Laporan portal Liveandinvestoverseas.com pada 2013 menunjukkan bahawa dalam industri pelacuran, selagi ada permintaan di situ ada penawaran.

Malaysia tersenarai di tangga kelapan antara sepuluh negara di dunia yang mempunyai bilangan pekerja s’e’k’s’ teramai untuk setiap 10,000 penduduk.

Laporan portal Liveandinvestoverseas.com pada 2013 menunjukkan bahawa dalam industri pelacuran, selagi ada permintaan di situ ada penawaran.
Laporan portal Liveandinvestoverseas.com pada 2013 menunjukkan bahawa dalam industri pelacuran, selagi ada permintaan di situ ada penawaran. – Gambar Hiasan

Menurut laporan yang dikeluarkan pada 2013 di portal Liveandinvestoverseas.com mendapati setiap tahun dianggarkan tiga juta orang mengembara menggunakan khidmat pelancongan untuk tujuan s’e’k’s’ dan angka ini dijangka semakin meningkat.

Laporan itu juga turut mendedahkan terdapat lebih daripada 25 syarikat khidmat pelancongan s’e’k’s’ terancang berpusat di Miami, New York, dan San Diego.

Berikut adalah sepuluh negara yang mempunyai bilangan pekerja s’e’k’s’ tertinggi setiap 10,000 orang:

1. Venezuela: 119 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
Keadaan ekonomi yang lemah di negara ini telah meningkatkan bilangan p’e’l’a’c’u’r.

Namun, hanya 20 peratus daripada pekerja s’e’k’s’u’a’l ini sebenarnya dilahirkan di Venezuela.
Difahamkan, pelacuran di Venezuela adalah sah di sisi undang-undang dan dikawal selia.

2. Korea Selatan: 110 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
Bukan saja perkembangan ekonomi dan industri muzik berkembang di Korea Selatan malah industri s’e’k’s’ juga dilihat terus meningkat meskipun terdapat sekatan undang-undang.

3. Peru: 102 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
Industri p’e’l’a’c’u’r’a’n di Peru juga adalah sah mengikut undang-undang untuk wanita berumur lebih 18 tahun jika mereka berdaftar dengan pihak berkuasa dan menunjukkan sijil kesihatan.

4. Filipina: 85 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
P’e’l’a’c’u’r di negara ini memakai tag ID ‘bargirl’ di tempat awam dan sentiasa diuji dengan saringan STD.

5. Nigeria: 63 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
Statistik terkini pasaran pelancongan s’e’k’s’ untuk wanita dewasa dari negara barat yang bercerai semakin meningkat di Nigeria.

6. China: 60 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
P’e’l’a’c’u’r’a’n adalah haram di China tetapi ia dianggarkan menyumbang sebanyak lima peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahunan negara itu.

7. Brazil: 53 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000
Perkhidmatan pelacuran secara peribadi (s’e’k’s’ untuk wang) di Brazil adalah sah di sisi undang-undang, tetapi ia menyalahi undang-undang untuk menjalankan perniagaan p’e’l’a’c’u’r’a’n atau mengambil p’e’l’a’c’u’r dalam apa-apa bidang sekalipun.

8. Malaysia: 52 pekerja s’e’k’s’setiap 10,000
Malaysia telah diletakkan Amerika Syarikat di dalam senarai hitam dalam kalangan negara yang mempunyai kes paling teruk isu permerdagangan manusia dan penyalahgunaan hak asasi manusia termasuk pelacuran kanak-kanak.

9. Jerman: 49 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000 orang
Tidak seperti negara Kesatuan Eropah lain, aktiviti p’e’l’a’c’u’r’a’n di jalanan yang tersebar luas dan teratur adalah sah di sisi undang-undang di Jerman.

10. Thailand: 45 pekerja s’e’k’s’ setiap 10,000 orang
P’e’l’a’c’u’r’a’n sebenarnya menyalahi undang-undang di Thailand tetapi ia boleh bertoleransi dengan masyarakat tempatan dan menjadi sebahagian perniagaan p’e’l’a’c’u’r’a’n yang dikawal selia.

Secara konklusinya, laporan pada 2013 itu menunjukkan bahawa dalam industri p’e’l’a’c’u’r’a’n, selagi ada permintaan di situ ada penawaran.

Jika usaha pembanterasan tidak serius dilakukan oleh pihak berkuasa negara, dikhuatiri seluruh masyarakat dunia akan dibelenggu jangkitan wabak HIV/AIDS.

Walau bagaimanapun, kredibiliti laporan itu boleh dipertikai dari segi tidak ada sumber rujukan dan kaedah kiraan statistik amat meragukan.

Pautan di http://news.liveandinvestoverseas.com/countries-with-most-prostitutes/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here