Mengapa Vitamin K penting untuk bayi yang baru lahir ?  |  Beberapa tahun yang lalu, satu kajian menunjukkan bahawa suntikan vitamin K mungkin berkaitan dengan kanser kanak-kanak, tetapi enam kajian sejak itu tidak dapat menemukan kaitan dengan barah. Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Nasional telah mengkaji dengan teliti kajian ini dan bukti lain yang ada, dan telah menyimpulkan bahawa vitamin K tidak berkaitan dengan barah kanak-kanak, sama ada diberikan melalui suntikan atau melalui mulut.

Mengapa Vitamin K penting untuk bayi yang baru lahir ?

Vitamin K semasa kelahiran

Vitamin K membantu darah membeku dan mencegah pendarahan yang serius. Pada bayi baru lahir, suntikan vitamin K dapat mencegah gangguan pendarahan yang kini jarang berlaku, tetapi berpotensi membawa maut, yang disebut ‘pendarahan kekurangan vitamin K’ (VKDB), juga dikenal sebagai ‘penyakit hemoragik pada bayi baru lahir’ (HDN).

Bayi boleh diberi suntikan di hospital setelah mereka dilahirkan. Suntikan di hospital awam dilindungi oleh dana awam dan percuma. Sekiranya anda melahirkan di hospital swasta, pastikan anda bertanya bila anda membuat tempahan jika ada kos yang diperlukan.

BACA JUGA : 14 latihan bayi untuk menggerakkan fizikal si kecil anda

Mengapa Vitamin K penting untuk bayi yang baru lahir ?

Mengapa vitamin K penting untuk bayi saya?

Vitamin K membantu darah membeku. Sangat penting untuk mengelakkan pendarahan yang serius. Bayi tidak mendapat cukup vitamin K daripada ibu mereka semasa mengandung, atau ketika mereka sedang disusui. Tanpa vitamin K, mereka berisiko mendapat penyakit yang jarang berlaku yang disebut ‘pendarahan kekurangan vitamin K’ (VKDB). VKDB boleh menyebabkan pendarahan ke otak, dan boleh mengakibatkan kerosakan otak atau bahkan kematian. VKDB dapat dicegah dengan memberi bayi yang baru dilahirkan dengan vitamin K tambahan. Pada usia sekitar enam bulan, mereka akan membina bekalan vitamin K mereka sendiri.

Mengapa Vitamin K penting untuk bayi yang baru lahir ?

Bagaimana vitamin K diberikan?

Kaedah termudah dan boleh dipercayai untuk memberi vitamin K kepada bayi adalah melalui suntikan. Satu suntikan selepas kelahiran akan melindungi bayi selama berbulan-bulan. Sejak sekitar tahun 1980, kebanyakan bayi yang baru lahir di Australia telah diberi suntikan vitamin K. Vitamin K juga boleh diberikan melalui mulut. Beberapa dos oral penting untuk memberi perlindungan yang cukup, kerana vitamin K tidak diserap sebaik ketika diberikan melalui mulut dan kesannya tidak bertahan lama.

Sekiranya anda memilih vitamin K melalui mulut, bayi anda mesti mempunyai tiga dos:

  • Dos 1 semasa kelahiran
  • Dos 2 biasanya tiga hingga lima hari kemudian
  • Dos 3 pada minggu keempat, jika bayi diberi susu ibu sepenuhnya (Bayi yang diberi susu formula terutamanya tidak memerlukan dos ketiga.)

Sekiranya bayi anda muntah dalam masa satu jam setelah menelan vitamin K, bayi akan memerlukan dos yang lain.

Bolehkah semua bayi mempunyai vitamin K?

Semua bayi perlu mempunyai vitamin K. Bayi yang sangat kecil atau pramatang mungkin memerlukan dos yang lebih kecil – doktor anda boleh memberi nasihat mengenai perkara ini. Vitamin K melalui mulut tidak sesuai untuk sesetengah bayi:

  • Bayi yang pramatang atau sakit harus diberi vitamin melalui suntikan. Terdapat dua sebab utama untuk ini: dos yang sangat kecil diperlukan sukar diukur melalui mulut, dan bayi-bayi ini juga cenderung menghadapi masalah makan.
  • Sekiranya anda memilih vitamin K melalui mulut tetapi bayi anda tidak sihat semasa tarikh tepat dosnya, bayi mungkin perlu melakukan suntikan.
  • Sekiranya, semasa anda hamil, anda mengambil ubat untuk epilepsi, pembekuan darah atau tuberkulosis, anda harus memberitahu doktor atau bidan anda. Bayi anda mungkin tidak dapat menyerap vitamin K melalui mulut, dan mungkin memerlukan suntikan sebagai gantinya.

Adakah vitamin K mempunyai kesan sampingan?

Selama 30 tahun vitamin K diberikan kepada bayi baru di Australia, nampaknya tidak menimbulkan masalah. Beberapa tahun yang lalu, satu kajian menunjukkan bahawa suntikan vitamin K mungkin berkaitan dengan kanser kanak-kanak, tetapi enam kajian sejak itu tidak dapat menemukan kaitan dengan barah. Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Nasional telah mengkaji dengan teliti kajian ini dan bukti lain yang ada, dan telah menyimpulkan bahawa vitamin K tidak berkaitan dengan barah kanak-kanak, sama ada diberikan melalui suntikan atau melalui mulut.

Adakah bayi saya perlu mendapatkan vitamin K?

Ini adalah pilihan anda. Walau bagaimanapun, pemberian vitamin K kepada bayi anda yang baru lahir adalah cara mudah untuk mencegah penyakit yang sangat serius. Pihak berkuasa perubatan di Australia sangat mengesyorkan agar semua bayi diberi vitamin K. Ini termasuk bayi yang pramatang atau sakit, dan bayi yang menjalani pembedahan (termasuk berkhatan). Ibu bapa yang memutuskan untuk menentang vitamin K perlu berhati-hati untuk mengetahui sebarang gejala VKDB.

Apa yang mesti saya perhatikan?

Anda mesti selalu berjumpa doktor atau pekerja kesihatan anda:

  • jika bayi anda mengalami pendarahan atau lebam yang tidak dapat dijelaskan – ini sangat penting sekiranya bayi anda tidak mempunyai vitamin K
  • jika, ketika bayi anda berusia lebih dari tiga minggu, terdapat tanda-tanda penyakit kuning (pewarnaan kuning pada kulit atau putih mata).

Bayi dengan masalah hati sangat berisiko, walaupun mereka mempunyai vitamin K.

Things You Need to Remember About Taking Care of New Born Baby ...

Bagaimana saya ingin mendapatkan vitamin K untuk bayi saya?

Semasa kehamilan anda, doktor atau bidan anda harus bertanya sama ada anda mahu bayi anda mendapat vitamin K melalui suntikan atau melalui mulut, dan mereka akan menguruskannya. Sejurus selepas kelahiran, bayi anda akan mendapat suntikan vitamin K atau dos pertama melalui mulut. Ini akan diberikan oleh doktor atau bidan.

Sekiranya anda memilih vitamin K melalui mulut:

  • Dos oral kedua dapat diberikan apabila bayi anda menjalani ujian saringan bayi yang baru lahir di hospital, atau oleh doktor atau pekerja kesihatan tempatan anda.
  • Anda perlu ingat dos oral ketiga yang penting ketika bayi anda berumur antara tiga hingga empat minggu. Bercakap dengan doktor atau pekerja kesihatan anda jika anda memerlukan bantuan atau nasihat.

Pastikan dos vitamin K bayi anda dicatatkan dalam rekod kesihatan peribadi bayi. Sekiranya bayi anda tidak mempunyai Vitamin K pastikan ini juga dinyatakan dalam rekod kesihatan semasa keluar hospital.

Sumber :
www.pregnancybirthbaby.org.au

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here