Kesan positif dan negatif permainan video terhadap remaja  |   Remaja dan permainan video adalah saling berganding bahu hari ini. Sebenarnya, 97% remaja dan kanak-kanak di AS bermain permainan video sekurang-kurangnya selama satu jam setiap hari.

Oleh itu, bagaimana caranya permainan video mempengaruhi remaja? Kesannya baik dan buruk. Teruskan membaca MomJunction yang memberitahu anda tentang kesan positif dan negatif permainan video. Mari kita mulakan dengan sesuatu yang positif.

Kesan Positif Permainan Video Pada Remaja

Ya, permainan video boleh baik untuk anak anda. Jangan terkejut, kami akan memberitahu anda mengapa. Inilah sebab mengapa permainan maya boleh menjadi baik.

Kesan positif dan negatif permainan video terhadap remaja

1. Meningkatkan fungsi kognitif 

Bertentangan dengan kepercayaan popular, permainan video dapat meningkatkan pelbagai kemahiran kognitif seperti peruntukan perhatian, pemprosesan visual, ingatan, pemahaman, dan persepsi yang lebih baik, menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh American Psychological Association.

Para penyelidik telah mengkaji meta-analisis permainan video dan menyimpulkan bahawa kesan positif permainan ganas termasuk peningkatan kemampuan berfikir pemain dalam dimensi yang berbeza, seperti yang dilakukan oleh beberapa kursus akademik.

BACA JUGA : Cara membina rancangan pembelajaran yang hebat (dengan templet!)

2. Koordinasi tangan dan mata

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa remaja dapat mempelajari kemahiran koordinasi ruang, visual dan tangan dari permainan video, terutamanya dari permainan penembak. Beberapa permainan memerlukan banyak kemahiran ini untuk berjaya. Sebagai contoh, pemain perlu menjejaki kedudukan, kelajuan, tujuan, arah dan banyak lagi. Otak memproses semua data ini dan berkoordinasi dengan tangan kerana semua tindakan dilakukan dengan papan kekunci atau alat kawalan permainan.

Penulis utama penyelidikan Isabela Granic dari Universiti Radboud Nijmegen di Belanda, mengatakan, “Ini mempunyai implikasi kritikal untuk pendidikan dan pengembangan kerjaya, kerana penyelidikan sebelumnya telah membuktikan kekuatan kemahiran spasial untuk pencapaian dalam sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik.”

3. Pemikiran dan ketepatan pantas

Aksi dalam permainan video mempersiapkan pemain untuk membuat keputusan pintar dalam beberapa saat. Mereka juga memerlukan perhatian yang tinggi untuk mengatasi perubahan yang tidak dijangka dalam permainan.

Kesan positif dan negatif permainan video terhadap remaja

4. Bekerja pada ketangkasan

Permainan dalam talian meningkatkan pergerakan tangan dengan tetikus dan papan kekunci. Mereka belajar menggunakan fungsi jalan pintas pada papan kekunci dan memberikan respons pantas.

5. Kebolehan menyelesaikan masalah

Para penyelidik mencadangkan bahawa permainan video dapat membantu remaja dalam mengembangkan kemahiran menyelesaikan masalah kerana ketika bermain permainan video strategik seperti permainan peranan, remaja muda menjadi lebih baik dalam menyelesaikan masalah.

6. Beberapa permainan dapat meningkatkan mood dan menghilangkan kegelisahan

Permainan seperti Angry Birds dan Bejeweled II sangat mudah dan membawa kebahagiaan atau ketenangan serta meningkatkan mood. Penyelidik Granic menyebutnya sebagai “faedah emosi mendasar” yang dapat diperoleh anak-anak dari permainan video. Permainan ini juga dapat mengajar anak muda bagaimana mengatasi kegagalan.

7. Menggalakkan teori kecerdasan tambahan

Remaja, yang didorong dan dipuji kerana melakukan teka-teki atau permainan, mengembangkan idea pengetahuan progresif, yang pada dasarnya percaya bahawa kebijaksanaan adalah tidak tetap dan dapat ditingkatkan; ia dapat ditanam dengan usaha dan masa. Dengan cara ini, permainan video menyediakan tempat yang sesuai bagi kanak-kanak untuk memperoleh ciri-ciri pemikiran seperti itu.

8. Faedah lain

Permainan video pendidikan dapat mengajar mata pelajaran sekolah dengan lebih interaktif, dan permainan pro-sosial dapat meningkatkan empati pada remaja.

Kesan positifnya bergantung pada permainan yang dipilih oleh remaja anda untuk dimainkan. Permainan ganas dan seksual lebih negatif daripada positif.

Kesan positif dan negatif permainan video terhadap remaja

Kesan Negatif Permainan Video

Kesan buruk permainan video kebanyakannya berkaitan dengan jumlah permainan dan kandungan permainan.

1. Keganasan pada remaja

Salah satu kesan yang paling memudaratkan ketika bermain permainan video ganas adalah peningkatan keganasan pada kanak-kanak. Meta-analisis yang komprehensif yang melibatkan lebih daripada 100 makalah penyelidikan telah menunjukkan bahawa pendedahan kepada permainan video ganas adalah faktor risiko penyebab peningkatan tingkah laku agresif.

Beberapa penyelidik telah mendakwa bahawa permainan video yang ganas dapat membuat kanak-kanak menjadi tidak sensitif terhadap kekerasan, dan menurunkan kemungkinan tingkah laku pro-sosial.

2. Ketagihan bermain

Istilah ‘permainan patologi’ atau ketagihan permainan video sedang banyak dibincangkan di kalangan perubatan walaupun belum dikelaskan sebagai gangguan formal dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM) AS.

Pemain patologi cenderung mengalami kegelisahan, insomnia, pengasingan sosial, dan kemurungan.

Lebih-lebih lagi, faktor-faktor ini bersama-sama dalam arti bahawa mereka dapat mempengaruhi satu sama lain. Oleh itu, permainan patologi boleh mengakibatkan kemurungan, kegelisahan, atau fobia sosial dan tiga yang terakhir dapat membuat anak lebih cenderung dan tertarik dengan permainan.

Your video game-addicted kid could have a serious health problem

3. Prestasi akademik yang lemah

Ini adalah salah satu kesan sampingan permainan video pada remaja. Bermain permainan video selama berjam-jam boleh mempengaruhi prestasi remaja anda di sekolah. Kajian menunjukkan bahawa lebih banyak masa yang dihabiskan untuk bermain permainan di skrin boleh dikaitkan dengan prestasi akademik yang lebih rendah.

Satu tinjauan menunjukkan bahawa 47% pemain dalam talian berat mendapat gred buruk, sementara 23% pengguna ringan menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada mereka.

4. Kesan buruk terhadap kesihatan

Permainan yang berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan remaja kerana mereka menghabiskan lebih banyak masa bermain permainan maya daripada melakukan latihan fizikal. Amalan ini meningkatkan risiko kegemukan kanak-kanak. Kadang-kadang, kanak-kanak juga melangkau makanan dan tidur untuk bermain permainan yang mereka ketagih. Silau berterusan dari skrin juga boleh membahayakan penglihatan anak dalam jangka masa panjang.

Anda boleh mengelakkan kesan negatif ini kepada anak-anak anda sekiranya anda terus memantau kegiatan mereka.

Tips Untuk Menguruskan Penggunaan Media Remaja

Sebagai ibu bapa, anda boleh melakukan perkara tertentu untuk mengurangkan kesan negatif permainan video terhadap tingkah laku dan pencapaian anak-anak.

  1. Teliti dan ketahui kandungan dan penilaian permainan video yang dimainkan oleh remaja anda.
  2. Jangan memasang peralatan permainan video di bilik tidur anak anda.
  3. Tetapkan had untuk berapa lama dan berapa kerap remaja anda dapat bermain permainan.
  4. Pantau penggunaan media anak anda dari televisyen, internet, dan permainan video.
  5. Bincangkan dengan anak anda tentang perasaan dan pemerhatian mereka mengenai permainan yang mereka mainkan. Apa yang mendorong minat mereka terhadap permainan tersebut?
  6. Bincangkan dengan ibu bapa yang lain untuk mengetahui lebih lanjut mengenai permainan video tertentu dan berkongsi idea untuk saling membantu memahami aspek anak-anak.
  7. Jadilah contoh yang baik untuk anak anda dan hadkan masa skrin anda sendiri.
  8. Bercakap dengan orang dewasa muda mengenai pelbagai aspek media, positif dan negatif terlalu banyak pendedahan pada skrin, dan penggunaan masa skrin yang seimbang.
  9. Luangkan masa keluarga dan lakukan aktiviti yang tidak melibatkan skrin. Atau ambil inisiatif untuk keluar bersama keluarga setiap minggu atau hujung minggu untuk berehat sepenuhnya dari media digital. Malah satu hari tanpa skrin dalam seminggu dapat membuat kanak-kanak menyedari bahawa dunia digital bukanlah segalanya.

Sekiranya remaja anda menghabiskan banyak masa untuk bermain permainan, maka anda harus memerhatikan gejala ketagihan.

Video game powerhouse South Korea braces for WHO gaming addiction classification | South China Morning Post

Gejala Ketagihan Permainan Video

Adakah anda merasakan anak anda menghabiskan banyak masa bermain di skrin? Kemudian perhatikan tanda dan simptom berikut:

1. Terlalu sibuk

Sekiranya remaja anda mengalami ketagihan permainan video, mereka sibuk dengan permainan walaupun mereka tidak bermain. Permainan video berbahaya jika remaja terlalu sibuk dengannya.

2. Kurang kawalan

Seorang penagih permainan video tidak dapat mengawal jumlah masa yang mereka habiskan di komputer. Mereka mungkin mula bermain dengan niat menghabiskan hanya 20 minit, tetapi memanjangkannya selama berjam-jam. Ini memberi kesan kepada pelajaran dan hobi mereka yang lain.

3. Mengabaikan perkara lain dalam kehidupan

Remaja anda lebih suka tinggal di rumah dan bermain permainan daripada untuk bersantai atau menghabiskan masa yang berkualiti dengan rakan-rakan. Mereka juga mungkin berprestasi rendah dalam pelajaran.

4. Menjadi boros

Wang yang anda berikan kepada mereka atau mereka peroleh melalui pekerjaan sambilan semuanya digunakan untuk membeli barang permainan. Mereka terus meningkatkan pakej dan aksesori perisian dan perkakasan dan tidak peduli dengan kos yang diperlukan.

5. Menjauhkan diri

Mereka tidak mahu membincangkan ketagihan permainan mereka dengan anda. Mereka memerhatikan anda apabila anda bertanya tentang masa yang mereka habiskan untuk bermain permainan. Ini adalah petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena, terutama jika mereka tidak peduli bahawa rakan dan keluarga mereka merasa ditinggalkan dari kehidupan mereka.

Tingkah laku remaja boleh berubah secara drastik sekiranya dia menjadi ketagih. Anda mesti campur tangan walaupun remaja anda menunjukkan dua atau tiga corak tingkah laku di atas.

What Are The Five Most Addictive Video Games? - Addiction Center

Langkah-langkah Mengatasi Ketagihan Permainan Video Pada Kanak-kanak

Permainan patologi mesti diperlakukan sama seperti ketagihan lain. Jadi, bagaimana anda mula melawan ketagihan itu? Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi ketagihan permainan video di kalangan remaja.

1. Bercakap dengan remaja anda

Bantu remaja anda mengenali tingkah laku kompulsif mereka. Mereka mungkin keras kepala dan menyangkal bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka, tetapi jangan putus asa atau sabar. Beritahu mereka bagaimana anda bimbang melihat mereka menghabiskan berjam-jam permainan. Cuba untuk tidak menghakimi. Mereka mungkin merasa malu.

2. Hadkan masa

Jangan buang peralatan permainan atau komputer mereka untuk mengeluarkan mereka dari masalah tersebut. Mereka mungkin besikap keras dan terus bermain di luar rumah anda, yang boleh menjadi lebih menyusahkan. Sebaliknya, bincangkan dengan anak anda, dan tetapkan had masa. Peruntukkan waktu setiap hari ketika mereka dapat bermain permainan. Anda mungkin mengurangkan masa bermain secara beransur-ansur dari tiga jam sehari menjadi dua, satu dan seterusnya.

Galakkan anak anda untuk mengikuti jadual, dan berikan contoh dengan menjauhkan komputer riba dan telefon pintar anda.

3. Rujuk ahli terapi

Sekiranya usaha anda di rumah tidak berhasil, bawa mereka ke ahli terapi atau daftarkan mereka dalam program penagihan ketagihan. Kaunseling akan menuju ke jalan pemulihan.

4. Terapi tingkah laku kognitif atau CBT

Ahli terapi juga boleh mengesyorkan terapi tingkah laku kognitif yang berfokus pada mengubah pemikiran dan perasaan anak. Ini adalah pendekatan yang paling popular untuk ketagihan permainan video. Ia melibatkan penggantian pemikiran yang tidak sihat tentang permainan dengan sesuatu yang membina dan mengurangkan masa yang dihabiskan untuk bermain permainan. Anda harus mengusahakannya dengan memberi ganjaran kerana mengikuti peraturan baru, membuat peringatan berterusan untuk berhenti bermain dan melibatkan remaja dalam aktiviti lain.

Permainan video tidak buruk atau berbahaya jika dimainkan dalam had, tetapi juga tidak diperlukan. Permainan yang terlalu banyak dapat menjadikan anak itu terlepas dari kehidupan luar. Sekiranya anda telah memperkenalkan remaja anda kepada permainan, adalah tanggungjawab anda untuk mengetahui jenis permainan yang mereka mainkan dan tempohnya.

Jangan melawan anak anda atau menyekat mereka daripada melakukan perkara yang mereka sukai. Sebaliknya, cubalah memasukkan aktiviti lain ke dalam kehidupan mereka secara membina.

Sumber :
www.momjunction.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here