan, atau euforia. Atau anak anda mungkin mengalami perubahan visual, kelainan pendengaran, atau perubahan deria bau. 2 jenis sawan fokus adalah:

 • Sawan fokus sederhana. Gejala bergantung pada kawasan otak mana yang terjejas. Sekiranya fungsi otak elektrik yang tidak normal ada di bahagian otak yang terlibat dengan penglihatan (lobus oksipital), penglihatan anak anda mungkin berubah. Lebih kerap, otot terjejas. Aktiviti sawan terhad kepada kumpulan otot terpencil. Contohnya, hanya boleh merangkumi jari, atau otot yang lebih besar di lengan dan kaki. Anak anda juga mungkin berpeluh, loya, atau pucat. Anak anda tidak akan kehilangan kesedaran untuk jenis sawan ini.
 • Sawan fokus kompleks. Sawan jenis ini sering berlaku di kawasan otak yang mengawal fungsi emosi dan ingatan (temporal lobus). Anak anda mungkin akan kehilangan kesedaran. Ini mungkin tidak bermaksud dia akan pengsan. Anak anda mungkin berhenti menyedari apa yang berlaku di sekelilingnya. Anak anda mungkin kelihatan terjaga, tetapi mempunyai pelbagai tingkah laku yang tidak biasa. Ini mungkin terdiri dari tersedak, memukul bibir, berlari, menjerit, menangis, atau tertawa. Anak anda mungkin letih atau mengantuk selepas sawan. Ini dipanggil tempoh postictal (postictal period).

Sawan umum

Sawan umum berlaku di kedua-dua belah otak. Anak anda akan kehilangan kesedaran dan letih selepas sawan (keadaan postiktal). Jenis sawan umum termasuk:

 • Sawan ketidakhadiran (Absence seizure). Ini juga disebut petit mal seizure. Sawan ini menyebabkan perubahan keadaan antara sedar dan merenung. Anak anda mungkin akan mengekalkan postur badan. Mulut atau mukanya mungkin berkerut atau mata berkelip cepat. Sawan biasanya tidak melebihi 30 saat. Apabila sawan selesai, anak anda mungkin tidak ingat apa yang baru berlaku. Dia mungkin meneruskan aktiviti seolah-olah tidak ada yang berlaku. Sawan ini boleh berlaku beberapa kali sehari. Sawan jenis ini kadang-kadang disalah anggap sebagai masalah pembelajaran atau tingkah laku. Sawan ketidakhadiran hampir selalu bermula antara usia 4 hingga 12 tahun.
 • Sawan Atonik. Ini juga disebut serangan secara tiba-tiba. Dengan sawan atonik, anak anda tiba-tiba kehilangan nada otot dan mungkin jatuh dari posisi berdiri atau tiba-tiba kepalanya jatuh. Semasa sawan, anak anda akan terkulai dan tidak bertindak balas.
 • Sawan tonik-klonik umum (GTC). Ini juga disebut grand mal seizure. Bentuk klasik sawan jenis ini mempunyai 5 fasa yang berbeza. Tubuh, lengan, dan kaki anak anda akan lentur (mengecut), memanjang (meluruskan), dan ketar (gegaran). Ini diikuti oleh pengecutan dan kelonggaran otot (tempoh klonik) dan tempoh postictal. Sepanjang tempoh postictal, anak anda mungkin mengantuk. Dia mungkin mengalami masalah dengan penglihatan atau pertuturan, dan mungkin mengalami sakit kepala, keletihan, atau sakit badan yang teruk. Tidak semua fasa ini berlaku pada setiap orang dengan jenis sawan ini.
 • Sawan mioklonik. Sawan jenis ini menyebabkan pergerakan cepat atau sekumpulan otot secara tiba-tiba. Sawan ini cenderung berlaku pada kelompok. Ini bermaksud bahawa ia mungkin berlaku beberapa kali sehari, atau selama beberapa hari berturut-turut.

PFA Tips: Seizures and Autism – Pathfinders for Autism

Apa yang menyebabkan sawan pada kanak-kanak?

Sawan boleh disebabkan oleh banyak perkara. Ini termasuk:

 • Ketidakseimbangan bahan kimia otak yang memberi isyarat saraf (neurotransmitter)
 • Barah otak
 • Strok
 • Kerosakan otak akibat penyakit atau kecederaan

Sawan mungkin disebabkan oleh gabungan perkara-perkara ini. Dalam kebanyakan kes, penyebab sawan tidak dapat dijumpai.

Apakah gejala sawan pada kanak-kanak?

Gejala anak anda bergantung pada jenis sawan. Gejala umum atau tanda amaran sawan boleh merangkumi:

 • Merenung
 • Pergerakan tangan dan kaki yang mengejut
 • Badan yang kaku
 • Kehilangan kesedaran
 • Masalah pernafasan atau berhenti bernafas
 • Kehilangan kawalan usus atau pundi kencing
 • Jatuh secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas, terutamanya apabila dikaitkan dengan kehilangan kesedaran
 • Tidak bertindak balas terhadap bunyi bising atau kata-kata untuk jangka masa yang singkat
 • Sentiasa keliru dan mamai
 • Mengangguk kepala secara berirama, apabila dikaitkan dengan kehilangan kesedaran
 • Tempoh berkelip mata dan menatap dengan cepat

Semasa sawan, bibir anak anda mungkin berwarna biru dan pernafasannya mungkin tidak normal. Selepas sawan, anak anda mungkin mengantuk atau keliru.

Gejala sawan mungkin seperti keadaan kesihatan yang lain. Pastikan anak anda berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatannya untuk diagnosis.

Jenis-jenis sawan dan epilepsi pada kanak-kanak

Bagaimana sawan didiagnosis pada kanak-kanak?

Penyedia perkhidmatan kesihatan akan bertanya mengenai gejala dan sejarah kesihatan anak anda. Anda akan ditanya mengenai faktor lain yang mungkin menyebabkan sawan anak anda, seperti:

 • Demam atau jangkitan baru-baru ini
 • Kecederaan kepala
 • Keadaan kesihatan kongenital
 • Kelahiran pramatang
 • Ubat-ubatan terkini

Anak anda juga mungkin mempunyai:

 • Pemeriksaan neurologi
 • Ujian darah untuk memeriksa masalah gula darah dan faktor lain
 • Ujian imej otak, seperti imbasan MRI atau CT
 • Electroencephalogram, untuk menguji aktiviti elektrik di otak anak anda
 • Lumbar puncture (spinal tap), untuk mengukur tekanan di otak dan saluran tulang belakang dan menguji cairan tulang belakang serebrum untuk jangkitan atau masalah lain

Bagaimana sawan dirawat pada kanak-kanak?

Matlamat rawatan adalah untuk mengawal, menghentikan, atau mengurangkan kekerapan sawan berlaku. Rawatan adalah paling kerap dilakukan menggunakan ubat. Banyak jenis ubat yang digunakan untuk merawat sawan dan epilepsi. Penyedia penjagaan kesihatan anak anda perlu mengenal pasti jenis sawan yang dialami oleh anak anda. Ubat dipilih berdasarkan jenis sawan, usia anak, kesan sampingan, kos, dan kemudahan penggunaan. Ubat yang digunakan di rumah biasanya dimakan seperti kapsul, tablet, taburan, atau sirap. Sebilangan ubat boleh diberikan ke dalam rektum atau di hidung. Sekiranya anak anda berada di hospital dengan sawan, ubat boleh diberikan melalui suntikan atau vena (IV) secara intravena.

Penting untuk memberi ubat kepada anak anda tepat pada waktunya dan seperti yang ditetapkan. Dos mungkin perlu disesuaikan untuk kawalan sawan yang terbaik. Semua ubat boleh memberi kesan sampingan. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anak anda mengenai kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya anak anda mempunyai kesan sampingan, berbincanglah dengan penyedia perkhidmatan kesihatan. Jangan berhenti memberi ubat kepada anak anda. Ini boleh menyebabkan sawan lebih banyak atau lebih teruk.

Semasa anak anda mengambil ubat, dia mungkin memerlukan ujian untuk melihat seberapa baik ubat itu berfungsi. Anda mungkin perlukan:

 • Ujian darah. Anak anda mungkin memerlukan ujian darah dengan kerap untuk memeriksa tahap ubat di badannya. Berdasarkan tahap ini, penyedia perkhidmatan kesihatan boleh mengubah dos ubat. Anak anda mungkin juga menjalani ujian darah untuk memeriksa kesan ubat tersebut pada organnya yang lain.
 • Ujian air kencing. Air kencing anak anda mungkin diuji untuk melihat bagaimana tubuhnya bertindak balas terhadap ubat tersebut.
 • Electroencephalogram (EEG). EEG adalah prosedur yang merekodkan aktiviti elektrik otak. Ini dilakukan dengan melekatkan elektrod ke kulit kepala. Ujian ini dilakukan untuk melihat bagaimana ubat membantu masalah elektrik di otak anak anda.

Anak anda mungkin tidak memerlukan ubat seumur hidup. Sebilangan kanak-kanak dikeluarkan ubat jika mereka tidak mengalami sawan selama 1 hingga 2 tahun. Ini akan ditentukan oleh penyedia penjagaan kesihatan anak anda.

Jenis-jenis sawan dan epilepsi pada kanak-kanak

Rawatan lain

Sekiranya ubat tidak berfungsi dengan baik untuk anak anda mengawal sawan atau anak anda mempunyai masalah dengan kesan sampingan, penyedia perkhidmatan kesihatan boleh menasihati jenis rawatan lain. Anak anda boleh dirawat dengan salah satu perkara di bawah:

 • Diet ketogenik

Diet ketogenik adalah jenis diet yang tinggi lemak, dan rendah karbohidrat. Protein yang cukup disertakan untuk membantu meningkatkan pembesaran. Diet menyebabkan badan menghasilkan ketones. Ini adalah bahan kimia yang dibuat dari pemecahan lemak badan. Otak dan jantung berfungsi secara normal dengan ketones sebagai sumber tenaga. Diet khas ini mesti dipatuhi dengan ketat. Terlalu banyak karbohidrat dapat menghentikan ketosis. Penyelidik tidak pasti mengapa diet ini berhasil. Tetapi sebilangan kanak-kanak menjadi bebas dari sawan ketika menjalani diet. Diet ini juga tidak berfungsi untuk setiap kanak-kanak.

 • Rangsangan saraf vagus (VNS)

Rawatan ini menghantar denyutan tenaga kecil ke otak dari salah satu saraf vagus. Ini adalah sepasang saraf besar di leher. Sekiranya anak anda berumur 12 tahun ke atas dan mengalami sawan separa yang tidak dapat dikawal dengan baik dengan ubat, VNS mungkin menjadi pilihan. VNS dilakukan dengan cara pembedahan memasukkan bateri kecil ke dinding dada. Wayar kecil kemudian dilekatkan pada bateri dan diletakkan di bawah kulit dan di sekitar salah satu saraf vagus. Bateri kemudian diprogramkan untuk menghantar impuls tenaga setiap beberapa minit ke otak. Apabila anak anda merasa sawan datang, dia mungkin mengaktifkan impuls dengan memegang magnet kecil di atas bateri. Dalam banyak kes, ini akan membantu menghentikan sawan. VNS boleh mempunyai kesan sampingan seperti suara garau, sakit di tekak, atau perubahan suara.

BACA JUGA : Manfaat Minyak CBD untuk Epilepsi

 • Pembedahan

Pembedahan boleh dilakukan untuk membuang bahagian otak di mana sawan berlaku. Atau pembedahan membantu menghentikan penyebaran arus elektrik yang buruk ke otak. Pembedahan mungkin menjadi pilihan jika sawan anak anda sukar dikawal dan selalu bermula di satu bahagian otak yang tidak mempengaruhi pertuturan, ingatan, atau penglihatan. Pembedahan untuk sawan epilepsi sangat kompleks. Ia dilakukan oleh pasukan pembedahan khusus. Anak anda mungkin terjaga semasa pembedahan. Otak itu sendiri tidak merasa sakit. Sekiranya anak anda terjaga dan dapat mengikuti arahan, pakar bedah lebih baik memeriksa kawasan otaknya semasa prosedur. Pembedahan bukanlah pilihan bagi semua orang yang mengalami sawan.

Jenis-jenis sawan dan epilepsi pada kanak-kanak

Bagaimana saya boleh menolong anak saya yang menghidap epilepsi?

Anda boleh membantu anak anda yang menghidap epilepsi menguruskan kesihatannya. Pastikan:

 • Sekiranya sesuai dengan usia, pastikan anak anda memahami jenis sawan yang dia alami, dan jenis ubat yang diperlukan.
 • Ketahui dos, masa, dan kesan sampingan semua ubat. Beri ubat kepada anak anda tepat seperti yang diarahkan.
 • Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anak anda sebelum memberi ubat lain kepada anak anda. Ubat untuk sawan boleh berinteraksi dengan banyak ubat lain. Ini boleh menyebabkan ubat tidak berfungsi dengan baik, atau menyebabkan kesan sampingan.
 • Bantu anak anda mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan sawan. Pastikan anak anda cukup tidur, kerana kurang tidur boleh menyebabkan sawan.
 • Pastikan anak anda kerap mengunjungi penyedia penjagaan kesihatannya. Minta anak anda diuji sekerap yang diperlukan.
 • Perlu diingat bahawa anak anda mungkin tidak memerlukan ubat seumur hidup. Bercakap dengan penyedia perkhidmatan kesihatan jika anak anda tidak mengalami sawan selama 1 hingga 2 tahun.
 • Sekiranya sawan anak anda dikawal dengan baik, anda mungkin tidak memerlukan banyak sekatan dalam aktiviti. Pastikan anak anda memakai topi keledar untuk sukan seperti meluncur, hoki, dan menunggang basikal. Pastikan anak anda mempunyai pengawasan orang dewasa semasa berenang.

Bilakah saya harus menghubungi penyedia penjagaan kesihatan anak saya?

Hubungi penyedia perkhidmatan kesihatan sekiranya:

 • Gejala anak anda bertambah buruk atau tidak menjadi lebih baik
 • Anak anda mempunyai kesan sampingan dari ubat

Perkara utama mengenai epilepsi dan sawan pada kanak-kanak

 • Sawan berlaku apabila satu atau lebih bahagian otak mengalami letupan isyarat elektrik yang tidak normal yang mengganggu isyarat normal
 • Terdapat banyak jenis sawan. Masing-masing boleh menyebabkan pelbagai jenis gejala. Ini berkisar dari sedikit pergerakan badan hingga kehilangan kesedaran dan sawan.
 • Epilepsi adalah apabila seseorang mengalami 2 kali atau lebih sawan tanpa sebab yang diketahui.
 • Epilepsi dirawat dengan ubat. Dalam beberapa kes, ia boleh dirawat dengan VNS atau pembedahan.
 • Penting untuk mengelakkan perkara yang mencetuskan sawan. Ini termasuk kurang tidur.

Sumber :
www.hopkinsmedicine.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here