Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland  | Ambil perhatian bahawa maklumat dalam artikel ini adalah tepat pada masa penerbitan. Ah, Switzerland. Hanya memikirkannya semata-mata telah memunculkan imej yang mengagumkan dalam minda tentang bukit-bukau, tasik yang indah, dan beberapa coklat terbaik di dunia. Sekiranya ia belum ada di dalam senarai anda, kami hanya mempunyai satu soalan untuk bertanya: mengapa tidak ?

Sekiranya anda sudah lama teragak-agak sepanjang masa ini kerana takut tidak ada makanan yang cukup mesra dengan Muslim atau kerana anda menganggapnya terlalu mahal, jangan risau: Ini ada untuk menyelamatkan anda!

Kami baru-baru ini menghabiskan seminggu di Switzerland, dan bukan sahaja kami sepenuhnya berlatarbelakangkan pemandangan landskap yang sempurna di sekeliling kami, tetapi kami juga dapat mengesan beberapa tip jimat wang untuk para pelancong Muslim yang pertama kali ke Switzerland.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Sudah tentu, kami tidak akan menyimpan semua ini kepada diri kami sendiri, jadi inilah panduan bajet kami untuk pelancong Islam ke Switzerland ! :

1. Jimatkan kos pengangkutan dengan Pas Perjalanan Switzerland (dan tiket intra-bandar percuma!)

Walaupun anda bukan pengembara yang tegar, anda mungkin tahu bahawa pengangkutan sering menggunakan sebahagian besar bajet anda ketika melancong, terutama jika anda merancang untuk melawat lebih dari satu bandar.

Kos gabungan semua kereta api dan bas itu biasanya cukup untuk menghabiskan wang anda! Menaiki kereta api antara bandar di Switzerland, contohnya, boleh menelan kos sehingga 50CHF (RM212), dan jika anda merancang untuk melawat ke Alps Switzerland yang terkenal atau mana-mana gunung Switzerland yang lain (yang tentunya perlu dilakukan semasa anda berada di sini), jumlah kos anda mungkin melonjak lebih tinggi.

Nasib baik, pengembara boleh memanfaatkan sepenuhnya Pas Perjalanan Switzerland, yang memberikan anda perjalanan tanpa had menggunakan keretapi biasa, bas dan bot. Ia bahkan memberi anda diskaun untuk lawatan ke gunung terpilih dan penggunaan pengangkutan awam percuma di lebih daripada 90 kawasan bandar!

Anda juga tidak perlu terus membeli tiket kereta api setiap kali anda perlu melakukan perjalanan dari bandar ke bandar, yang sangat mudah untuk pelancong semasa dalam perjalanan.

Bergantung pada tempoh penginapan anda di Switzerland, anda boleh mendapatkan Pas 3 hari, 4 hari, 8 hari atau 15 hari. Kami mendapat Pas Perjalanan Switzerland selama 4-Hari (untuk kelas 2) untuk 270CHF (RM1,142), yang sesuai dengan sempurna dengan jadual 7 hari kami.

Untuk hari-hari ketika kami tidak mempunyai Pas Perjalanan Switzerland, kami meneroka di bandar-bandar untuk meminimumkan kos pengangkutan kami, kerana perjalanan dalam bandar lebih murah daripada perjalanan antara bandar.

Tip: Di sesetengah bandar Switzerland seperti Geneva dan Bern, pelancong yang menginap semalaman akan mendapat tiket intra-bandar PERCUMA (seperti Tiket Bern) yang memberi akses kepada semua pengangkutan awam di dalam bandar!

Pas Perjalanan Switzerland termasuk diskaun 50% untuk lawatan ke gunung di Jungfraujoch, Top of Europe.

Jika anda masih tidak yakin sama ada ia berbaloi untuk anda, anda boleh pergi ke Pusat Maklumat Pelancong di Switzerland dan meminta bantuan. Pas Perjalanan Switzerland boleh dibeli di Switzerland sendiri, jadi jika anda lebih suka untuk tidak membelinya terlebih dahulu, anda boleh membelinya semasa anda berada di Switzerland!

Sebagai alternatif, Pas Perjalanan Switzerland versi separuh harga juga tersedia, yang membolehkan anda menggunakan pengangkutan awam di Switzerland pada separuh harga.

Klik di sini untuk membeli Perjalanan Switzerland Pass dalam talian dan cari maklumat lebih lanjut mengenai harga, kesahihan. (https://www.sbb.ch/en/leisure-holidays/travel-in-switzerland/international-guests/swiss-travel-pass.html)

2. Jimat kos penerbangan dengan tawaran Winter KLM ke Switzerland

Tiket penerbangan sering mengambil sebahagian besar daripada perbelanjaan perjalanan secara umum, dan jika anda berfikir bahawa penerbangan ke Switzerland akan menghabiskan duit anda, anda tidak perlu risau! Gunakan sepenuhnya tawaran KLM Winter Wonderland untuk membuat penjimatan pada perbelanjaan penerbangan anda.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Semasa membuat pertukaran di Amsterdam, kami memeriksa mini-Rijksmuseum di Holland Boulevard untuk mengagumi beberapa lukisan Belanda cantik yang dipamerkan di sini. Rijksmuseum di Amsterdam adalah muzium seni terbesar di negara ini, jadi kami gembira dapat merasakannya dalam versi mini ini di Lapangan Terbang Schiphol!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Terdapat juga ruang solat yang berkaitan dengan agama di Lapangan Terbang Amsterdam Schiphol (berhampiran Lounge 3) yang kami gunakan untuk menyelesaikan solat kami semasa dalam perjalanan. Ada juga Al-Quran, sejadahdan telekung yang terdapat di sini!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Sebaik sahaja menaiki penerbangan kami, kami mempunyai ruang yang sangat banyak di tempat duduk Comfort Economy KLM kami (10cm lebih ruang kaki dan dua kali ganda kerusi ekonomi biasa!) Adalah sukar untuk tidak tidur dengan serta-merta.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Tidak lama kemudian makan malam dihidangkan, dan kami sangat menyukai pasta makanan laut halal yang kami ada di atas kapal, yang menjadikan perut kami kenyang sebelum kami tidur.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Tip: Semua makanan di atas kapal penerbangan KLM ke dan dari Singapura, Malaysia, Indonesia dan Amsterdam adalah mesra-Muslim: hanya daging halal yang digunakan dan makanan bebas daripada alkohol!

3. Perkara yang perlu dilakukan dalam bajet belanjawan

Tidak ada apa-apa yang sama seperti landskap alam semulajadi gunung-gunung Switzerland yang mengagumkan. Terdapat banyak pemandangan gunung-ganang yang seperti hamparan permaidani-permaidani salji yang meliputi sejauh yang dapat dilihat oleh mata kasar, dan berdiri di tengah-tengah landskap semulajadi yang megah itu sendiri adalah pengalaman sekali dalam seumur hidup yang tidak akan kami lupakan dalam masa terdekat!

Perjalanan ke pergunungan Swiss adalah HARUS jika anda melawat Switzerland buat kali pertama. Walaupun harga tiket untuk perjalanan gunung boleh menjadi sangat mahal, jika anda mempunyai Pass Perjalanan Switzerland, anda boleh mendapat diskaun sehingga 50%!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Pemandangan megah lanskap salji di hujung Titlis Cliff Walk.

Kami dengan selamat boleh mengatakan bahawa kemuncak perjalanan kami adalah dua lawatan ke gunung yang kami lakukan di Mount Titlis dan Jungfraujoch (yang juga dikenali sebagai Top of Europe.) Dengan Pas Perjalanan Switzerland, kami berjaya mendapatkan tiket kami untuk pusingan perjalanan kereta kabel ke puncak Mount Titlis dan tiket kami naik ke Jungfraujoch pada 50% setiap satu, yang pasti telah menyelamatkan sejumlah besar bajet kami.

Tip: Anda tidak boleh melepaskan Titlis Cliff Walk semasa anda berada di sini! Ia percuma, dan sebagai sebuah jambatan gantung tertinggi di Eropah, anda boleh bertaruh bahawa terdapat beberapa pemandangan yang menakjubkan dari gunung sekitarnya yang menunggu anda apabila anda melintasi jambatan.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Titlis Cliff Walk

Jika anda hanya ada masa untuk satu lawatan gunung, pergi ke Jungfraujoch! Pada ketinggian 3,454 meter di atas paras laut, Jungfraujoch secara harfiahnya adalah Top of Europe dan pastinya merupakan kemuncak bagi perjalanan kami di Switzerland.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Balai Cerap Sphinx, Jungfraujoch

Walaupun terdapat beberapa tarikan untuk dilawati di Jungfraujoch itu sendiri, yang terbaik adalah Balai Cerap Sphinx, salah satu tempat pemerhatian tertinggi di dunia. Pergi ke platform terbuka di sini untuk beberapa pandangan terbaik dari puncak gunung di sekeliling anda!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Tip: Untuk memaksimumkan nilai harga tiket anda, asingkan seluruh hari untuk dihabiskan di gunung jika anda merancang untuk mendaki gunung tersebut. Dengan cara ini, anda boleh meluangkan masa untuk meresap ke dalam keindahan gunung Switzerland. Percayalah, anda tidak mahu tergesa-gesa semasa melakukannya!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Mengagumi landskap yang menakjubkan di pergunungan Switzerland

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland

Menaiki salah satu daripada banyak kereta api di Switzerland untuk pemandangan yang menakjubkan

Salah satu perkara terbaik tentang perjalanan dengan kereta api adalah pemandangan yang indah yang akan anda peroleh semasa perjalanan dari bandar ke bandar. Walaupun terdapat banyak kereta api yang indah di Switzerland, pilih kereta api Panoramic yang istimewa untuk pengalaman yang anda tidak akan terlupakan.

Tip: Kebanyakan kereta api panorama ini adalah dirangkumi oleh Pas Perjalanan Switzerland, jadi anda boleh melakukan perjalanan secara percuma jika anda telah mendapatkannya! Ingat untuk membuat tempahan tempat duduk anda terlebih dahulu! Ia juga dapat membantu jika anda membaca sedikit di dalam talian tentang kedudukan di dalam kereta api untuk mendapatkan pemandangan terbaik.

Menaiki bot pelayaran ke tasik-tasik cantik di Switzerland

Tasik-tasik yang tenang di Switzerland adalah beberapa tasik yang paling indah di dunia. Dibina berlatar belakangkan pergunungan Switzerland, salah satu cara terbaik untuk mengambil pengalaman berada di tasik di Switzerland adalah dengan menaiki bot pelayaran yang akan membawa anda melawat tasik itu sendiri!

Sekiranya anda memegang Pas Perjalanan Switzerland, perjalanan bot adalah PERCUMA: semua yang perlu anda lakukan ialah menyemak jadual bot terlebih dahulu dan tiba di dok dengan Pas Perjalanan Switzerland anda.

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Tasik Lucerne

Terdapat banyak tasik di seluruh Switzerland, tetapi menurut pendapat kami, beberapa tasik yang paling indah di negara ini boleh ditemui di Lucerne dan Interlaken, terutama sekali kerana pemandangan Lake Brienz dan Lake Thun yang anda akan dapatkan semasa perjalanan menaiki bot anda!

Panduan mesra muslim terbaik melancong kali pertama ke Switzerland
Tasik Brienz, berhampiran Interlaken.

Tip: Pada musim sejuk, kebanyakan bot untuk dinaiki ditutup kerana cuaca, jadi kami tidak dapat menaiki sebarang bot semasa kami berada di sana. Sekiranya anda melawat pada musim panas, ia mesti dilakukan!

4. Perkara percuma untuk dilakukan

Switzerland mungkin mempunyai reputasi untuk menjadi tempat yang mahal untuk dikunjungi, tetapi itu tidak bermakna tidak ada perkara yang boleh anda lakukan secara percuma di sini!

Terokai Altstadts (Old Town) yang menawan di Switzerland dengan berjalan kaki

Setiap bandar utama di Switzerland mempunyai Bandar Lama, dan mereka sering diisi dengan bangunan bersejarah dan tapak yang telah bertahan berabad-abad! Dari bangunan berwarna pastel hingga mural yang bertenaga, anda akan mendapati Old Towns ini menarik dan menunjukkan pesona vintaj yang sukar dicari di mana-mana tempat lain di dunia.

Bangunan pastel yang berwarna-warni di Altstadt di Zurich

Cara terbaik untuk mendalami bandar-bandar lama Switzerland adalah dengan berjalan kaki: kebanyakan bandar-bandar lama ini adalah kawasan pejalan kaki, dan ia tidak akan membawa anda lebih dari dua atau tiga jam untuk meneroka seluruh kawasan. Bandar Lama Lucerne, khususnya, penuh dengan mural berwarna-warni yang akan menyambut anda pada setiap masa!

Mural cantik di bangunan di Altstadt Lucerne

Tip: Bandar Lama di Lucerne terletak di kedudukan yang sangat sesuai. Ia hanya 5-7 minit berjalan kaki dari Stesen Kereta Api Lucerne, Tasik Lucerne dan jambatan kayu ikonik Kappelbrucke dan Spreuerbrucke abad ke-17, sehingga anda boleh melawat kesemuanya dalam satu masa!

Bahkan anda juga boleh mencari istana purba (dengan pemandangan gunung-ganang yang PERCUMA yang mengelilinginya!) di beberapa Kota Lama! Sebagai contoh, di Zurich, ia mengambil masa perjalanan selama 45 minit ke bandar Rapperswil yang terkenal, sebuah bandar lama di tepi tasik yang merupakan rumah kepada Schloss Rapperswil.

Ia hanya mengambil masa selama 7 minit berjalan kaki melalui Rapperswil dan mendapati diri anda berada di kaki bukit di mana Schloss Rapperswil terletak. Gunakan tangga pendek ke puncak dan anda akan mendapat pemandangan yang menakjubkan dari bumbung salji di Rapperswil dengan latar belakang gunung Switzerland!

Tip: Cuba merancang lawatan anda di sini pada hari yang cerah, tanpa awan untuk pemandangan yang terbaik!

Pemandangan Bandar Lama Bern dari Berner Munster (Katedral Bern)

Sudah tentu, anda tidak boleh melepaskan Kota Lama yang disenaraikan sebagai Warisan Dunia UNESCO di ibukota Switzerland, Bern! Walaupun ia tidaklah terkenal sepertimana Bandar Lama di Zurich atau Lucerne, ia pastinya telah dipandang rendah: bangunan di sini benar-benar kelihatan seperti ia telah dibekukan dalam satu masa!

Berjalan-jalan di laluan sepanjang tepi sungai yang indah di Switzerland

Salah satu pengalaman yang paling menyenangkan yang ada di bandar-bandar Switzerland sepanjang musim adalah dengan berjalan-jalan di laluan sepanjang tepi sungai yang indah di setiap bandar, terutamanya yang memasuki sungai-sungai utama yang mengalir melalui bandar.

Kebanyakan masa, laluan ini dipenuhi dengan pelbagai jenis kedai, katedral klasik dan kafe-kafe yang unik, yang benar-benar menambah suasana yang santai. Sebagai contoh, Limmatquai Zurich dipenuhi dengan mural aneh dan berpuluh-puluh kedai antik kecil, kedai bunga, dan kedai pakaian vintaj.

Sebaliknya, Bahnhofstrasse yang hanya 10 minit berjalan kaki jauhnya dihiasi dengan banyak kedai mewah dan kedai pereka-pereka (yang mana adalah tidak mengejutkan, mengingat bagaimana ia juga dikenali sebagai jalan yang paling mahal di dunia!).

Walaupun anda tidak merancang untuk membuat sebarang pembelian di sini, ia adalah berbaloi untuk berjalan kaki sebentar ke sini untuk ‘window shopping’, terutamanya pada waktu malam ketika ia berada pada masa yang paling bersemangat, dan apabila paparan kedai diterangi dengan cahaya lampu yang indah!

Tip: Bahnhofstrasse bermula tepat di luar Stesen Keretapi Utama Zurich, dengan kedai-kedai runcit yang popular seperti H & M yang terletak berhampiran dengan permulaan kedai dan kedai-kedai mewah terletak lebih dekat dengan penghujung kedai.

Anda lihat sendiri jambatan kayu ikonik Switzerland abad ke-17

Anda mungkin sudah melihat gambar-gambar jubin kayu Lucerne bersejarah (dan sangat sesuai di Insta) yang tersebar di internet pada satu ketika. Bukan sahaja struktur kuno ini sangat cantic di dalam gambar, ia sebenarnya merupakan pengalaman yang tenang untuk melintasi jambatan itu sendiri dalam kehidupan sebenar.

Kapellbrucke, Lucerne

Jika anda menuju ke Lucerne, jambatan Kapellbrucke dan Spreuerbrucke hampir pasti berada di bahagian paling atas dalam senarai yang akan anda lakukan!

Ingatlah untuk melihat dan mengagumi lukisan triangular cantik di atas anda semasa anda berada di atas jambatan. Kerana hakikat bahawa jambatan dan lukisan adalah berabad-abad lamanya, banyak lukisan telah dikeluarkan atau mereput dari masa ke masa. Lukisan-lukisan yang masih utuh masih akan memberi anda gambaran tentang gambaran jambatan yang kelihatan seperti ketika mereka pertama kali dibina sepanjang tahun-tahun yang lalu.

Fakta yang menyeronokkan: Lukisan itu pada mulanya bertujuan untuk menceritakan satu kisah supaya anda dapat mengikutinya dari awal hingga ke akhir jambatan!

Kedua-dua Kapellbrucke dan Spreuerbrucke hanya beberapa minit dari satu sama lain dengan berjalan kaki, dan jika anda berada di sini pada hari Sabtu, pastikan untuk memeriksa pasar pada hari Sabtu yang banyak di sepanjang sungai antara kedua-dua jambatan!

5. Menginap di Airbnbs untuk menjimatkan kos penginapan

Apabila di Switzerland, anda akan mendapati bahawa harga bilik di hotel (walaupun tiga bintang!) boleh menjadi sangat mahal. Untuk menjimatkan wang pada penginapan, sebaiknya adalah untuk tinggal di Airbnbs semasa anda berada di sini!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC01073.jpg
Residence Jungfrau, Airbnb kami di Interlaken

Lebih-lebih lagi, adalah tidak sukar untuk mencari rumah Swiss tradisional yang telah diubah menjadi Airbnbs, seperti yang digambarkan di bawah. Di sesetengah bandaraya, Airbnbs ini juga mempunyai pemandangan Alpen Swiss dari tingkap anda, dan beberapa pilihan makanan halal yang berdekatan!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC01065.jpg

Jika anda menghabiskan beberapa malam di Interlaken, kami mencadangkan untuk memilih sebuah Airbnb berhampiran stesen Interlaken West, atau di kejiranan Unterseen, 5-7 minit berjalan kaki. Kami terkejut melihat banyak restoran halal yang menjual makanan Turki, India dan Kashmiri berhampiran stesen Interlaken West.

Terdapat gerai-gerai halal yang menarik dan sempurna untuk makan tengah hari yang dibungkus di mana sahaja, dan restoran halal dengan tempat duduk utnuk makan jika anda lebih suka mengambil masa anda dengan makanan anda! Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang makanan mesra Muslim yang berpatutan di Switzerland

Tip: Cari Airbnb bersama dengan dapur kecil supaya anda boleh membeli barangan runcit (atau bungkusnya dari rumah) dan masak makanan anda sendiri untuk menjimatkan lebih banyak wang. Jika anda datang pada musim sejuk, kebanyakan Airbnbs memberikan pemanas, jadi tidak perlu risau tentang pembekuan semasa anda tidur!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2018/01/5c_Airbnb-Breakfast-1-1.jpg
Sarapan di Airbnb kami

Kami menjimatkan wang dengan memastikan untuk bersarapan pagi di Airbnb kami sebelum berangkat setiap pagi. Beberapa dapur kecil di Airbnbs dilengkapi dengan mesin kopi, bijirin, biskut, spread dan banyak lagi! Kami juga sering membeli croissant berharga 1-2CHF (RM4-8) dari pasar raya tempatan dan memanaskannya untuk sarapan pagi juga.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC09425.jpg

Di bandar-bandar besar yang telah menubuhkan Old Towns seperti Zurich dan Bern, adalah yang terbaik untuk mencari Airbnbs yang terletak di Old Town itu sendiri kerana di situ adalah di mana anda mungkin akan menghabiskan sebahagian besar masa anda.

Tip: Untuk Zurich, cuba cari Airbnbs yang terletak di kawasan Rathaus di Old Town (terdapat kedai kebab halal di Rathausbrucke berhampiran!), Dan untuk Bern, cuba mencari Airbnbs yang terletak berhampiran Waisenhausplatz di Old Town ( ada restoran halal yang dipanggil Restaurant Shalimar yang berdekatan!)

6. Mencari makanan mesra Muslim yang berpatutan

Jika anda bimbang tentang tempat untuk mencari makanan yang mesra Muslim semasa anda berada di Switzerland, jangan risau. Kedai-kedai kebab halal dan makanan India halal tidak sukar dicari di Switzerland, seperti yang kita dapati dalam perjalanan kami!

Apa yang lebih baik adalah bahawa banyak restoran-restoran ini terletak di dalam atau di sekitar stesen kereta api utama, sama ada kami berada di Zurich, Lucerne, atau Interlaken West. Ia sangat mudah untuk kita ambil dan gigit dan meneruskan rancangan kita untuk berjalan-jalan untuk hari tersebut!

Nota: Kami telah mengesahkan status halal restoran-restoran di bawah ini secara peribadi dengan kakitangan sendiri. Juga, hidangan purata di Switzerland berharga 10-12 CHF (RM42-51), yang juga kos purata makanan kami di Switzerland 😊

Zurich: New Point Limmatstrasse

Terdapat beberapa cawangan New Point yang terletak di sekitar Zurich, tetapi cawangan yang paling dekat dengan Stesen Kereta Api Utama Zurich adalah yang terletak di Limmatstrasse. Menghidangkan masakan Turki yang mewah tetapi murah, anda boleh menjangkakan untuk mencuba potongan-potongan berair kofte hangat (bebola daging) dan pinggan besar kebab dengan nasi tomat di sini!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC09382.jpg
Sepinggan begini berharga sekitar 15CHF (RM64), manakala durum (gulung kebab) lebih murah, sekitar 10CHF (RM43). Perkhidmatan di sini juga sangat baik!

Lucerne: Little Istanbul

Terletak di dalam Stesen Kereta Api Utama Lucern itu sendiri, Little Istanbul terletak di sepanjang barisan gerai makan ‘grab-and-go’ di stesen bawah tanah, tepat di sebelah eskalator utama.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC00382.jpg

Harga di sini adalah dari 11.50CHF (RM49) untuk Kebab Klasik (iaitu apa yang kami dapat) ke 13.50CHF (RM57) untuk Kebab Asal. Hidangannya adalah sangat besar, jadi anda juga boleh berkongsi jika anda mahu menjimatkan lebih banyak wang!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/IMG_9169.jpg
Hidangan yang besar: Satu kebab dipotong menjadi dua keping. Kami berkongsi satu kebab untuk menjimatkan wang!

Interlaken West: Restoran-restoran halal di sekitar Stesen Interlaken West

Interlaken adalah bandar paling mesra Islam di Switzerland, dan sebahagian besarnya adalah kerana ia adalah sangat mudah untuk mencari makanan halal di sini! Jika anda pernah ke daerah Itaewon yang “bersifat antarabangsa” di Seoul, Interlaken adalah seperti itu, kecuali dengan gunung-gunung Switzerland yang cantik mengelilingi kawasan itu dan pemandangan yang indah setiap kali kami berpaling 😍

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC01325.jpg
Bruno’s Pizza, Interlaken West Station.

Terdapat banyak pelancong Arab dan Korea di sini, jadi restoran-restoran di kawasan itu telah disesuaikan untuk memenuhi keperluan orang ramai. Kami melihat restoran halal pertama kami sebelum turun kereta di stesen Interlaken West: Pizza Bruno berada di luar stesen Interlaken West. Menghidangkan pelbagai jenis pizza dan kebab, harga di sini bermula dari 12CHF (RM51).

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC01332.jpg

Restoran-restoran halal lain di sekitar kawasan ini sangat banyak, dan mereka kebanyakannya di sekitar harga yang sama, jadi anda mempunyai banyak pilihan apabila ia melibatkan makanan yang mesra Muslim di sini!

Restoran-restoran halal di Altstadts Switzerland (bandar-bandar lama)

Anda juga akan menjumpai restoran halal sambil mengembara melalui Old Towns di Switzerland, yang juga mengejutkan kami! Di Zurich, menuju ke Rathausbrucke berhampiran Altstadt dan anda akan menemui kedai kebab halal di sini.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/DSC09283.jpg
Doner kebab di sini hanya berharga 10CHF (RM42), manakala satu kotak doner berharga 12CHF (RM51).

Di Bern, jalan menuju ke Waisenhausplatz dan berjalan kaki sebentar selama 5-7 minit ke Restoran Shalimar yang berdekatan, yang menyajikan masakan India dan Pakistan dengan harga yang berpatutan! Malangnya, ia ditutup untuk semasa kami di Bern, jadi kami tidak dapat mencubanya. Semak terlebih dahulu sebelum anda ke sana!

7. Masjid & ruang solat

Salah satu perkara yang paling indah tentang perjalanan ke negara yang jauh adalah melawat masjid-masjid tempatan di sana dan berinteraksi dengan komuniti Muslim tempatan. Semasa kami bertemu dengan ramai orang Muslim Switzerland sepanjang perjalanan kami, lawatan kami ke Masjid Bern (tepat di seberang Airbnb kami!) adalah salah satu perkara kegemaran kami tentang bandar ini.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/IMG_9262.jpg

Terletak di dalam kompleks Rumah-Rumah Agama Bern, masjid ini terbuka kepada kedua-dua umat Islam dan bukan Islam sebagai undangan terbuka terhadap dialog antara agama dan antara budaya!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/IMG_0488.jpg

Walaupun masjid dan ruang solat agak sukar untuk dicari di sekeliling Switzerland, kami mengambil hadis Nabi SAW ke dalam hati dan mengambil kesempatan untuk mencari tempat yang tenang di mana-mana untuk solat di khalayak ramai.

Tip: Jika anda tinggal di Airbnbs, masa daftar masuk biasanya pada 3PM dan seterusnya, yang mana adalah sangat bagus kerana ia membolehkan anda menggabungkan zuhr & asar apabila anda mendaftar masuk ke dalam Airbnb anda. Periksa waktu solat semasa anda berada di sana!

8. WiFi dalam bajet

Sentiasa memiliki rangkaian internet ketika anda sedang dalam perjalanan adalah satu kemestian, dan semasa di Switzerland, anda boleh menggunakan Wifi Swiss Travelers untuk data 4G / LTE yang tidak terhad pada hanya CHF6 (RM25) sehari!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/12/travelers-wifi-swiss.jpg
Kredit: Wifi Pengembara di Facebook

Anda boleh memilih untuk menghantarnya ke hotel atau di lapangan terbang terpilih dan Stesen Kereta Api Utama di seluruh Switzerland. Tidak lagi bimbang tentang tidak dapat menggunakan Peta Google untuk mencari tempat makan halal berdekatan

Image result for switzerland travel pictures

Switzerland sememangnya merupakan satu tempat dengan pemandangan yang menakjubkan dan landskap yang mengagumkan, dan kami tidak dapat mengelak daripada berasa kagum di setiap perjalanan kami. Sekiranya Switzerland sentiasa berada di dalam senarai perjalanan anda, jangan tunggu lagi: musim sejuk adalah masa yang tepat untuk dikunjungi! Dengan panduan mesra bajet berguna untuk pelancong Muslim yang kali pertama ke Switzerland, anda boleh yakin bahawa anda akan menjimatkan banyak wang tanpa mengorbankan apa-apa pengalaman luar biasa yang ada di sini 😍

Sumber :
www.havehalalwilltravel.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here