Kaedah yang betul menjaga bayi yang sedang demam  | Apabila bayi anda demam, ia agak membimbangkan untuk bangun pada tengah malam kerana bayi anda yang sedang menangis dan mendapati bahawa mereka panas apabila disentuh. Termometer mengesahkan kecurigaan anda: Bayi anda demam. Tetapi apa yang harus anda lakukan?

Penting untuk belajar bagaimana untuk menenangkan bayi anda yang demam dan mengenalpasti bila masa yang anda perlu untuk mendapatkan rawatan perubatan.

BACA JUGA : Cara memastikan bayi atau anak kecil anda sentiasa aktif

Kaedah yang betul menjaga bayi yang sedang demam

Menjaga bayi yang tidak sihat

Walaupun anda mungkin dapat merasakan perbezaan suhu melalui sentuhan sahaja, itu bukan kaedah yang tepat untuk mendiagnosis demam. Apabila anda mengesyaki bahawa bayi anda demam, ambil suhu bayi anda dengan termometer.

Suhu rektum lebih daripada 100.4°F (38°C) dianggap sebagai demam. Dalam kebanyakan kes, demam adalah tanda bahawa tubuh bayi anda melawan jangkitan.

Demam dapat merangsang pertahanan tubuh tertentu untuk melindungi daripada diserang virus dan bakteria. Walaupun ini adalah langkah positif dalam memerangi jangkitan, demam juga dapat membuat bayi anda tidak selesa. Anda juga mungkin menyedari bahawa mereka bernafas dengan lebih laju. Demam biasanya dikaitkan dengan penyakit berikut :

 • Jangkitan pada kerongkong
 • Pneumonia
 • Jangkitan telinga
 • Influenza
 • Selsema
 • Sakit tekak
 • Jangkitan darah, usus, dan saluran kencing
 • Meningitis
 • Pelbagai penyakit virus

Demam boleh menyebabkan dehidrasi jika bayi anda tidak minum dengan baik atau muntah dengan apabila terkena sesuatu penyakit. Kanak-kanak kecil boleh mengalami dehidrasi dengan cepat. Gejala dehidrasi mungkin termasuk:

 • Menangis tanpa air mata
 • Mulut kering
 • Lampin basah dengan sedikit

Kecuali bayi anda kelihatan tidak selesa dan tidak tidur, makan, atau bermain dengan normal, tidak mengapa untuk menunggu dan melihat sama ada demam itu hilang sendiri.

Kaedah yang betul menjaga bayi yang sedang demam

Bagaimana saya boleh membuat bayi saya yang demam berasa selesa?

Bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai pemberian dos acetaminophen atau ibuprofen. Ini biasanya mengurangkan demam sekurang-kurangnya satu atau dua darjah selepas 45 minit atau lebih. Ahli farmasi atau doktor anda boleh memberi anda maklumat dos yang betul untuk bayi anda. Jangan berikan aspirin kepada bayi anda.

Pastikan bayi anda tidak terlalu tertekan, dan pastikan kerap menawarkan minuman. Dehidrasi boleh menjadi kebimbangan untuk bayi yang demam.

Untuk menenangkan bayi anda, cubalah kaedah berikut:

 • Beri mandian span atau mandian suam-suam kuku
 • Gunakan kipas penyejuk
 • Tanggalkan pakaian tambahan
 • Menawarkan minuman tambahan

Periksa semula suhu bayi anda setelah anda mencuba perkara ini. Terus periksa suhu untuk melihat adakah demam semakin rendah, atau semakin tinggi.

Sekiranya bayi anda menyusu, cubalah menyusu dengan lebih kerap untuk mengelakkan dehidrasi. Cuba pastikan bilik anak anda sejuk dengan selesa. Gunakan kipas untuk peredaran udara jika ruangan terlalu panas atau tertutup.

Bilakah anda harus menghubungi doktor sekiranya anak anda demam?

Segera hubungi pakar pediatrik anda jika bayi anda demam yang disertai oleh salah satu daripada gejala berikut:

 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Ruam yang tidak dapat dijelaskan
 • Sawan
 • Dalam keadaan sangat sakit, mengantuk yang luar biasa, atau sangat cerewet

Kaedah yang betul menjaga bayi yang sedang demam

Bagaimana jika bayi saya yang baru lahir demam?

Sekiranya bayi anda berusia lebih muda dari 3 bulan dan anda telah mengambil suhu rektum 100.4°F (38°C) atau lebih tinggi, hubungi doktor.

Bayi yang baru lahir mungkin mengalami kesukaran untuk mengatur suhu badan ketika mereka sakit. Ini bermakna mereka mungkin menjadi sejuk dan bukannya panas. Sekiranya bayi anda baru lahir mempunyai suhu lebih rendah daripada 97°F (36°C), hubungi doktor.

Sawan dan demam pada bayi

Kadang kala, bayi yang berusia lebih dari 6 bulan boleh mengalami sawan yang disebabkan oleh demam. Mereka dipanggil sawan demam, dan kadang-kadang ia berlaku kerana keturunan.

Dalam banyak keadaan, sawan demam akan berlaku pada beberapa jam pertama penyakit ini. Panjangnya hanya beberapa saat, dan biasanya berlangsung kurang dari satu minit. Bayi mungkin mengejang, merengut, dan matanya berpusing sebelum menjadi tidak bertindak balas. Mereka mungkin mempunyai kulit yang kelihatan lebih gelap daripada biasa.

Ini boleh menjadi pengalaman yang sangat membimbangkan bagi ibu bapa, tetapi sawan demam hampir tidak pernah mengakibatkan kerosakan jangka panjang. Namun, penting untuk melaporkan sawan ini kepada doktor bayi anda.

Sekiranya bayi anda menghadapi masalah bernafas, segera hubungi 911 atau perkhidmatan kecemasan tempatan anda. Panggil juga dengan segera sekiranya sawan berterusan selama lebih dari lima minit.

Adakah bayi saya demam atau strok haba?

Dalam kes yang jarang berlaku, demam mungkin dikelirukan dengan penyakit yang berkaitan dengan panas, atau strok haba. Sekiranya bayi anda berada di tempat yang sangat panas, atau jika mereka terlalu tertekan dalam cuaca panas dan lembap, strok haba mungkin berlaku. Ia bukan disebabkan oleh jangkitan atau keadaan dalaman.

Sebaliknya, ia adalah hasil dari panas di sekitarnya. Suhu bayi anda boleh meningkat ke tahap tinggi yang berbahaya di atas 105°F (40.5°C) yang mesti diturunkan semula dengan cepat. Kaedah untuk menyejukkan bayi anda merangkumi:

 • Lapkannya dengan air sejuk
 • Mengipas mereka
 • Memindahkan mereka ke tempat yang lebih sejuk

Panas harus dianggap sebagai keadaan darurat, jadi sebaik sahaja menyejukkan bayi anda, mereka mesti berjumpa doktor.

Why Baby's Head is Really Hot But No Fever?

Langkah seterusnya

Demam boleh jadi menakutkan, tetapi penting untuk diingat bahawa biasanya ia tidak menjadi masalah. Awasi bayi anda, dan ingat untuk merawatnya, bukan demam tersebut.

Sekiranya mereka kelihatan tidak selesa, lakukan apa yang anda boleh untuk memberikannya keselesaan. Sekiranya anda merasa tidak yakin dengan suhu atau tingkah laku bayi anda, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anak anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here