Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda  |  Kehamilan dan panduan bayi anda. Memperkenalkan bayi anda dengan makanan pepejal, kadang-kadang juga dikenali sebagai memberi makan (feeding) atau menghentikan susu (weaning), harus bermula apabila bayi anda berusia sekitar 6 bulan.

Pada mulanya, berapa banyak bayi anda makan adalah kurang penting daripada untuk membiasakannya dengan makan.

Mereka masih akan mendapat kebanyakan tenaga dan nutrien mereka daripada susu ibu atau formula bayi yang pertama.

Memberi bayi anda pelbagai makanan, bersama susu ibu atau susu formula, dari usia 6 bulan akan membantu menetapkan anak anda untuk kehidupan seumur hidup yang lebih sihat.

Secara beransur-ansur, anda akan dapat meningkatkan jumlah dan kepelbagaian makanan yang bayi anda boleh makan sehingga mereka dapat makan makanan yang sama dengan seluruh ahli keluarga yang lain, dalam hidangan yang lebih kecil.

Kenapa tunggu sehingga sekitar 6 bulan?

 • Susu ibu atau formula bayi yang pertama memberikan tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh bayi sehingga mereka berumur 6 bulan (kecuali vitamin D dalam beberapa kes).
 • Jika anda menyusu, hanya menyusukan susu ibu sehingga sekitar 6 bulan yang akan membantu melindungi bayi anda daripada penyakit dan jangkitan.
 • Menunggu sehingga kira-kira 6 bulan memberikan masa bayi anda untuk berkembang supaya mereka dapat membiasakan diri sepenuhnya dengan makanan pepejal. Ini termasuk makanan pepejal yang dibuat menjadi puri, bijirin dan nasi bayi yang ditambah dengan susu.
 • Bayi anda akan lebih dapat makan dengan sendiri.
 • Bayi anda akan menjadi lebih baik untuk menggerakkan makanan di sekitar mulut mereka, mengunyah dan menelannya. Ini mungkin bermakna mereka akan dapat berkembang ke pelbagai citarasa dan tekstur (seperti makanan yang dilenyekkan, berketul dan makanan yang boleh dimakan menggunakan tangan) dengan lebih cepat, dan mungkin tidak memerlukan makanan yang dikisar halus.

Sekiranya bayi anda dilahirkan secara awal, tanya pelawat kesihatan anda atau nasihat doktor tentang bila masa untuk mula memperkenalkan makanan pepejal.

BACA JUGA : Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ?

Image result for baby's first solid food"

Tanda-tanda bayi anda sudah bersedia untuk makanan pepejal

Terdapat 3 tanda-tanda yang jelas, yang mana apabila tanda-tanda ini muncul bersama-sama dari umur sekitar 6 bulan, menunjukkan bayi anda bersedia untuk makanan pepejal pertama mereka bersama susu ibu atau formula bayi yang pertama.

Mereka dapat:

 • tetap dalam kedudukan duduk dan menegakkan kepala mereka dengan tetap
 • menyelaraskan mata, tangan dan mulut mereka supaya mereka dapat melihat makanan, mengambilnya dan meletakkannya ke dalam mulut mereka sendiri
 • menelan makanan (bukan meludahkannya kembali)

Tingkah laku berikut boleh menjadi keliru oleh ibu bapa sebagai tanda bahawa bayi mereka bersedia untuk makanan pepejal:

 • mengunyah buku lima mereka
 • bangun pada waktu malam (lebih daripada biasa)
 • mahu suapan susu tambahan

Ini semua tingkah laku biasa untuk bayi dan tidak semestinya tanda bahawa mereka lapar atau bersedia untuk memulakan makanan pepejal.

Memulakan makanan pepejal tidak akan menjadikan bayi anda lebih cenderung untuk tidur sepanjang malam.

Kadang-kadang susu tambahan sedikit akan membantu sehingga mereka bersedia untuk makanan pepejal.

Image result for baby's first solid food"

Bagaimana untuk memulakan makanan pepejal

Pada mulanya bayi anda hanya memerlukan sedikit sahaja makanan sebelum minum susu biasa mereka.

Jangan bimbang tentang berapa banyak yang mereka makan. Perkara yang paling penting adalah membiasakannya dengan citarasa dan tekstur baru, dan mempelajari cara menggerakkan makanan pepejal di sekeliling mulut mereka dan bagaimana untuk menelannya.

Mereka masih akan mendapat kebanyakan tenaga dan nutrien mereka daripada susu ibu atau susu formula bayi.

Jangan tambah gula atau garam (termasuk kiub stok dan kuah) ke dalam makanan atau air masakan bayi anda.

Bayi tidak boleh makan makanan masin kerana ia tidak baik untuk buah pinggang mereka, dan gula boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Petua untuk mendapatkan bayi anda bermula dengan baik dengan makanan pepejal:

 • Makan adalah satu kemahiran baru. Sesetengah bayi belajar menerima makanan dan tekstur baru dengan lebih cepat daripada yang lain. Terus mencuba, dan berikan banyak galakan dan pujian kepada bayi anda.
 • Berikan banyak masa, terutamanya pada mulanya.
 • Ikut keupayaan bayi anda dan biarkan mereka tunjukkan kepada anda apabila mereka lapar atau kenyang. Berhenti apabila bayi menunjukkan tanda-tanda bahawa mereka sudah cukup. Ini boleh dilakukan dengan menutup mulut mereka dengan rapat atau memalingkan kepala mereka. Sekiranya anda menggunakan sudu, tunggu bayi anda membuka mulutnya sebelum anda menawarkan makanan. Jangan paksa bayi anda makan. Tunggu sehingga masa yang akan datang jika mereka tidak berminat kali ini.
 • Bersabar dan terus menawarkan pelbagai jenis makanan, walaupun makanan yang mereka nampak seperti tidak berminat. Ia mungkin mengambil 10 percubaan atau lebih untuk bayi anda untuk membiasakan diri dengan makanan, rasa dan tekstur yang baru. Akan ada hari apabila mereka makan lebih banyak, beberapa ketika mereka makan kurang, dan kemudian hari apabila mereka menolak segala-galanya. Jangan risau, ini adalah perkara biasa.
 • Biarkan bayi anda menyentuh dan memegang makanan. Benarkan bayi anda makan sendiri, menggunakan tangan mereka, sebaik sahaja mereka menunjukkan minat. Jika anda menggunakan sudu, bayi anda mungkin suka memegangnya atau sudu lain untuk mencuba makan dengan sendiri.
 • Pastikan gangguan minimum semasa waktu makan dan elakkan duduk bayi di depan televisyen, telefon atau tablet.
 • Tunjukkan kepada mereka bagaimana anda makan. Bayi mengikut ibu bapa dan anak-anak mereka yang lain. Duduk bersama untuk waktu makan keluarga sekerap mungkin.

Perkembangan tekstur

Sebaik sahaja anda telah mula memperkenalkan makanan pepejal dari umur sekitar 6 bulan, cubalah untuk mengalihkan bayi anda dari puri, makanan yang telah dikisar atau makanan yang boleh dipegang sebaik sahaja mereka dapat mengurusnya.

Ini membantu mereka belajar bagaimana mengunyah, menggerakkan makanan pepejal di sekeliling mulut mereka dan menelan.

Sesetengah bayi suka untuk bermula dengan puri, makanan yang telah dikisar atau makanan yang boleh dipegang.

Bayi lain perlu sedikit lagi untuk membiasakan diri dengan tekstur baru, jadi mungkin lebih suka makanan halus atau makanan yang dikisar menggunakan sudu pada mulanya.

Hanya terus menawarkan mereka tekstur yang berketul dan akhirnya mereka akan terbiasa dengannya.

Image result for baby's first solid food"

Keselamatan dan kebersihan

Apabila memperkenalkan bayi anda kepada makanan pepejal, penting untuk berhati-hati untuk tidak merisikokan bayi anda.

Nasihat keselamatan dan kebersihan makanan yang utama:

 • Sentiasa cuci tangan sebelum menyiapkan makanan dan pastikan permukaan bersih.
 • Sejukkan makanan yang panas dan uji makanan tersebut sebelum memberikannya kepada bayi anda.
 • Basuh dan buang kulit buah dan sayuran mentah.
 • Elakkan makanan keras seperti kacang, atau lobak merah atau epal.
 • Keluarkan biji dan batu keras dari buah, dan tulang dari daging atau ikan.
 • Potong makanan kecil, bulat, seperti buah anggur dan tomato ceri, menjadi kepingan kecil.
 • Telur yang dihasilkan di bawah Kod Amalan Singa British (dicop dengan singa merah) dianggap sebagai risiko yang sangat rendah untuk salmonella dan selamat untuk dimakan oleh bayi dengan separuh masak.

Sentiasa bersama bayi anda apabila mereka makan sekiranya mereka mula tercekik.

Tercekik adalah berbeza dari tersedak. Bayi anda mungkin akan tersedak apabila anda memperkenalkan makanan pepejal.

Ini kerana mereka sedang belajar bagaimana untuk menangani makanan pepejal dan mengawal jumlah makanan yang mereka dapat kunyah dan telan pada satu-satu masa.

Sekiranya bayi anda sedang tersedak:

 • Mata mereka berair
 • Mereka mungkin menolak lidah mereka ke hadapan (atau keluar dari mulut mereka)
 • Mereka mungkin menolak makanan ke hadapan mulut atau muntah

Senarai semak peralatan

 • Kerusi tinggi. Bayi anda perlu duduk dengan selamat dalam kedudukan tegak (supaya mereka dapat menelan dengan betul). Sentiasa gunakan kerusi keselamatan dipasang dengan selamat di kerusi yang tinggi. Jangan sekali-kali meninggalkan bayi tanpa pengawasan pada permukaan yang tinggi.
 • Alas dada kanak-kanak yang plastic atau pelikan. Ia akan menjadi kotor pada mulanya!
 • Sudu lembut akan menjadi lebih lembut pada gusi bayi anda.
 • Mangkuk plastik kecil. Anda mungkin mendapati ianya berguna untuk mendapatkan satu mangkuk khas dengan tapaknya yang tetap supaya mangkuk itu tidak bergerak.
 • Cawan pertama. Memperkenalkan cawan dari sekitar 6 bulan dan menawarkan beberapa hirup air bersama makanan. Menggunakan cawan terbuka atau cawan yang mudah mengalir tanpa injap akan membantu bayi anda belajar untuk menghirup dan lebih baik untuk gigi mereka.
 • Tikar atau lembaran surat khabar yang kotor di bawah kerusi tinggi untuk memerangkap sebahagian besar kotoran-kotoran itu nanti.
 • Bekas plastik dan dulang ais kiub boleh membantu untuk memasak mengikut kadar dan membekukan mengikut bahagian-bahagian kecil.

Memberi makan kepada bayi anda: dari 0 hingga 6 bulan

Susu ibu adalah makanan terbaik yang boleh dimiliki oleh bayi semasa tempoh 6 bulan pertama hidup mereka.

Ia adalah percuma, sentiasa tersedia dan pada suhu yang sempurna, dan direka khusus untuk bayi anda!

Formula bayi pertama adalah satu-satunya alternatif yang sesuai apabila ibu tidak menyusui atau memilih untuk menambah selain susu ibu.

Susu-susu lain atau pengganti susu, termasuk susu lembu, tidak boleh diperkenalkan sebagai minuman utama sehingga usia 12 bulan.

Formula “ikut serta” tidak sesuai untuk bayi di bawah 6 bulan, dan anda tidak perlu memperkenalkannya selepas 6 bulan.

Bayi tidak memerlukan nasi bayi untuk membantu mereka beralih ke makanan pepejal atau tidur dengan lebih baik.

Apabila menggunakan botol, jangan letakkan apa-apa (seperti gula atau bijirin) di dalamnya selain susu ibu atau susu formula.

Vitamin untuk bayi

Adalah disyorkan supaya bayi menyusu diberikan tambahan harian yang mengandungi 8.5 hingga 10 mikrogram (μg) vitamin D dari lahir, sama ada anda mengambil suplemen yang mengandungi vitamin D sendiri.

Bayi yang minum 500ml (lebih kurang segelas) atau lebih banyak formula sehari tidak harus diberikan suplemen vitamin.

Ini kerana formula diperkaya dengan vitamin D dan nutrien lain.

Semua kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun perlu diberi vitamin tambahan yang mengandungi vitamin A, C dan D setiap hari.

Memberi makan kepada bayi anda: dari sekitar 6 bulan

Pada mulanya, bayi tidak memerlukan 3 kali hidangan sehari. Bayi mempunyai perut yang kecil, jadi mulakan dengan menawarkan sedikit makanan (hanya beberapa keping, atau sudu makanan).

Pilih masa yang sesuai dengan anda berdua, apabila anda tidak merasa tergesa-gesa dan bayi anda tidak terlalu penat.

Mula menawarkan makanan sebelum minum susu biasa mereka kerana mereka mungkin tidak berminat jika mereka kenyang, tetapi jangan tunggu sehingga bayi anda terlalu lapar.

Berikan banyak masa dan biarkan bayi anda melakukannya mengikut masa mereka sendiri.

Terus menawarkan makanan yang berlainan, walaupun makanan yang bayi anda telah tolak.

Ia boleh mengambil 10 percubaan atau lebih sebelum bayi anda akan menerima makanan atau tekstur baru, terutamanya apabila mereka bertambah tua.

Bayi anda masih akan mendapat kebanyakan tenaga dan nutrien daripada susu ibu atau formula bayi pertama.

Susu ibu atau formula bayi mestilah menjadi minuman utama mereka pada tahun pertama.

Jangan beri susu lembu penuh (atau susu kambing atau biri-biri) sebagai minuman sehingga mereka berusia 1 tahun.

Anda boleh meneruskan penyusuan selama yang anda berdua inginkan.

Memperkenalkan cawan dari sekitar 6 bulan dan menawarkan beberapa hirup air dengan makanan.

Menggunakan cawan terbuka atau cawan yang mudah mengalir tanpa injap akan membantu bayi anda belajar untuk menghirup dan lebih baik untuk gigi mereka.

Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda

Makanan pertama

Anda mungkin mahu memulakan dengan sayuran dan buah-buahan sahaja.

Cuba parsnip, brokoli, kentang, ubi, ubi keledek, lobak merah, epal atau pir yang dilenyekkan atau dimasak dengan lembut.

Termasuk sayuran yang tidak manis, seperti brokoli, kubis bunga dan bayam.

Ini akan membantu bayi anda membiasakan diri dengan pelbagai perisa (bukan hanya yang lebih manis, seperti lobak merah dan ubi keledek) dan boleh membantu menghalang mereka menjadi pemakan yang cerewet semasa mereka membesar.

Pastikan makanan yang dimasak telah disejukkan terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada bayi anda.

Makanan yang mengandungi alergen (seperti kacang tanah, telur ayam, gluten dan ikan) boleh diperkenalkan dari usia 6 bulan, 1 pada satu masa dan dalam jumlah kecil supaya anda dapat melihat jika terdapat tindak balas.

Susu lembu boleh digunakan dalam masakan atau bercampur dengan makanan dari usia 6 bulan, tetapi tidak boleh diberikan sebagai minuman sehingga bayi anda berusia 1 tahun.

Produk tenusu penuh lemak, seperti keju pasteur dan yoghurt biasa atau fase sausage, boleh diberikan dari umur sekitar 6 bulan. Pilih produk tanpa tambahan gula.

Ingat, bayi tidak memerlukan garam atau gula yang ditambahkan kepada makanan mereka (atau air masakan).

Makanan yang boleh dipegang

Sebaik sahaja bayi anda memulakan makanan pepejal, galakkan mereka terlibat dalam waktu makan dan berseronok menyentuh, memegang dan meneroka makanan.

Biarkan mereka makan dengan tangan mereka apabila mereka mahu. Ini membantu membangunkan kemahiran motor halus dan koordinasi tangan-mata.

Bayi anda boleh menunjukkan kepada anda berapa banyak yang mereka ingin makan, dan ia untuk mereka mengenali pelbagai jenis dan tekstur makanan.

Menawarkan makanan yang boleh dimakan dengan tangan kepada anak anda pada setiap hidangan adalah cara yang baik untuk membantu mereka mempelajari makanan sendiri.

Makanan yang boleh dipegang ini adalah makanan yang dipotong menjadi potongan yang cukup besar untuk bayi anda memegang menggunakan genggamannya dengan sedikit lebih.

Potongan sebesar saiz jari anda sendiri juga akan berhasil.

Bermula dengan makanan yang mudah cerna di dalam mulut mereka dan cukup lama untuk mereka cengkam.

Elakkan makanan keras, seperti kacang atau lobak merah mentah dan epal, untuk mengurangkan risiko tercekik.

Contoh makanan yang boleh dipegang:

 • sayuran yang dimasak dengan lembut, seperti lobak merah, brokoli, kubis bunga, parsnip, labu
 • buah (lembut, atau dimasak tanpa menambah gula), seperti epal, pir, pic, tembikai, pisang
 • sedikit avocado
 • makanan kanji yang dimasak, seperti kentang, ubi keledek, ubi kayu, pasta, mi, chapatti, nasi
 • kacang dan lentil
 • ikan tanpa tulang
 • telur rebus
 • daging tanpa tulang, seperti ayam dan kambing
 • pasteur keju keras penuh pasteur (pilih pilihan garam yang lebih rendah)

Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda

Pemakanan yang dilakukan oleh bayi

Pemakanan yang dilakukan oleh bayi bererti memberi makanan yang boleh dipegang oleh bayi anda dan membiarkan mereka makan dari awal bukannya dengan menyuap makanan yang dipurikan atau dilenyekkan menggunakan sudu.

Sesetengah ibu bapa lebih suka pemakanan yang dilakukan oleh bayi ini menggunakan sudu, sementara yang lain melakukan gabungan kedua-duanya.

Tidak ada cara yang betul atau salah. Yang paling penting adalah bahawa bayi anda makan pelbagai jenis makanan dan mendapat semua nutrien yang mereka perlukan.

Tidak ada risiko tercekik ketika bayi makan dengan sendiri daripada ketika mereka diberi makan menggunakan sudu.

Memberi makan kepada bayi anda: 7 hingga 9 bulan

Bayi anda akan secara beransur-ansur beralih ke arah makan 3 kali sehari (sarapan, makan tengah hari dan petang), sebagai tambahan kepada suapan susu biasa mereka, yang mungkin sekitar 4 kali sehari (contohnya, bangun tidur, selepas makan tengah hari, selepas petang dan sebelum tidur) .

Apabila bayi anda makan lebih banyak makanan pepejal, mereka mungkin mahukan kurang susu pada setiap kali susuan atau bahkan tidak mahu susu sama sekali.

Jika anda menyusu, bayi anda akan menyesuaikan suapan mereka mengikut berapa banyak makanan yang mereka makan.

Sebagai panduan, bayi yang diberi susu formula memerlukan sekitar 600ml susu setiap hari.

Secara beransur-ansur meningkatkan jumlah dan kepelbagaian makanan yang ditawarkan bayi anda untuk memastikan mereka mendapat tenaga dan nutrien yang mereka perlukan.

Cuba masukkan makanan yang mengandungi zat besi, seperti daging, ikan, bijirin sarapan yang diperkaya, sayuran hijau gelap, kacang dan lentil, pada setiap hidangan.

Diet bayi anda perlu terdiri daripada pelbagai perkara berikut:

 • buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk yang mempunyai perisa pahit, seperti brokoli, kubis bunga, bayam, dan kubis
 • kentang, roti, nasi, pasta dan makanan berkanji yang lain
 • kacang, ikan, telur, daging dan lain-lain sumber protein yang bukan tenusu
 • produk tenusu penuh lemak pasteur, seperti yoghurt biasa dan keju (pilih pilihan garam yang lebih rendah)

Apabila bayi menjadi pemakan yang lebih yakin, ingatlah untuk menawarkan bayi anda lebih banyak makanan yang dilenyekkan, berketul dan makanan yang boleh dipegang.

Menyediakan makanan yang boleh dipegang sebagai sebahagian daripada setiap hidangan membantu menggalakkan bayi makan dengan sendiri, meningkatkan koordinasi tangan dan mata, dan belajar untuk menggigit, mengunyah dan menelan potongan makanan lembut.

Ingat, bayi tidak memerlukan garam atau gula yang ditambahkan kepada makanan mereka (atau air masakan).

Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda

Memberi makan kepada bayi anda: 10 hingga 12 bulan

Bayi anda kini harus mempunyai 3 kali sehari hidangan (sarapan pagi, makan tengah hari dan petang), sebagai tambahan kepada suapan susu biasa mereka.

Sekitar umur ini, bayi anda mungkin mempunyai kira-kira 3 kali susu sehari (contohnya, selepas sarapan pagi, selepas makan tengahari dan sebelum tidur).

Bayi menyusu akan menyesuaikan penggunaan susu mereka sebagai perubahan suapan makanan mereka.

Sebagai panduan, bayi yang diberi susu formula akan minum kira-kira 400ml setiap hari.

Ingat bahawa bayi yang diberi susu formula harus mengambil suplemen vitamin D jika mereka mempunyai kurang daripada 500ml formula sehari.

Semua bayi menyusu perlu mengambil suplemen vitamin D.

Pada umur sekarang, bayi anda perlu menikmati pelbagai citarasa dan tekstur.

Mereka sepatutnya dapat menguruskan pelbagai jenis makanan yang boleh dipegang, dan akan semakin dapat mengambil makanan potongan kecil dan memindahkannya ke mulut mereka.

Mereka akan menggunakan cawan dengan lebih yakin.

Makan tengah hari dan petang boleh mengandungi hidangan utama, dan buah atau pencuci mulut berasaskan tenusu tanpa gula, untuk mengalihkan pola makan supaya lebih dekat kepada anak-anak yang lebih dari 1 tahun.

Apabila bayi anda membesar, makan bersama sebagai keluarga menggalakkan mereka untuk meningkatkan tabiat makan yang baik.

Ingat, bayi tidak memerlukan garam atau gula yang ditambahkan kepada makanan mereka (atau air masakan).

Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda

Memberi makan kepada bayi anda: dari 12 bulan

Anak anda sekarang akan makan 3 kali sehari yang mengandungi pelbagai makanan yang berbeza, termasuk:

 • sekurang-kurangnya 4 hidangan sehari mengandungi makanan berkanji, seperti kentang, roti dan beras
 • sekurang-kurangnya 4 hidangan sehari mengandungi buah dan sayur-sayuran
 • sekurang-kurangnya 350ml susu atau 2 hidangan produk tenusu (atau alternatif)
 • sekurang-kurangnya 1 kali sehari protein dari sumber haiwan (daging, ikan dan telur) atau 2 dari sumber sayuran (dhal, kacang dan lentil)

Anak anda juga mungkin memerlukan 2 makanan ringan di antara hidangan makanan.

Gunakan perkara-perkara seperti:

 • Buah-buahan segar, seperti epal, pisang atau pear atau peach yang masa dikupas dan dalam kepingan kecil lembut.
 • Sayuran mentah yang dimasak atau mentah, seperti broccoli florets, lobak merah atau timun
 • Pasteur yoghurt penuh lemak biasa
 • Keju (pilih pilihan garam yang lebih rendah)
 • Roti bakar, pita atau chapatti
 • Kek beras atau jagung tanpa garam dan tanpa gula

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan bahawa semua bayi disusui sehingga 2 tahun atau lebih.

Anda boleh terus menyusu selama masa yang sesuai dengan kedua-duanya, tetapi anak anda akan memerlukan susu ibu yang kurang untuk memberi makanan lebih banyak.

Sebaik sahaja anak anda berumur 12 bulan, formula bayi tidak diperlukan dan susu bayi, susu dewasa dan susu malam juga tidak diperlukan.

Bayi anda kini boleh minum susu lembu penuh. Pilih produk tenusu penuh lemak, kerana kanak-kanak di bawah umur 2 tahun memerlukan vitamin dan tenaga tambahan yang terdapat di dalamnya.

Dari umur 2 tahun, jika mereka pemakan yang baik dan berkembang dengan baik, mereka boleh mempunyai susu separuh skim.

Dari umur 5 tahun, susu 1% lemak dan skim adalah OK.

Anda boleh memberi alternatif susu kalsium tanpa gula anda kepada anak anda, seperti minuman soya, oat atau badam, dari umur 1 tahun sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan seimbang.

Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tidak boleh diberi minuman berasaskan beras kerana arsenik dalam produk ini.

Sumber :
www.nhs.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here