Kelebihan dan kekurangan kanak-kanak menggunakan Baby Walker  |  Apabila seorang kanak-kanak bersedia untuk mengambil langkah pertama, ibu bapa sering bertanya-tanya adakah anak mereka harus menggunakan alat baby walker. Penting untuk mencari keseimbangan apabila melibatkan baby walker. Ibu bapa harus mengelakkan penggunaan yang berlebihan, tetapi pada masa yang sama, larangan sepenuhnya adalah tidak perlu.

Baby walker adalah langkah pertengahan antara kereta bayi (stroller) dan permulaan tahap merangkak. Tetapi apa kesan baby walker ini pada bayi?

Selain itu, baby walker mengelilingi bayi anda dan menggunakan tali keselamatan agar anak anda tidak jatuh.

Pada masa yang sama, mereka mempunyai roda kecil di bawahnya yang membolehkan bayi anda bergerak bebas ke arah mana pun.

BACA JUGA : 5 produk yang perlu dielakkan dari perkembangan anak anda

Kelebihan dan kekurangan kanak-kanak menggunakan Baby Walker

3 kelebihan menggunakan baby walker

1. Tingkatkan rasa kebebasan anak anda

Apabila anak mula merangkak atau cuba berjalan tanpa bantuan, kita sebagai ibu bapa memerhatikan setiap pergerakan mereka. Dan dengan cara tertentu, rasa perlindungan ini menyekat pergerakan dan kebebasan anak kita.

Namun, ketika anak-anak baru merangkak dan berjalan, mereka harus dapat bergerak dengan selamat.

Sekiranya anak anda menggunakan baby walker, anda tidak perlu berterusan menemaninya, dan anak anda boleh lebih berdikari. Baby walker membantu memberikan jaminan dan dilengkapi dengan jaminan.

2. Ibu bapa mempunyai lebih banyak masa untuk aktiviti lain

Salah satu sebab ibu dan ayah menggunakan baby walker adalah kerana mereka memerlukan masa untuk melakukan perkara lain.

Ini penting agar ibu bapa tidak merasa terbeban. Dan tentu saja, ia membolehkan mereka menjalankan tugas-tugas yang diperlukan di sekitar rumah seperti memasak, membersihkan, dll.

3. Menghasilkan keseronokan dan hiburan untuk anak kecil

Sekiranya anda benar-benar memikirkannya, baby walker adalah seperti mainan untuk bayi anda. Bayi yang sedang membesar dapat bersenang-senang berjam-jam di baby walker mereka ketika mereka bereksperimen dengan langkah pertama mereka dan menikmati kepuasan berlegar-legar.

Dan tentu saja, alat-alat ini terdapat dalam pelbagai warna yang terang dan sering kali merangkumi objek untuk dimainkan oleh anak anda.

Beberapa baby walker juga bertindak sebagai pusat aktiviti yang melengkapkan pembelajaran anak anda. Bentuk, warna, sensasi dan juga bunyi dimasukkan ke dalam baby walker untuk menjadikannya lebih menarik bagi si kecil.

Tanpa keraguan, interaksi anak anda dengan aksesori ini membantu menyumbang kepada perkembangan kognitifnya.

3 kelemahan penggunaan baby walker

1. Bertentangan dengan kepercayaan popular, baby walker ini tidak merangsang kemampuan untuk berjalan

Apabila anak anda menggunakan baby walker, dia mendapat bantuan secara buatan. Oleh itu, apa sahaja pergerakan yang berjaya mereka lakukan semasa berada di dalam baby walker tidak boleh dibandingkan dengan berjalan kaki yang sebenarnya.

Dengan kata lain, menggunakan walker tidak cukup mencabar anak anda untuk menguasai pergerakannya. Walker menyokong berat badan kanak-kanak, menjadikan pengalaman berjalan kaki tidak lengkap. Sebenarnya, beberapa teori menunjukkan bahawa penggunaan baby walker sebenarnya boleh meyebabkan kecacatan.

Walaupun terdapat banyak kelebihan menggunakan baby walker, anak-anak sebenarnya tidak belajar berjalan hanya dengan menggunakan baby walker. Ya, otot kaki anak anda sedang bersenam, tetapi dengan bantuan.

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk menggunakan alat bantuan baby walker dengan anak anda, berhati-hatilah untuk menggunakan langkah yang baik. Anda tidak boleh membiarkan anak anda berada di walker untuk jangka masa yang lama, atau terlalu kerap.

Walaupun penggunaan baby walker mungkin memberi anda kebebasan untuk fokus pada perkara lain, penggunaan berlebihan adalah tidak produktif. Anak anda juga perlu berusaha berjalan tanpa bantuan.

“Baby walker adalah seperti mainan untuk bayi anda. Bayi yang sedang membesar dapat bersenang-senang berjam-jam di baby walker mereka ketika mereka bereksperimen dengan langkah pertama mereka dan menikmati kepuasan berlegar-legar. “

2. Baby walker boleh menyebabkan kelewatan merangkak dan berjalan

Peralihan dari merangkak ke berjalan berlaku dalam jangka masa ketika kebanyakan ibu bapa melaksanakan penggunaan baby walker.

Jangan lupa bahawa, walaupun pergerakan anak kecil anda agak kekok, ia merupakan bahagian penting dalam perkembangan motor anak kita.

Apabila anda meletakkan anak anda di baby walker, anda melambatkan peralihan ini dan bahkan boleh menghalang perkembangan anak anda.

Sangat penting bahawa ibu bapa membiarkan anak mereka mengalami dengan betul setiap peringkat perkembangan dan menghadapi setiap langkah perkembangan. Berjalan kaki bukan hanya masalah pergerakan, tetapi perkembangan otot.

Kelebihan dan kekurangan kanak-kanak menggunakan Baby Walker

Baby walker mengelakkan anak anda terjatuh, dan ini juga merupakan sebahagian daripada perkembangan si kecil anda.

Tidak ada ibu bapa yang mahu anak-anak mereka terluka atau jatuh ketika mengambil langkah pertamanya. Tetapi anda harus sedar bahawa jatuh, pada tahap tertentu, adalah bahagian penting dalam perkembangan anak anda.

Memang benar bahawa jatuh boleh menyakitkan, dan itu menunjukkan rasa bahaya dan kehilangan kawalan. Namun, ini adalah pengalaman yang membolehkan anak anda belajar mengurus dirinya sendiri berkaitan dengan persekitaran dan graviti itu sendiri.

Oleh itu, kami ingin menunjukkan bahawa baby walker bukan satu-satunya masalah. Perlindungan berlebihan juga menjadi halangan. Sebilangan ibu bapa takut melepaskan anak-anak mereka dan membiarkan mereka berjalan sendiri.

Parents: Don't use a baby walker - Harvard Health Blog - Harvard ...

Sudah tentu, anda perlu memastikan persekitaran bebas dari bahaya dan mengawasi anak anda setiap masa. Walau bagaimanapun, anda juga perlu membiarkan anak anda belajar berjalan secara semula jadi dan mendapat keyakinan terhadap kemampuan baru ini.

Kesimpulannya, penggunaan baby walker dapat mengubah perkembangan anak-anak kita. Walaupun begitu, tidak ada bahaya besar untuk membiarkan anak anda bersenang-senang menggunakan alat baby walker ini dari masa ke semasa.

Sumber :
www.youaremom.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here