Kaedah berkesan ajar bayi anda tidur hanya dalam 7 hari  |  Adakah anda tunduk dengan pengawasan bayi? Memecahkan tabiat buruk tidur anak anda adalah salah satu perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk kesihatannya – dan kesihatan anda.

Pada hari-hari awal kehidupan dengan bayi yang baru lahir, anda menumpukan perhatian pada apa yang terbaik untuk bayi, jadi malam tanpa tidur kelihatan seperti harga yang kecil untuk dibayar. Sehingga sekitar minggu keenam, iaitu apabila bangun setiap beberapa jam mulai menjadi lama. Menjelang bulan ketiga, anda berpura-pura tertidur, dengan harapan pasangan anda bangun terlebih dahulu dan mengambil sebotol susu. Anda tidak ingat bagaimana rasanya tidak letih.

Berita baiknya adalah kebanyakan bayi mula tidur sepanjang malam antara usia 3 dan 4 bulan jika anda membiarkannya, kata Charles Schaefer, Ph.D., pengarang Winning Bedtime Battles: Getting Your Child To Sleep. Tetapi ramai ibu bapa secara tidak sengaja mendorong tabiat tidur yang buruk yang dapat berterusan selama bertahun-tahun. Sekiranya bayi anda berumur 6 bulan atau lebih dan masih berjaga malam, sudah tiba masanya anda usaha cari ini. Dan walaupun anda mempunyai bayi yang masih muda, tidak pernah terlalu awal untuk mengajar kemahiran tidur pintar. Pelan tujuh hari pakar kami akan menjamin tidur malam yang baik untuk anda dan bayi anda, dengan tangisan minimum selama itu.

BACA JUGA : Apa yang perlu dilakukan apabila bayi terjatuh dari tempat tidur ?

Kaedah berkesan ajar bayi anda tidur hanya dalam 7 hari

Hari 1: Mulakan Rutin Berkala

Kebanyakan bayi bercampur-campur siang dan malam mereka, tidur lama pada waktu petang dan bangun untuk bermain pada waktu tidur. Tetapi hari ini anda akan memperbaikinya. “Penyelidikan terbaru menunjukkan bahawa bayi dapat diajar perbezaan antara malam dan siang dari awal,” kata John Herman, Ph.D., pengarah klinikal Pusat Gangguan Tidur di Pusat Perubatan Kanak-kanak di Dallas. Anda hanya perlu memberikan petunjuk yang memungkinkan perkara ini berlaku.

Bangunkan bayi anda awal pagi esok, dan masuk ke dalam rutin selalu bangun pada waktu yang sama setiap hari. Letakkan katil bayinya di dekat tingkap dan buka tirai. “Cahaya semula jadi membantu bayi mengatur irama sirkadian mereka,” kata Dr Herman. Membiarkan tidur siang dengan membuka tirai juga mendorong proses ini. “Sekiranya mereka bangun dari tidur siang, mereka memahami sudah waktunya untuk bangun. Sekiranya mereka bangun pada waktu malam dalam kegelapan, mereka akan belajar untuk kembali tidur,” jelasnya.

Pada waktu malam, mulailah beberapa ritual yang tenang. “Tentukan rutin waktu tidur tertentu,” kata Claire Lerner, MSW, pakar perkembangan kanak-kanak di Zero To Three: Pusat Nasional untuk Bayi, kanak-kanak dan Keluarga, di Washington, DC. Pakaikan anak anda dengan baju tidurnya dan letakkan dia di dalam katilnya untuk malam itu dengan lampu padam. Sebelum memasukkannya, anda mungkin ingin membaca cerita atau menyanyikan lagu, yang membantu sistem motor dan deria bayi anda menjadi perlahan.

Kaedah berkesan ajar bayi anda tidur hanya dalam 7 hari

Hari 2: Amalan Menjadi Sempurna

Hari ini anda akan membina rutin yang konsisten yang anda mulakan semalam. Sekiranya anak anda masih memerlukan penyusuan malam, itu adalah masa yang tepat untuk menonjolkan perbezaan antara siang dan malam, kata Robert Ballard, M.D., pengarah Pusat Kesihatan Tidur di Pusat Perubatan Yahudi Negara, di Denver. “Pastikan memberi susu dengan sangat santai, dengan lampu rendah. Lakukan semua yang anda boleh untuk mengelakkan bayi anda terangsang,” katanya. “Dan pada siang hari, jadikan susu sebagai waktu aktiviti yang tinggi, ketika kamu menggelitik kakinya atau menyanyikan lagu, sehingga dia mulai merasakan perbezaannya.”

Terus perhatikan apa yang menenangkan bayi anda pada waktu petang juga. “Mandi boleh menenangkan anak dan menyegarkan untuk kanak-kanak yang lain,” kata Lerner. Anda mungkin juga ingin mencuba menambahkan bunyi putih, kata Carl Johnson, Ph.D., seorang psikologi dan penyelidik tidur kanak-kanak di Central Michigan University, di Mount Pleasant. “Suara kipas angin atau penghawa dingin atau radio yang dipasang di statis berfungsi dengan baik untuk kebanyakan bayi. Perkara yang baik mengenai bunyi putih ialah anda dapat memudarnya dari masa ke masa, setelah bayi anda mula tidur dengan lebih mudah.

Kaedah berkesan ajar bayi anda tidur hanya dalam 7 hari

Hari 3: Tangisan Bermula

Kuatkan diri anda: Malam ini anda mula meletakkan anak anda di dalam katil bayi semasa dia masih terjaga. “Ini satu-satunya perkara terpenting yang boleh anda lakukan,” kata Dr Schaefer. “Jika dia tertidur di dada anda semasa menyusu, misalnya, kejutkannya sehingga matanya terbuka ketika anda meletakkannya di tempat tidur bayi.” Sudah tentu, sedikit – atau banyak tangisan mungkin berlaku. Tetapi yakinlah, ia akan lebih memenatkan untuk anda daripada pada bayi anda. Ibu bapa secara semula jadi merasa tangisan adalah menyakitkan untuk didengar, tetapi terus mengingatkan diri anda bahawa hasil akhirnya – tidur! – akan baik untuk seisi keluarga. “Jangan bimbang bahawa mengabaikan bayi anda semasa dia menangis akan membahayakan psikologi,” tegas Dr. Schaefer. Sekiranya anda berterusan memenuhi keperluannya dengan cara lain, keadaan ini pasti tidak akan mengurangkan rasa amannya.

Anda juga tidak perlu risau untuk membiarkan bayi yang sangat muda menangis. Sebenarnya, semakin muda bayi, semakin mudah prosesnya. “Bayi yang berusia lebih dari 5 atau 6 bulan secara semula jadi akan menjadi lebih kecewa kerana anda telah mengubah peraturannya,” kata Dr. Schaefer. Anak berusia 3 bulan, sebaliknya, hanya mengetahui rutin yang anda buat. “Dengan bayi yang lebih muda, ibu bapa selalu menganggap tangisan akan berlarutan lebih lama daripada biasanya,” kata Pamela High, MD, pengarah perubatan unit perkembangan bayi di Hospital Wanita & Bayi, di Providence. “Bayi di bawah 5 bulan sering bertahan hanya selama 15 atau 20 minit.”

Sekiranya perkara tersebut tidak meyakinkan anda, masuklah secara berkala untuk memeriksa bayi anda dan yakinkan bahawa anda berada di sana – tetapkan setiap lima minit pada malam pertama. Tetapi pastikan lawatan anda singkat: Jangan nyalakan lampu, keluarkan dia dari katil, atau tawarkan puting atau botol susu kepadanya. “Sekiranya dia tertidur dengan salah satu alat ini, dia akan menangis lagi jika dia bangun atau pada waktu tidur malam esok,” kata Lerner.

Hari 4: Cekalkan diri

Jadi malam tadi adalah panjang. Jangkakan peningkatan pada malam ini. Bayi anda akan ingat sebentar lagi bahawa tangisan tidak membuahkan hasil. Apabila dia memprotes, panjangkan masa respons anda setiap sepuluh minit. Dan apa sahaja yang berlaku, jangan berputus asa. “Sekiranya anda tidak konsisten, bayi belajar untuk bertahan – dia akan bangun dan menangis dua kali lebih lama esok malam,” kata Deborah Givan, MD, pengarah Anak Pusat Gangguan Tidur di Riley Hospital for Children, di Indianapolis.

Hari 5: Bayi Mengalah

Sebilangan besar bayi mengikuti program ini dalam tiga hingga lima hari, jadi malam ini boleh menjadi malam bertuah anda. Sekiranya anak anda masih berusaha sendiri, panjangkan masa tindak balas anda hingga 15 minit. “Sebilangan bayi memerlukan jaminan yang kerap bahawa anda memeriksanya, tetapi mungkin yang lain menganggapnya satu gurauan,” kata Lerner.

“Memeriksa bayi benar-benar untuk kepentingan ibu bapa,” kata Dr. High. “Sekiranya anda menyedari bahawa anda mendorong reaksi anak anda setiap kali anda masuk dan anda boleh bertolak ansur menjauhkan diri, tidak apa-apa untuk melakukannya. Lihat saja dia melalui celah di pintu sehingga dia tidak benar-benar melihat anda. “

Masalah lain yang sering berlaku pada masa ini adalah susu pada waktu malam. Kira-kira 12 paun atau 3 hingga 4 bulan, kebanyakan bayi sudah bersedia untuk melepaskan susunya. Jelas sekali, anda tidak boleh memutuskan untuk melepaskannya dengan bayi yang lebih muda. Tetapi anda dapat menjaganya sesingkat dan sesunyi mungkin: Peluk bayi anda tetapi jangan menyanyikannya, biarkan lampu padam semasa perubahan lampin, dan letakkan dia di dalam katil bayi sebaik sahaja selesai. Jangan mempercayai pada mitos bahawa bayi yang lebih besar bangun kerana lapar. Bayi yang lebih berat sebenarnya kurang memerlukan susu malam jika beratnya melebihi 12 paun, jadi mereka cenderung terbiasa dengan kebiasaan. Bayi yang lebih besar kadang-kadang berjaga malam kerana mereka terlalu banyak makan, Dr. Givan menunjukkan. “Menyusu berlebihan bermaksud mereka akan membuatkan lampin basah, yang membuatkan mereka bangun semula.”

Hari 6: Bayi Tidur Sepanjang Malam

Kedengaran seperti kebahagiaan, bukan? Tetapi kemungkinan anda akan berkeliaran di ruang tamu sebentar. Anda mungkin bangun untuk memeriksa bayi. Berehatlah. Pakaikan dia dengan PJ yang hangat sehingga anda tidak perlu khuatir dengan penutup yang ditendang, dan matikan monitor sehingga anda mendengarnya hanya jika dia benar-benar dalam kesusahan. Sekarang anda telah mencapai begitu banyak kemajuan, jangan menghancurkannya dengan cepat masuk. Biarkan anak anda menenangkan dirinya. Anda juga perlu berehat sehingga anda boleh tidur lena.

Babies: Phasing out nighttime feedings

Hari ke-7: Anda Juga Tidur dengan Lena

Beri satu tepukan kepada diri anda. Anda bukan sahaja dapat tidur semula tetapi memberi bayi hadiah penting: Tabiat tidur yang baik sama pentingnya dengan kebersihan yang baik untuk kesejahteraan anak. Sudah tentu, akan ada halangan, seperti penyakit, adik baru, atau bilik hotel yang tidak dikenali. “Bahkan kanak-kanak yang tidur nyenyak akan menghadapi masalah sekarang dan seterusnya,” kata Dr Givan. Tetapi kembali semula pada rancangan kami ini bila-bila masa yang anda perlukan. Anak anda akan bertindak balas dengan lebih mudah untuk kali kedua kerana dia sudah mengetahui latihannya.

Sumber :
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here