Manfaat kesihatan soya terhadap tubuh badan anda  | Kacang soya mempunyai kira-kira 10 gram serat setiap cawan. Bandingkan dengan 0 gram untuk protein haiwan seperti stik, ayam, dan ikan. Lebih-lebih lagi, serat yang tinggi dalam soya dapat membantu menurunkan kolesterol yang anda dapat dari makanan lain.

photo of tofu and fat frying seperate

Protein

Sukar untuk makan cukup banyak bahan bakar penting ini untuk badan anda jika anda vegetarian atau vegan, terutamanya jika anda seorang atlet atau sangat aktif. Kacang soya boleh membantu. Tidak seperti kebanyakan protein tumbuhan, soya mempunyai 9 asid amino penting yang anda perlukan untuk otot dan tulang yang sihat. Tubuh anda tidak dapat membuat sebatian itu sendiri, jadi orang bukan vegetarian kebanyakannya mendapatkannya dari protein haiwan seperti daging lembu, ayam, dan telur.

Diet Sihat Jantung

Hanya 10% -15% daripada jumlah lemak dalam kacang soya yang tepu. Sumber protein lain seperti daging lembu atau daging babi mempunyai lebih banyak jenis lemak ini, yang biasanya berubah menjadi pekat pada suhu bilik dan yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung anda. Menukar pinggan daging anda dengan produk soya seperti tauhu boleh memberi manfaat kepada jantung anda.

Lemak Baik

Sebilangan besar lemak dalam soya adalah tak jenuh berganda (polyunsaturated), termasuk lemak omega-6 dan omega-3 yang penting. Sebagai sebahagian daripada diet seimbang, makanan tersebut mungkin baik untuk jantung anda dan membantu mengurangkan kemungkinan anda menghidap penyakit tertentu. Sumber lemak baik lain termasuk kacang, biji, ikan, dan minyak sayuran.

BACA JUGA : Apakah Stevia dan benarkah ia bermanfaat untuk kesihatan ?

Sifar Kolesterol

Seperti semua sayur-sayuran dan biji-bijian, makanan soya secara semula jadi adalah bebas kolesterol. Sejumlah kajian nampaknya menunjukkan bahawa hanya menambahkan protein soya ke dalam makanan anda dapat membantu menurunkan LDL, atau kolesterol “buruk,” sebanyak 4% -6%. Oleh itu, cubalah soya menggantikan pilihan yang kurang sihat lain.

Manfaat kesihatan soya terhadap tubuh badan anda

Serat yang lebih tinggi

Kacang soya mempunyai kira-kira 10 gram serat setiap cawan. Bandingkan dengan 0 gram untuk protein haiwan seperti stik, ayam, dan ikan. Lebih-lebih lagi, serat yang tinggi dalam soya dapat membantu menurunkan kolesterol yang anda dapat dari makanan lain. Dan ya, serat membantu anda membuang air besar secara berkala.

Banyak Kalium

Secawan kacang soya mempunyai 886 miligram kalium. Itu adalah dua kali ganda dari apa yang anda dapat dalam pisang bersaiz sederhana, dan sebanyak sepertiga dari apa yang diperlukan oleh badan anda sepanjang hari. Itu mungkin penting kerana banyak orang Amerika tidak mendapat cukup mineral ini, yang perlu dilakukan oleh badan anda untuk melakukan semua perkara, termasuk jantung anda berdegup, ginjal anda menapis sisa, dan saraf anda berfungsi.

Besi

Vegetarian perlu menggandakan kandungan besi kerana badannya tidak menyerapnya dari sumber tanaman. Secawan kacang soya mempunyai kira-kira 9 miligram zat besi, yang antara banyak tugasnya membantu darah anda menyampaikan oksigen ke seluruh badan anda. Lelaki memerlukan sekitar 8 miligram atau zat besi sehari, dan wanita memerlukan 18 miligram.

Meredakan Tekanan Darah

Menjadikan soya sebagai makanan tetap anda boleh membantu anda mengelakkan tekanan darah tinggi, dikenali sebagai hipertensi. Sebagai permulaan, soya dipenuhi dengan banyak protein tetapi sedikit karbohidrat, campuran yang nampaknya membantu menurunkan tekanan darah anda. Juga, soya sendiri dapat membantu menurunkan tekanan darah sistolik – nombor teratas – sebanyak 2 hingga 5 mata. Itu mungkin tidak banyak, tetapi ini dapat mengurangkan kemungkinan anda mengalami strok sebanyak 14%.

Manfaat kesihatan soya terhadap tubuh badan anda

Tulang Lebih Kuat

Sebilangan wanita boleh kehilangan banyak tulang setelah menopaus. Itu menjadikan tulang anda lebih rapuh dan cenderung patah. Doktor sering menetapkan estrogen untuk merawat ini dan gejala menopaus lain. Isoflavon, bahan kimia tumbuhan yang biasa terdapat dalam makanan soya, nampaknya meniru kesan estrogen. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa isoflavon dapat membantu menguatkan tulang pada wanita yang mengalami menopaus.

GMO

Kacang soya adalah tanaman organisma yang diubah suai secara genetik No. 1 di dunia. Ini bermaksud para saintis mengubah beberapa gen dalam benih, sering untuk meningkatkan nutrien atau melindungi tanaman daripada penyakit atau racun serangga. Sebilangan orang menentang makanan GMO, sebahagiannya kerana mereka berpendapat bahawa makanan tersebut mungkin tidak selamat. FDA, yang mengatur semua makanan “pengubahsuaian genetik”, mengatakan penyelidikan yang dapat dipercayai menunjukkan bahawa mereka sama selamat dengan tanaman yang ditanam secara konvensional.

Manfaat kesihatan soya terhadap tubuh badan anda

Kanser payudara

Soya nampaknya membantu melindungi daripada barah payudara pada wanita, terutama jika anda memakannya banyak semasa kecil dan remaja. Itu boleh mengurangkan kemungkinan anda menghidap barah payudara sebanyak separuh. Malah sebilangan wanita yang makan lebih banyak soya hanya ketika dewasa kurang mendapat barah payudara. Para saintis berpendapat bahawa isoflavon, fitonutrien dalam soya, sebenarnya dapat membantu mengecilkan tumor barah.

Kanser prostat

Ia adalah barah kedua yang paling biasa di kalangan lelaki di seluruh dunia. Di Asia, di mana orang makan soya lebih banyak, lelaki kurang mendapat barah prostat. Dan peluang mereka untuk penyakit itu nampaknya menurunkan dengan lebih banyak soya yang mereka makan. Para saintis berpendapat isoflavon, terutamanya dua disebut genistein dan daidzein, memperlambat atau menghentikan pertumbuhan tumor di prostat.

Sumber :
www.webmd.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here