Ketahui jenis dan keselamatan Car Seat untuk si kecil anda  |  Mengapa Car Seat Penting ? Menggunakan Car Seat, juga disebut Car Seat keselamatan kanak-kanak, adalah cara terbaik untuk melindungi anak-anak anda ketika mereka berada di dalam kereta. Kemalangan kereta adalah salah satu penyebab utama kematian dan kecederaan bagi kanak-kanak. Oleh kerana Car Seat menyelamatkan nyawa, menggunakan Car Seat adalah undang-undang di setiap negeri A.S.

Menjaga keselamatan anak anda bergantung pada memilih Car Seat yang betul dan menggunakannya dengan betul. Car Seat terbaik adalah yang sesuai dengan berat badan, saiz, dan usia anak anda, serta kenderaan anda.

Ketahui jenis dan keselamatan Car Seat untuk si kecil anda

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui agar anda dapat memilih Car Seat yang sesuai untuk anak anda:

 • Pilih Car Seat yang memenuhi atau melebihi Standard Keselamatan Kenderaan Bermotor Persekutuan 213. Label Car Seat akan menunjukkannya.
 • Ketahui cara memasang Car Seat dan menggunakan tali pinggang sebelum perjalanan pertama anak anda. Jangan bergantung pada paparan kedai untuk menunjukkan cara melakukannya.
 • Untuk mendapatkan bantuan atau memeriksa semula bahawa anda telah memasangnya dengan betul, kunjungi stesen pemeriksaan Car Seat kanak-kanak, yang ditubuhkan oleh kerajaan persekutuan di seluruh negara. Anda juga boleh mendapatkan bantuan dari banyak jabatan kesihatan tempatan, kumpulan keselamatan awam, hospital, agensi penguatkuasaan undang-undang, dan bomba. Pastikan anda meminta juruteknik keselamatan penumpang kanak-kanak yang diperakui.
 • Berhati-hati dengan menggunakan kerusi kereta terpakai:
   • Sekiranya anda tahu Car Seat mengalami kemalangan, jangan gunakannya. Ia mungkin rosak dengan cara yang tidak dapat anda lihat.
   • Jangan gunakan Car Seat yang tidak mempunyai bahagian atau tidak mempunyai tarikh pembuatan dan nombor model. Sekiranya tidak ada manual arahan yang tersedia, jangan gunakan Car Seat tersebut. Juga, periksa Car Seat untuk “tarikh luput” yang disyorkan.
   • Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang sejarah tempat duduk, atau jika terdapat keretakan atau tanda-tanda kehausan, jangan gunakannya. Penarikan semula Car Seat adalah perkara biasa. Hubungi pengeluar dan tanyakan berapa lama Car Seat boleh digunakan dengan selamat. Sekiranya Car Seat ditarik balik, pengeluar mungkin menyediakan alat ganti atau model baru.
 • Pastikan anda mengisi kad pendaftaran produk sehingga anda dapat mengetahui tentang penarikan balik dengan segera.

Bayi bermula di Car Seat hanya untuk bayi (menghadap belakang) atau Car Seat yang boleh ditukar. Ketika mereka membesar, anak-anak beralih ke Car Seat menghadap ke depan sebelum beralih ke Car Seat dewasa. Berikut adalah senarai Car Seat mana yang hendak digunakan.

BACA JUGA : Bagaimana untuk membantu si kecil anda dapat duduk sendiri

Which Cars Fit Three Car Seats? | News from Cars.com | Baby car seats, Car seats, Rear facing car seat

Apakah Jenis Car Seat?

Car Seat hanya untuk bayi (Lahir hingga 22-35 Pound)

Car Seathanya untuk bayi sesuai dengan bayi baru lahir dan bayi yang lebih kecil. Anda perlu membeli Car Seat yang lain apabila bayi anda lebih besar. Car Seat hanya untuk bayi dirancang untuk melindungi bayi dari kelahiran sehingga beratnya mencapai 35 paun (sekitar 16 kilogram), bergantung pada modelnya.

Car Seat bayi hendaklah sentiasa dipasang untuk menghadap ke belakang kereta. Anak kecil akan kurang kemungkinan untuk mati atau cedera parah ketika berada di Car Seatmenghadap belakang. Ini kerana bahagian belakang Car Seat keselamatan akan merangkul kepala, leher, dan batang tubuh bayi dalam keadaan terhempas. Pada usia ini, leher kanak-kanak biasanya tidak cukup kuat untuk menopang kepala dalam kemalangan.

American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar bayi dan kanak-kanak berada di Car Seat menghadap belakang sehingga mereka mencapai had berat dan tinggi tertinggi yang disyorkan oleh pengeluar tempat duduk. Pakar keselamatan mengatakan untuk melakukan ini berdasarkan ukuran anak, bukan usia. Kanak-kanak kecil boleh menghadap ke belakang sehingga usia 3 atau 4 tahun.

Car Seat keselamatan untuk bayi adalah selesa kerana ia direka untuk berfungsi sebagai pengangkut, kerusi, atau buai ketika tidak digunakan di dalam kereta. Banyak model boleh dicabut terus dari tapaknya, membiarkan anda meninggalkan tapak yang dipasang di dalam kereta. Beberapa boleh diklik ke kereta sorong bayi untuk digunakan di luar. Sekiranya bayi anda berada di Car Seat keselamatan bayi di luar kereta, jangan sekali-kali meletakkan Car Seatdi permukaan tinggi seperti kaunter dapur, almari pakaian, atau tempat menukar pakaian.

Car Seat bayi mudah digunakan, tetapi jangan biarkan bayi anda menghabiskan banyak masa di dalamnya semasa di rumah atau di jagaan harian. Terlalu banyak masa di Car Seat dapat membatasi pergerakan bayi dan peluang untuk rangsangan, yang penting untuk mengembangkan kemahiran deria dan motor.

Ketahui jenis dan keselamatan Car Seat untuk si kecil anda

Perlukah Saya Menggunakan Car Seat Boleh Laras?

Car Seat yang boleh dilaras direka untuk melindungi anak-anak:

 • Sejak lahir hingga sekurang-kurangnya 40 paun (18 kilogram) menghadap ke belakang
 • Hingga 65 paun (30 kilogram) atau bahkan 80 paun (36 kilogram) menghadap ke hadapan, bergantung pada model

Car Seat yang boleh dilaras diletakkan pada kedudukan yang berbeza bergantung pada usia dan saiz anak:

 • Mereka menghadap ke belakang hingga bayi bersedia untuk menghadap ke depan (telah mencapai had berat atau ketinggian menghadap belakang untuk Car Seat itu).
 • Kemudian, mereka boleh dipusingkan dan “ditukar” ke Car Seat menghadap ke depan.

Beberapa Car Seat dikenali sebagai “all-in-one” atau “3-in-one” kerana ia berubah dari menghadap ke belakang ke depan kepada Car Seat dewasa dengan abah-abah dikeluarkan.

Car Seat yang boleh dilaras:

 • Berat dan tidak mudah alih
 • Hanya boleh digunakan untuk perjalanan (bukan di luar kereta)
 • Boleh menjimatkan kerana anda mungkin tidak perlu membeli Car Seat bayi sahaja
 • Adalah pilihan yang baik untuk bayi yang lebih besar yang melebihi Car Seat bayi sahaja dan masih menghadap ke belakang

Sekiranya anda menggunakan Car Seat yang boleh dilaras:

 • Pastikan ia sesuai dengan anak anda. Anak kecil di Car Seat besar mungkin bukan pilihan terbaik.
 • Jangan gunakan model dengan pelindung dulang untuk bayi baru lahir. Pelindung itu muncul terlalu tinggi pada mereka. Dalam kemalangan, wajah bayi boleh terkena dulang.

Car Seat yang menghadap ke hadapan sahaja (20-80 paun)

Car Seat menghadap ke hadapan direka untuk melindungi kanak-kanak dari 20 hingga 80 paun (kira-kira 10 hingga 36 kilogram) atau lebih, bergantung pada modelnya.

Semua kanak-kanak yang melebihi had ketinggian atau berat badan menghadap ke belakang untuk Car Seat mereka harus menggunakan Car Seat menghadap ke depan dengan tali pinggang penuh selama mungkin. Mereka hanya harus beralih ke Car Seatdewasa yang bergantung pada tali pinggang keledar dewasa kereta ketika mereka melangkaui had tinggi dan berat untuk Car Seat menghadap ke depan mereka.

Beberapa kereta mempunyai Car Seat yang sudah dipasang. Seperti Car Seat keselamatan kereta menghadap ke hadapan yang lain, Car Seat yang sudah sedia dipasang adalah untuk anak-anak yang melebihi Car Seat menghadap belakang mereka. Ada yang menukarnya kepada Car Seat dewasa bertali pinggang. Had berat dan ketinggian akan berbeza-beza, jadi periksa manual milik anda.

Nine Places to Never Put a Car Seat | Autobytel.com

Bagaimana dengan beg udara?

Apabila digabungkan dengan tali pinggang keselamatan, beg udara melindungi orang dewasa dan remaja dari kecederaan serius semasa perlanggaran. Mereka telah menyelamatkan nyawa dan mencegah banyak kecederaan serius. Tetapi kanak-kanak kecil boleh cedera atau bahkan terbunuh sekiranya mereka menumpang di Car Seat penumpang depan ketika beg udara terbuka.

Beg udara direka untuk orang dewasa. Mereka mesti membuka dengan kuat (hingga 200 batu per jam) untuk melindungi lelaki berukuran rata-rata 165 paun (75 kilogram) dari kecederaan. Walaupun kekuatan ini sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih besar, ia boleh membahayakan anak kecil, yang mungkin mengakibatkan kecederaan kepala dan leher.

Lindungi bayi atau anak kecil anda dari kecederaan beg udara dengan mengikuti peraturan berikut:

 • Jangan sekali-kali meletakkan Car Seat bayi menghadap belakang di Car Seat depan kereta yang mempunyai beg udara di sebelah penumpang.
 • Letakkan Car Seat keselamatan anak di Car Seat belakang.
 • Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan dan mesti meletakkan anak di depan (iaitu, jika kereta anda adalah Car Seat dua Car Seat atau jika Car Seat tidak sesuai di Car Seat belakang), tolak Car Seat penumpang sejauh mungkin.
 • Semua kanak-kanak di bawah umur 13 tahun harus selalu menumpang di Car Seat belakang, dan di tengah Car Seat belakang bila boleh. Semua penumpang mesti mempunyai tali pinggang keledar.
 • Undang-undang membenarkan pembuat kenderaan memasang suis pemotong manual yang sementara mematikan beg udara sisi penumpang. Seperti yang disyorkan oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Jalan Raya Nasional, jika anda mesti meletakkan anak di Car Seat dewasa di Car Seat depan dan kereta anda mempunyai suis pemotong ini, gunakan untuk mematikan beg udara sepanjang perjalanan. Pastikan menghidupkan semula beg udara semasa anda menaggalkan Car Seat dewasa.

Sumber :
www.kidshealth.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here