Lakukan ini apabila si kecil anda sudah mula berhenti minum susu  |  Susu ibu atau formula – ada kalanya bayi anda berhenti makan. Terdapat banyak sebab mengapa bayi anda secara tiba-tiba mungkin kurang berminat dengan susu, sama ada susu ibu atau formula.

How to get your toddler to give up the bedtime bottle

Melepaskan susu

Adalah biasa memberi bayi pengalaman makanan pertama mereka antara empat hingga enam bulan.

Nasihat perubatan umum sekarang adalah menunggu sehingga enam bulan, tetapi sebilangan bayi akan merasa lapar lebih daripada sekadar susu sebanyak empat bulan. (Jangan mencuba lebih awal daripada ini kerana pencernaan sistemnya belum bersedia). Mereka akan menunjukkan tanda-tanda mahukan lebih banyak suapan atau, setelah memasuki rutin tidur malam, akan mula bangun lebih kerap lagi.

BACA JUGA : Cara berkesan elakkan bayi tersedak susu ketika menyusu

Pengalaman pertama makan adalah, bagi sesetengah bayi, hanya gangguan dari susu jadi jangan membiarkannya jika anak anda menunjukkan minat yang sedikit atau tidak pada epal yang dikukus dan dilenyek dengan penuh kasih sayang. Jangan memaksa mereka makan; mungkin memerlukan beberapa bulan sebelum dia melakukannya.

Walau bagaimanapun, beberapa bayi lebih daripada bersedia, dan pelbagai rasa baru (walaupun sederhana dan hambar, kerana tidak ada perasa yang harus ditambahkan sama sekali) pada mereka kelihatan jauh lebih menarik daripada susu lama yang membosankan.

Sekiranya anda menggunakan susu formula, bungkusan akan memberi anda jadual yang menunjukkan berapa banyak secara purata, bayi anda mesti minum setiap hari. Ia boleh mencapai 35floz (atau kira-kira 1 liter). Sekiranya anda menyusu, anda lebih cenderung mengukur pengambilan dengan jumlah makanan yang anda berikan sehari.

Walaupun anda tidak mahu mengecewakan minat bayi yang baru dijumpai dalam makanan, anda perlu mengekalkan pengambilan susu yang baik dan ini tidak boleh turun, idealnya, di bawah kira-kira 22-25floz (650-800ml) sehari jadi fikirkan untuk memberi susu pada masa yang sangat berasingan dengan makanan pepejal dan mungkin menawarkan sedikit air rebusan yang disejukkan dengan makanan.

Biasanya, semasa melepaskan susu, anda perlu menawarkan pepejal sebelum susu supaya anak anda tidak terlalu kenyang, tetapi jika anda bimbang tentang pengambilan susu, jadikan botol atau susu ibu satu keutamaan sebelum sekurang-kurangnya satu hidangan. Makanan malam dan pagi tidak boleh ditinggalkan tetapi mungkin kekurangan selera susu pada siang hari.

Apabila si kecil anda sudah mula berhenti minum susu

Gigi

Usia rata-rata gigi pertama untuk tumbuh adalah sekitar empat hingga tujuh bulan. Tidak sesuai dengan masa, memandangkan mereka mungkin membiasakan diri dengan makanan sekarang dan dalam banyak kes, seorang ibu yang menyusu mungkin berusaha beralih ke makanan botol dalam kesediaan untuk kembali bekerja.

Sebilangan bayi ditenangkan oleh penyusuan susu ibu tetapi kebanyakannya, walaupun masih lapar, mereka akan segera melepaskan susu ibu sekiranya mereka sakit. Selalunya perkara ini tidak akan bertahan lama panjang dan jika anda mengalami hari yang ganjil ketika bayi anda belum minum kuota susu penuh merekeka, maka anda tidak perlu risau.

Parasetamol bayi, sesuatu yang sejuk untuk dimakan (jika mereka memakan pepejal) atau beberapa yang sejuk air rebus boleh membantu mengurangkan rasa tidak selesa di mulut anak anda dan kemudian memberi susu boleh dicuba lagi. Namun, jangan kecewa, jika susu diminum / dihentikan sepanjang hari, anda bukan orang pertama yang melalui ini!

When Do Babies Stop Drinking Formula or Breast Milk? | Taste of Home

Dari susu ibu kepada susu botol

Naluri menghisap bayi adalah bakat pertama yang luar biasa, tetapi beberapa bayi akan beralih dari susu ibu ke puting jauh lebih mudah daripada yang lain.

Pertama terdapat perubahan kedudukan. Walaupun anda menggendong bayi anda, ia tidak menggantikan perasaan pipi mereka terhadap kulit anda ketika mereka diberi susu. Berlatih dan kata-kata yang meyakinkan daripada anda akan memudahkan peralihan ini. Mungkin diperlukan untuk mendapatkan seseorang yang lain untuk melakukan penyusuan botol pertama apabila anda tiada semasa bayi anda sedang membiasakan diri untuk perubahan itu.

Sekiranya anda belum pernah menggunakan botol sebelumnya, anda mungkin bernasib baik dan menjumpai satu botol yang anak anda suka. Bagaimanapun, putting botol mempunyai ukuran aliran yang berbeza untuk memenuhi usia bayi yang berbeza, jadi pastikan anda menggunakan yang betul jika tidak, bayi anda mungkin mengalami masalah susu atau menjadi kecewa apabila susunya memakan masa berjam-jam lebih lama daripada yang biasa dilakukannya. Pembungkusan akan panduan untuk anda yang betul untuk usia bayi anda.

Bayi-bayi yang mempunyai masalah sebenar untuk membiasakan diri menggunakan putting botol, pada usia berapa pun pada tahun pertama mereka, selalunya lebih baik dengan susu getah (daripada silikon), yang lebih lembut dan rasa seperti puting ibu. Ia boleh didapati di kedai ahli kimia yang lengkap dan di banyak kedai produk bayi yang lebih besar, walaupun stoknya tidak banyak seperti botol biasa dan putting botol.

Kemudian ada rasa susu formula. Sama ada anda memilih salah satu jenama besar atau walaupun seperti susu kambing pengasuh organik, anak anda akan tahu bukan seperti susu kambing yang biasa diminum, jadi sekali lagi, sedikit percubaan dan kesalahan mungkin diperlukan. Pastikan susu tidak terlalu panas (susu kambing pengasuh, misalnya, boleh menjadi sedikit pahit jika sudah terlalu panas) dan fikirkan tentang mencubanya dalam paket kecil siap sebelum anda melakukannya menggunakan kotak besar satu formula dan mendapati bahawa bayi anda membencinya!

Sekiranya anda ingin membiasakan bayi anda dengan botol tetapi mereka enggan, anda boleh membuatnya terbiasa dengan menggunakannya untuk air rebusan sejuk atau untuk susu ibu yang dinyatakan sebelum mencuba susu formula.

Mengekalkan air

Walaupun pada hari-hari ketika bayi anda benar-benar tidak berminat dengan susu, pastikan ia mengambil sedikit air rebusan yang sejuk supaya mereka tidak terhidrasi. Jangan berikan jus buah kepada bayi muda kerana ini mengandungi gula yang tidak diperlukan.

Can I Transition My Baby to Cow's Milk at 11 Months? | Mom.com

Percayai naluri anda

Sekiranya bayi anda berkembang (tambah berat badan secara tetap berbanding carta pertumbuhannya sendiri daripada membandingkannya dengan anak lain yang lebih besar atau lebih kecil dari usia yang serupa) maka mereka mungkin hanya menyesuaikan dengan susu sebanyak yang mereka perlukan. Awasi berapa banyak susu yang cenderung mereka minum sepanjang hari dan sebutkan ketika anda berjumpa pelawat kesihatan, tetapi jangan risau – bayi mengubah tabiat mereka seperti yang anda lakukan!

Sumber :
www.madeformums.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here