Mengapa kacang hijau sihat dan berkhasiat  |  Kacang hijau adalah sayur yang popular. Mereka juga cukup berkhasiat dan mengandungi cukup banyak serat dan antioksidan.

Selain itu, penyelidikan menunjukkan bahawa mereka dapat membantu melindungi daripada beberapa penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan barah.

Sebaliknya, sebilangan orang mendakwa kacang hijau berbahaya dan harus dielakkan kerana antinutrien yang dikandungnya, yang boleh menyebabkan kembung.

Artikel ini melihat secara terperinci kacang pis untuk menentukan adakah mereka sihat atau anda harus menghadkannya dalam diet anda.

BACA JUGA : Fakta menarik tentang soya yang perlu anda tahu

Mengapa kacang hijau sihat dan berkhasiat

Apa itu kacang hijau ?

Kacang hijau, atau “kacang pis”, adalah biji bulat kecil yang berasal dari buah yang dihasilkan oleh tanaman Pisum sativum.

Mereka telah menjadi sebahagian daripada makanan manusia selama beratus-ratus tahun dan dimakan di seluruh dunia.

Tegasnya, kacang hijau bukanlah sayur-sayuran. Mereka adalah sebahagian dari keluarga kekacang, yang terdiri daripada tanaman yang menghasilkan buah dengan biji di dalamnya. Lentil, kacang buncis, kacang bean dan kacang peanut juga merupakan kekacang.

Walau bagaimanapun, kacang hijau biasanya dimasak dan dijual sebagai sayur-sayuran dan artikel ini akan merujuknya seperti itu. Anda boleh mendapatkannya dalam jenis beku, segar atau dalam tin.

Oleh kerana kacang pis tinggi karbohidrat kompleks yang disebut kanji, mereka dianggap sebagai sayur berkanji bersama dengan kentang, jagung dan labu.

Ada beberapa jenis kacang pis yang tersedia, termasuk kacang pis kuning, kacang hitam dan kacang pis ungu. Walau bagaimanapun, kacang hijau adalah yang paling kerap dimakan.

Kacang pis snap dan kacang pis snow adalah jenis popular lain yang sering dikelirukan dengan kacang hijau kerana penampilannya yang serupa. Walau bagaimanapun, rasa dan kandungan nutrien mereka sedikit berbeza.

RINGKASAN: Kacang hijau adalah biji yang berasal dari tanaman kekacang, tetapi ia paling sering dimakan sebagai sayuran berkanji.

Mengapa kacang hijau sihat dan berkhasiat

Tinggi Nutrisi dan Antioksidan

Kacang hijau mempunyai profil pemakanan yang mengagumkan.

Kandungan kalori mereka cukup rendah, dengan hanya 62 kalori setiap 1/2 cawan (170 gram) hidangan.

Kira-kira 70% kalori berasal dari karbohidrat dan selebihnya disediakan oleh protein dan sejumlah kecil lemak.

Selain itu, kacang pis mengandungi hampir setiap vitamin dan mineral yang anda perlukan, selain sejumlah besar serat.

1/2 cawan (170 gram) kacang pis memberikan nutrien berikut:

 • Kalori: 62
 • Karbohidrat: 11 gram
 • Serat: 4 gram
 • Protein: 4 gram
 • Vitamin A: 34% daripada RDI
 • Vitamin K: 24% daripada RDI
 • Vitamin C: 13% daripada RDI
 • Tiamin: 15% daripada RDI
 • Folat: 12% daripada RDI
 • Mangan: 11% daripada RDI
 • Besi: 7% daripada RDI
 • Fosforus: 6% daripada RDI

Apa yang membuat kacang pis unik dari sayur-sayuran lain adalah kandungan proteinnya yang tinggi. Sebagai contoh, 1/2 cawan (170 gram) lobak merah yang dimasak hanya mempunyai 1 gram protein, sementara 1/2 cawan (170 gram) kacang pis mengandungi empat kali ganda jumlahnya.

Mereka juga kaya dengan antioksidan polifenol, yang mungkin bertanggungjawab untuk banyak faedah kesihatan mereka.

RINGKASAN: Kacang hijau cukup rendah kalori dan mengandungi beberapa vitamin, mineral dan antioksidan. Mereka juga tinggi serat dan protein.

Mengapa kacang hijau sihat dan berkhasiat

Ia Mengenyangkan dan Sumber Protein yang Hebat

Kacang hijau adalah salah satu sumber protein berasaskan tumbuhan terbaik, yang merupakan sebab utama mengapa mereka begitu mengenyangkan, bersama dengan jumlah serat yang tinggi.

Makan protein meningkatkan tahap hormon tertentu dalam badan anda yang mengurangkan selera makan. Protein berfungsi bersama dengan serat untuk melambatkan pencernaan dan mempromosikan rasa kenyang.

Mengambil jumlah protein dan serat yang mencukupi secara automatik dapat mengurangkan jumlah kalori yang anda makan sepanjang hari dengan menjaga selera makan anda dengan terkawal.

Kandungan protein kacang pis yang unik menjadikannya pilihan makanan yang sangat baik bagi mereka yang tidak memakan produk haiwan. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa mereka bukan sumber protein yang lengkap, kerana mereka kekurangan metionin asid amino.

Untuk memastikan anda mendapat cukup semua asid amino penting dalam makanan anda, pastikan menggabungkan kacang hijau dengan sumber protein lain untuk menampung kekurangannya.

Pengambilan protein yang mencukupi juga penting untuk meningkatkan kekuatan otot dan kesihatan tulang. Selain itu, ia memainkan peranan penting dalam penurunan berat badan dan penyelenggaraan.

RINGKASAN: Kacang hijau adalah makanan yang sangat mengenyangkan, kebanyakannya disebabkan oleh jumlah protein dan serat yang tinggi.

Mengapa kacang hijau sihat dan berkhasiat

Mereka menyokong kawalan gula darah yang sihat

Kacang hijau mempunyai beberapa sifat yang dapat membantu menyokong kawalan gula darah.

Pertama sekali, mereka mempunyai indeks glisemik (GI) yang agak rendah, yang merupakan ukuran seberapa cepat gula darah anda naik setelah makan makanan.

Diet yang mengandungi banyak makanan rendah GI terbukti bermanfaat untuk mengatur kadar gula dalam darah.

Lebih-lebih lagi, kacang pis kaya dengan serat dan protein, yang mungkin bermanfaat untuk mengawal gula darah.

Ini kerana serat melambatkan kadar karbohidrat yang diserap, yang mendorong kenaikan kadar gula dalam darah yang lebih perlahan dan stabil, dan bukannya melonjak tinggi.

Selain itu, beberapa kajian mendapati bahawa makan makanan kaya protein mungkin bermanfaat untuk menstabilkan kadar gula dalam darah pada individu dengan diabetes jenis 2.

Kesan kacang hijau pada gula darah diketahui dapat mengurangkan risiko beberapa keadaan, termasuk diabetes dan penyakit jantung.

RINGKASAN: Kacang hijau mempunyai indeks glisemik rendah dan kaya dengan serat dan protein, semuanya merupakan faktor penting untuk mengawal gula darah.

Serat Dalam Kacang Hijau Dapat Memberi Manfaat Terhadap Pencernaan

Kacang hijau mengandungi serat yang luar biasa, yang terbukti memberikan banyak manfaat untuk kesihatan pencernaan.

Pertama sekali, serat memberi makan bakteria baik di usus anda, yang menjadikannya sihat dan mencegah bakteria yang tidak sihat dari bertambah menjadi berlebihan.

Ini dapat mengurangkan risiko anda terkena beberapa penyakit saluran gastrousus, seperti penyakit radang usus, sindrom iritasi usus dan barah usus besar.

Lebih-lebih lagi, kebanyakan serat kacang pis tidak larut, yang bermaksud tidak bercampur dengan air, tetapi berfungsi sebagai “agen pembesaran” pada saluran pencernaan anda.

Ini bermaksud bahawa ia menambah berat badan pada najis dan dapat membantu makanan dan sisa membuang lebih cepat melalui sistem pencernaan anda.

RINGKASAN: Kacang hijau kaya akan serat, yang bermanfaat untuk pencernaan dengan menjaga aliran sisa melalui saluran pencernaan anda dan menjaga bakteria usus tetap sihat.

Kacang pea - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Mungkin Melindungi Terhadap Beberapa Penyakit Kronik

Kacang hijau mempunyai beberapa ciri yang dapat membantu mencegah beberapa penyakit kronik, yang disemak di bawah.

Penyakit jantung

Kacang hijau mengandungi sejumlah mineral yang sihat untuk jantung, seperti magnesium, kalium dan kalsium.

Makanan yang tinggi nutrien ini mungkin berguna untuk mencegah tekanan darah tinggi, yang merupakan faktor risiko utama penyakit jantung.

Mereka juga boleh memberi kesan positif kepada kesihatan jantung.

Kandungan serat tinggi kacang pis dan kekacang terbukti menurunkan kolesterol total dan kolesterol LDL “buruk”, yang mana kedua-duanya meningkatkan risiko penyakit jantung ketika mereka meningkat.

Kacang hijau juga menyediakan flavonol, karotenoid dan vitamin C, antioksidan yang terbukti dapat mengurangkan kemungkinan penyakit jantung dan strok kerana kemampuannya untuk mencegah kerosakan pada sel.

Kanser

Makan kacang hijau secara berkala boleh mengurangkan risiko barah, kebanyakannya disebabkan oleh kandungan antioksidan kacang pis dan kemampuannya untuk mengurangkan keradangan di dalam badan.

Kacang hijau juga mengandungi saponin, sebatian tumbuhan yang terkenal mempunyai kesan anti-barah. Beberapa kajian menunjukkan saponin dapat membantu mencegah beberapa jenis barah dan berpotensi untuk melambatkan pertumbuhan tumor.

Selain itu, mereka kaya dengan beberapa nutrien yang terkenal dengan keupayaannya untuk menurunkan risiko barah, termasuk vitamin K, yang sangat berguna untuk mengurangkan risiko barah prostat.

Diabetes

Kacang hijau mempunyai beberapa ciri yang diketahui dapat membantu mengawal gula dalam darah, yang merupakan faktor penting dalam mencegah dan mengawal diabetes.

Serat dan protein mereka menghalang kadar gula dalam darah anda meningkat terlalu cepat, yang membantu menjaga diabetes terkawal.

Tambahan pula, peringkat rendah glisemik indeks (GI) kacang hijau menjadikannya makanan mesra diabetes, kerana mereka tidak mungkin meningkatkan gula darah anda.

Mereka juga menyediakan sejumlah besar magnesium dan vitamin B, selain vitamin K, A dan C. Semua nutrien ini didapati dapat membantu mengurangkan risiko diabetes.

RINGKASAN: Kacang hijau mempunyai beberapa sifat yang dapat membantu mencegah dan merawat beberapa penyakit kronik, seperti penyakit jantung, barah dan diabetes.

Mengandungi Antinutrien

Walaupun terdapat banyak nutrien dalam kacang pis, ada kekurangan kualiti pemakanannya – mengandungi antinutrien.

Ini adalah bahan yang terdapat dalam banyak makanan, seperti kekacang dan biji-bijian, yang boleh mengganggu pencernaan dan penyerapan mineral.

Walaupun ini umumnya tidak menjadi perhatian bagi kebanyakan orang yang sihat, kesan kesihatan mereka masih penting untuk diingat. Mereka lebih cenderung memberi kesan kepada mereka yang bergantung pada kekacang sebagai makanan ruji, selain individu yang berisiko kekurangan zat makanan.

Berikut adalah dua antinutrien terpenting yang terdapat pada kacang hijau:

 • Asid fitik: Boleh mengganggu penyerapan mineral seperti zat besi, kalsium, zink dan magnesium.
 • Lektin: Dihubungkan dengan gejala seperti gas dan kembung dan boleh mengganggu penyerapan nutrien.

Tahap antinutrien ini cenderung lebih rendah pada kacang pis daripada kacang pis yang lain, jadi tidak mungkin menimbulkan masalah kecuali jika anda sering memakannya.

Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk membantu mencegah kesan buruk dari antinutrien:

 • Pastikan saiz hidangan berpatutan: Kira-kira 1/3 cawan (117 gram) hingga 1/2 cawan (170 gram) kacang hijau pada satu masa cukup untuk kebanyakan orang. Mereka cenderung menimbulkan masalah apabila dimakan dalam jumlah tinggi.
 • Eksperimen dengan kaedah penyediaan: Penapaian, penanaman dan rendaman mungkin bermanfaat untuk mengurangkan jumlah antinutrien pada kacang pis.
 • Makannya apabila dimasak sepenuhnya: Tahap antinutrien lebih tinggi pada kacang pis mentah, yang menyebabkannya lebih cenderung menyebabkan ketidakselesaan pencernaan.

RINGKASAN: Kacang hijau mengandungi antinutrien yang boleh mengganggu penyerapan beberapa nutrien dan menyebabkan gangguan pencernaan. Walau bagaimanapun, ini tidak menjadi masalah bagi kebanyakan orang.

Pork with English Green Peas – Spice the Plate

Boleh Menyebabkan Kembung

Seperti kekacang lain, kacang pis dilaporkan menyebabkan kembung, pembengkakan perut yang tidak selesa sering disertai dengan gas dan perut kembung.

Kesan ini mungkin berlaku kerana beberapa sebab, salah satunya adalah kandungan FODMAPs – oligo-, di-, mono-sakarida dan poliol yang boleh ditapai.

Mereka adalah sekumpulan karbohidrat yang terhindar dari pencernaan dan kemudian ditapai oleh bakteria dalam usus anda, yang menghasilkan gas sebagai produk sampingan.

Selain itu, lektin dalam kacang hijau dikaitkan dengan kembung dan gejala pencernaan yang lain. Walaupun lektin tidak terdapat dalam jumlah yang banyak, mereka boleh menyebabkan masalah bagi sesetengah orang, terutamanya ketika kacang ini merupakan bahagian utama dari diet.

Berita baiknya ialah terdapat beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mengelakkan ketidakselesaan pencernaan yang mungkin berlaku setelah makan kacang hijau.

Sekiranya FODMAP adalah masalah untuk anda, cubalah mengurangkan saiz hidangan anda. Dalam banyak keadaan, mereka yang peka terhadap FODMAP mampu bertolak ansur hingga 1/3 cawan kacang hijau yang dimasak pada satu masa.

Selain itu, bereksperimen dengan kaedah penyediaan tertentu, seperti merendam, fermentasi atau bercambah, dapat membantu mengurangkan kandungan lektin kacang pis, menjadikannya lebih mudah dicerna.

Strategi lain adalah menjadikan kacang hijau sebagai makanan tetap anda. Sekiranya anda hanya memakannya sekali-sekala, badan anda tidak boleh digunakan untuk mencerna mereka, yang boleh menyebabkan kembung dan gejala tidak selesa yang lain.

RINGKASAN: Kacang pis mengandungi FODMAP dan lektin, yang boleh menyebabkan kembung, terutama apabila dimakan dalam jumlah banyak.

Perlukah Anda Makan Kacang Hijau?

Kacang hijau kaya akan nutrien, serat dan antioksidan, dan mempunyai sifat yang dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit.

Tetapi mereka juga mengandungi antinutrien, yang dapat mengganggu penyerapan beberapa nutrien dan menyebabkan gejala pencernaan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kesan ini. Ini termasuk mencuba kaedah penyediaan tertentu dan melihat saiz hidangan anda.

Secara keseluruhan, kacang hijau adalah makanan yang sangat sihat untuk dimasukkan ke dalam pemakanan anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here