Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah kaya dengan tannin, asid tanik, antioksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat.
Selain itu ia juga mengandungi unsur-unsur seperti astringen, anti-microbial dan anti-radang.
Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot #v@gin@ yang mungkin kendur ataupun longgar akibat proses bersalin.
Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding #v@gin@ dan mengembalikan keanjalan.
Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam pengubatan:-
- Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah #bu@h dada dan barah rahim.
- Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah.
- Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel.
- Pencegahan bau yang tidak diingini : Oleh kerana manjakani bersifat astringen, ia boleh membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada #far@j.
- Merawat otot-otot di dalam #far@j : Tannin yang terdapat di dalam manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan menyebabkan #far@j menjadi sempit semula.
- Mengawal lendir dan lelehan #far@j : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada#far@j yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.
- Membersihkan lelehan haid dan nifas : Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
- Mengecutkan semula tisu-tisu : Astringen juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam#far@j terutamanya selepas bersalin.
- Menegangkan dan mencantikkan kulit : Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat
- Perawatan kronik ulser : Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.
- Mulut : Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.