Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda  |  Jadi, anda adalah pasangan yang baru mendirikan rumah tangga dan tertanya-tanya bagaimana untuk saya mendapatkan kepercayaan teman kesayangan saya? atau anda mungkin sudah berkahwin untuk satu masa dan kebelakangan ini anda merasakan bahawa pasangan anda sering menjadi paranoid dan mempersoalkan semua yang anda lakukan.

Membina, mendapatkan dan menjaga kepercayaan, yang mana dikenali sebagai Amana dalam Bahasa Arab, adalah satu tugas yang menakutkan yang memerlukan usaha sepanjang hidup.

Membina kepercayaan adalah seperti membina sebuah jambatan. Ia memerlukan pelbagai kemahiran dan langkah-langkah: niat, keazaman, strategi, seni bina, kejuruteraan dan mengumpulkan bekalan. Ia melibatkan kerja-kerja dan ada masanya berisiko. Membina jambatan adalah bukan tugas untuk satu masa sahaja. Ia memerlukan penjagaan dan penyelenggaraan secara kerap.

Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda

Mengapa Kepercayaan ini Penting ?

Anda mungkin tertanya-tanya, apakah pentingnya kepercayaan? Bukankah ia sesuatu yang timbul secara semula jadi dengan cinta? Tidak semestinya.

“Dipercayai adalah pujian yang lebih besar daripada dicintai.” – George MacDonald

Sangat penting untuk memahami peranan kepercayaan dalam hubungan, terutama dalam perkahwinan Muslim.

Amanah adalah :

  • Asas dalam kontrak perkahwinan Islam anda
  • Apa yang melekatkan hati dan jiwa dua orang yang berbeza, kadang-kadang seolah-olah tidak serasi, bersama-sama
  • Apa yang membantu anda memahami keperluan, keutamaan dan gangguan pasangan anda
  • Apa yang membuatkan anda dan pasangan anda lakukan ketika ribut tekanan, hujah, kesulitan kewangan, kecemasan dan gangguan luar mengganggu hubungan anda
  • Apa yang Allah minta untuk kita berharap kepada-Nya untuk keputusan akhir, setelah melakukan usaha kita (Tawakkul)
  • Apa yang Allah katakan kepada kita untuk memenuhi: “Penuhilah janji-janji kamu bahawa kamu akan dipersoalkan tentang mereka.” (16:24)
  • Sesuatu yang didingkari, menjadikan Allah murka. Ali bin Abu Talib pernah berkata: “Mengingkari janji membuat orang lain tidak senang kerana Allah juga tidak senang.”

Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda

Tidak menghairankan, kebenaran (Sidq) dan kepercayaan (Amana) adalah sifat utama yang menarik Khadija, semoga Allah senang kepadanya, kepada Nabi, damai sejahtera padanya. Seluruh hubungan dua Muslim yang pertama di Makkah diasaskan pada sifat-sifat yang luar biasa ini.

10 Cara Membina Jambatan Kepercayaan

Berita baiknya, dengan usaha tulus ikhlas dan watak yang jujur, anda boleh membina dan mengekalkan jambatan kepercayaan dan pemahaman dengan pasangan anda.

  1. Jangan sekali-kali berbohong kepada pasangan anda

Pastikan untuk mewujudkan watak yang sebenar pada pandangan pasangan dan anak anda dari awal hubungan anda. Tidak bertolerasi dalam kebohongan, besar atau kecil, dalam keluarga anda. Jika anda mengambil “pembohongan kecil” secara ringan, ia mungkin membuat isteri atau suami anda fikir, jika anda boleh berbohong tentang sesuatu yang tidak penting, apa lagi yang anda akan berbohong? Dari perkara kecil ke tempat yang anda pergi atau apa yang anda makan hari ini untuk makan tengah hari, perkara besar seperti pendidikan anda, atau status imigresen, atau sejarah keluarga, semuanya memerlukan pendedahan yang jujur untuk memupuk kepercayaan.

2. Jangan Menipu Orang Lain

Walaupun anda mungkin tidak berbohong kepada pasangan anda, anda mungkin fikir ia adalah baik untuk berbohong kepada orang luar. Misalnya, meminta cuti sakit di tempat kerja kerana alasan lain; memberitahu pasangan atau anak anda supaya berbohong kepada seseorang yang menelefon, “Tidak, Encik xyz tidak ada di rumah”; bermain helah pada rakan kongsi perniagaan anda; atau menipu kepada pelanggan anda. Apabila orang yang disayangi menyaksikan sikap tidak jujur ​​anda dengan orang luar, bagaimanakah anda mengharapkan mereka mempercayai anda? Seorang mukmin tidak boleh mempunyai satu muka dalam satu keadaan dan satu lagi di tempat lain. Inilah Rasulullah saw bersabda:

“Sesiapa yang mempunyai empat perkara akan menjadi munafik, dan sesiapa yang mempunyai salah satu dari empat ciri berikut akan mempunyai satu sifat kepura-puraan sehingga dia memberikannya. Ini adalah: (1) Setiap kali dia bercakap, dia mengatakan dusta; (2) setiap kali dia membuat janji, dia mengingkarinya; (3) setiap kali dia membuat perjanjian dia khianat; (4) dan setiap kali dia bertengkar, dia berkelakuan tidak senonoh dalam cara jahat yang menghina.” (Bukhari)

Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda

3. Jadilah Proaktif dalam Memaklumkan Pasangan Anda

Hal-hal kecil seperti membiarkan pasangan anda tahu apa rancangan anda untuk hari itu, siapa yang anda ingin jumpa dan mengapa, dan apa yang terjadi di sekolah, kerja atau jadual perjalanan anda, akan membantu menguatkan kepercayaan mereka kepada anda.

4. Mendengar Pasangan Anda

Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda

Sekiranya suami atau isteri berasa tidak selamat atau mencurigai beberapa aktiviti anda, dengar apa yang mereka katakan dan perasaan di sebalik pertanyaan mereka. Jangan mengganggu atau menilai mereka. Biarkan mereka selesai sebelum anda bercakap. Kadang-kadang memahami keprihatinan mereka adalah lebih penting daripada penjelasan yang panjang.

Perlu diingat nasihat ini dari orang tanpa nama: “Tanpa kepercayaan, kata-kata menjadi bunyi gong kayu. Dengan amanah, kata-kata menjadi kehidupannya sendiri. “

5. Mengelakkan Perkara Yang Membuat Pasangan Anda Merasa Tidak Aman

Sekiranya terdapat sesuatu yang membuat pasangan anda tidak selesa atau jika terdapat aktiviti tertentu yang membuat mereka cemas dan tidak selamat, tanpa mengira alasan mereka, ia adalah perkara yang baik dilakukan adalah dengan mengelakkan ini daripada berlaku sedaya mungkin. Sudah tentu, sebarang tindakan, persekitaran, atau teman yang tidak disukai Allah dan menentang ajaran Nabi mesti dielakkan untuk permulaannya. Pastikan anda menyedari sempadan Islam mengenai interaksi jantina dan penglibatan sosial, sama ada secara peribadi atau dalam dunia maya teks-mesej, perbualan telefon atau berbual di Facebook.

6. Berada Bersama Apabila Pasangan Anda Memerlukan Anda

Sama ada barang runcit yang pasangan anda minta anda beli dalam perjalanan anda pulang ke rumah anda, atau anda diminta untuk menjaga anak-anak di rumah semasa dia menghadiri mesyuarat atau kelas, pastikan anda memenuhi permintaan mereka dengan cara yang terbaik. Dan ia berlaku tanpa perlu diberitahu, berada di sana dengan sokongan fizikal, lisan, emosi atau kewangan anda, semasa sakit, kehamilan, kehilangan orang tersayang, atau krisis kewangan, adalah ujian sebenar cinta dan kepercayaan anda.

7. Menjadi Transparen Semampu mungkin

Janganlah membuatkan suami atau isteri anda meneka atau tertanya-tanya apa yang anda sedang lakukan. Jangan membuatkan mereka merasa bersalah kerana bertanya atau mempunyai keraguan. Jelaskan tentang keadaan kewangan anda. Biarkan mereka tahu mengenai sebarang penyakit atau batasan emosi, atau rekod jenayah, sebelum perkahwinan anda. Jika anda telah membina reputasi kejujuran dalam semua bidang kehidupan, anda tidak sepatutnya menghadapi masalah.

Membina jambatan kepercayaan bersama teman kesayangan anda

8. Meluangkan Masa yang Berkualiti bersama Pasangan Anda

Membina kepercayaan memerlukan masa untuk orang yang kepercayaannya anda cuba perolehi. Memberi perhatian dan kasih sayang tanpa berbelah-bagi kepada mereka membantu mereka untuk membina ikatan kepercayaan dan pemahaman yang benar. Melakukan sesuatu atau keluar dengan mereka, walaupun ke tempat-tempat yang anda rasa tidak menarik, adalah penting untuk memperoleh penghargaan dan kepercayaan mereka.

Image result for muslim husband and wife praying together

9. Solat Bersama, Makan bersama, dan Tidur bersama

Ini mungkin terdengar sangat jelas, tetapi menetapkan jadual anda dengan cara yang anda berdua boleh melakukan perkara-perkara ini bersama-sama, sangat menguatkan secara rohani dan emosional. Hubungan yang berasaskan asas rohani dan moral yang kuat hanya dapat menghasilkancinta, kepercayaan, dan penghormatan sebagai hasilnya. Perlu diingat, keluarga di mana suami tidak mempunyai masa untuk makan bersama, tidur pada masa yang sama, dan solat bersama-sama selalunya, biasanya membawa kepada ketidakfahaman, tidak aman, ketidakpercayaan, kebosanan, kekurangan perasaan cinta, belas kasihan, dan kegembiraan.

10. Ingat Kepercayaan Allah kepada Anda

Tuhan sentiasa memerhatikan kamu. Peringatan kematian yang berterusan dan akauntabiliti anda kepada Tuhan, akan sentiasa memantau anda. Anda akan berhati-hati untuk tidak memecahkan kepercayaan suami atau isteri anda, sama ada dengan menonton sesuatu yang anda tidak patut menonton, atau melibatkan hubungan luar nikah, atau tidak memenuhi janji atau keperluan pasangan anda, kerana anda tahu anda akan akhirnya memecahkan kepercayaan Allah. Isteri atau suami dan anak anda adalah amanah dari Tuhan. Sama ada anda menjaga kepercayaan ini, atau melepaskannya, semoga tidak berlaku.

Sumber :
www.soundvision.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here