Kelawar tidak boleh dipersalahkan untuk Coronavirus  |  Bersendirian, berjaga malam, banyak – kelawar kemungkinan adalah punca coronavirus. Namun sesetengah ahli sains bersetuju bahawa mereka tidak patut dipersalahkan untuk penyebaran penyakit yang mengubah kehidupan seharian itu – sepatutnya manusia.

Pakar Zoologists dan pakar penyakit memberitahu CNN bahawa perubahan kepada tingkah laku manusia – pemusnahan habitat semulajadi, ditambah pula dengan jumlah orang yang bergerak pantas di Bumi sekarang – membolehkan penyakit yang pernah terkunci di alam semula jadi untuk menyerang dengan cepat .

Para saintis masih tidak yakin dari mana virus ini berasal, dan hanya dapat membuktikan sumbernya jika mereka mengasingkan virus hidup dalam spesies yang disyaki – satu tugas yang sukar.

Tetapi virus yang sangat mirip yang menyebabkan Covid-19 telah dilihat dalam kelawar horseshoe Cina. Ini telah menimbulkan persoalan-persoalan yang mendesak tentang bagaimana penyakit itu bergerak dari masyarakat kelelawar – yang sering tidak disentuh oleh manusia – untuk merebak di Bumi. Jawapannya memerlukan untuk memikirkan semula sepenuhnya bagaimana kita menjaga bumi ini.

BACA JUGA : Garis masa : Bagaimana Coronavirus baru ini mula tersebar

Kelawar tidak boleh dipersalahkan untuk Coronavirus

Kelawar adalah kemungkinan punca coronavirus, tetapi sesetengah saintis mengatakan manusia harus dipersalahkan kerana penyebaran penyakit itu.

Kelawar adalah satu-satunya mamalia yang boleh terbang, membolehkan mereka tersebar dalam jumlah besar dari satu komuniti ke kawasan yang luas, kata para saintis. Ini bermakna mereka boleh menyimpan sejumlah besar patogen, atau penyakit. Terbang juga memerlukan sejumlah besar aktiviti untuk kelawar, yang menyebabkan sistem imun mereka menjadi sangat khusus.

“Apabila mereka terbang, mereka mempunyai suhu badan yang tinggi yang menyerupai demam,” kata Andrew Cunningham, Profesor Epidemiologi Hidupan Liar di Persatuan Zoologi London. “Ia berlaku sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk kelawar-kelawar ini – apabila mereka terbang keluar untuk mencari makan dan kemudian mereka kembali ke sarang mereka. Dan sehingga patogen yang telah berada dalam kelawar telah berkembang untuk menahan ketinggian suhu badan ini.”

Cunningham berkata ini berpotensi menimbulkan masalah apabila penyakit ini beralih kepada spesies yang lain. Seperti manusia, sebagai contoh, demam adalah mekanisme pertahanan yang direka untuk meningkatkan suhu badan untuk membunuh virus. Virus yang telah berkembang dalam kelawar mungkin tidak akan terjejas oleh suhu badan yang tinggi, beliau memberi amaran.

Tetapi kenapa penyebaran penyakit ini berlaku pada awalnya? Jawapan itu seolah lebih mudah, kata Cunningham, dan ia melibatkan frasa asing yang perlu dibiasakan, kerana ia adalah satu perkara yang telah mengubah hidup kita – “zoonotic spillover” atau pemindahan.

“Penyebab utama ‘zoonotic spillover’ dari kelawar atau dari spesies liar lain hampir selalu – selalunya disebabkan oleh tingkah laku manusia,” kata Cunningham. “Aktiviti manusia menyebabkan perkara ini.”

Apabila kelawar tertekan – dengan diburu, atau habitatnya rosak akibat penebangan hutan – sistem imunnya dicabar dan mendapati ia lebih sukar untuk menampung patogen yang sebaliknya eberikan kesan kepada mereka. “Kami percaya bahawa kesan tekanan pada kelawar adalah sangat banyak sepertimana manusia mengalami tekanan,” kata Cunningham.

“Ia akan membolehkan jangkitan ini meningkat dan dikeluarkan – untuk disebarkan. Anda boleh memikirkannya seperti jika seseorang tertekan dan mempunyai virus penyakit demam, mereka akan mendapat penyakit demam. Beginilah virus ini ditunjukkan. Ini juga boleh berlaku pada kelawar. “

Kelawar tidak boleh dipersalahkan untuk Coronavirus

Patogen yang telah berkembang dalam kelawar boleh menahan suhu badan yang tinggi, sehingga demam manusia tidak akan berfungsi sebagai mekanisme pertahanan.

Kemungkinan dalam virus itu sedang berkembang- pasar basah yang dikenali di Wuhan, China – di mana haiwan liar ditawan bersama-sama dan dijual sebagai makanan haiwan atau haiwan peliharaan, campuran virus dan spesies yang menakutkan boleh berlaku.

“Jika mereka dihantar atau dipegang di pasaran, berdekatan dengan haiwan atau manusia lain,” kata Cunningham, “maka ada kemungkinan virus-virus itu disebarkan dalam jumlah besar.” Beliau berkata haiwan lain di pasar seperti itu juga lebih terdedah kepada jangkitan kerana mereka juga tertekan.

“Kami meningkatkan pengangkutan haiwan – untuk perubatan, untuk haiwan peliharaan, untuk makanan – pada skala yang belum pernah kami lakukan sebelum ini,” kata Kate Jones, Ketua Ekologi dan Biodiversiti di University College London.

“Kami juga memusnahkan habitat mereka menjadi landskap yang lebih banyak dikuasai oleh manusia. Haiwan bercampur dengan cara-cara pelik yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Jadi, di pasar basah, anda akan melihat banyak haiwan dalam sangkar bertindih di atas satu sama lain . “

Kelawar tidak boleh dipersalahkan untuk Coronavirus
Kate Jones, Chair of Ecology and Biodiversity at University College London, said increasing transport of animals and habitat destruction meant animals were mixing in ways they never had before.

Kate Jones, Pengerusi Ekologi dan Biodiversiti di University College London, berkata peningkatan pengangkutan haiwan dan kemusnahan habitat bermakna haiwan bercampur dengan cara yang tidak pernah mereka lakukan sebelum ini.

Cunningham dan Jones kedua-duanya menunjuk kepada satu faktor yang bermaksud bahawa kejadian ‘zoonotic spillover’ ini boleh berubah menjadi masalah global dalam beberapa minggu. “Spillovers dari haiwan liar akan berlaku secara pertama kali, tetapi orang yang dijangkiti mungkin akan mati atau pulih sebelum bersentuhan dengan sebilangan besar orang lain di pekan atau di bandar,” kata Cunningham.

“Hari ini dengan pengangkutan bermotor dan pesawat anda boleh berada di hutan di tengah Afrika dalam satu hari, dan di sebuah bandar seperti London tengah pada hari berikutnya.”

Jones bersetuju. “Sebarang ‘spillover’ yang mungkin anda miliki sebelum ini diperbesarkan lagi dengan hakikat bahawa kita adalah sangat ramai, dan kita sangat berhubung.”

Terdapat dua pelajaran mudah, kata mereka, bahawa manusia boleh belajar, dan mesti belajar dengan cepat.

Pertama, kelawar tidak boleh dipersalahkan, dan mungkin sebenarnya membantu memberikan penyelesaian. “Sangat mudah untuk menunjuk jari pada spesies tuan rumah,” kata Cunningham.

“Tetapi sebenarnya ini adalah cara kita berinteraksi dengan mereka yang telah membawa kepada penyebaran pandemik patogen itu.” Beliau menambah bahawa sistem imun mereka kurang difahami dan boleh memberikan petunjuk penting. “Memahami bagaimana kelawar tahan terhadap patogen ini boleh mengajar kita bagaimana untuk menangani mereka, jika mereka tersebar kepada orang ramai.”

The cause of "zoonotic spillover,"  or transfer from bats or other wild species, is almost always human behavior, says Professor Andrew Cunningham from the Zoological Society of London.

Penyebab “zoonotic spillover,” atau penyebaran dari kelawar atau spesies liar lain, hampir selalunya disebabkan tingkah laku manusia, kata Profesor Andrew Cunningham dari Persatuan Zoologi London.

Akhirnya penyakit seperti coronavirus boleh berada di sini untuk kekal, apabila manusia semakin bertambah dan merebak ke tempat di mana ia belum pernah muncul. Cunningham dan Jones bersetuju ini akan menjadikan perubahan tingkah laku manusia menjadi lebih mudah untuk diuruskan berbanding mencipta vaksin yang sangat mahal bagi setiap virus baru.

Coronavirus mungkin adalah tanda pertama yang jelas, tidak dapat dipertikaikan bahawa kerosakan alam sekitar dapat membunuh manusia dengan cepat juga. Dan ia juga boleh berlaku lagi, atas alasan yang sama.

“Terdapat puluhan ribu [virus] yang menanti untuk ditemui,” kata Cunningham. “Apa yang perlu kita lakukan adalah memahami di mana titik-titik kawalan kritikal adalah untuk ‘zoonotic spillover’ daripada hidupan liar, dan untuk menghentikannya berlaku di tempat-tempat itu. Ini akan menjadi cara paling jimat untuk melindungi manusia.”

Image result for bats habitat

Jones berkata virus “semakin meningkat kerana kita adalah terlampau ramai dan kita sangat berhubung. Kemungkinan lebih banyak lagi [penyebaran kepada manusia] adalah lebih tinggi kerana kita merosakkan landskap ini. Memusnahkan habitat adalah punca, jadi memulihkan habitat adalah satu penyelesaian. “

Pelajaran utama adalah bahawa kerosakan di bumi ini juga dapat merosakkan manusia dengan lebih cepat dan teruk daripada perubahan iklim dan generasi yang beransur-ansur.

“Ia adalah tidak bagus untuk mengubah hutan menjadi pertanian tanpa memahami kesan yang ada pada iklim, bekalan karbon, kemunculan penyakit dan risiko banjir,” kata Jones. “Anda tidak boleh melakukan perkara-perkara itu secara berasingan tanpa memikirkan apa yang akan berlaku kepada manusia.”

Sumber:
www.edition.cnn.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here