Panduan lengkap bagi si kecil yang menolak botol dan hanya breastfeed |  “Bayi saya tidak mahu menggunakan botol,” adalah kata-kata yang keluar dari mulut saya sendiri, dan ia sangat tertekan. Dapatkan 11 tips luar biasa untuk membantu bayi anda yang menyusu menggunakan botol. Tambahan, botol terbaik untuk bayi yang disusui.

Panduan lengkap bagi si kecil yang menolak botol dan hanya breastfeed

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Bayi Tidak Mahu Menggunakan Botol!

Saya masih dapat mengingati tekanan, kegelisahan, dan keterlaluan itu semasa saya menjadi ibu buat pertama kalinya 7 tahun yang lalu dan saya menyedari: bayi saya tidak mahu menggunakan botol.

Sebelum kedatangan Sam, saya teruja dan gementar untuk menyusukan bayi. Saya seorang ahli terapi pekerjaan pediatrik dan sudah mengetahui satu atau dua perkara mengenai memberi minum kepada bayi.

Tetapi, kerana saya adalah darah jenis A, saya membaca semua yang saya dapat dari perspektif seorang ibu untuk memastikan saya melakukan semua perkara yang “betul”. Saya merasa seperti ada cerita dari semua orang di sekeliling saya bahawa penyusuan susu ibu akhirnya tidak berjaya untuk mereka.

Itu adalah perkara terakhir yang saya mahukan, jadi dengan anak pertama saya, saya mengikuti semua peraturan dan berasa lega apabila jelas sejak awal bahawa dia tidak menghadapi masalah sama sekali. Apa yang saya tidak jangkakan adalah bahawa juara penyusuan kecil saya yang baik ini akan menolak untuk menggunakan botol selama 12 bulan, yang merupakan keseluruhan hubungan penyusuan kami.

Saya akan mengakui bahawa, pada satu ketika, saya berhenti mencuba dan menjalani jadual kerja yang gila dan merasa tidak berdaya.

BACA : Bahasa Isyarat Bayi : Bilakah dan bagaimana perlu melakukannya

Saya belajar banyak sejak itu, saya mempunyai dua lagi anak yang menggunakan botol dan boleh beralih antara diberi minum menggunakan botol dan menyusu dengan baik, selagi saya tidak ada.

Menggabungkan semua pengalaman ibu saya antara ketiga bayi ini yang menyusui selama setahun, dan semua helah terapi pekerjaan pediatrik apabila saya membantu ibu yang lain, saya telah memberi anda 11 tips yang akan menjadi panduan anda untuk bagaimana mendapatkan bayi yang diberi susu ibu untuk menggunakan botol.

Sebelum kita terus ke topik tersebut, anda mesti memahami mengapa bayi anda menolak botolnya.

Bayi Saya Tidak Mahu Menggunakan Botol…Kenapa?

Saya akan memberitahu anda terlebih dahulu bahawa itu mungkin bukan kerana mereka mengalami kesukaran untuk melepaskan susu atau kerana mereka tidak dapat memperoleh mekanik untuk perkara itu. Menghisap dari botol sebenarnya lebih mudah daripada menyusu dengan anda. Bayi yang diberi susu ibu yang menolak botol itu melakukannya kerana mereka mungkin:

  • Tidak menyukai rasa puting tiruan di mulut mereka, begitu asing bagi mereka!
  • Terikat untuk makan bersama anda dengan kuat sehingga mereka tidak faham atau mahukan pengganti botol
  • Pernah mengalami pengalaman negatif dengan menggunakan botol (kemungkinan paling kecil)

Dan, tentu saja, itu boleh menjadi gabungan ketiga-tiganya. Saya bersungguh-sungguh untuk mendapatkan “mengapa” untuk masalah ini kerana ia akan sering memberi anda banyak petunjuk dalam “bagaimana” untuk menyelesaikan masalah, itu adalah OT dalam diri saya. Oleh itu, mari kita bincangkan beberapa tanda amaran untuk setiap sebab di atas, sementara anda berjanji bahawa anda tidak akan terlalu tertekan kerana memikirkannya!

Panduan lengkap bagi si kecil yang menolak botol dan hanya breastfeed

Bagaimana untuk memahami dengan mendalam tentang ‘misteri’ penolakan botol

Tanda-tanda bahawa bayi anda tidak menyukai rasa botolnya ialah mereka memuntahkannya pada saat ia menyentuh mulut mereka atau bahkan tersedak, terutamanya ketika mereka melakukan ini dalam beberapa bulan pertama. Ini boleh berlaku dengan bayi yang lebih tua yang mengetahui bahawa anda mencuba botol lagi. Dalam kes ini, mereka akan segera memberitahu anda bahawa mereka tidak berminat dengan memuntahkannya dengan serta-merta. Bayi yang terganggu dengan tekstur botol biasanya menolak puting juga!

Tanda-tanda bahawa bayi anda mempunyai pengalaman negatif untuk menggunakan botol adalah bahawa mereka mengambil botol dengan baik dan kemudian berhenti secara tiba-tiba. Walaupun bayi boleh menolak jika sudah lama berlalu sejak mereka diberi botol, tidak biasa ia berlaku dalam satu malam. Saya juga ingin memastikan saya menjelaskan, apa itu pengalaman negatif. Bergantung pada bayi, alirannya terlalu cepat, tersedak / muntah semasa menggunakan botol, atau menggunakan botol dari seseorang yang sentiasa memasukkan dan mengeluarkannya dari mulut mereka.

Tanda-tanda bahawa bayi anda hanya mahukan anda, pada dasarnya adalah ketika anda menolak dua sebab lain, dan ini mungkin merupakan penyebab yang paling biasa untuk penolakan botol. Saya cukup yakin dengan anak pertama saya. Bayi-bayi ini sepertinya akan menerima botol sebentar tetapi tidak akan kekal, mereka hanya memprotes apabila menjadi jelas bahawa anda tidak akan berhenti mencuba.

Oleh itu, walaupun anda mungkin tidak dapat memastikan dengan tepat mengapa bayi anda tidak menggunakan botol, ia pasti perlu difikirkan kerana ia akan membantu anda memutuskan di mana anda akan memfokuskan usaha anda apabila anda membaca senarai berikut…

11 Tips untuk Bayi Menyusu yang Menolak Botol

1. Mulakan lebih awal

Saya boleh yakin bahawa bagi kebanyakan anda perkara ini telah berlaku. Mungkin, jika anda di sini membaca, ini kerana anda sudah berada di dalam kekacauan, tetapi jika anda membaca artikel ini dengan lebih awal, saya mesti memberitahu anda bahawa saya secara peribadi berpendapat bahawa sangat berguna bagi ibu bapa untuk mula menawarkan botol dalam minggu kedua atau bahkan pertama, jika anda mahu bersikap proaktif.

Namun, saya ingin menyebutkan bahawa Le Leche League mengesyorkan menunggu lebih lama sebelum memperkenalkan botol.

Tetapi inilah masalahnya, dan saya belajar pelajaran ini dengan cara yang sukar, bagi sesetengah bayi, botol adalah sangat asing dan membingungkan bayi sehingga mereka tidak boleh mengambilnya. Saya cukup yakin itulah sebab utama bayi saya yang sulung tidak pernah menggunakan botol. Saya mengesyorkan bahawa jika anda menawarkan botol pada awal hari, bahawa anda tidak mencuba lagi sehingga keesokan harinya, anda mahu terus menyusu sebagai kaedah utama untuk memberi minum. Perhatikan seberapa banyak yang anda gunakan botol pada hari-hari awal ini untuk tidak membahayakan penyusuan susu ibu!

2. Minta orang lain memberikan botol (bukan anda!)

Kedengarannya mudah, tetapi ia boleh membuat perbezaan yang besar. Saya hanya dapat memberi botol kepada anak kedua saya dan anak yang ketiga hanya akan mengambilnya dari orang lain, yang mana adalah baik-baik sahaja. Bayi anda dapat menghidu anda dan walaupun mereka sangat kecil, mereka tahu bahawa dengan anda di sekitar, mereka dapat memiliki apa yang mereka suka: ANDA. Ini adalah peluang yang baik untuk pasangan atau ahli keluarga anda untuk memberi bayi itu minum.

Satu peringatan di sini adalah bahawa semasa anda berusaha memastikan bayi anda mengambil botolnya, anda mungkin ingin seseorang yang mempunyai sedikit pengalaman melakukan perkara itu, sekurang-kurangnya pada mulanya. Anak ketiga saya memerlukan intuisi dan pengalaman ibu dari ibu saya sendiri untuk memulakannya, walaupun suami saya telah memberi minum kepada anak kedua kami, dia tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikan masalah agar anak barunya itu juga melakukannya. Setelah ibu saya memasukkannya ke dalam beberapa botol dan memberinya beberapa tips mengenai apa yang berhasil, suami dan anak saya berjaya.

Panduan lengkap bagi si kecil yang menolak botol dan hanya breastfeed

3. Tolong Senyap

Pergi ke lokasi yang tenang, tidak mengganggu, dan santai dapat membuat perbezaan besar. Sebelum seseorang cuba memberikan botol kepada bayi anda, minta mereka pergi ke lokasi ini selama beberapa minit dan biarkan mereka digoyang atau didodoi selama beberapa minit sehingga mereka tenang dan santai. Dengan pendekatan yang tenang dan lembut, botol boleh ditawarkan. Ini adalah muslihat utama yang berfungsi sebagai daya tarikan untuk bayi ketiga saya. Pada masa dia tiba di rumah, rumah kami cukup bising dan riuh dengan dua orang abang lelaki, ini adalah sesuatu yang saya anggap remeh kerana rumah yang bising ini adalah rumah biasa kami dan saya fikir bayi kecil tidak akan terganggu olehnya.

4. Cari peluang untuk helah, “cukup lapar”

Mungkin masuk akal untuk mencuba dan memberi bayi anda botol ketika mereka kelaparan. Fikiran yang munasabah akan membuat kita percaya bahawa mereka sangat terdesak untuk makan pada masa ini sehingga mereka pasti akan menyerah dan menerima botolnya. Ini selalunya TIDAK berhasil. Mengambil botol adalah pengalaman baru bagi bayi anda, yang perlu mereka tumpukan perhatian dan membiarkannya berlaku. Ketika mereka kelaparan, mereka tidak mempunyai masa. Masa yang lebih baik untuk mencuba adalah apabila anda dapat melihat mereka lapar, tetapi tidak terlalu kelaparan.

Anda juga tidak mahu mencuba terlalu awal, kerana jika mereka tidak cukup lapar, mereka tidak akan terdorong untuk menerimanya. Mungkin perlu bereksperimen, tetapi menjumpai peluang yang “tepat” apabila mereka baru sahaja lapar, tetapi tidak terlalu lapar boleh menyebabkan kejayaan menggunakan botol.

5. Dapatkan mereka berada dalam posisi

Walaupun sebilangan bayi sangat baik ketika mereka diberi cara yang sama untuk mengambil botol seperti ketika anda menyusui mereka (dan saya pasti mencubanya terlebih dahulu), anda pasti ingin mencuba kedudukan yang berbeza jika itu tidak berjaya. Fikirkan di luar kotak di sini, anda tidak akan tahu apa yang akan berjaya. Anak kedua saya kadang-kadang ingin mengambil botol sambil menghadap ke luar dari pemberi botol.

6. Meninggalkan rumah

Ya, anda mungkin perlu benar-benar meninggalkan rumah atau sekurang-kurangnya pergi ke tingkat rumah anda yang lain atau mengunci diri anda di dalam bilik untuk beberapa lama – itu tidak begitu teruk, bukan? Saya tidak akan melakukan ini sehingga anda berjaya melakukannya menggunakan botol. Saya mencuba ini dengan anak pertama saya dan baru dia dan ayahnya akan memikirkan cara untuk melakukannya. Saya pulang dari membeli-belah 2 jam kemudian dan mendapati mereka berdua keletihan dan kecewa. Suami saya tidak pernah memberikan bayi botol sebelum ini dan saya pergi begitu sahaja! Perlu diingat bahawa bayi anda mendengar, melihat, dan menghidu anda dan ia boleh mensabotaj usaha sesiapa sahaja untuk memberikan botol kepada mereka.

7. Cuba botol yang berbeza

Perhatikan ini nombor tip 7! Saya rasa ini adalah perkara pertama yang sering dicuba oleh ibu, dan dengan alasan yang baik, tetapi saya akan mencuba cadangan lain terlebih dahulu, sebelum anda menghabiskan sedikit wang. Walau bagaimanapun, ada sesuatu yang boleh dikatakan untuk botol yang disukai oleh bayi anda. Saya cadangkan mencuba 1-2 botol pada waktu makan, dan hanya membeli 3-4 jenis untuk digunakan. Anda boleh mendapatkan botol kegemaran saya untuk bayi yang disusui di bahagian seterusnya.

Panduan lengkap bagi si kecil yang menolak botol dan hanya breastfeed

8. Eksperimen dengan aliran

Kadang-kadang anda hanya perlu mengubah aliran puting. Sebilangan bayi memerlukan aliran yang sangat perlahan untuk menerima botol dan yang lain mungkin menyukai sesuatu yang lebih cepat jika anda mempunyai aliran yang cepat, kerana puting yang lambat akan memburukkannya. Hati-hati dengan usia bayi anda dengan puting yang mengalir cepat kerana walaupun mereka lebih suka begitu, mereka mungkin tidak dapat menanganinya. Perlu banyak koordinasi untuk menelan susu masuk dengan cepat, dan jika mereka tidak mendapatkannya dengan betul, mereka boleh tersedak, iaitu ketika cecair masuk ke paru-paru mereka – bukan perkara yang baik.

9. Gunakan pacifier (puting)

Saya tahu bahawa pacifier mendapat reputasi yang sangat buruk, terutama di komuniti penyusuan susu ibu, dan ada beberapa perkara yang benar-benar berlaku, tetapi ketika bayi anda berumur 4 bulan ke bawah, satu pacifier dapat membantu mereka membiasakan diri dengan sesuatu yang berbeza di mulut mereka. Saya tidak akan menggunakannya sepanjang masa, tetapi jika bayi anda kelihatan terganggu dengan rasa botol, pacifier boleh membantu menghilangkan sensitiviti apabila digunakan beberapa kali pada siang hari.

10. Terus berusaha

Nampaknya jelas, tetapi sangat senang untuk mengaku kalah, seperti yang saya lakukan dengan Sam. Menggunakan tips di atas secara konsisten dari masa ke masa dapat membuat perbezaan BESAR pada bayi anda akhirnya menggunakan botol! Sekiranya penting bagi bayi anda untuk menggunakan botol, cuba sekali sehari!

11. Senario kes yang lebih buruk – gunakan picagari, cawan, atau sudu

Saya akan benar-benar jujur ​​dan memberitahu anda bahawa saya tidak pernah menggunakan teknik ini, tetapi saya tahu, dalam beberapa keadaan, ia perlu. Saya hanya akan mencuba ini jika semuanya gagal dan tidak mempunyai pilihan lain.

Help, my baby won't take a bottle! This feeding expert has got you covered!

Botol Terbaik untuk Penyusuan

Terdapat puluhan pilihan botol di luar sana, yang boleh menjadi sangat sukar. Mana-mana dari mereka * mungkin * berfungsi, tetapi ada yang cenderung menyelesaikannya dengan lebih baik apabila bayi anda menolak botol. Senarai berikut adalah botol yang pernah digunakan di rumah saya dan / atau beberapa keluarga yang pernah saya bekerjasama.

  • Tommee Tipee (ditunjukkan di atas) – Botol ini yang direka untuk bayi yang menyusu adalah kegemaran peribadi saya dan apa yang saya gunakan dengan dua anak lelaki kedua saya, yang sebenarnya menggunakan botol (saya tidak pernah mencuba jenis ini dengan anak pertama). Ia berpatutan dan mempunyai puting yang meregang yang meniru puting anda!
  • Medela – Saya suka ini kerana anda boleh terus dari mengepam hingga memberi botol dengan jika anda mempunyai pam Medela. Kami memperoleh kejayaan di rumah saya dan saya tahu banyak keluarga lain yang mempunyai putting ini. Puting susu ini mempunyai tapak yang jauh lebih kecil dan sebilangan bayi lebih suka daripada botol jenis yang lebih luas.
  • Mimijumi – Cadillac botol penyusuan kerana ia menyerupai rupa dan rasa payudara. Saya secara peribadi tidak pernah menggunakan ini, tetapi beberapa keluarga yang pernah bekerja dengan saya menyukainya.
  • Dr. Brown’s Wide Neck – Botol Dr. Brown sangat popular, dan dengan alasan yang baik. Sistem anti-gas mereka dibina dan berfungsi dengan baik untuk banyak bayi kolik. Saya telah mengetahui banyak bayi yang menyusu yang menerima botol ini dan terdapat garis khas yang direka untuk bayi yang menyusu susu ibu.
  • Comotomo Natural Feel – Ini tidak berada dalam radar saya dua tahun yang lalu, tetapi jika saya mengetahuinya, saya akan mencubanya. Puting dan bentuk ini juga meniru payudara, tetapi ia mempunyai bahagian bawah silikon yang sangat sejuk dan sangat berfungsi. Terdapat video demo yang hebat di Amazon.

Apabila tiba masanya untuk Menghentikan Penyusuan

Saya ingin mengakhiri catatan ini dengan sumber untuk anda mengenai cara menghentikan penyusuan susu ibu apabila anda sudah bersedia. Saya tidak akan memberitahu anda bila anda harus melakukannya, tetapi saya akan mengatakan bahawa saya menyusui semua bayi saya sehingga berumur 12-14 bulan dan itu adalah pengalaman yang luar biasa bagi saya. American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan usia 12 bulan, tetapi atas pelbagai sebab, itu tidak selalunya terjadi. Apabila anda dan bayi anda sudah bersedia, anda akan terus ke catatan saya mengenai Cara Menghentikan Penyusuan. Sekiranya anda tidak bersedia untuk itu, pastikan anda menyimpannya untuk digunakan kemudian!

Sekarang anda mempunyai beberapa helah pada anda untuk menjadikan bayi anda yang menyusu ibu menggunakan botol, pastikan anda berhenti dan beritahu saya apa yang berhasil. Dan jika anda mempunyai tips lain, sila kongsikannya, begitu banyak orang membaca komen dan anda tidak pernah tahu siapa yang akan anda bantu!

Sumber :
www.yourkidstable.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here