Panduan memulakan “Home Schooling” untuk anak anda | Memulakan pendidikan di rumah untuk anak anda adalah samar-samar apabila anda tiada pengalaman atau pengetahuan tentang perkara ini, jadi bagaimana anda benar-benar meneruskannya? Kami menerangkan bagaimana proses ini berfungsi di UK.

Terdapat banyak perkara yang perlu difikirkan jika anda memulakan pendidikan di rumah, dari mengusahakan apa yang akan anda ajarkan kepada anak anda sehingga mencari sumber yang anda perlukan. Walaupun kebanyakan ibu bapa yang mendidik di rumah bertambah yakin kerana dari masa ke semasa, tahap pertama boleh menjadi menakutkan. Panduan langkah demi langkah kami membimbing anda melalui langkah awal.

Panduan memulakan "Home Schooling" untuk anak anda

1. Keluarkan anak anda dari sekolah

Kedengarannya jelas, tetapi mengeluarkan anak anda dari sekolah – jika mereka sudah mula – adalah langkah pertama dalam perjalanan pendidikan rumah anda. Anda perlu melakukan ini dengan menulis kepada guru besar dan meminta nama mereka dikeluarkan dari pendaftaran. Sekiranya anak anda belum memulakan sekolah tetapi anda telah menerima tempat sekolah untuk mereka, anda perlu melepaskannya, biasanya dengan mengisi borang yang anda boleh dapatkan dari pihak berkuasa tempatan.

Tidak ada kewajipan bagi anda untuk memberitahu pihak berkuasa tempatan bahawa anda akan mula mengajar di rumah walaupun mereka mungkin menghubungi anda apabila mereka menyedari anak anda tidak didaftarkan di sekolah dan bertanya apa peruntukan yang telah anda buat untuk pendidikan mereka.

2. Menyertai kumpulan yang melakukan pendidikan di rumah

Perkara ini tidak wajib, tetapi ia adalah cadangan yang bagus untuk pengajar baru di rumah kerana anda akan mendapat tunjuk ajar daripada mereka yang sudah lama melakukan ini. Mereka boleh memberitahu anda di mana untuk mencari sumber dan pengalaman pembelajaran di kawasan anda, berkongsi bahan, menyediakan peluang belajar kumpulan dan memberi anak anda peluang untuk bersosial dengan anak-anak yang berpendidikan di rumah. Pendidikan mempunyai kumpulan komprehensif di seluruh UK.

Panduan memulakan "Home Schooling" untuk anak anda

3. Melakukan pendekatan yang akan anda ambil

‘Jika anda mempunyai seratus pendidik rumah di dalam satu bilik, masing-masing dari mereka mungkin akan mempunyai pendekatan yang berbeza,’ kata Greg Smith, ketua operasi di Oxford Open Learning, yang menyediakan kursus pembelajaran jarak jauh untuk pendidikan keluarga. Guru mahir dalam mendidik banyak kanak-kanak pada masa yang sama, tetapi pendidikan di rumah adalah semua tentang menyesuaikan pembelajaran sesuai dengan anda dan anak anda. Umumnya, terdapat dua kaedah – berstruktur dan autonomi – dan kebanyakan keluarga menggunakan cara mereka sendiri di antara kedua-dua itu.

Pembelajaran berstruktur adalah formal, menggunakan jadual waktu untuk pelajaran dan kurikulum subjek. Sekiranya rancangannya adalah untuk anak anda kembali ke sekolah, ini mungkin merupakan pendekatan yang berguna, membuat mereka terbiasa dengan struktur kehidupan sekolah. Ia boleh membantu kanak-kanak dengan keperluan khas yang berkembang maju dengan rutin. Atau, jika anda mendidik rumah kerana anak anda adalah seorang ahli sukan yang berbakat dan komited dalam sebuah kelab, pembelajaran berstruktur adalah penting untuk memenuhi pelajaran sekitar sesi latihan.

Pembelajaran autonomi adalah fleksibel. Ia dipimpin oleh kanak-kanak, membolehkan mereka memutuskan apa, bila dan bagaimana untuk belajar mengikut apa yang paling menarik minat mereka. Dengan pendekatan ini, anda lebih banyak menjadi fasilitator daripada seorang guru, menyediakan peluang, pengalaman dan sumber yang anak anda perlukan mengikuti minat mereka. Jika anak anda tidak bertindak balas dengan sistem sekolah berstruktur dan bermotivasi diri, ini boleh berfungsi dengan baik bergantung pada usia mereka.

Menulis falsafah pendidikan boleh membantu menjelaskan apa pendekatan yang sesuai dengan anda.

4. Kurangkan gaya pembelajaran anak anda

Ini berjalan seiring dengan melakukan pendekatan yang akan anda ambil untuk pendidikan di rumah. Fikirkan personaliti anak anda dan cara terbaik untuk menyerap dan menikmati maklumat.

Adakah mereka cukup berdisiplin untuk menghasilkan cadangan tentang apa yang mereka ingin pelajari dan mengikutinya, atau adakah mereka dapat belajar dengan lebih baik dengan buku kerja di meja makan? Adakah mereka suka menjadi aktif dan belajar dengan lebih baik apabila mereka mencuba, atau mereka suka membuat banyak nota, atau mempunyai muzik semasa mereka bekerja? Dengarkan anak anda ketika anda belajar dengan mereka – bersiaplah untuk berhenti dengan kerap untuk menjawab soalan-soalan mereka dan membuat nota tentang apa yang menarik minat mereka supaya anda dapat menyesuaikan diri.

5. Menyusun skim kerja

Skim kerja tidak penting, tetapi ia dapat membantu, terutama jika anda mengambil pendekatan yang lebih berstruktur untuk pendidikan di rumah. Ini pelan yang terperinci bagaimana anda akan membahas satu topik tertentu. Melibatkan anak anda dalam merancang skim kerja akan membantu mereka merasa terlibat dan bermotivasi.

Perkara yang perlu dibincangkan termasuk:

 • Apakah matlamat anda?
 • Apa yang anda ingin hasilkan?
 • Apakah sumber-sumber yang anda perlukan?
 • Berapa lama ia akan mengambil masa?

Panduan memulakan "Home Schooling" untuk anak anda

6. Menyediakan ‘waktu kerja’ anda

Tidak semua keluarga yang mendidik di rumah mempunyai jadual waktu, tetapi ia dapat membantu, terutamanya pada peringkat awal, semasa anda membuat tabiat belajar yang rutin dan menggalakkan. Ia boleh menjadi rangka kerja yang longgar mengenai subjek yang ingin anda ikuti setiap hari, atau jadual jam demi jam yang lebih terperinci.

Hari sekolah biasa berjalan dari 8.50 pagi hingga 3 petang. Jadual waktu termasuk literasi (bahasa Inggeris) dan numerasi (matematik) selama kira-kira 70 minit setiap hari sehingga umur 14 dengan pelajaran mingguan (atau lebih kerap) seperti sains, geografi, sejarah, PE, pendidikan agama, seni, bahasa, komputer, reka bentuk dan teknologi (kayu, kerja logam, tekstil, makanan, grafik) dan pendidikan peribadi, sosial dan kesihatan.

Terdapat kira-kira satu jam untuk berehat untuk makan tengah hari ditambah 20 minit pada waktu pagi dan 15 minit pada sebelah petang.

Jadual waktu pendidikan rumah boleh berdasarkan pada di atas, bergantung pada minat anak anda, kadar perhatian dan komitmen apa pun seperti kumpulan pendidikan rumah atau kelab kurikulur tambahan yang anak anda pergi. Mungkin anda akan menghabiskan sebahagian dari hari anda jauh dari rumah – bertemu pengajar-pengajar rumah dan anak-anak mereka; melawat ladang; pergi berjalan-jalan di hutan atau mendengar persembahan muzik petang di gereja tempatan. Sebagai alternatif, anda boleh membuat keputusan untuk tidak mengikut hari sekolah konvensional, dan sebaliknya melakukan pembelajaran jangka pendek yang formal selama tujuh hari seminggu, atau bermula lebih awal pada pagi dan selesai lebih awal, contohnya.

Panduan memulakan "Home Schooling" untuk anak anda

7. Menyediakan peralatan dan kelengkapan anda

Sesetengah pendidik di rumah berhujah bahawa hanya alat yang anda perlukan adalah ibu bapa yang bersemangat, tetapi beberapa sumber asas akan menjadikan pengalaman lebih mudah. Ini termasuk:

 • Tempat untuk bekerja: ini boleh menjadi meja di bilik yang didedikasikan untuk pembelajaran anak anda, atau meja dapur, bergantung kepada ruang dan pendekatan pendidikan rumah anda.
 • Sebuah kamus.
 • Atlas.
 • Bekas pensel, termasuk set matematik dan tulisan tangan.
 • Sumber seperti kertas (biasa dan berbaris), gam, krayon dan stapler.
 • Komputer.
 • Tempat untuk menyimpan hasil kerja anak anda.

Elakkan daripada membelanjakan wang terlalu cepat tetapi bicaralah dengan pendidik-pendidik rumah yang lain mengenai buku dan sumber yang mereka dapati paling berguna. Pertimbangkan untuk membeli alat tulis secara banyak dengan orang lain, dan jangan terlalu banyak melabur dalam banyak sumber untuk topik tertentu: memanfaatkan apa yang ada dalam talian dan di perpustakaan dan muzium.

Image result for children stationery in study room

8. Menyesuaikan diri dengan sumber yang baik

Terdapat banyak sumber pendidikan yang hebat untuk keluarga yang mendidik dari rumah, banyak yang percuma. Ini termasuk:

Perpustakaan: untuk buku, CD, DVD, bahan rujukan dan komputer. Jangan lupa anda juga boleh memesan barang jika mereka tidak berada dalam stok.

Majlis tempatan anda. Tanya jika ia menawarkan akses kepada sumber pembelajaran, kadang-kadang berpusat di sekolah atau kolej. Bergantung di mana anda tinggal, anda mungkin berhak mendapat diskaun di pusat-pusat rekreasi atau muzium tempatan.

Jabatan Pendidikan: anda boleh mengakses Kurikulum Kebangsaan dan menggunakannya sebagai panduan kepada apa yang harus diajar kepada anak anda dan apa yang mereka harus berupaya lakukan mengikut umur mereka, atau hanya untuk inspirasi.

Muzium: beritahu bahawa anda adalah pendidik di rumah dan anda mungkin mendapat diskaun.

BBC menawarkan program dan radio televisyen sekolah, dari bahasa Arab untuk orang yang baru kepada matematik A Level, serta sumber pendidikan yang baik secara dalam talian.

LETS: sistem pertukaran setempat bagi orang yang tinggal berhampiran satu sama lain untuk menukar barangan dan perkhidmatan.

Pembelajaran Jarak Jauh: terdapat beberapa syarikat di UK, seperti Oxford Open Learning, yang menawarkan sokongan pendidikan pada kos yang berbeza-beza – dari set buku kerja ke sumber untuk subjek individu untuk ujian kurikulum.

9. Mengikuti perkembangan

Bagi kebanyakan ibu bapa, matlamat pendidikan rumah adalah untuk anak mereka mengikuti cara perkembangan pembelajaran mereka sendiri, apa sahaja bentuk atau kadarnya, tetapi tanpa penilaian rasmi atau anak-anak lain untuk membandingkannya, sukar untuk melihat apakah kemajuan / perkembangan yang telah mereka lakukan.

Anda mungkin sebagai contoh, dapat melihat keupayaan anak anda bermain lebih banyak pada alat muzik mereka, mengingati kata-kata baru dalam bahasa Perancis atau menghasilkan lukisan kehidupan yang lebih terperinci. Sekiranya anak anda terus mengajukan pertanyaan sambil mereka belajar, juga yakin, gembira dan bersemangat untuk belajar, maka mereka sedang membuat kemajuan / perkembangan mereka sendiri.

Sekiranya anda mengikuti program pembelajaran berstruktur, anda boleh mengakses Kurikulum Kebangsaan dan mengikuti kemajuan anak anda seperti itu. Ujian dan tugasan penilaian kendiri secara berkala dapat membantu menggabungkan pembelajaran.

Image result for home education

10. Menyesuaikan diri dengan anak anda

Tidak seperti kehidupan sekolah, yang mana perlu menitikberatkan untuk majoriti, pendidikan di rumah bermakna anda boleh mengikuti petunjuk anak anda. Apabila tiba masanya, anda akan dapat mengetahui kepentingan mereka dan bagaimana dan bila untuk mereka belajar dengan masa terbaik, dan boleh menyesuaikan diri dengan apa yang anda lakukan untuk memenuhi keperluan mereka. Bersedia untuk menjadi fleksibel, dan anda dan anak anda akan jatuh berada dalam rutin yang berguna untuk anda berdua.

Sumber :
www.theschoolrun.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here