Kenali Batu Tonsil mulut dan cara untuk hilangkannya  |  Sebilangan besar tonsilol tidak berbahaya, tetapi banyak orang ingin membuangnya kerana dapat berbau busuk atau menyebabkan ketidakselesaan. Rawatan merangkumi rawatan di rumah hingga prosedur perubatan.

Kenali Batu Tonsil mulut dan cara untuk hilangkannya

Apa itu batu tonsil ?

Batu tonsil, atau tonsilloliths, adalah pembentukan berwarna putih atau kuning keras yang terletak di dalam tonsil.

Adalah biasa bagi orang yang mempunyai batu tonsil bahkan tidak menyedari bahawa mereka memilikinya. Batu tonsil tidak selalu mudah dilihat dan boleh berkisar dari bersaiz ukuran padi hingga ukuran anggur besar. Batu tonsil jarang menyebabkan komplikasi kesihatan yang lebih besar. Walau bagaimanapun, kadang-kadang mereka boleh tumbuh menjadi pembentukan yang lebih besar yang boleh menyebabkan tonsil anda membengkak, dan mereka sering mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

BACA JUGA : Tips menenangkan gusi bayi yang sakit akibat pertumbuhan gigi

Apa yang menyebabkan batu tonsil ?

Tonsil anda terdiri dari celah, terowong, dan lubang yang disebut tonsil crypts. Berbagai jenis serpihan, seperti sel mati, lendir, air liur, dan makanan, boleh terperangkap di dalam poket ini dan berkumpul. Bakteria dan kulat memakan penumpukan ini dan menyebabkan bau yang berbeza.

Lama kelamaan, serpihan mengeras menjadi batu tonsil. Sebilangan orang mungkin hanya mempunyai satu batu tonsil, sementara yang lain mempunyai banyak pembentukan yang lebih kecil.

Penyebab berpotensi batu tonsil termasuk:

 • Kebersihan gigi yang buruk
 • Tonsil yang besar
 • Masalah resdung kronik
 • Tonsilitis kronik (tonsil yang meradang)

Gejala batu tonsil

Walaupun sebilangan batu tonsil mungkin sukar dilihat, batu karang itu masih boleh menyebabkan gejala yang ketara. Gejala batu tonsil boleh merangkumi:

 • Nafas berbau
 • Dakit tekak
 • Masalah menelan
 • Sakit telinga
 • Batuk yang berterusan
 • Tonsil bengkak
 • Serpihan putih atau kuning pada tonsil

Batu tonsil yang lebih kecil, yang lebih biasa daripada yang besar, mungkin tidak menyebabkan gejala.

Mencegah batu tonsil

Sekiranya anda mempunyai batu tonsil, batu itu mungkin berlaku secara berkala. Nasib baik, ada langkah yang boleh anda ambil untuk mencegahnya. Langkah-langkah ini merangkumi:

 • Mengamalkan kebersihan mulut yang baik, termasuk membersihkan bakteria dari bahagian belakang lidah anda semasa anda menggosok gigi
 • Berhenti merokok
 • Berkumur dengan air garam
 • Minum banyak air untuk kekal terhidrat

Kenali Batu Tonsil mulut dan cara untuk hilangkannyaPenyingkiran batu tonsil

Sebilangan besar tonsilol tidak berbahaya, tetapi banyak orang ingin membuangnya kerana dapat berbau busuk atau menyebabkan ketidakselesaan. Rawatan merangkumi rawatan di rumah hingga prosedur perubatan.

Berkumur

Berkumur dengan air garam dengan kuat dapat meredakan rasa tidak selesa di tekak dan boleh membantu menghilangkan batu tonsil. Air garam juga boleh membantu mengubah kimia mulut anda. Ia juga dapat membantu menghilangkan bau batu tonsil yang boleh menyebabkan. Larutkan 1/2 sudu teh garam dalam 8 auns air suam, dan berkumur.

Batuk

Anda mungkin pertama kali mengetahui bahawa anda mempunyai batu tonsil semasa batuk. Batuk yang bertenaga dapat membantu melonggarkan batu.

Kenali Batu Tonsil mulut dan cara untuk hilangkannya

Pembuangan manual

Tidak digalakkan membuang batu dengan barang tegar seperti berus gigi. Tonsil anda adalah tisu halus jadi penting untuk menjadi lembut. Membuang batu tonsil secara manual boleh berisiko dan mengakibatkan komplikasi, seperti pendarahan dan jangkitan. Sekiranya anda mesti mencuba sesuatu, memilih air atau kain kapas dengan lembut adalah pilihan yang lebih baik.

Prosedur pembedahan kecil mungkin disyorkan jika batu menjadi sangat besar atau menyebabkan kesakitan atau gejala yang berterusan.

Kriptolisis tonsil laser

Semasa prosedur ini, laser digunakan untuk menghilangkan kripto di mana batu tonsil bertimbun. Prosedur ini sering dilakukan dengan menggunakan anestesia tempatan. Ketidakselesaan dan masa pemulihan biasanya minimum.

Kriptolisis koblasi

Dalam kriptolisis koblasi, tidak ada haba yang terlibat. Sebaliknya, gelombang radio mengubah larutan garam menjadi ion terisi. Ion-ion ini dapat menembusi tisu. Seperti laser, kriptolisis koblasi mengurangkan kripto tonsil tetapi tanpa sensasi terbakar yang sama.

Tonsilektomi

Tonsilektomi adalah pembedahan membuang tonsil. Prosedur ini boleh dilakukan dengan menggunakan alat pisau bedah, laser, atau koblasi.

Melakukan pembedahan ini untuk batu tonsil adalah kontroversi. Doktor yang mengesyorkan tonsilektomi untuk batu tonsil cenderung menggunakannya hanya untuk kes yang teruk dan kronik, dan setelah semua kaedah lain telah dicuba tetapi tidak berjaya.

Antibiotik

Dalam beberapa kes, antibiotik boleh digunakan untuk menguruskan batu tonsil. Mereka dapat digunakan untuk menurunkan jumlah bakteria yang memainkan peranan penting dalam pengembangan dan pertumbuhan batu tonsil.

Kelemahan antibiotik adalah bahawa mereka tidak akan menangani penyebab batu yang sedia ada, dan mereka datang dengan kemungkinan kesan sampingan mereka sendiri. Mereka juga tidak boleh digunakan dalam jangka panjang, yang bermaksud batu tonsil kemungkinan akan kembali setelah anda berhenti menggunakan antibiotik.

Komplikasi batu tonsil

Walaupun komplikasi dari batu tonsil jarang terjadi, ia mungkin terjadi. Salah satu komplikasi paling serius yang mungkin disebabkan oleh batu tonsil adalah jangkitan mendalam dari sumber tonsil, yang dikenali sebagai abses.

Batu tonsil yang besar dapat merosakkan dan mengganggu tisu tonsil yang normal. Ini boleh menyebabkan pembengkakan, keradangan, dan jangkitan yang ketara.

Batu tonsil yang berkaitan dengan jangkitan tonsil juga memerlukan pembedahan

Adakah batu tonsil berjangkit ?

Tidak, batu tonsil tidak berjangkit. Mereka terbuat dari bahan yang disebut Biofilm. Di dalam mulut, biofilm adalah gabungan bakteria dan kulat mulut anda yang berinteraksi dengan kimia mulut anda. Campuran ini kemudian melekat pada permukaan lembap.

Sekiranya batu tonsil, bahan menjadi keras dalam tonsil. Biofilm lain yang biasa di mulut adalah plak. Biofilm juga berperanan dalam rongga dan penyakit gusi.

Kesimpulan

Batu tonsil adalah masalah biasa. Walaupun mereka dapat membawa pelbagai gejala, batu tonsil jarang mengakibatkan komplikasi serius.

Sekiranya anda kerap mengalami batu tonsil, pastikan anda mengamalkan kebersihan gigi dengan baik dan tetap terhidrasi. Sekiranya mereka menjadi masalah atau anda bimbang tentangnya, berbincanglah dengan doktor anda. Bersama-sama anda dapat menentukan kaedah terbaik untuk merawat batu tonsil anda dan mencegahnya di masa depan.

 

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here