Ketahui pilihan anda sebagai pengguna produk pemutihan gigi |  Gigi mungkin kotor atau berubah warna kerana pelbagai sebab. Sekiranya anda ingin menjadikannya lebih cerah dan putih, anda boleh melakukannya dengan selamat. Terdapat beberapa pilihan untuk dipilih. Anda boleh berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan pemutihan atau mencuba produk pemutihan di rumah. Walaupun terdapat beberapa kesan sampingan dari pemutihan gigi, kebanyakan rawatan pemutihan konvensional selamat digunakan selagi anda mengikuti arahan produk.

BACA JUGA : Tips penjagaan gigi bayi anda dengan baik

Ketahui pilihan dan keselamatan anda sebagai pengguna produk pemutihan gigi

Bagaimana gigi menjadi berubah warna?

Gigi boleh berubah warna kerana beberapa sebab.

Perubahan warna ekstrinsik

 1. Perubahan warna ekstrinsik adalah apabila makanan, minuman, atau tabiat merokok mengotorkan gigi anda. Kopi, teh, anggur merah, makanan dengan pewarna, dan tembakau boleh menyumbang kepada pewarnaan jenis ini. Kesan ini mempengaruhi bahagian luar gigi anda.
 2. Perubahan warna ekstrinsik dapat dirawat dengan ubat gigi pemutih yang mensasarkan kesan gigi di luar.

Perubahan warna intrinsik

 1. Perubahan warna intrinsik adalah dari dalam gigi. Anda mungkin mengalami perubahan warna intrinsik kerana penggunaan ubat-ubatan, penyakit kanak-kanak, jangkitan, trauma gigi, atau penuaan.
 2. Perubahan warna intrinsik mungkin perlu diputihkan secara profesional untuk mendapatkan tahap keputihan gigi yang sama atau lebih baik.

Anda harus memutuskan cara memutihkan gigi berdasarkan jenis kesan kotoran yang anda ada.

Ketahui pilihan dan keselamatan anda sebagai pengguna produk pemutihan gigi

Pilihan pemutihan gigi

Terdapat banyak kaedah dan produk yang tersedia untuk memutihkan gigi. Anda mungkin keliru tentang apa yang harus digunakan dan yang selamat.

Terdapat tiga kategori kaedah pemutihan umum, iaitu:

 1. Dilakukan oleh doktor gigi anda
 2. Dikeluarkan oleh doktor gigi anda untuk digunakan di rumah
 3. Diperoleh di kaunter atau dibuat di rumah tanpa pengawasan doktor gigi anda

Anda boleh memilih kaedah tertentu untuk pemutihan gigi berdasarkan satu atau lebih faktor, termasuk:

 • Jenis perubahan warna yang anda ada
 • Kos yang terlibat dalam rawatan
 • Kaedah rawatan
 • Usia anda (ini berkaitan dengan kanak-kanak)
 • Sejarah pergigian anda, termasuk tampalan dan crowns

Adalah perlu untuk membincangkan kaedah pemutihan dengan doktor gigi anda sebelum mencubanya. Doktor gigi anda boleh mengesyorkan rancangan rawatan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Anda mungkin akan membincangkan beberapa pendekatan yang berbeza untuk memutihkan gigi.

Perlu diingat, masa yang diperlukan untuk memutihkan gigi dengan selamat bergantung pada jenis perubahan warna yang anda miliki dan kaedah yang anda gunakan untuk memutihkan gigi.

Ketahui pilihan dan keselamatan anda sebagai pengguna produk pemutihan gigi

Pemutihan gigi profesional

Doktor gigi anda boleh menggunakan beberapa kaedah yang berbeza untuk memutihkan gigi di pejabat atau di rumah. Secara amnya, kaedah yang mereka gunakan akan memutihkan gigi menggunakan karbamida peroksida. Ini memecah kepada hidrogen peroksida dan urea dan mensasarkan warna gigi dalam tindak balas kimia. Ia dianggap cara yang selamat untuk memutihkan gigi.

Rawatan di pejabat

Rawatan pemutihan di pejabat boleh bermanfaat kerana ia berfungsi dengan sangat cepat. Kesan pemutihan juga boleh bertahan lebih lama. Selalunya, anda mungkin hanya memerlukan satu jam rawatan atau beberapa lawatan untuk memutihkan gigi. Ini kerana kepekatan hidrogen peroksida dalam produk yang digunakan lebih besar daripada produk yang anda gunakan di rumah. Rawatan di pejabat disyorkan jika anda mengalami kemerosotan gusi atau luka abstraksi juga.

Doktor gigi anda juga mungkin menggunakan penggunaan cahaya ketika menggunakan produk pemutihan pada gigi anda untuk mempercepat prosesnya, tetapi kaedah tambahan ini tidak selalu terbukti berkesan.

Rawatan di rumah melalui doktor gigi anda

Doktor gigi juga dapat membantu anda memutihkan gigi di rumah. Doktor gigi anda mungkin dapat memberikan anda satu set bekas yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mulut anda. Anda akan menambahkan gel ke dalamnya dan memakai bekas itu 30 minit hingga 1 jam sehari (seperti yang disyorkan oleh doktor gigi anda) selama beberapa minggu untuk memutihkan gigi.

Produk pemutihan gigi dan pilihan lain di rumah

Anda boleh membeli produk pemutihan over-the-counter (OTC) untuk membantu gigi yang kotor. Tidak seperti produk yang diberikan oleh doktor gigi, produk ini tidak mempunyai karbamida peroksida, atau lebih kurang daripada produk yang digunakan oleh doktor gigi. Ini bermakna bahawa jika gigi anda berubah warna secara intrinsik, pemutihan gigi OTC mungkin tidak berfungsi dengan berkesan atau memerlukan masa lebih lama untuk memutihkan gigi anda.

Beberapa produk OTC mempunyai Seal of Acceptance American Dental Association. Tidak semua produk mempunyai petanda ini, dan beberapa produk tanpanya masih bagus untuk digunakan, tetapi petanda ini bertujuan untuk memberi anda lebih keyakinan untuk membuat keputusan membeli dan memastikan apa yang anda gunakan selamat.

Sentiasa ikuti arahan pengeluar semasa menggunakan produk.

Teeth Whitening by Dentists vs Salons vs OTC Products Reviews

Ubat gigi yang memutihkan

Ubat gigi yang memutihkan tidak menggunakan karbamida peroksida. Sebaliknya, ubat gigi ini mensasarkan permukaan gigi anda dengan pelbagai bahan, termasuk pelelas dan kovarin biru kimia. Mungkin memerlukan masa untuk memutihkan ubat gigi agar berfungsi, tetapi mereka yang mempunyai kovarine biru mungkin berkesan setelah hanya satu kali berus kerana bahan kimia tersebut menjadikan gigi anda kelihatan lebih putih.

Jalur pemutihan (whitening strips)

Anda juga boleh membeli jalur pemutihan di kaunter untuk gigi anda. Ini mengandungi jumlah hidrogen peroksida yang lebih kecil daripada produk profesional. Anda meletakkannya satu atau dua kali sehari ke gigi untuk jangka waktu yang ditetapkan seperti yang ditunjukkan oleh pengilang.

Terdapat pelbagai produk jalur pemutihan, masing-masing pada pelbagai jenis agen pemutihan.

Arang aktif dan kaedah lain dari rumah

Anda mungkin ingin tahu menggunakan kaedah buatan sendiri untuk memutihkan gigi. Arang aktif adalah salah satu rawatan seperti itu. Kaedah-kaedah ini tidak terbukti secara saintifik untuk memutihkan gigi dan harus dibincangkan dengan doktor gigi sebelum mencubanya. Anda mungkin merosakkan gigi jika menggunakan kaedah ini tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor gigi.

Mencari maklumat lebih lanjut? Pertimbangkan panduan ini untuk pilihan pemutihan gigi yang terbaik untuk anda.

Kesan sampingan dan pertimbangan lain

Walaupun pemutihan gigi dianggap selamat, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan dari rawatan:

 • Sensitiviti gigi. Gigi anda mungkin menjadi lebih sensitif berikutan pemutihan gigi. Anda mungkin mengalami ini pada rawatan pertama atau kedua anda, dan ia mungkin akan berkurang lama kelamaan. Doktor gigi anda mungkin mengesyorkan merawat sensitiviti dengan produk yang mengandungi kalium nitrat dan gel natrium fluorida.
 • Gusi yang mengganggu. Anda juga mungkin mengalami kerengsaan gingiva. Ini adalah ketika gusi anda menjadi gatal. Ini boleh berlaku kerana sentuhan pada gusi anda dengan produk pemutihan. Kesan sampingan ini akan hilang selepas rawatan anda.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh memutihkan gigi secara kekal. Anda perlu mendapatkan rawatan pemutihan setiap kali untuk perubahan warna ekstrinsik dan intrinsik. Perlu diingat juga bahawa produk ini adalah untuk gigi semula jadi. Anda perlu berbincang dengan doktor gigi mengenai cara menyatukan warna gigi jika anda mempunyai implan, crowns, bridges, atau gigi palsu.

Rawatan pemutihan gigi mungkin tidak sesuai untuk anda cuba semasa anda mempunyai rongga aktif atau kerja gigi tertentu yang sedang dijalankan.

How Much does Teeth Whitening Cost in London?

Mengekalkan hasil anda

Tabiat makan, minum, dan kebersihan mulut anda boleh mempengaruhi berapa lama hasil pemutihan gigi anda bertahan. Setelah anda menyelesaikan sebarang rawatan pemutihan, gigi anda masih mudah terkena kotoran dari minuman seperti teh dan kopi, dan makanan tertentu. Membilas mulut atau menggosok gigi sejurus selepas makan atau minum dapat mengelakkan jenis agen penghilang warna dari kekal ke atas permukaan gigi anda – dan mengurangkan kemungkinan plak berkumpul!

Rumusan

Selagi anda berpegang pada kaedah yang diluluskan oleh doktor gigi, memutihkan gigi anda dianggap selamat. Pastikan menggunakan kaedah yang sesuai dengan keperluan anda dan selalu ikuti arahan untuk produk. Hubungi doktor gigi anda sekiranya anda mengalami kesan sampingan.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here