Minum jus oren setiap hari dan inilah yang berlaku pada badan anda ! | Ramai orang minum jus oren setiap hari, bersama dengan sedikit telur pagi dan roti bakar. Dan mereka merasa gembira mengetahui bahawa minuman sarapan pilihan mereka sarat dengan vitamin, nutrien, dan antioksidan, seperti yang dinyatakan oleh Healthline. Ramai yang menganggap bahawa, oleh kerana minuman sitrus yang menyegarkan ini dibuat dengan memerah oren, semestinya minuman ini baik untuk anda, bukan? Nah, itu sering menjadi subjek kajian ilmiah, kerana ya, ia mempunyai manfaat penambahbaikan tubuh…tetapi juga memiliki kandungan gula yang sangat tinggi.

Oleh itu, apakah keputusan akhir? Adakah jus oren kesayangan anda benar-benar baik untuk anda atau haruskah anda meninggalkan dos harian anda yang berwarna terang ini? Kami menguraikan banyak manfaat kesihatan dan berkongsi beberapa akibat yang tidak begitu besar dari penggunaan OJ (orange juice) secara berkala, jadi anda boleh membuat keputusan dengan tepat. Inilah yang berlaku pada badan anda apabila anda minum jus oren setiap hari.

BACA JUGA : 7 manfaat kesihatan buah Plum dan Prun yang menakjubkan

Minum jus oren setiap hari, inilah yang berlaku pada badan anda !

Apabila anda minum jus oren setiap hari, anda mendapat dos vitamin C yang meningkatkan imuniti setiap hari

Ada sebab kita memuat OJ semasa musim sejuk dan selesema, kadang-kadang memilih untuk minum jus oren setiap hari; minuman sitrus manis penuh dengan vitamin C yang meningkatkan imuniti, “vitamin penting” yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita secara semula jadi, menurut Healthline. Dos vitamin C yang disarankan setiap hari adalah antara 75 dan 90 miligram, dan satu gelas enam hingga lapan ons 100 peratus OJ menawarkan sekitar 93 miligram sendiri, per Good Housekeeping. Tambahan pula, rasanya sedap!

Tetapi bagaimana vitamin C dalam jus oren berfungsi untuk menguatkan badan dan menjaga kesihatan kita? Ringkasnya, vitamin C membantu mempromosikan “penghasilan sel darah putih yang dikenali sebagai limfosit dan fagosit, yang membantu melindungi tubuh daripada jangkitan,” dan kemudian ia terus memastikan bahawa sel-sel ini berfungsi dengan baik, menurut Healthline. Laman web ini bahkan menyebutkan penyelidikan yang menghubungkan vitamin C dengan mengurangkan “masa penyembuhan,” dan menunjukkan bahawa diet rendah vitamin C dapat menyebabkan “hasil kesihatan yang buruk.”

Minum jus oren setiap hari, inilah yang berlaku pada badan anda !

Anda mungkin akan meningkatkan berat badan jika anda minum jus oren setiap hari

Minum jus oren sememangnya menggembirakan deria rasa, tetapi pengambilan minuman sarapan dalam jumlah yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan anda meningkatkan berat badan tambahan. Minum lapan-auns cawan mengandungi kira-kira 110 kalori. Masalah? Minum kalori melalui minuman berlemak tinggi tidak akan memuaskan rasa lapar anda, terutamanya jika anda memilih jus tanpa pulpa yang kaya serat – jadi anda mungkin tidak akan makan lebih sedikit, dan anda akan mengambil lebih banyak kalori daripada jika anda minum air , menurut Healthline.

Selanjutnya, penyelidikan yang dilakukan oleh Healthline menunjukkan bahawa satu gelas jus buah 100 peratus setiap hari, seperti jus oren, dapat menyebabkan kenaikan berat badan 0,5 hingga 0,75 paun selama empat tahun. Ini mungkin tidak begitu banyak, tetapi fikirkan akibatnya yang berat sekiranya anda minum lebih daripada satu hidangan setiap hari.

Terdapat beberapa cara untuk membantu mengurangkan risiko kenaikan berat badan jika anda minum jus oren setiap hari, seperti yang dinyatakan oleh Healthline. Anda boleh mengurangkan kalori dengan mencairkan jus oren anda dengan air dan memerhatikan bahagian hidangan anda. Selain itu, pertimbangkan untuk minum OJ dengan pulpa sehingga anda dapat memanfaatkan kesan pengisian serat.

Minum jus oren setiap hari, inilah yang berlaku pada badan anda !

Minum jus oren setiap hari boleh meningkatkan risiko anda menghidap diabetes jenis 2

Mengenai nisbah risiko untuk menghidap diabetes jenis 2, “jus buah manis-manis” adalah sangat tidak boleh, sementara jus buah 100 peratus adalah tidak dianggap sebagai penyebabnya, menurut penyelidikan. Namun, anda tidak boleh menggunakan OJ secara bebas tanpa mengambil kira pengambilan gula anda. Satu kajian tahun 2013 yang dipetik oleh Diabetes.co.uk menunjukkan bahawa mempunyai tiga hidangan jus buah seminggu menyebabkan peningkatan risiko seseorang untuk menghidap diabetes sebanyak lapan peratus. Walaupun begitu, jika anda ingin mengurangkan risiko diabetes anda secara aktif, pilih jus oren dengan pulpa di dalamnya. Menurut Livestrong, “Serat dalam bubur jus oren juga membantu menjaga kadar glukosa darah dan insulin dengan stabil.”

Namun, kerana gula dalam jus dapat secara dramatis meningkatkan kadar gula darah anda, seperti di Diabetes.co.uk, jika anda menderita diabetes jenis 2, anda tidak boleh meminumnya secara berkala. Tetapi anda boleh minum jus buah 100% sesekali – hanya “ingatlah untuk mengira karbohidrat sebagai sebahagian daripada makanan keseluruhan anda, dan rancangkan kenaikan gula darah yang mungkin disebabkan oleh jus,” Katherine Basbaum, pakar diet berdaftar dengan Sistem Kesihatan Universiti Virginia, memberitahu Everyday Health. Selain itu, baca label dan pastikan anda memilih jus oren tanpa gula tambahan, seperti yang dinyatakan oleh Healthline.

Anda akan mendapat faedah antioksidan jika anda minum jus oren setiap hari

Ingin membantu badan anda dengan kekuatan antioksidan yang melindungi secara semula jadi? Minum segelas jus oren yang besar dan tinggi – dipenuhi dengan antioksidan seperti flavonoid, karotenoid, dan asid askorbik, “menurut Healthline. Oleh kerana OJ adalah jus buah pilihan yang popular di Amerika Syarikat, tidak menghairankan bahawa penyelidikan mendapati bahawa jus oren adalah salah satu sumber antioksidan utama – bersama dengan makanan dan minuman lain yang popular seperti beri, teh, dan anggur.

Tetapi apa yang sebenarnya dilakukan antioksidan dalam jus oren anda untuk tubuh anda pada tahap sel? Pada dasarnya, antioksidan ini memberikan perlindungan terhadap kerosakan oksidatif yang membawa kepada penyakit tertentu seperti penyakit jantung dan barah, menurut kajian tahun 2008 yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ya, malah membantu melawan penuaan. Inilah sebab yang baik untuk minum jus oren setiap hari – semoga anda lebih sihat dan bahagia!

a woman holding her stomach

Minum jus oren setiap hari dapat membantu mencegah batu karang

Sekiranya anda kerap menghidap batu karang, anda mungkin mendapat manfaat daripada memilih minum jus oren setiap hari. Ini kerana kajian menunjukkan bahawa jus sitrus – dan jus oren, khususnya, “dapat membantu mencegah batu karang berulang,” seperti yang dinyatakan oleh WebMD.

Batu karang dapat terbentuk apabila mineral terbentuk di dalam air kencing anda, akhirnya menjadi kristal, di laman web ini. Sitrat dalam jus oren secara semula jadi mengurangkan keasidan dalam air kencing, mencegah pembentukan batu ini sejak awal. “Jus oren berpotensi memainkan peranan penting dalam pengurusan penyakit batu karang dan boleh dianggap sebagai pilihan bagi pesakit yang tidak toleran terhadap kalium sitrat,” Dr. Clarita Odvina, penolong profesor perubatan dalaman di Pusat Perubatan Universiti Barat Daya Universiti Texas , memberitahu WebMD.

Oleh itu, jika anda lebih suka membuang batu karang daripada menyebarkannya (dan siapa yang tidak?), Tuangkan segelas jus oren kepada anda sendiri.

Sekiranya anda minum jus oren setiap hari, anda mungkin dapat kalsium dan vitamin D yang membina tulang yang anda perlukan

Sekiranya anda memeriksa rak sejuk di kedai runcit anda, anda akan menemui banyak produk jus oren – ada yang diperkaya dengan vitamin D dan kalsium. Pada dasarnya, anda boleh memilih untuk mendapatkan OJ dengan faedah tambahan ini.

Kita terutamanya mendapat vitamin D dari sinar matahari, dengan makanan menjadi sumber sekunder, menurut Medical News Today. Vitamin D diperlukan oleh tubuh untuk menyerap kalsium yang menyumbang kepada kekuatan dan kesihatan tulang, seperti yang dinyatakan oleh Mayo Clinic. Pada dasarnya, vitamin D dan kalsium berjalan beriringan, dan Mayo Clinic menunjukkan “bahawa kalsium, bersama dengan vitamin D, mungkin mempunyai manfaat di luar kesihatan tulang: mungkin melindungi daripada barah, diabetes dan tekanan darah tinggi.” Keuntungan yang berpotensi untuk tubuh menjadikan pasar raya untuk membeli jus oren yang diperkaya tidak perlu dipertimbangkan lagi.

Ingin tahu apa yang sebenarnya berlaku apabila anda kekurangan vitamin D? Perubahan mood, sakit badan, dan kaburan otak adalah beberapa perkara yang mungkin anda alami.

a doctor determining a healthy diet for your heart

Sekiranya anda minum jus oren setiap hari, hati anda akan berterima kasih kepada anda

Hesperidin adalah salah satu antioksidan yang luar biasa dalam jus oren yang berfungsi dengan baik untuk anda dan fungsi tubuh anda. Menurut WebMD, ramuan, yang merupakan “sebatian berasaskan tumbuhan yang disebut flavonoid,” dapat membantu “[memperbaiki] fungsi saluran darah,” mengurangkan peluang anda menderita arteri tersumbat, strok, dan penyakit jantung pada umumnya, menurut laman web ini.

Seperti yang dilaporkan oleh WebMD, sebuah kajian yang melibatkan 24 lelaki berisiko mengalami masalah kardiovaskular menunjukkan bahawa ketika mereka minum 500 mililiter jus oren atau minuman lain yang diperkaya dengan hesperidin setiap hari selama satu bulan, mereka mengalami peningkatan fungsi endotel dan penurunan darah diastolik tekanan. Namun, lelaki tersebut tidak mendapat faedah penambahbaikan badan yang menggembirakan hati ini ketika mereka minum minuman tanpa hesperidin di dalamnya.

Oleh itu, jika anda benar-benar “sayang” kesihatan jantung anda, pertimbangkan untuk membuat keputusan untuk minum jus oren setiap hari. Jantung anda mungkin mengucapkan terima kasih kepada anda.

a family enjoying breakfast and orange juice

Minum jus oren setiap hari akan mengurangkan keradangan 

Keradangan telah dikaitkan dengan penyakit kronik dan penyakit metabolik seperti rheumatoid arthritis, asma, penyakit Crohn, dan bahkan barah tertentu, menurut Medical News Today. Banyak makanan dapat membantu mengurangkan keradangan yang menyebabkan penyakit, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, ikan, dan kekacang, sementara makanan tambahan lain – seperti pencuci mulut manis, daging yang sangat diproses, produk tenusu, dan makanan berlemak tinggi yang berminyak – boleh memburukkan lagi isu tersebut, menurut WebMD. Nasib baik, sekurang-kurangnya satu kajian yang diterbitkan dalam Plant Foods for Human Nutrition menunjukkan bahawa jus oren adalah salah satu pilihan yang nampaknya dapat mengurangkan keradangan, menjadikannya potensi tambahan yang besar untuk diet harian anda. Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, banyak saintis setuju bahawa ia mungkin perlu diminum “untuk pencegahan dan rawatan penyakit kronik.”

Selain itu, seperti yang dinyatakan oleh Everyday Health, buah sitrus penuh dengan vitamin C, yang “diperlukan untuk sintesis kolagen,” membantu menguatkan dan memperbaiki “saluran darah, tendon, ligamen, dan tulang,” menjadikannya makanan tambahan yang sangat hebat bagi mereka yang menghidap osteoartritis.

Sekiranya anda minum jus oren setiap hari, anda mungkin mengalami pedih ulu hati yang tidak selesa

Sekiranya anda cenderung mengalami pedih ulu hati, anda mungkin ingin menjauhkan segelas jus oren pada waktu pagi. Jus buah sitrus dapat menyebabkan beberapa gejala esofagus dan pencernaan yang tidak selesa, seperti yang dinyatakan oleh Healthline. Sebenarnya, satu kajian tahun 1995 yang diterbitkan dalam Gastroenterologi yang melibatkan beratus-ratus orang yang kerap mengalami pedih ulu hati, mendapati bahawa 73 peratus peserta dilaporkan mengalami gejala setelah minum segelas jus oren atau jus limau gedang (melalui Healthline). Penyelidikan menunjukkan tahap keasidan yang tinggi dalam minuman ini sebagai penyebabnya.

Dan, sementara OJ adalah penyebab untuk pedih ulu hati yang pasti, tidak ada gunanya minuman popular lain, termasuk kopi dan wain, juga menjadi pencetus umum. Pada dasarnya, anda mungkin harus melepaskan semua minuman pagi dan malam kegemaran anda untuk memadamkan api.

a pregnant woman drinking orange juice

Sekiranya anda hamil, minum jus oren setiap hari akan memberi manfaat kepada bayi anda

Sekiranya anda mempunyai roti di dalam ketuhar, anda mungkin mahu menyajikan sedikit jus oren. Minuman sitrus sarat dengan asid folik, sejenis vitamin B9 penting yang tidak disimpan secara semula jadi di dalam badan dan dimakan melalui diet, menurut American Pregnancy Association. Asid folik sangat penting semasa kehamilan kerana ia “digunakan untuk membuat darah tambahan yang diperlukan oleh tubuh anda,” dalam tempoh sembilan bulan itu. Ia juga membantu mencegah kecacatan saraf pada bayi dalam tiga bulan pertama kehamilan, seperti yang dinyatakan oleh American Pregnancy Association.

Tidak hairanlah jika Pusat Kawalan Penyakit mengesyorkan agar ibu mengandung mengambil 400 mikrogram asid folik setiap hari (biasanya melalui vitamin pranatal yang disyorkan oleh doktor) di samping mengambil makanan yang mengandungi folat yang berlaku secara semula jadi. Menurut Florida Department of Citrus, segelas 8-ons jus oren 100 peratus menawarkan 15 peratus dos folat yang disyorkan setiap hari. Jangan lupa, Ibu – anda minum jus oren untuk dua orang sekarang!

Tetapi walaupun jus oren 100 peratus bagus dalam keadaan sederhana dan bagus untuk pengambilan folat harian anda, mungkin anda perlu meninggalkan Sunny D – ini adalah salah satu daripada beberapa jus yang tidak boleh anda minum.

a woman blowing her nose and drinking orange juice

Sekiranya anda menghidap selesema atau virus, minum jus oren setiap hari tidak akan membantu anda menjadi lebih sihat dengan lebih cepat

Ya, jus oren mempunyai vitamin C yang membina kekebalan tubuh, tetapi bolehkah mengambilnya pada awal selesema atau virus dapat membantu mengatasi penyakit? Sebilangan besar kajian mendapati bahawa ia tidak akan memberi banyak kesan sebagai ubat akut. Dr Bruce Bistrian dari Pusat Perubatan Beth Isreal Deaconess memberitahu Surat Kesihatan Harvard “bahawa vitamin C hanya sedikit bermanfaat melibatkan selesema biasa.”

Namun, mendapatkan dos vitamin C harian anda apabila anda tidak merasa sihat melalui jus oren atau suplemen pasti tidak akan menyakitkan. Sebenarnya, tinjauan terhadap 29 percubaan yang dikutip oleh Harvard mendapati bahawa memakan sekurang-kurangnya 200 miligram vitamin C setiap hari seolah-olah “mengurangkan tempoh gejala selesema” sekitar satu hari. Oleh itu, teruskan minum OJ apabila bersin, tetapi perhatikan bahawa memilih untuk minum jus oren setiap hari boleh menjadi lebih berkesan, menurut Surat Kesihatan Harvard.

Minum jus oren setiap hari boleh memberi warna kulit yang cerah

Jus oren mungkin menggembirakan anda pada waktu pagi dan memberi kulit anda kelihatan semula jadi – kemenangan untuk badan, minda, dan wajah anda! Menurut Livestrong, vitamin C dalam gelas harian anda adalah “bahan penting” dalam kolagen dan elastin, yang kedua-duanya adalah kunci untuk mendapatkan kulit yang cantik dan anjal. Selain itu, sebagai antioksidan, nutrien melawan kerosakan akibat radikal bebas yang sebaliknya dapat “meningkatkan keradangan yang dapat memburukkan jerawat,” menurut laman web ini.

Namun, anda mungkin lebih berkesan mengambil suplemen vitamin C sebagai gantinya. Ahli dermatologi Nicholas Perricone memberitahu Livestrong bahawa terdapat jumlah nutrien yang tidak mencukupi dalam satu hidangan jus oren untuk “mengekalkan tahap vitamin C. pada tisu.” Jabatan Citrus Florida, bagaimanapun, mendakwa bahawa segelas jus oren setiap hari akan menghidrat kulit anda dan memberi anda “pigmen tumbuhan berwarna yang disebut karotenoid” yang dapat membantu anda “mengekalkan cahaya kemudaan.” Oleh itu, jika anda minum jus oren setiap hari, anda boleh membantu menjaga kulit anda dalam keadaan terbaik!

Minum jus oren setiap hari tidak baik untuk gigi anda

Anda mungkin akan menyakitkan senyuman anda sekiranya anda minum jus oren setiap hari. Asid tinggi dalam OJ dapat melemahkan enamel, menurut kajian 2009 oleh Pusat Perubatan University of Rochester. Hakisan dari hari ke hari ini boleh menjadi penyebab kerosakan gigi yang lebih meluas. Lebih-lebih lagi, minuman yang mempunyai kandungan gula dan asam yang tinggi mengandungi kesan berbahaya dua kali ganda, menurut Healthline.

“Ia berpotensi menjadi masalah yang sangat serius bagi orang yang minum soda dan jus buah setiap hari,” kata Dr. YanFang Ren, DDS, dari Eastman Institute kepada Science Daily. Dia mahu pesakit tahu bahawa menghirup jus oren dengan perlahan dalam jangka masa yang lebih lama menimbulkan potensi hakisan. Dia mencadangkan minum jus buah dan minuman berasid lain dalam satu masa yang pantas untuk mengurangkan pendedahan. Pada asasnya, elakkan merendam gigi menggunakan jus oren dan minuman lain.

Petua lain yang bermanfaat untuk gigi putih anda? Dr Keith Arbeitman memberitahu Healthline bahawa dia menasihatkan “mencairkan jus buah dengan sekitar 50 persen air” untuk mengurangkan risiko kerosakan gigi.

a jar of orange juice

Minum jus oren setiap hari dapat menambahbaik kolesterol anda

Menghidap kolesterol tinggi? Anda mungkin perlu membuat perubahan ketara pada diet harian anda. Satu perubahan yang mudah (dan lazat) adalah dengan menambahkan segelas jus oren ke rutin pagi anda.

Kajian tahun 2013 di Lipid in Health and Disease mendapati bahawa orang yang minum jus oren secara berkala dan konsisten mempunyai tahap kolesterol total yang lebih rendah dan penurunan tahap LDL mereka (atau apa yang dianggap sebagai kolesterol jahat). Seperti di Livestrong, jus oren mempunyai antioksidan flavonoid yang dapat membantu melindungi tubuh dari masalah jantung dan bahkan menurunkan tekanan darah. Lebih-lebih lagi, seperti yang dinyatakan oleh Healthline, kajian lain menunjukkan bahawa jus oren dapat meningkatkan HDL anda (atau apa yang dianggap sebagai kolesterol “baik” anda).

Pada asasnya, jus oren dapat membantu anda mengimbangi nisbah kolesterol baik dan buruk dan mengurangkan risiko keseluruhan anda menderita penyakit jantung.

Sumber :
www.thelist.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here