Segala syak wasangka bagi orang-orang yang berhati-hati terhadap vaksin untuk anak-anak mereka telah disahkan. Satu kajian besar baru-baru ini menguatkan kaji selidik kajian bebas yang lain membandingkan kanak-kanak yang tidak disuntik vaksin dengan kanak-kanak yang disuntik vaksin.Bahaya Suntik Vaksin

Kajian itu jelas menunjukkan bahawa kanak-kanak yang divaksin mempunyai dua hingga lima kali lebih penyakit kanak-kanak (childhood disease), demam dan alahan daripada kanak-kanak yang tidak divaksin.

Asalnya, kajian pembandingan kanak-kanak yang tidak divaksin baru-baru ini masih berterusan terhadap kaji selidik kesihatan kebangsaan Jerman dijalankan oleh KiGGS melibatkan lebih 17,000 kanak-kanak sehingga umur hingga 19 tahun. Kajian yang sedang dijalankan ini telah dimulakan oleh klasik homoeopathist Andreas Bachmair.

Kajian Bachmair boleh didapati di laman web VaccineInjury.info yang telah menambah pautan untuk ibu bapa kanak-kanak yang divaksin untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Setakat kajian ini berterusan mempunyai lebih 11,000 responden, kebanyakannya dari USA. Kajian lain telah meninjau kumpulan-kumpulan keluarga yang lebih kecil.

Walau bagaimanapun, keputusan adalah sama. Sudah tentu, tiada kajian ini telah diambil oleh MSM (media arus perdana). Tiada dibiayai oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) atau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) atau mana-mana kesihatan kebangsaan atau agensi antarabangsa atau kumpulan profesion perubatan (http://healthimpactnews.com).

Mereka tidak berani membandingkan kesihatan kanak-kanak yang tidak divaksin dengan kanak-kanak yang divaksin secara objektif dan mengambil risiko mengganggu vaxmania mereka (vaksinasi mania). Tumpuan bagi semua kajian adalah kebanyakannya pada penyakit zaman kanak-kanak yang berlaku setelah kanak-kanak matang.

Dramatik, melemahkan, atau kecederaan maut disebabkan vaksin tidak diberi tumpuan kerana sangat sedikit, lima peratus atau kurang, sebenarnya telah dilaporkan kepada VAERS (Vaccine Adverse Injury Reporting System) di Amerika Syarikat untuk pelbagai sebab, termasuk:

* Ia adalah satu sistem yang rumit yang mengambil masa daripada amalan doktor.
* Kebanyakan ibu bapa tidak tahu mengenainya.
* Hanya reaksi buruk yang berlaku dengan serta-merta selepas pemvaksinan akan dipertimbangkan.
* Sebab VAERS adalah secara sukarela, kebanyakan doktor tidak mahu membabitkan diri dengan kecederaan vaksinasi dan mengekalkan penafian mereka terhadap bahaya vaksin.

Oleh itu, walaupun reaksi buruk yang paling dahsyat tidak diendah, maka keburukan terhadap kesihatan jangka panjang yang disebabkan daripada vaksin tidak dianggap relevan.

Ringkasan kaji selidik yang berbeza.

Penyakit zaman kanak-kanak yang biasanya dikemukakan oleh responden kepada kaji selidik bebas adalah asma, sering muncul tonsillitis, bronkitis kronik, resdung, alahan, ekzema, jangkitan telinga, kencing manis, gangguan tidur, kencing malam, disleksia, migrain, hiperaktif, ADD, epilepsi, kemurungan, dan perlahan perkembangan pertuturan atau kemahiran motor.

Pada tahun 1992, kumpulan New Zealand dipanggil Persatuan Kesedaran Imunisasi (IAS) meninjau 245 keluarga dengan jumlah 495 kanak-kanak. Kanak-kanak telah dibahagikan dengan 226 yang divaksin dan 269 yang tidak divaksin. Lapan puluh satu keluarga pula ada kedua-dua, kanak yang divaksin dan kanak-kanak yang tidak divaksin.

Perbezaannya sangat dramatik, dengan kanak-kanak yang tidak divaksin menunjukkan insiden penyakit zaman kanak-kanak yang jauh lebih rendah daripada kanak-kanak yang divaksin.

(http://www.vaccineinjury.info/images/stories/ias1992study.pdf).

Kaji selidik yang berbeza di Pulau Selatan New Zealand bandar Christchurch, di kalangan kanak-kanak yang dilahirkan semasa atau selepas 1977, tiada kanak-kanak yang tidak divaksin mempunyai peristiwa asma, di mana hampir 25% daripada kanak-kanak yang disuntik telah dirawat untuk asma sejak umur 10 (http:// www.vaccineinjury.info/images/stories/ias1992study.pdf).

Banyak komen dari ibu bapa ke VaccineInjury.info untuk kajian Bachmair berterusan menyebut bahaya vaksin dan membangunkan imuniti benar semulajadi (http://www.vaccineinjury.info).

Seorang immunologist PhD yang menulis buku Vaccine Illusion, Dr Tetyana Obukhanych, telah meninggalkan dogma latihan perubatan beliau dan latar belakang beliau. Beliau menegaskan bahawa imuniti benar kepada apa-apa penyakit tidak diberikan oleh vaksin. Pendedahan kepada penyakit, sama ada dikontrakkan atau tidak, yang menyebabkannya (http://www.vaccinationcouncil.org).

Mungkin yang paling tidak formal akar umbi kaji selidik yang sedang berlaku sekarang adalah oleh Tim O’Shea, DC, pengarang Vaccination is Not Immunization. Dia hanya mempunyai ibu bapa bukan pro-vaksinasi email dia dengan perbandingan kesihatan anak-anak mereka kepada rakan-rakan dan keluarga yang mereka kenal dengan kanak-kanak yang divaksin. Banyak lagi boleh didapati di website (http://www.thedoctorwithin.com).

sumber:

http://healthimpactnews.com

http://www.vaccineinjury.info/images/stories/ias1992study.pdf

http://www.naturalnews.com (6046)

22 COMMENTS

  1. try polio sekali,nak tgk gak kualiti hidup dan “lebih sihat”.
    dan kalau boleh time kena gigit anjing tu,lumurlah akar kayu ..untuk.test rabies skali

  2. Kalau tak cukup ilmu lebih baik berdiam diri…kalau nak menulis biarlah ada bukti yang kukuh..
    nak kata zaman dulu tiada anak yg ada asma tidaklah blh dibanding dgn zaman sekarang. Kualiti udara dulu dan kualiti makanan zaman dulu tidak blh dibanding dgn sekarang. Makanya lebih elok berdiam sahaja ye

  3. You should really identify your reference before you quote.

    Medical research about vaccines took many years and many steps of trials before researchers come up with a conclusion.

    The knowledge doctors learn are never to kill or harm, as that is what we pledge! Unlike you anti-vaccine advocates who pledge otherwise now it seems..

    As a prove, we have a legitimate body who supervises our quality of service which will ensure we walk the talk (hold on to our pledge of doing no harm to patients).

    If you are a Muslim, then you should know that Islam teaches you to do research and think before you speak or practice a deed. True Muslims know that they should not follow blindly. And if you are unsure of the truth, you better just keep studying and find the truth before spreading and misleading people.

    Imagine the sin you have committed by spreading this lies endangering more and more children (which could just include you own).

    Killing 1 innocent soul is like killing the entire human race while saving 1 soul is like saving the entire human race.

    Tepuk dada, tanya Iman..

    Semoga Allah memberi hidayah buat anti-vaccine and “doula” advocates dan mengampunkan dosa dosa mereka yang telah berjaya membunuh atau merbahayakan nyawa Manusia.. amiin.

  4. Hahaha. Melatah. Beza orang yang berilmu dan berlagak ada ilmu semua terpampang kat artikel ni. Teruskan usaha, ustaz

  5. Kepada curah minyak

    Tgk lah dalam youtube bagaimana sengsaranya bayi yang kena whooping cough.. Doktor lah yang tgk penderitaan bayi tu.. Bukankah menggunakan vaksin tu sebagai ikhtiar mencegah penyakit? Jgn lah di perli atau dihina para doktor. Sudahnya bila dah sakit berjumpa doktor juga akhirnya…

  6. Haha. nak tau jugak ape beza orang berilmu yang berlagak dan melatah dengan orang yang berilmu super baik ni. memang doktor2 ni diajar kalau ada ilmu mana yang lebih baik untuk orang awam dia kena berdiam diri kan :p memang kalau ustaz2 ada ilmu mana yang lebih afdhal dalam ibadah pun dia kena berdiam diri kan :p keh.
    ce cite sikit meh macam mana rupa orang yang TAK MELATAH tu, orang nak tau jugak. jangan simpan ilmu sorang2 je. nanti kalau jadi sakit jangan pegi kat doktor yang melatah tu ye. jangan pegi hospital ye.. doktor and hospital jahat. agenda yahudi. lol.

  7. dah penat nk cakap kat orang2 jahil yang dapat sumber dari internet je. kalau aku tau diorg ni masuk hospital, aku bagi air kosong je kt diorg, buat semak hospital je.

  8. para anti-vaksin sekalian mintak tolong jangan datang hospital kalau anak sakit OK

    tolong rujuk kepada pakar2 anti-vaksin yg anda kenali..

    tak sakit boleh lah cakap macam2 jadi anti macam2..dah sakit nanti doktor yang dikutuk sbg balaci yahudi tu jugak la yang dicari untuk rawat sakit, hospital yang di antikan sangat tu la yang dicari

  9. Kepada semua rakyat malaysia. Kami semua give up jadi doktor. Ilmu kami, kami simpan. Kami hanya sedapkan hati kamu semua. Kami hanya bagi panadol sahaja. Itu pun kalau kamu nak makan. Thanks for still coming to hospital

  10. Saya bukan doktor, tapi cukup menyampah dengan kawan2 yang anti vaksin ni sampai saya terpaksa unfriend dari facebook. Diorang ni lupa agaknya yg diorang ni pun di vaksin, beranak di hospital, kalau sakit demam tu makan antibiotik jugak dulu2. Tp semenjak berstokin berjubah ni bila anak2 demam, suruh bagi air daun mempelam, giler ke apa? rasa nak lempang je. belajar sampai ke universiti, tp bodoh.

    maaflah, biar saya kurang kawan, janji takda kawan yg mengeluarkan kenyataan bodoh.

    • apa kaitan berstokin berjubah ni?
      isu nya orang yg vaksin dan anti vaksin

      tindakan bodoh 1 org berjubah tidak mewakili semua org berjubah

      baru nak up ke?

  11. huih, kerana tak mahu vaksin terus di suruh tak payah datang hospital? hebat statement.. senang kan nak cop2 orang, sebab satu je tak buat terus dicop tak betul.. Hidup mati hak Allah, hak Tuhan, penyakit pun datang dari Allah, kesembuhan juga datang dari Allah, bukan dari doktor or ubat..

    Ubat dan doktor tu salah satu cara untuk merawat penyakit, termasuk juga kaedah2 rawatan lama yg mengunakan herba dan ubatan-ubatan kampung, sekali lagi ubat,herba, bidan dan doktor itu hanya cara “RAWATAN” bukan yang menyembuhkan penyakit.. kalau betul mampu menyembuhkan, meh sembuhkan penyakit kencing manis mak sy..

    Terpulang pada individu untuk memilih cara rawatan yg dianggap paling sesuai pada mereka.. sy tak nampak pun mana salahnya mereka menolak vaksin, hak mereka untuk memilih, apekehal nak melatah sampai tak perlu datang hospital bagai..

    Jujur sy tak penah makan ubat hospital selain dari ubat tahan sakit, itu pun kalau sy dah tak mampu nak tahan kesakitan yang datang..Alhamdulillah, sy sihat je sampai sekarang.. bukan sebab sy menolak hospital atau doktor, tapi disebabkan keadaan badan sy yg tak mampu menerima bahan-bahan kimia dari ubat-ubatan hospital.. adakah saya pun tak patut datang hospital bila sakit?

    • saya sokong anonnymous Forever.mereka melatah ntah ape2……………..tolak vaksin x yah p hospital????cerdik kah begini…….malu kat budak sek je……matang seseorang itu bukan mengira usia atau tahap pelajaran….bersikap adilll la kamu.

  12. Pergi lah negara miskin atau negara yang tengah perang dan lepas perang tengok kanak kanak dan orang dewasa yang memerlukan orang seperti Tuan Mohd Firdaus Ahmad ni.Yang tak perlu guna vaksin hanya guna antibodi badan sendiri saja.

  13. Mengapa kita jahat apabila kita nak mempertahankan hak masing? Para doktor boleh jadi mcmtu punya sadis keluar ayat2 memaki dan menghina. Kalau doktor2 yg lebh senior biasanya mereka boleh pula bertolak ansur, bercakap dgn nasihat yg baik dan memberi pilihan. Mungkin kerana doktor2 senior ni bila dah tua mereka byk pengalaman, byk mendekatkn diri dgn dengn tuhan, faham konsep qada qadar dan lbh byk ingt mati. Mcm pesan nabi, org yg cerdik tu yg plg byk ingat mati. Tidak lah kita bercakap bahasa mcm hidup ni menongkat langit. Wallahualam

  14. Lagi satu kenapa kita tak amalkn pesan nabi, berbuat baiklah kpd orang yg buat jahat kpd kita. Kalau kita anggap unvaccine(bkn anti vaccine) itu jahat. Patut kita jadi baik lah… ni tak kita punya mulut dan mentaliti mcm penjajah inggeris maki2 anak watan…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here