Mandi air sejuk atau panas yang manakah lebih baik ?  |  Sekiranya mandi air panas adalah yang diinginkan oleh badan anda pada waktu pagi, anda tidak keseorangan. Sebilangan besar orang mencuba sedaya upaya sehingga dapat merasakan air suam di seluruh badan mereka.

Tetapi tahukah anda bahawa mandi sejuk juga mesti dimasukkan ke dalam rutin harian anda?

Mandi air sejuk atau panas yang manakah lebih baik ?

Betul – mandian sejuk. Yang anda takut ambil ketika anda adalah orang terakhir yang bangun pada waktu pagi. Tetapi jika anda memberinya satu peluang yang adil, anda mungkin merasakan bahawa anda sebenarnya menyukai perasaan anda setelah melakukannya.

Tidak kira bagaimana perasaan anda terhadap kedua-dua jenis mandian tersebut, penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua air panas dan sejuk mempunyai faedah kesihatan yang harus anda perhatikan.

BACA JUGA : Panduan betul cara membersih dan memandikan bayi 

Mandi air sejuk atau panas yang manakah lebih baik ?

Apa yang hebat dengan mandian air sejuk?

Kelebihan mandi air sejuk termasuk:

 • Menenangkan kulit gatal
 • Membangunkan anda
 • Peningkatan peredaran
 • Mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam
 • Berpotensi meningkatkan penurunan berat badan
 • Rambut dan kulit yang bercahaya

Mandian sejuk menenangkan kulit gatal

Adam Friedman, MD, mengatakan jika anda mengalami kulit gatal atau keadaan kulit yang menyebabkan anda gatal, mandian sejuk dapat membantu anda mengatasi sensasi untuk menggaru.

Mandian sejuk menolong anda bangun pada waktu pagi

Apabila semburan sejuk itu melanda badan anda, ada sedikit kejutan. Kejutan ini meningkat :

 • Pengambilan oksigen
 • Kadar degupan jantung
 • Berjaga-jaga

Mandian sejuk meningkatkan peredaran darah anda

Peredaran yang meningkat adalah salah satu sebab utama para pakar mengesyorkan mandi sejuk.

Apabila air yang sejuk terkena pada badan dan anggota badan luaran, ia menekan/memampatkan peredaran darah di permukaan badan anda. Ini menyebabkan darah di tisu dalam anda beredar pada kadar yang lebih cepat untuk mengekalkan suhu badan yang ideal.

Dalam erti kata itu, mandian air sejuk mempunyai kesan sebaliknya dari mandi air panas bagi seseorang yang menghidap penyakit hipertensi atau penyakit kardiovaskular, kerana pendedahan kepada suhu sejuk mencetuskan sistem peredaran darah untuk mengurangkan keradangan dan dapat membantu mencegah penyakit kardiovaskular.

Mandian sejuk membantu mengurangkan kesakitan otot selepas bersenam

Oleh kerana air sejuk mempunyai sifat regenerasi, otot anda akan berehat dan membaiki setelah bersenam.

Mandi sejuk dapat membantu meningkatkan penurunan berat badan

Beberapa sel lemak, seperti lemak coklat, dapat menghasilkan haba dengan membakar lemak. Mereka melakukan ini apabila badan anda terdedah kepada keadaan sejuk seperti ketika mandi.

Gerrit Keferstein, MD, mengatakan sel-sel ini terletak di sekitar leher dan bahu. Jadi, sesuai untuk mandian!

Mandi air sejuk menyihatkan kulit dan rambut anda 

Walaupun penyelidikan saintifik terhad mengenai kesan air sejuk pada kulit dan rambut anda, bukti anekdot menunjukkan kesan positif.

Pakar kesihatan Dr Jacqueline Schaffer, MD, mengatakan bahawa air sejuk mengetatkan dan memampatkan aliran darah yang memberikan kulit anda cahaya yang lebih sihat.

Menurut artikel yang diterbitkan di laman web NaturallyCurly.com, air sejuk menutup dan menguatkan kutikula rambut anda.

Selain itu, air sejuk, tidak seperti air panas, tidak mengeringkan lapisan sebum, penghalang pelincir semula jadi yang memberikan perlindungan untuk kulit dan rambut anda.

Hasil daripada kesan air sejuk, rambut anda mungkin akan menjadi lebih kuat dan sihat dari masa ke masa.

Sekiranya anda yakin mandi air sejuk tidak dapat dipastikan, anda mungkin ingin memikirkan semula falsafah anda. Tidak seperti senarai faedah yang panjang dengan mandi air sejuk, senarai kekurangannya agak singkat.

Kekurangan mandi sejuk :

 • Mandian sejuk mungkin bukan idea yang baik jika anda sudah sejuk, kerana suhu yang lebih sejuk tidak akan membantu menghangatkan anda dengan apa cara. Ini sebenarnya boleh menjadikan anda lebih sejuk dan meningkatkan jumlah masa yang diperlukan badan anda untuk memanaskan badan.
 • Mereka mungkin bukan idea yang baik jika anda sakit. Pada mulanya, suhu sejuk mungkin terlalu kuat untuk sistem kekebalan tubuh anda, jadi lebih baik mengurangkan suhu yang lebih sejuk.

Mandi air sejuk atau panas yang manakah lebih baik ?

Mengapa kita suka mandian air panas ?

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk berehat atau tertidur pada waktu malam, anda mungkin tergoda untuk mandi air panas untuk meredakan tekanan pada waktu siang.

Ini adalah amalan biasa untuk relaksasi otot sebelum tidur kerana mandian air panas mengaktifkan sistem saraf parasimpatik yang membuat kita letih, kata Keferstein. Manfaat lain dari mandian mandian air panas termasuk:

 • Memberi kelegaan dari gejala pernafasan
 • Menolong dengan cela
 • Membantu kelonggaran otot

Mandi air panas memberikan kelegaan dari gejala sejuk atau pernafasan

Berdiri di bawah mandian air panas dengan wap di sekeliling anda telah lama digunakan sebagai ubat semula jadi untuk mengurangkan gejala selesema dan batuk. Panas dari air dan wap dapat membantu:

 • Laluan udara terbuka
 • Melonggarkan kahak
 • Membersihkan saluran hidung anda

Mandi air panas dapat membantu mengatasi masalah kulit

Mandian air panas dapat membantu membuka pori-pori kulit, yang membolehkan anda membersihkan kotoran dan minyak yang terperangkap.

Mandi panas baik untuk kelonggaran otot

Berada di dalam air panas dengan berkesan dapat membantu mengurangkan ketegangan badan dan dapat menenangkan keletihan otot.

Tetapi, ya, mandi air panas yang dicintai memang mempunyai beberapa kelemahan.

Namun, berita baiknya adalah, anda tidak perlu melupakan sepenuhnya. Anda hanya perlu menurunkan suhu sedikit dan merawat kulit anda selepas itu.

Kekurangan mandi panas :

 • Mandian panas boleh mengeringkan dan merengsakan kulit anda. Schaffer mengatakan air panas menyebabkan kerosakan pada sel keratin yang terletak di lapisan paling luar kulit kita – epidermis. Dengan mengganggu sel-sel ini, ia menghasilkan kulit kering dan mencegah sel-sel terkunci dalam kelembapan.
 • Mereka juga boleh memperburuk keadaan kulit tertentu. Suhu yang lebih tinggi memudahkan kulit kering dan memburukkan lagi keadaan seperti ekzema.
 • Mandian panas boleh menyebabkan anda gatal. Friedman mengatakan kepanasan boleh menyebabkan sel mast (yang mengandungi histamin) melepaskan kandungannya di kulit dan menyebabkan gatal.
 • Mereka juga dapat meningkatkan tekanan darah anda. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan tekanan darah tinggi atau penyakit kardiovaskular, mandi yang terlalu panas boleh menjadikan keadaan ini bertambah buruk.

Jadi, jenis mana yang lebih baik?

Terdapat faedah yang jelas untuk mandian mandian air panas dan sejuk, jadi apa yang harus anda lakukan?

Nah, dalam dunia yang ideal, Friedman mengatakan bahawa anda harus mandi suam-suam kuku – sehingga boleh tahan – dan sapukan pelembap pada kulit yang lembap setelah mandi.

Pendekatan lain untuk dicuba adalah apa yang digambarkan oleh Keferstein sebagai mandian kontras, yang merupakan teknik lama yang dikembangkan oleh Dr. Sebastian Kneipp.

Pada dasarnya, anda menggunakan air sesejuk mungkin dan tahan di dalamnya selama satu minit. Apabila minit sudah habis, anda kemudian menukar air menjadi sepanas mana yang anda boleh tahan selama satu minit tambahan.

Bergantian antara satu minit setiap sejuk dan panas selama tiga hingga lima kitaran.

Dia mengatakan bahawa manfaat kesihatan berasal dari air sejuk yang menyekat saluran darah. Ini bermaksud semua darah akan masuk ke bahagian tengah badan.

Air panas akan membuka saluran darah dan semua darah keluar lagi. Ini dapat mengepam darah sepenuhnya ke otot dan organ dan sangat baik untuk membantu pertumbuhan semula dan detoksifikasi.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here