Mengenai Plagiocephaly dan Brachycephaly (sindrom kepala rata)  |  Bayi kadang-kadang mempunyai kepala yang rata apabila mereka berusia beberapa bulan, biasanya kerana mereka menghabiskan banyak masa berbaring pada belakang mereka. Ini dikenali sebagai sindrom kepala rata, dan terdapat 2 jenis utama:

 • Plagiocephaly – kepala diratakan di sebelah, menyebabkan ia kelihatan tidak simetris; telinga mungkin tidak lurus dan kepala kelihatan seperti paralelogram apabila dilihat dari atas, dan kadang-kadang dahi dan muka mungkin menonjol sedikit di sebelah rata
 • Brachycephaly – belakang kepalanya menjadi rata, menyebabkan kepalanya melebar, dan kadang-kadang dahinya bonjol

Mengenai Plagiocephaly dan Brachycephaly (Sindrom kepala rata)

Mengenai Plagiocephaly dan Brachycephaly (Sindrom kepala rata)

Masalah ini biasanya menjejaskan sekitar 1 dalam setiap 5 bayi pada satu masa.

Dalam kebanyakan kes, perkara ini tidak menjadi punca utama untuk menjadi perhatian, kerana ia tidak mempunyai kesan ke atas otak dan bentuk kepala akan sering memperbaiki dengan sendirinya dari masa ke masa.

BACA JUGA : Bayi saya muntah dengan banyak, adakah ini petanda satu masalah ? 

Bayi anda tidak akan mengalami apa-apa kesakitan atau gejala lain, atau sebarang masalah dengan perkembangan umum mereka.

Apa yang menyebabkan plagiocephaly dan brachycephaly?

Tengkorak itu terdiri daripada pinggan tulang yang menguatkan dan bergabung bersama ketika seorang anak menjadi lebih dewasa.

Tengkorak bayi yang muda masih agak lembut dan boleh berubah jika terdapat tekanan tetap pada bahagian tertentu kepala mereka.  Sebab mengapa ini mungkin berlaku termasuk :

 • Tidur pada bahagian belakang mereka – bahagian belakang atau sisi kepala bayi boleh menjadi rata akibat tidur pada belakang mereka, tetapi penting untuk melakukan ini untuk mengurangkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).
 • Masalah di dalam rahim – tekanan diletakkan di atas kepala bayi sebelum dilahirkan jika mereka sedikit tergelincir dalam rahim atau ada kekurangan cairan amniotik untuk menlindungi mereka.
 • Dilahirkan secara awal – bayi pramatang lebih cenderung untuk menyebabkan kepala yang rata kerana tengkorak mereka lebih lembut apabila mereka dilahirkan, dan mereka mungkin lebih suka merehatkan kepala mereka pada 1 sisi pada mulanya kerana mereka belum dapat memindahkan kepalanya sendiri.
 • Ketegangan otot leher – ini dapat mengelakkan bayi mengalihkan kepala mereka dengan cara tertentu, yang bermaksud satu sisi kepala mereka diletakkan di bawah tekanan yang lebih.

Kadang-kadang, kepala yang rata disebabkan oleh plat tengkorak yang bergabung bersama terlalu awal. Ini dikenali sebagai craniosynostosis.

Mengenai Plagiocephaly dan Brachycephaly (Sindrom kepala rata)

Bila perlu mendapatkan nasihat perubatan ?

Bercakap dengan pelawat kesihatan anda jika anda prihatin dengan bentuk kepala bayi anda atau berfikir bahawa mereka mungkin menghadapi masalah memalingkan kepalanya.

Mereka boleh memeriksa kepala bayi anda dan mencadangkan perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu.

Kepala yang agak rata biasanya tidak perlu dikhuatiri, tetapi idea yang baik untuk mendapatkan nasihat lebih awal supaya anda dapat mengambil langkah untuk menghentikannya.

Apa yang boleh anda lakukan

Bentuk kepala bayi anda perlu diperbaiki secara semula jadi dari masa ke masa apabila tengkorak mereka berkembang dan mereka mula menggerakkan kepalanya, berguling-guling dan merangkak.

Untuk mengelakkan tekanan dari bahagian kepala bayi yang diratakan:

 • Berikan masa bayi anda berada pada perut mereka pada siang hari – menggalakkan mereka untuk mencuba posisi baru semasa bermain, tetapi pastikan mereka sentiasa tidur pada belakang kerana ini adalah yang paling selamat untuk mereka.
 • Tukar bayi anda di antara kerusi yang cerun, sling dan permukaan yang rata – ini memastikan tidak ada tekanan tetap pada 1 bahagian kepala mereka.
 • menukar kedudukan mainan dan perhiasan ganungan di dalam katil bayi mereka – ini akan menggalakkan bayi anda menghidupkan kepala ke bahagian yang tidak rata.
 • Tukar bersilih ganti sisi dimana anda memegang bayi anda semasa memberi makan dan memegang.
 • Kurangkan masa bayi anda berbaring di atas permukaan rata yang teguh, seperti kerusi kereta dan kereta bayi – cuba gunakan sling atau pembawa depan apabila praktikal.

Sekiranya bayi anda mengalami kesukaran bertukar kepala, fisioterapi boleh membantu melonggarkan dan menguatkan otot leher mereka.

Pembedahan ‘corrective’ mungkin diperlukan jika mereka mempunyai craniosynostosis.

Topi, cekak rambut dan tilam

Image result for baby helmet headbands

Terdapat topi keledar dan cekak rambut yang direka khas yang dikatakan oleh sesetengah orang dapat membantu memperbaiki bentuk tengkorak bayi ketika mereka membesar.

Alat ini dikenakan tekanan untuk “membonjol” bahagian-bahagian tengkorak dan melegakan tekanan dari bahagian lain, yang berpotensi membolehkan pertumbuhan di kawasan yang lebih rata.

Rawatan bermula apabila tengkorak kanak-kanak masih lembut, biasanya sekitar 5 atau 6 bulan, dan alati itu dipakai hampir berterusan (sehingga 23 jam sehari) selama beberapa bulan.

Tetapi topi keledar dan cekak rambut secara umumnya tidak disyorkan kerana:

 • tiada bukti jelas untuk mencadangkan bahawa ia berhasil
 • Ia sering menyebabkan masalah seperti kerengsaan kulit dan ruam
 • Ia mahal, biasanya berharga sekitar £ 2,000
 • Bayi anda perlu diperiksa setiap beberapa minggu untuk memantau pertumbuhan kepala mereka dan membuat sebarang penyesuaian yang diperlukan
 • Ia mungkin tidak selesa dan bermasalah untuk bayi anda

Sesetengah orang mencuba tilam melengkung khas yang direka untuk mengagihkan berat kepala bayi di kawasan yang lebih besar sehingga tekanan kurang diletakkan pada titik tertentu tengkorak mereka.

Ini lebih murah daripada topi keledar dan cekak rambut, tetapi pada masa ini hanya ada bukti yang terhad untuk menunjukkan bahawa ia boleh membantu.

Image result for helmet, headbands and mattresses

Image result for brachycephaly baby

Adakah bentuk kepala anak saya akan kembali normal?

Perataan kepala yang lebih rendah biasanya akan bertambah baik jika anda menggunakan langkah-langkah mudah yang diterangkan di halaman ini, walaupun mungkin memerlukan beberapa bulan sebelum anda mula melihat penambahbaikan.

Kepala bayi anda mungkin tidak kembali kepada bentuk yang sempurna, tetapi pada masa mereka berusia 1 atau 2 tahun, perataan akan hampir tidak dapat dilihat.

Kes-kes yang lebih teruk juga akan menjadi lebih baik dari masa ke masa, walaupun beberapa perataan biasanya akan kekal.

Penampilan kepala anak anda sepatutnya bertambah baik apabila menjadi lebih banyak bergerak dan rambut mereka tumbuh.

Ia sangat jarang berlaku untuk kanak-kanak mengalami masalah seperti diejek ketika mereka mencapai usia sekolah.

Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan topi atau cekak rambut jika anda bimbang tentang anak anda, tetapi tidak jelas sama ada ini berfungsi.

Anda juga perlu mengingati ketidakselesaan, perbelanjaan dan kemungkinan ketidakselesaan untuk anda dan anak anda.

 

Sumber :
www.nhs.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here