Ketahui gejala Sakit Lutut dan penyakit Artritis | Sakit lutut adalah keluhan yang sering berlaku kepada orang dari semua peringkat umur. Kesakitan lutut mungkin disebabkan oleh kecederaan, seperti ligamen atau tulang rawan yang koyak. Keadaan perubatan – termasuk artritis, gout dan jangkitan – juga boleh menyebabkan sakit lutut.

Banyak jenis sakit lutut ringan bertindak balas terhadap langkah-langkah rawatan diri. Terapi fizikal dan pendakap lutut juga dapat membantu melegakan sakit lutut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, lutut anda mungkin memerlukan pembedahan.

BACA JUGA : 12 makanan yang sihat dan tinggi zat besi

Ketahui gejala Sakit Lutut dan penyakit Artritis

Gejala

Lokasi dan keparahan sakit lutut mungkin berbeza-beza, bergantung kepada penyebab masalahnya. Tanda dan gejala yang kadang-kadang turut dialami bersama sakit lutut termasuk:

 • Bengkak dan kaku
 • Kemerahan dan kehangatan sentuhan
 • Kelemahan atau ketidakstabilan
 • Bunyi popping atau crunching
 • Ketidakupayaan untuk meluruskan lutut sepenuhnya

Bila perlu berjumpa doktor

Hubungi doktor anda sekiranya anda:

 • Tidak boleh menanggung berat badan di lutut atau merasa seolah-olah lutut anda tidak stabil (lemah)
 • Telah mengalami pembengkakan lutut
 • Tidak dapat meluruskan atau melenturkan lutut sepenuhnya
 • Lihat kecacatan yang jelas pada kaki atau lutut anda
 • Mengalami demam, selain kemerahan, sakit dan bengkak di lutut anda
 • Mengalami sakit lutut yang teruk yang berkaitan dengan kecederaan

Punca

Sakit lutut boleh disebabkan oleh kecederaan, masalah mekanikal, jenis artritis dan masalah lain.

Ketahui gejala Sakit Lutut dan penyakit Artritis

Kecederaan

Kecederaan lutut boleh mempengaruhi mana-mana ligamen, tendon atau kantung berisi cecair (bursae) yang mengelilingi sendi lutut anda serta tulang, tulang rawan dan ligamen yang membentuk sendi itu sendiri. Beberapa kecederaan lutut yang lebih biasa termasuk:

 • Kecederaan ACL. Kecederaan ACL adalah koyakan pada anterior cruciate ligament (ACL) – salah satu daripada empat ligamen yang menghubungkan tulang belakang anda ke tulang paha. Kecederaan ACL sangat biasa berlaku pada orang yang bermain bola keranjang, bola sepak atau sukan lain yang memerlukan perubahan arah secara tiba-tiba.
 • Patah tulang. Tulang lutut, termasuk tempurung lutut (patella), boleh patah semasa perlanggaran atau jatuh kenderaan bermotor. Orang yang tulangnya telah dilemahkan oleh osteoporosis kadang-kadang boleh mengalami patah lutut hanya dengan salah langkah.
 • Meniskus yang koyak. Meniskus terbentuk dari tulang rawan yang keras dan berkarat dan bertindak sebagai penyerap kejutan antara tulang paha dan tulang paha anda. Ia boleh terkoyak jika tiba-tiba memusingkan lutut sambil menanggung berat di atasnya.

Ketahui gejala Sakit Lutut dan penyakit Artritis

 • Bursitis lutut. Beberapa kecederaan lutut menyebabkan keradangan di bursae, kantung kecil cecair yang melindung bahagian luar sendi lutut anda supaya tendon dan ligamen bergerak dengan lancar ke atas sendi.
 • Tendinitis patellar. Tendinitis adalah kerengsaan dan keradangan yang berlaku pada satu atau lebih tendon – tisu tebal dan berserat yang melekatkan otot ke tulang. Pelari, pemain ski, penunggang basikal, dan mereka yang terlibat dalam sukan lompat dan aktiviti boleh mengalami keradangan pada tendon patellar, yang menghubungkan otot quadriceps di bahagian depan paha ke tulang tulang belakang.

Masalah mekanikal

Beberapa contoh masalah mekanikal yang boleh menyebabkan sakit lutut termasuk:

 • Tulang longgar. Kadang-kadang kecederaan atau kerosakan tulang atau tulang rawan boleh menyebabkan sekeping tulang atau tulang rawan pecah dan terapung di ruang sendi. Ini mungkin tidak menimbulkan masalah melainkan tulang yang longgar mengganggu pergerakan sendi lutut, di mana kesannya adalah seperti pensil yang tersangkut di engsel pintu.
 • Sindrom iliotibial band. Ini berlaku apabila jalur tisu sukar yang memanjang dari bahagian luar pinggul anda hingga ke luar lutut anda (iliotibial band) menjadi begitu ketat sehingga menggosok pada bahagian luar paha anda. Pelari jarak jauh dan penunggang basikal sangat terdedah kepada sindrom iliotibial band.
 • Kneecap terkehel. Ini berlaku apabila tulang segitiga (patella) yang menutup bahagian depan lutut anda tergelincir keluar dari tempatnya, biasanya ke bahagian luar lutut anda. Dalam beberapa kes, tempurung lutut mungkin terganggu dan anda akan dapat melihat bahagian yang terkehel.
 • Sakit pinggul atau kaki. Sekiranya anda mengalami sakit pinggul atau kaki, anda mungkin mengubah cara anda berjalan untuk mengelakkan sakit sendi ini. Tetapi gaya yang diubah ini dapat memberi tekanan pada sendi lutut anda. Dalam beberapa kes, masalah di pinggul atau kaki boleh menyebabkan sakit lutut.

10 Signs You Should Not Ignore Your Knee Pain

Jenis-jenis Artritis

Terdapat lebih daripada 100 jenis artritis. Varieti yang paling mungkin mempengaruhi lutut termasuk:

 • Osteoartritis. Kadang-kadang disebut artritis degeneratif, osteoartritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Ini adalah keadaan ‘wear-and-tear’ yang berlaku apabila tulang rawan di lutut anda merosot seiring dengan penggunaan dan usia.
 • Artritis reumatoid. Bentuk artritis yang paling melemahkan, artritis reumatoid adalah keadaan autoimun yang boleh mempengaruhi hampir semua sendi di badan anda, termasuk lutut anda. Walaupun rheumatoid arthritis adalah penyakit kronik, ia cenderung berbeza dalam tahap keparahan dan bahkan boleh datang dan pergi.
 • Gout. Artritis jenis ini berlaku apabila kristal asid urik terbentuk di sendi. Walaupun gout paling kerap menyerang ibu jari kaki, ia juga boleh berlaku di lutut.
 • Pseudogout. Selalunya disalah anggap sebagai gout, pseudogout disebabkan oleh kristal yang mengandungi kalsium yang berkembang di cairan sendi. Lutut adalah sendi yang paling biasa terjejas oleh pseudogout.
 • Artritis septik. Kadang-kadang sendi lutut anda boleh dijangkiti, menyebabkan bengkak, sakit dan kemerahan. Arthritis septik sering berlaku dengan demam, dan biasanya tidak ada trauma sebelum bermulanya kesakitan. Arthritis septik dengan cepat boleh menyebabkan kerosakan besar pada tulang rawan lutut. Sekiranya anda mengalami sakit lutut dengan gejala ini, berjumpa dengan doktor anda dengan segera.

Masalah lain

Sindrom kesakitan patellofemoral adalah istilah umum yang merujuk kepada kesakitan yang timbul antara lutut (patella) dan tulang paha yang mendasari (femur). Ia biasa berlaku pada atlet; pada orang dewasa muda, terutama mereka yang mengalami sedikit kerosakan pada tempurung lutut; dan pada orang dewasa yang lebih tua, yang biasanya mengalami keadaan akibat arthritis lutut.

Faktor-faktor risiko

Sejumlah faktor dapat meningkatkan risiko anda mengalami masalah lutut, termasuk:

 • Berat berlebihan. Berat badan berlebihan atau gemuk meningkatkan tekanan pada sendi lutut anda, walaupun semasa melakukan aktiviti biasa seperti berjalan atau naik tangga. Ini juga memberi anda peningkatan risiko osteoartritis dengan mempercepat pemecahan tulang rawan sendi.
 • Kekurangan fleksibiliti atau kekuatan otot. Kekurangan kekuatan dan kelenturan dapat meningkatkan risiko kecederaan lutut. Otot yang kuat membantu menstabilkan dan melindungi sendi anda, dan fleksibiliti otot dapat membantu anda mencapai pelbagai gerakan.
 • Sukan atau pekerjaan tertentu. Sebilangan sukan memberi tekanan yang lebih besar pada lutut daripada yang lain. Bermain ski di Alpine dengan kasut ski yang keras dan berpotensi terjun, lompat bola pinggan bola dan putaran lutut yang berulang-ulang ketika anda berlari atau berjoging semuanya meningkatkan risiko kecederaan lutut. Pekerjaan yang memerlukan tekanan berulang pada lutut seperti pembinaan atau pertanian juga dapat meningkatkan risiko anda.
 • Kecederaan sebelumnya. Mengalami kecederaan lutut sebelumnya, kemungkinan besar anda akan mencederakan lutut anda lagi.

Treating Hip and Groin Pain in Young Athletes - Cayuga Medical Associates

Komplikasi

Tidak semua sakit lutut adalah serius. Tetapi beberapa kecederaan lutut dan keadaan perubatan, seperti osteoartritis, boleh menyebabkan peningkatan kesakitan, kerosakan sendi dan kecacatan jika tidak dirawat. Dan mengalami kecederaan lutut – walaupun cedera kecil – menjadikan kemungkinan anda mengalami kecederaan serupa pada masa akan datang.

Pencegahan

Walaupun tidak mustahil untuk mencegah sakit lutut, cadangan berikut dapat membantu mencegah kecederaan dan kemerosotan sendi:

 • Kurangkan beberapa paun. Mengekalkan berat badan yang sihat; ini adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk lutut anda. Setiap paun tambahan memberi tekanan tambahan pada sendi anda, meningkatkan risiko kecederaan dan osteoartritis.
 • Cergas untuk bermain sukan anda. Untuk mempersiapkan otot anda untuk keperluan penyertaan sukan, luangkan masa untuk melakukanmempersiapkan diri. Bekerja dengan jurulatih untuk memastikan teknik dan pergerakan anda adalah yang terbaik.
 • Berlatih dengan sempurna. Pastikan teknik dan corak pergerakan yang anda gunakan dalam sukan atau aktiviti anda adalah yang terbaik. Pelajaran dari profesional boleh sangat membantu.
 • Kuatkan diri, kekal fleksibel. Kerana otot yang lemah adalah penyebab utama kecederaan lutut, anda akan mendapat manfaat daripada membina paha depan dan paha belakang, yang menyokong lutut anda. Latihan keseimbangan dan kestabilan membantu otot-otot di sekitar lutut anda bekerjasama dengan lebih berkesan. Dan kerana otot yang tegang juga boleh menyumbang kepada kecederaan, peregangan adalah penting. Cuba sertakan latihan fleksibiliti dalam latihan anda.
 • Bijak bersenam. Sekiranya anda mengalami osteoartritis, sakit lutut kronik atau kecederaan berulang, anda mungkin perlu mengubah cara anda bersenam. Pertimbangkan untuk beralih ke berenang, aerobik air atau aktiviti berimpak rendah – sekurang-kurangnya selama beberapa hari dalam seminggu. Kadang-kadang hanya mengehadkan aktiviti berimpak tinggi akan melegakan.

Sumber :
www.mayoclinic.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here