Ketahui jenis dan rawatan sekatan jantung (heart block)  |  Blok jantung, ‘AV bundle’, atau blok ‘bundle branch’ mempengaruhi sistem elektrik jantung. Ia berbeza dengan penyakit arteri koronari, yang mempengaruhi saluran darah jantung.

Dalam sekatan jantung, jantung berdegup secara tidak teratur dan lebih perlahan daripada biasa, berpotensi berhenti sehingga 20 saat pada satu-satu masa.

Ini disebabkan oleh kelewatan, halangan, atau gangguan di sepanjang laluan yang mendorong impuls elektrik untuk membuat jantung berdegup. Ia boleh berlaku akibat kecederaan atau kerosakan pada otot jantung atau injap jantung.

Penyakit jantung sendiri tidak memerlukan rawatan secara terus, tetapi keadaan kesihatan yang berkaitan.

BACA JUGA : Rahsia Keajaiban Jantung Manusia

Ketahui jenis dan rawatan sekatan jantung (heart block)

Apakah sekatan jantung?

Blok jantung mengganggu impuls elektrik pada jantung.

Jantung manusia yang sihat berdegup sekitar 60 hingga 100 kali seminit. Denyutan jantung adalah satu pengecutan otot jantung, yang membawa darah ke seluruh badan.

Biasanya, setiap pengecutan otot jantung dikawal oleh isyarat elektrik yang bergerak dari atria, atau ruang atas jantung, ke ventrikel, atau ruang bawah.

Sekatan jantung separa berlaku apabila impuls elektrik ditangguhkan atau dihentikan, mencegah jantung berdegup seperti biasa.

Sekatan jantung yang lengkap adalah apabila isyarat elektrik berhenti sepenuhnya. Denyutan jantung akan turun sekitar 40 kali seminit.

Bahkan perubahan pada impuls yang hanya bertahan sebentar dapat menyebabkan sekatan jantung.

Kadang kala, sekatan jantung menyukarkan jantung untuk mengepam darah dengan betul melalui sistem peredaran darah, sehingga otot dan organ, termasuk otak, tidak mendapat cukup oksigen untuk berfungsi dengan baik.

Penyakit jantung biasanya menyebabkan pening, pengsan, dan berdebar-debar. Bergantung pada keparahan blok jantung, ini boleh membahayakan. Sebagai contoh, sekatan jantung tahap ketiga boleh memburukkan keadaan yang sudah ada, seperti kegagalan jantung. Ia boleh menyebabkan hilang kesedaran dan bahkan serangan jantung secara tiba-tiba. Terdapat juga sakit dada.

Penyakit jantung koronari, sebaliknya, berlaku apabila bahan waxy, yang disebut plak, terbentuk di arteri koronari. Ia boleh menyebabkan sakit dada, yang dikenali sebagai angina, atau serangan jantung, juga disebut myocardial infarction (MI).

Jenis-Jenis

Terdapat 3 jenis sekatan jantung.

Blok jantung tahap pertama melibatkan gangguan degupan jantung ringan, seperti denyutan yang dilangkau. Ini adalah jenis sekatan jantung yang paling kurang serius, dan biasanya tidak memerlukan rawatan.

Blok jantung tahap kedua berlaku apabila beberapa isyarat elektrik tidak sampai ke jantung, menyebabkan degupan terhenti atau terlangkau. Pesakit mungkin merasa pening, dan mereka mungkin memerlukan alat pacu jantung. Ventrikel mungkin tidak mengecut, kerana impuls atrium tidak sampai ke ventrikel.

Blok jantung tahap ketiga atau lengkap adalah apabila isyarat elektrik tidak bergerak di antara ruang jantung atas dan bawah. Ia lebih biasa pada pesakit yang mempunyai penyakit jantung. Tanpa alat pacu jantung, terdapat risiko serangan jantung yang serius.

Punca

Dalam jantung yang sihat, impuls elektrik yang bergerak di dalam otot jantung mengarahkannya untuk mengecut, atau berdegup. Impuls ini bergerak di sepanjang jalan, dari ruang jantung atas, melalui nod atrioventricular (AV), ke ruang bawah.

Di sepanjang jalan ini terdapat sekumpulan serat jantung. Ini disebut bundle of His, “bundle branch block” atau “AV bundle.” Bundle ini terbahagi kepada dua cabang, bundle kanan dan kiri. Bundle mengalirkan impuls elektrik ke ventrikel jantung. Setiap ventrikel mempunyai cabang.

Kerosakan pada salah satu kumpulan cabang ini boleh menyebabkan pengecutan ventrikel yang tidak terkoordinasi, dan degupan jantung yang tidak normal boleh terjadi.

Isyarat yang tersekat di sebelah kanan jantung biasanya tidak serius, tetapi sekatan di sebelah kiri dapat menunjukkan risiko penyakit arteri koronari yang lebih tinggi, atau masalah jantung yang lain.

Gejala

Sekiranya seseorang mengalami sakit jantung, mereka mungkin mengalami:

 • Degupan jantung yang perlahan atau tidak teratur, atau berdebar-debar
 • Sesak nafas
 • Tidak sedar dan pengsan
 • Sakit atau rasa tidak selesa di dada
 • Kesukaran melakukan senaman, kerana kekurangan darah yang dipam ke seluruh badan

Orang yang mengalami sakit jantung mungkin kelihatan sihat, tetapi mereka mungkin mengalami masalah jantung.

Ketahui jenis dan rawatan sekatan jantung (heart block)

Faktor-faktor risiko

Penyebab sekatan jantung yang paling biasa adalah parut pada tisu jantung apabila orang semakin tua. Sebilangan orang dilahirkan dengan sekatan jantung, tetapi orang yang lebih tua yang mempunyai sejarah penyakit jantung atau merokok adalah paling berisiko. Keadaan berikut meningkatkan risiko:

 • Kardiomiopati
 • Trombosis koronari
 • Miokarditis, atau keradangan otot jantung
 • Endokarditis, atau keradangan injap jantung
 • Tisu parut di jantung, selepas pembedahan atau serangan jantung.

Sekatan jantung akut, atau tiba-tiba juga boleh berlaku selepas serangan jantung atau operasi jantung. Ia juga boleh berlaku sebagai komplikasi penyakit Lyme.

Keputusan ujian ECG

Diagnosis

Seorang doktor akan membincangkan simptom dengan pesakit dan mendengar jantungnya. Bergantung pada usia dan sejarah perubatan, doktor mungkin mengesyaki penyakit jantung, dan akan merujuk pesakit ke pakar kardiologi, atau pakar jantung. Terdapat sebilangan ujian diagnostik untuk blok jantung.

Elektrokardiogram (ECG) adalah ujian yang paling biasa. Ia merakam aktiviti jantung. Probe yang diletakkan di kulit dada menunjukkan impuls elektrik melalui jantung sebagai corak gelombang.

Ketidak normal gelombang mungkin menunjukkan sekatan jantung. ECG juga dapat mendedahkan sama ada cabang kiri atau kanan yang telah terjejas.

Pita Holter adalah alat mudah alih yang merekodkan semua degupan jantung pesakit. Pesakit memakainya di bawah pakaian mereka, dan ia mencatat maklumat mengenai aktiviti elektrik jantung semasa orang itu melakukan aktiviti normal mereka selama 1 hingga 2 hari.

Apabila gejala muncul, pesakit menekan butang. Ini membuat rakaman irama jantung yang ada pada masa itu.

Echocardiogram adalah imbasan ultrasound yang membolehkan doktor melihat otot jantung dan injap.

Ujian elektrofisiologi menggunakan kejutan elektrik kecil untuk menentukan punca denyutan yang tidak normal, dan di mana jantungnya berada.

Dalam ujian tilt-table, pesakit berbaring di atas katil yang berubah kedudukan. Ini boleh menimbulkan aritmia, atau degupan jantung yang tidak normal.

Rawatan

Tidak ada rawatan khusus untuk sekatan jantung. Sebilangan besar orang yang mengalami bundle branch block tidak mempunyai gejala, dan mereka tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, sebarang sebab yang dialami, seperti hipertensi, memerlukan rawatan.

Pesakit yang mengalami sekatan jantung tahap kedua atau ketiga mungkin memerlukan alat pacu jantung.

Sekiranya seseorang yang mengalami bundle branch block kiri mengalami serangan jantung, terapi reperfusi mungkin diberikan untuk memulihkan aliran darah melalui arteri yang tersumbat.

Ini dapat dilakukan dengan menggunakan agen anti-pembekuan, seperti streptokinase, untuk melarutkan pembekuan darah dan meningkatkan aliran darah ke jantung. Walau bagaimanapun, ubat anti pembekuan meningkatkan risiko pendarahan.

Alat pacu jantung buatan, alat kecil yang dioperasikan dengan bateri, mungkin ditanam di bawah kulit pada pesakit yang mengalami masalah pengsan. Ia diletakkan di dekat tulang selangka semasa prosedur pembedahan berlangsung 1 hingga 2 jam, di bawah anestetik tempatan.

Banyak alat pacu jantung dapat diatur untuk menghasilkan impuls elektrik hanya apabila diperlukan. Ada yang dapat merasakan jika jantung berhenti berdegup, dan menghasilkan dorongan elektrik untuk menghidupkannya semula. Bateri boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Alat pacu jantung tidak dipengaruhi oleh telefon bimbit, stereo peribadi, atau peralatan rumah, tetapi seseorang yang mempunyai alat pacu jantung tidak boleh menjalani imbasan pencitraan resonans magnetik (MRI).

Komplikasi

Orang yang mempunyai bundle branch block di sebelah kiri mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi daripada mereka yang mempunyainya di sebelah kanan.

Kemungkinan komplikasi termasuk:

 • aritmia, atau degupan jantung yang tidak teratur
 • bradikardia, atau degupan jantung rendah
 • pengecutan tidak mencukupi
 • serangan jantung dan kegagalan peredaran darah
 • kematian jantung secara tiba-tiba, yang boleh membawa maut dalam satu jam selepas gejala bermula

Penyakit jantung tidak selalu dapat dihindari, tetapi risiko penyakit jantung dapat dikurangi dengan memakan makanan yang sehat, bersenam secara teratur dan menghindari tembakau.

Sumber :
www.medicalnewstoday.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here